Tasarım üzerinden dayanışma yaratan bir deneyim: Atlas Harran

Geçtiğimiz sene yola çıkan ya da yeni takibe aldığımız; kimi bireysel kimi ise ekip hâlinde çalışan yerli tasarımcı ve üreticilerle konuştuk. Tasarımcı, üretici ve kadın emeğinin aynı göz seviyesinde olduğu; mezopotamya kültürünü günümüze tercüme eden bir tasarım koleksiyonu olarak öne çıkan Atlas Harran markasını ekibinden dinledik.

Siz kimsiniz? Hikâyenizi kısaca anlatabilir misiniz?

Atlas, tasarım üzerinden dayanışma ve sosyal etki yaratan bir deneyim oldu hepimiz için. Günümüzde sürekli değişen dünya dinamiklerini (sosyal politika, sağlık, ekonomi…) düşünürsek, “iyi tasarım” kavramı da toplumla etkileşim yaratan, nitelikli ve özgün içeriklere dönüşüyor. 

Atlas Harran Tasarım Koleksiyonu sayesinde hem her tasarımcının özgün yorumu ile binlerce yıllık Mezopotamya kültürünü bugüne tercüme eden, hem de kadınlara ekonomi yaratan bir model oluşturduk. 

IN-BETWEEN Tasarım Platformu kurucuları Dilek Öztürk ve Bilgen Coşkun tarafından kürate edilen koleksiyonda, tasarımcılar; Aslı Smith, Barış Gün, Begüm Cana Özgür, DAY Studio, INCOMPLIT ve Şule Koç’un çalışmaları yer alıyor.

Nasıl ve neden bu yola çıktınız? 

Proje 2017’de başladı. Harran Kaymakamlığı’nın daveti ile orada bir alan çalışması gerçekleştirdik ve International Labor Organization’ın desteği ile kurulan ahşap, keçe, seramik ve dokuma atölyelerini inceledik. Ustalar ile görüştük, üretim yapan kadınlarla konuştuk. Burada sürdürülebilir bir ekonomi yaratmak adına global bir tasarım koleksiyonu oluşturmak için öncelikle bir tasarım ekibi kurmak ile yola başladık. 

Aynı zamanda, Harran ve Mezopotamya kültürü etrafındaki, geçmişi 8 bin yıl öncesine dayanan çok katmanlı medeniyetleri projenin ana referansları olarak ele aldık. Bu uygarlıkların mimarlık, astronomi, matematik, geometri ve inanç sistemlerine olan katkıları inanılmaz. Bu referanslarla tasarım ve üretim süreçlerimize başladık. Tabii ki bu süreçleri kadınların el becerileri ve yorumları ile dönüştü ve bizler de onlardan çok şey öğrendik. 

Lansmanımızı 2018’de, Milano Tasarım Haftası’nda yaptık. 2019’da Stockholm Tasarım Haftası ve Design Week Turkey’den davet alarak projemizi orada da sergiledik. 2020’de Atlas, İstanbul Tasarım Bienali’nin programına dahil oldu ve bienal kapsamında Aslı Smith ve Öykü Özgencil yeni eserler ürettiler. Atlas, bir model olarak sergilenmeye ve potansiyellerinin örnek olarak gösterileceği etkinliklerde yer almaya devam edecek. 

Tasarımlarınızı / ürünlerinizi kimler alıyor?

Hikâyesi olan ürünler ile yaşam alanlarındaki günlük rutinlerini zenginleştirmek isteyenler tercih ediyor. 

Ürünlerinizi alanlar, neden alıyorlar?

Ürünlerimizi alan kişilerden öncelikle onların özgünlüklerini, tasarımını takdir ettikleri için aldıkları geri bildirimini duyuyoruz. Bu bizi çok mutlu ediyor çünkü sosyal tasarımın özgünlük değeri çok önemli.  

Atlas Harran ürünlerine hipicon üzerinden ulaşabilirsiniz. 

Yakın dönemde radarımıza girmiş 16 yerli tasarımcı ve üretici dosyasının tamamını Bant Mag. No:77’de okuyabilirsiniz.