The Orielles, Bitchin Bajas ve bu hafta başka ne dinlesek?

The Orielles, sekiz dakikada bünyeyi ele geçiriyor. Chicago çıkışlı analog synth orkestrası Bitchin Bajas’dan dört uzun soluklu atmosferik şarkı. Hamburg merkezli plak şirketi Pingipung, 20. yaşını Anadol ve Y Bülbül’lü bir toplamayla kutluyor.

Taze yayımlanmış albüm ve teklilerden hazırladığımız güncellenen çalma listemiz sizi bekliyor! Öne çıkan kayıtlar ise hemen aşağıda.

TEKLİ: The Orielles – Beam/s
(Heavenly Recordings)

İngiliz -kendi tanımlarıyla- post – disco punk topluluğundan sekiz dakikaya yaklaşan süresiyle saniyeler ilerledikçe bünyeyi ele geçiren, birden fazla duygu arasında yolculuğa çıkaran bir kayıt. Kulağa çarpan elementleri sıcak gitarlar, bulanık vokaller, fütüristik efektler ve ona kontrast oluşturacak ham, işlenmemiş gibi tınlayan ritimler şeklinde çoğaltarak özetlemek mümkünse de bu zengin düzenlemenin kapısından girip ne var ne yok diye bakmakta fayda olduğunu söyleyebiliriz. Üçüncü dakikadan itibaren parçanın iplerini eline alan yaylılar da nefis, çok yakışmış. Kafaları bez parçalarıyla örtülmüş insanların dünyasına çağıran bir klibi de var.

TEKLİ: Gorillaz & Tame Impala & Bootie Brown – New Gold 
(Parlophone Records)

Geçtiğimiz haftanın müzik dünyasında en heyecanlı anlarından biri, Gorillaz’ın All Points East festivalindeki setleri esnasında sahneye sürpriz olarak Tame Impala ve Bootie Brown’ı çıkarıp, “New Gold” şarkısının prömiyerini yapmasıydı şüphesiz. Uzun bir süre Kevin Parker vokalleri ve Bootie Brown’un rap verse’lerinin paslaşmasıyla ilerleyen şarkı; klavyeleri, davul sesleri ve elektronik altyapısıyla aslında Tame Impala’nın imza stilini anımsatıyor. Şarkının ikinci yarısında ilave olan Gorillaz’ın 2-D’si Damon Albarn vokallerinin Kevin Parker’la yakaladığı uyum mükemmel.  

ALBÜM: The Callous Daoboys – Celebrity Therapist
(MNRK Records)

“Şöyle bir albüm olsa, bir güzel hırpalasa, neye uğradığımı şaşırsam, her köşesinden başka bir sürpriz çıksa, bağırmaktan gırtlaklarım aşınsa” diyenler, burada durun. Atlanta çıkışlı yedi kişilik The Callous Daoboys, üç yıllık aranın ardından yeni bir albüm yayımladı. ÇIL-GIN-LIK!

TEKLİ: Tinariwen – Arghane Manine
(Wedge)

Sahra Çölü’nden yayılan Tuareg müziğini dünyaya tanıtan grupların başında gelen Tinariwen, şubattan bu yana 2000’lerin başlarından kalma kayıtlarını remastered versiyonlarıyla paylaşıyor. Sırada, topluluğun 1992’de Mali’de yalnızca kaset formatında basılan Kel Tinariwen adlı uzunçaları var. 4 Kasım’da yayımlanacak albümden taze taze bir parça geldi. 5 dakikalık kıvrak ve hipnotik bir şarkı olan “Arghane Manine”, Tinariwen müziğinin imza unsurlarının hepsini barındırıyor. 

