5 albümle: Yukihiro Takahashi (1952-2023)

Yazı: Cem Kayıran

Yellow Magic Orchestra kurucularından biri olan ve 70’lerden bu yana eklektik bir külliyat inşa eden çok yönlü müzik insanı Yukihiro Takahashi, 70 yaşında hayatını kaybetti. İki yıl kadar önce beynindeki tümör sebebiyle ameliyat olan müzisyen, bir süredir çeşitli sağlık sorunlarıyla mücadele ediyordu.

Bir kahramanımızı daha yitirmiş olmanın yarattığı buruklukla, uçsuz bucaksız Yukihiro Takahashi diskografisinden beş albüme kulak veriyoruz. Electronica, city pop, new wave gibi estetikler için bir yol gösterici olmuş müzisyenin benzersiz mirasını kutlama zamanı.

Yellow Magic Orchestra – Yellow Magic Orchestra
(1979)

Ryuichi Sakamoto, Haruomi Hosono ve Yukihiro Takahashi üçlüsünün elektronik müziği sonsuza dek değiştirecek güç birliği Yellow Magic Orchestra’nın ilk albümü. Davul ve vokallerde Takahashi’yi duyduğumuz koleksiyon, Roland MC-8 Microcomposer kullanımı ve video oyunlarından alınan ses örnekleriyle synth müziğinin başucu albümlerinden biri olarak anılıyor.

Yukihiro Takahashi – Murdered by the Music
(1980)

Takahashi’nin solo kariyerinin ikinci uzunçaları. YMO’daki grup arkadaşlarının yanı sıra dönemin Japonya müzik sahnesinin farklı figürlerinin de katkıları bulunan kayıt, müzisyenin 80’lerde keşiflerini artıracağı technopop stiliyle de ilk tanışma. Sersemletici düzenlemeler ve muhtemelen Yukihiro Takahashi kataloğunun en catchy melodilerini bir araya getiren albüme ismini veren şarkının bir bilim kurgu parodisi tadındaki video klibi de burada.

The Beatniks – Exitentialism
(1981)

Kariyerinin belki de en üretken döneminde, video oyunu müzikleriyle tanıdığımız Keiichi Suzuki’yle kurduğu The Beatniks; Yukihiro Takahashi’nin tuhaf new wave denemeleri için kurduğu bir oyun alanı gibi. İkilinin ilk albümü Exitentialism (bugüne dek yayımlanmış altı farklı versiyonu bulunmakta), endüstriyel ritmik ögeleri ve her dönemecinde beyin kıvrımlarınızın genişleyip daraldığını hissettiren serbest düşüş hâliyle sıra dışı bir deneyim vadediyor.     

Yukihiro Takahashi – Wild & Moody
(1984)

Öncelikle, Yukimasa Okumura imzalı bu kapak! Ama bu kapak! Albümün ismi vahşi ve bunalımlı anahtar kelimeleirni önümüze koysa da Bill Nelson eli değmiş bu koleksiyon stilize bir pop güzelliği. Hızla dile dolanan nakarat melodisiyle “Stranger Things Have Happened”, âdeta Toto’nun “Africa”sına Tokyo’dan cevap veren “Kill That Thermostat” veya nazik yaylıları synth bas arpejleriyle buluşturan kapanış şarkısı “Walking to the Beat”, albümün zirve noktaları şüphesiz ki.

Sketch Show – Audio Sponge
(2002)

Yukihiro Takahashi ve Haruomi Hosono ikilisinin olgunluk dönemi buluşması Sketch Show; IDM ve glitch-pop gibi etkileşimleri 60’ların şarkı yazarlığı filtresinden geçirerek yoğuruyor. YMO’nun erken dönemlerini anımsatan bir synth melodisini Takahashi’nin vurgulu beatleri ve vokalleriyle evirip çevirdikleri “Flying George”, üzerinden 20 yıl geçse de “yenilik” hissini asla yitirmiyor. Bu ilk albümün her durağı, iki eski dostun yıllar sonra geçmişlerini hiç acele etmeden yad etme biçimi olarak da yorumlanabilir.