5 adımda Teddy Swims ve I’ve Tried Everything But Therapy (Part 1) albümü

Yazı: Eylül Ege

Hip hop, R&B, country ve soul tınılarının çizdiği bir hatta müzik üreten Teddy Swims; çeşitli gruplarla çalarak, YouTube’dan coverlar paylaşarak sesini duyurmaya başladı. 2019’dan bu yana kaydettiği şarkıları çoğunlukla tekliler hâlinde paylaşan müzisyen, ilk uzunçalarını 15 Eylül’de yayımladı. Bir serinin birinci parçası olan 10 şarkılık koleksiyon, adıyla müsemma, Teddy Swims’in ruh sağlığını koruma yöntemleri hakkında; terapi hariç. I’ve Tried Everything But Therapy (Part 1)’yi 5 adımda inceledik.

Zemin – Yüzleşme cesaretinin meyvesi

Terapinin, daha iyi hissetmek isteyen herkes için faydalı olduğunu düşünse de bunu henüz deneyimlememiş Teddy Swims. “Bazı nedenlerden dolayı hâlâ beni engelleyen bir şeyler var. Biliyorum ki kendime sormaya hazır olmadığım soruların cevapları var. Albüm, bu yolda savunmasız olmaya ve şifa bulmaya yönelik attığım ilk adım.” sözleriyle açıklıyor bakış açısını. “Güvensizliklerimi yutmak istemiyorum. Kendimi ortaya koymak için sevgiye layık olduğumu hissedene kadar beklememe gerek yok.” diye tarif ettiği inancı onu; dinleyicileriyle görünmez bağlar kurduğu, güveli bir alan yaratmaya sevk etmiş.

Duygu – Yaşayarak, yaşadıklarını anlatarak büyümek

Marvin Gaye, Stevie Wonder ve Al Green gibi soul efsanelerinden ilham alan; onların tınısına yaklaşmaya çalışan Teddy Swims, kalp kırıklığına bağlı güven yetmezliğini kendi kendine tedavi etmesine yardımcı olan şarkılarını biriktiriyor albümünde. Belirsizliklerin yarattığı endişelerini, içinde yaşamayı sürdürdüğü ilişkilerdeki inkâr ettiği zehri, kendini onayla(ya)mayan, sevilemeyeceğini düşünen tarafını sakladığı çekmeceyi açıyor; içeriden gelen sesleri dinlemeye ve onların hikâyelerini anlatmaya başlıyor; korkmuyor artık.

İşlev – Duygu kazısından çıkan hazineler

“Başa çıkma mekanizmalarımı seviyorum. Başa çıktığımda olduğum kişiyi seviyorum. Yani değişmem gerekeceğinden korkan bir parçam var.” İşte Teddy Swims’in terapiyi bugüne kadar geçiştirmesinin sebeplerinden biri. Onun yerine yaptığı şey: Bir duyguyu şarkı yazarak ortaya çıkarmak ama bir kez değil; belki yüzlerce kez o duyguyu kurcalayan başka şarkılar yazmak. Ta ki onu hayatındaki en büyük sorun yapana dek. Çünkü o zaman, çözmekten başka çare kalmıyor. Bu ölçüde şeffaf olmak aynı zamanda, bir profesyonelden yardım almaya dair önyargıları da yıkıyor.

Sözler – Kendine karşı dürüst olma niyetiyle

Romantik bir ilişkide cevapsız kalanın paniği ve tetiklenen kaygıları üzerinden, cevapsız bırakanın acımasızlığını hissettiren çarpıcı bir açılış yapıyor albüm. Takip eden sözler de kendini tanıyamayacak duruma getirilmiş, hayatının kontrolünü kaybetmiş, tutunmaya çalıştığı yerde onu bekleyen kimsenin olmadığını henüz anlayamamış birinin isyanına dönüşüyor: “Gözünün önünde parçalanıyorum, görmüyor musun?” Bolca özlem, bolca sitem, belki bağımlılığa varan bir tutku… Hepsini ortaya dökmenin zamanı buydu.

Etki alanı – Doğru ifade iyileştirir

Teddy Swims, giderek daha açık kalpli, daha açık sözlü biri olmanın etkisini çok hızlı bir biçimde gördüğünü düşünüyor; müziğine gösterilen ilgiyi buna bağlıyor. Öyle ki şarkıları bir bir, listelerde üst sıralara yerleşiyor. Duygularını nasıl ifade edeceğine ne kadar özenirse, hem kendi gerçeğine hem de dinleyicilerine o kadar yaklaştığına inanıyor. Böylece müziğin en etkileyici yönlerinden birini hakkıyla kullanmış oluyor; hiç tanımadığı birinin yalnızlığına ortak olmak, yabancı bir ruhla aynı histe buluşmak…