TEKLİ: Editors – Vibe
(Play It Again Sam)

Editors üyeleri, 23 Eylül’de yayımlanacak EBM albümüyle birlikte kendi serüvenlerinin “3. bölümü”ne start verdiklerini söylüyor. 10 yıl önceye denk gelen ilk kırılmaya nazaran çok daha keskin bir dönemeçteyiz bu kez. Adının da açık ettiği gibi yeni albüm, bambaşka bir çehreye sahip. Dördüncü tekli “Vibe”, akıllara 80’ler synth pop hitlerini getiren bir düzenlemeye sahip. Albümün detaylarını ve Editors’ın yeni dönemini gitarist ve prodüktör Justin Lockey ile konuştuğumuz röportaj için Bant Mag. No:78’e buyurun.

ALBÜM: Bitchin Bajas – Bajascillators
(Drag City)

Chicago çıkışlı analog synth orkestrası Bitchin Bajas, şarkılarında işlediği temalar ve takip ettiği metotları her daim değiştirip yeni sonik çehreler inşa ediyor. Yeni albüm Bajascillators da dingin ve ağır başlı ses bütünleriyle dolu kataloglarında yeni kapılar açıyor. Üçlünün imzası hâline gelen döngüsel ve girift melodik yapılara Mike Reed, Nori Tanaka ve Rex McMurry’nin perküsif eklemlenmeleriyle şekillenen dört uzun soluklu, atmosferik parça dinliyoruz. Elektronik müzik nerdleri için güzel bir trivia da bırakalım: Açılış şarkısı “Amorpha”da, Laurie Spiegel’in Music Mouse arayüzü kullanılmış.

EP: Dawn Richard & Spencer Zahn – Pigments Movement 1
(Merge Records)

Dawn Richards ve Spencer Zahn ikilisi klasik müzik, caz, ambient electronica sularında yüzen Pigments adındaki albümleri için ekime randevu vermişti. Richards’ın Siyah bir kadın olarak büyürken yaşadığı deneyimleri odağa alan koleksiyondan dört parça, bir kısaçalar formatında yayımlandı. Hayalperest bir ruh taşımanın ve bedenin sahip olduğu pigmentleri sonunda sevmeye karar vermenin müzikal iz düşümlerine kulak veriyoruz. Barışçıl, sevgi dolu, nefes aldıran bir yerdeyiz.

TEKLİ: Mabel Matiz – Fan
(Pose Records)

Mabel Matiz ‘in yeni incisi “Fan”, kumaşı nereli bilinmeyen, “yanmaz, ütülenmez” birine neşeli bir sitemde bulunuyor. Müzisyenin içine işlemiş bir dönem olarak 90’lar etkileşimleri “Fan”da da mevcut elbette. Hızla akla yerleşen nakarat melodisi, kıpır kıpır ritimleri, şarkıyı domine eden parlak yaylı partisyonları ve hacmi genişleten geri vokallerle tepenizde güneş açmış gibi hissedeceksiniz. “Yıkanmaz çitilenmez” aşklara, etkileyici bir vogue dansı yapılan bir video klip de var.

ALBÜM: Lean Year – Sides
(Western Vinyl) 

Virginia çıkışlı folk duosu Emilie Rex ve Rick Alverson’ın projesi Lean Year’ın ikinci uzunçalarına hoşgeldik. 2017’deki çıkış albümleri tadında yumuşak ve sessiz bir iş var yine karşımızda. Albümün üstüne çökmüş melankoliyi, hüznü ve yası hemen fark etmemek mümkün değil, nitekim ikilinin ailelerinde yaşanan kayıplar ve hastalıklardan geriye kalan hislerle ortaya çıkmış Sides. Piyano, saksafon, harp, akustik davul ve daha nicesinin minimal, zorlamayan, aralara serpiştirilmiş hissi veren aranjmanlarıyla gri bir yağmur bulutu gibi bekliyor dinleyeni. İkili bu işte “çatışmadan önceki an ve bittikten sonraki an, yaşam ve ölüm, yaşama eylemi ve eylemin anısı” gibi karşıt tarafların arasındaki eşiği keşfetmişler. 

