Uluslararası Trans Görünürlük Günü'nde 10 izleme önerisi

31 Mart Uluslararası Trans Görünürlük Günü’nü selamlarken, transfobinin yeryüzünden silindiği; kimsenin cinsiyet kimliği ve ifadesi nedeniyle ayrımcılığa maruz kalmadığı bir dünyanın hayalini kuruyoruz. Translar ve ikili cinsiyet dışındakilerin öykülerini, deneyimlerini ve mücadelelerini kutsayan kimi belgesel, kısa film ve sözlü tarih projelerini derledik. İşte YouTube ve Vimeo üzerinden tek tıkla ulaşılabilecek izleme önerileri.

Yıllar Affetmez

Trans hareketi hafızalardan silinmeye çalışılan tarihine sahip çıkıyor ve kendi tarihini yine kendisi yazıyor. Mikrofon, yaşam alanlarından sürgüne zorlanan ve barınma hakkı gasp edilerek nefret saldırılarına maruz bırakılanlarda. Pembe Hayat’ın “Yıllar Affetmez” isimli sözlü tarih projesinde; dönem tanıklarının ağzından mücadelelerini, yaşadıkları zulümleri, hak ihlallerini dinliyoruz.

İzlemek için buraya.

A Year In Transition

Kendisi de trans olan Lorne Clarkson’ın uzun metraj belgeselinde; “Kadın olarak da, erkek olarak da tanımlamıyorum kendimi. Bu kategoriler benim için yeterli değil.” diyor Issa Ismail. 20 yaşındaki, Arap asıllı Amerikalı bir trans erkeğin uyum sürecinin ilk yılını takip ediyor; hormon aldığı ilk günlere, ameliyat sürecine ve trans topluluğunda kendi yerini bulma serüvenine ortak oluyoruz.

İzlemek için buraya.

Laverne Cox Presents: “The T Word”

Orange Is the New Black’den bu yana sağlam bir sinema ve televizyon kariyeri inşa eden, 4 adet de Emmy adaylığı bulunan trans oyuncu Laverne Cox, bu 42 dakikalık ödüllü MTV programının sunucusu olarak karşımıza çıkıyor. New York, New Orleans ve Baltimore’da yaşayan, yaşları 12 ile 24 arasında değişen, fakat ortak engelleri ve sevinçleri paylaşan trans gençler odağımızda.

İzlemek için buraya.

Scum Boy

Eşi benzeri görülmemiş çevresel, ekonomik ve teknolojik kaygıların yaşandığı bir dönemde büyüyen; tüm bunlara rağmen ışık tutan bir korkusuzlukla yaşayıp sınırları yıkan Z kuşağının bir üyesi Scum Boy. Güney Afrikalı, Yahudi bir trans erkek olan bu vizyoner 3D sanatçısı aracılığıyla; kendini ifade etme ve kabul etmede önceki nesillere ders veren bir jenerasyonun portresi sunuluyor.

İzlemek için buraya.

Miller & Son

Bir trans kadını merkezine alan ikinci yönetmenlik denemesiyle Asher Jelinsky, kolay yakalanmayacak bir başarı elde etmiş ve Akademi tarafından dağıtılan öğrenci ödülüyle onurlandırılıp, Cannes ve BAFTA’dan da ödülle dönmüştü. Miller & Son anlatısını, gündüzleri ailesinin otomobil tamir dükkanında çalışan, geceleri ise gerçek kimliğini dilediğince yaşayan bir genç etrafında inşa ediyor.

İzlemek için buraya.

I Am They: A Non-binary Transgender Love Story

I Am They, günümüz Birleşik Krallık’ında ikili cinsiyet dışındakilerin yüzleştiği sorunları keşfederken; Owl ile Fox isimli iki âşığın öyküsünü takip eden uzun metraj bir belgesel. Çiftimiz cinsiyetlerin yasal olarak tanınması önündeki engeller hakkında farkındalık yaratmak amacıyla bir “protesto-düğün” düzenliyor ve benzer deneyimleri yaşayan dostlarıyla bir araya geliyorlar.

İzlemek için buraya.

Gender Diversity & Identity in Queertopia

Hollanda menşeli kamu yayın kuruluşu VPRO’dan transseksüellerin, ikili cinsiyet dışındakilerin ve intersekslerin deneyimleri üzerine 50 dakikalık bir belgesel. “Cinsiyet çeşitliliği ve cinsiyet kimliği ne anlama geliyor?” diye sorulurken; temsiliyet, toplumsal baskı ve dilin cinsiyet bağlamında dinamikleri hakkında beyin fırtınası yapılıyor.

İzlemek için buraya.

Transgender Experiences in School

İngiltere’nin kuzey batı bölgesinde konumlanan, transseksüel ve ikili cinsiyet dışındaki bir grup genç, eğitim hayatlarındaki deneyimlerini röportajlar aracılığıyla aktarıyor. 11 dakikalık kısa belgeselde, okullarının anlayış ve eğitimden yoksun politikalarına, durumun mental sağlıklarına olan etkilerine değiniyor; şartların iyileştirilebilmesi için neler yapılmasını talep ettiklerinden bahsediyorlar.

İzlemek için buraya.

A Trans History Sung

LGBTİ+ hakları aktivisti, şarkıcı, söz yazarı, DJ Kübra Uzun’un kendi hayatından yola çıkarak hazırladığı ve Onur Karaoğlu tarafından yönetilen bu performansı çevrimiçi bir parti tadında. Müziğini aktivizm aracı olarak kullanan Kübra şarkılar söyleyip hikâyeler anlatırken, konuk aldığı arkadaşlarıyla tanıştırıyor bizleri. Her ne kadar niyeti bu olmasa da izleyenleri yer yer hüzünlendiriyor; gitmek zorunda olmak, gidebilecek kadar şanslı olmak veya geride kalan olmak gibi konular üzerine düşünmemizi istiyor.

İzlemek için buraya.

Southern Comfort

Yumurtalık kanseri teşhisi konan trans erkek Robert Eads, son günlerini, trans komünitesinden oluşan seçilmiş ailesi ve “Onlardan nefret etmiyorum. Ama beni en çok üzen, muhtemelen doğru şeyi yaptıklarını düşünüyor olmaları.” dediği biyolojik ailesi arasında bir denge kurarak geçiriyor. Yönetmen Kate Davis’den Berlinale ve Sundance’den ödülle dönen, Emmy adaylığı da bulunan bir belgesel.

İzlemek için buraya.