EP: Rotting God – XIII
(Eingang Records)

Bağımsız sahneden cayır cayır stoner metal güzelliği. Canco, Luca Fritz ve Denzi’den oluşan Rotting God, senenin başlarında ilk teklisi “Get Down”u yayımlamıştı. Sırada üç şarkılık bir EP var. Acid King, Bongzilla, YOB, Orange Goblin gibi grupların adı geçince önünü ilikleme ihtiyacı hissedenler kaçırmasın. Kapanış şarkısı “Clown Baby”nin rifflerine dolandık, çıkamıyoruz.

TEKLİ: Tobacco – Bitch Ass Moon
(Rad Cult)

Deneysel pop harikası Black Moth Super Rainbow’un esas kişisi Tom Fec, Tobacco projesiyle Skids And Angels adlı yeni bir albüm duyurdu. 2020 sonbaharında Bant Mag. No:71 için kendisiyle sohbet ettiğimizde önceki albümünün ardından hissettiklerini “İstediğimi aldım, şimdi yeni bir şeye geçmenin vakti geldi.” cümlesiyle tanımlamıştı. Yeni tekli “Bitch Ass Moon”, dinleyeni anlık ışık patlamalarının yaşandığı bir glitch kuyusuna atıp çalkalıyor. 

ALBÜM: XX, Pingipung. A Record Label Turns 20
(Pingipung)

2002’de Hamburg’da kurulan bağımsız plak şirketi Pingipung, 20. yaşını özel bir derlemeyle kutluyor. Tamamı yeni şarkılardan oluşan albüm, Anadol’un insan sesleriyle yaptığı oyunları synth bulutlarına sardığı “Öksürük”le açılıyor. Kapanış şarkısı da Y Bülbül’den, bir gün batımı havası solutan beş dakikalık psikedelik kaçamağı “Cuddles’ Catnip Dream”. XX, Pingipung. derlemesinde The Notwist, F.S. Blumm, Andi Otto ve RVDS gibilerinden yeni kayıtlar da mevcut.

TEKLİ: Mary Lattimore – The Last Roses 
(Bağımsız)

Marry Lattimore’un Bandcamp üzerinden yayımladığı yeni parçası 16 dakikalık bir harp seansı. Geçtiğimiz aylarda yeni albümü West Kensington için turnede olan sanatçı, yeni bestesini duyurmak için paylaştığı Instagram postuna “Turne sonrası öngörülebilir biçimde gelen düşük hislerle savaşmak için bir şey yaptım” notunu düştü. “The Last Roses” bir süreliğine gözlerinizi kapatıp sakinlemek ve kafanızın için dinginleştirmek için birebir. 

TEKLİ: Ceylan Ertem – Şah Mat 
(Wovie)

Ceylan Ertem, yeni şarkısının başı, ortası, sonunda bizi hem müzikal hem mod olarak farklı farklı yerlere götürüyor. Müzisyenin her zamanki güçlü ve hisli vokalleri yer yer R&B esintileri, ikinci dakikada beklenmedik havalı bir piyano molasıyla boyutlanırken sözleri de kendine kalbine ve dünyaya isyan ediyor. “Şah Mat”ın Ertem’in uzun süreli iş birlikçisi Çağrı Sertel ile kaydettiği akustik versiyonu da YouTube üzerinden dinlemeye açıldı. 

ALBÜM: Stereolab – Pulse Of The Early Brain [Switched On Volume 5]
(Duophonic)

Arşivinde kaybolmayı en çok isteyeceğimiz gruplardan biri olabilir Stereolab. 16 şarkılık bu yeni koleksiyon da hem sevdiğimiz parçaların alternatif versiyonlarını hem de bugüne dek tozlu raflarda beklemiş kimi Stereolab kayıtlarını bir araya getiriyor. 1990-2008 aralığında, farklı ruh hâlleri ve yerlerdeki Stereolab yansımaları bir arada. Bir aşk mektubu, bir nostalji yokuşu, bir özlem yağmuru!

TEKLİ: TERSKELEPCE & Karahindiba Prensesi – FARK ETMEZ HİÇ
(Bıktım Records)

Geçtiğimiz iki senede kendine hatırı sayılır bir tekli kataloğu oluşturan TERSKELEPCE, ilk EP’si Bulutlar ve Sonuçları ile yüzümüzü gülümseten, yerli bedroom pop sahnesinin taze kanı Karahindiba Prensesi’yle güçlerini birleştirdi. Bozulan sesler, rayından çıkan ritimlerle kulakları savunmasız bırakan; dinamik altyapısı ve atmosferik vokalleriyle peşinden sürükleyen bir şarkı “FARK ETMEZ HİÇ”. Birine kapılıp gitmekten bahsediyor: “Her şeyinle isterim seni. Güzel ya da çirkin fark etmez hiç.”

TEKLİ: Hiss – Busan 
(Warner Music Türkiye)

“Busan”, Azerbaycan müzik sahnesinin en çok ilgi gören yeni nesil seslerinden Hiss’in haterlarına, bizzat kendi ağzından yazılmış bir cevap aslında. Müzisyeni, şarkıyı yapmak için harekete geçiren şey, iki yüzlü insanların bünyede yarattığı bıkkınlık ve onlardan koşar adım kaçma, uzaklaşma isteği olmuş belli ki. Buram buram trap hissiyatıyla dolu. rz4yev’in yönettiği klipte Hiss’i, ona dönük kameraların tam ortasında, karanlıktaki sislerin arasında ya da sahne ışıklarının altında şarkısını söylerken izliyoruz.

EP: Cryalot – Icarus
(AWAL)

Kero Kero Bonito’nun sesi Sarah Midori Perry, solo projesi Cryalot ile ilk EP’si. Kendi tabiriyle “Umut ve kendi gerçekliğimize kapanıp kalmış olsak bile hayal kurabilme becerimize dair” şarkıların koleksiyonu. Kulak zarlarını titreten baslarla çarpıcı bir endüstriyel pop açılımı olan “Labyrinth”in taptaze klibi de hemen burada.

TEKLİ: Björk – Atopos
(One Little Independent Records)

Björk’ün köşeli vokalinden çıkan “Umut bir kastır / Bağlanmamızı sağlar” sözleri eşliğinde, gümbürdeyen ritimlerin izinde, bas klarnetin çizdiği bir yolu adımlıyoruz. Yönetmenliğini Viðar Logi’nin üstlendiği görsel şölen klip ile birlikte yerin dibinde, karanlığın içinde rengârenk açan mantarların gizemli dünyasında bir partiye ışınlanıyoruz âdeta. Yeni albüm Fossora, 30 Eylül’de yayında.

ALBÜM: Two Door Cinema Club – Keep On Smiling
(Lower Third)

12 yıldır içinde oldukları alternatif müzik sahnesinde kendilerine bir yer edinen grup, isminin de işaret ettiği üzere güneşin parıl parıl parladığı, mutlu mu mutlu bir albümle geri döndü. İlk yarısındaki “Blue Light” ve “Everybody’s Cool” gibi örneklerdeki new wave esintileri en başta dinleyeni heyecanlandırsa da albüme devam ettikçe dans ettiren elektro gitar yürüyüşlerinin doldurduğu pop şarkıları karşılıyor ardı ardına. İrlandalı ekip ilk albümlerdeki indie rock eğilimlerini bir kenara koymuş, neredeyse tam anlamıyla bir pop grubu olarak duyulmak istiyor gibi bu sefer. Keep On Smiling hızlıca neşe pompalamak ve enerji yükseltmek isteyenler için ideal bir albüm.

Yazı: Cem Kayıran, Elif Öz, İlayda Güler