After Yang, Stranger Things ve bu hafta başka ne izlesek?

Vizyon takviminden ve farklı platformların kataloglarından film, dizi, belgesel ve şov tavsiyelerimizi içeren ne izlesek seçkimizde Kogonada’nın yapay zekâ meselesine insancıl ve meditatif bir bakış açısı sunduğu yeni filmi After Yang, 27 Mayıs’ta ilk parçası yayımlanan Stranger Things 4. sezonun final bölümleri, komediyle dedektiflik anlatılarını harmanlayan  Only Murders in the Building’in 2. sezonu ve çok daha fazlası yer alıyor. İlk kez gösterileceklerle birlikte dijital servislere yakın zamanda eklenmiş, hâlâ izlememiş olabileceğiniz yapımlar da seçkide.

VİZYON
After Yang
(1 Temmuz)

Nedir: Yönettiği ilk uzun metraj Columbus (2017) ile kendine ait bir hayran kitlesi edinen Kogonada, yapay zekâların parçası olduğu gelecek tasvirlerine el atıp taze bir bakış açısı getiriyor bu kez. Robotların bebek bakıcısı olarak satın alındığı bir dünyada, kızının çok sevdiği refakatçisi android Yang bozulduğunda, baba Jake onu tamir etmenin yollarını aramaya başlıyor. “Yas, aile, kaybetme, hafıza, doğa, duygular ve kabullenmeye dair; insancıl bir film” olarak tarif ediliyor After Yang.

Neye benzer: Kore asıllı ABD’li yönetmen Kogonada, büyük auteur Yasujirō Ozu’nun filmlerini anımsatan bir sinema anlayışına sahip.

Kimler var: Colin Farrell, The Lobster (2017) ve The Killing of a Sacred Deer (2017) sonrası, A24 etiketi taşıyan başka bir bağımsızın başrolünde. Jodie Turner-Smith, Malea Emma Tjandrawidjaja ve performansıyla alkış toplayan Justin H. Min, oyuncu kadrosunun diğer yüzleri.

PRÖMİYER
Stranger Things – 4. sezon 2. kısım
(Netflix, 1 Temmuz)

Nedir: 27 Mayıs’ta ilk parçası yayımlanan Stranger Things 4. sezonda, neredeyse birer sinema filmi uzunluğunda olan “Papa” ve “The Piggyback” bölümleriyle son düzlüğe girdik. Eleven kendisi için çok önemli bir sınavı geçerken, diğer kahramanlarımız tek yürek olup Hawkins’i kurtarmak üzere kolları sıvıyor ve büyük tehlikenin karşısında dört bir koldan mücadele ediyorlar. Sadece kasabanın değil, tüm dünyanın kaderi onların elinde. Kimler hayatta kalacak acaba?

Neye benzer: Dizinin yaratıcıları Duffer Kardeşler, Stranger Things’i yaratırken ilham kaynaklarının Steven Spielberg filmleri ve Stephen King romanları olduğunu sık sık dillendiriyor. Hatta bu dört ismin birlikte çalışacağı yeni Netflix dizisi The Talisman yolda, imzalar atılmış bile.

Kimler var: Çekirdek kadroya bu sezon eşlik eden isimler arasında özellikle Jamie Campbell Bower (Vecna/001/Henry Creel) ile Joseph Quinn (Eddie Munson) dikkat çekiyor.

BUNLAR DA VAR! 
Gözden kaçmasın
Only Murders in the Building – 2. sezon (Disney+, 28 Haziran)

“Manhattan’da bir apartmanda, katil kim acaba?” cümlesiyle özetlenebilecek anlatısıyla eğlenceli ve merak tetikleyen bir seyir deneyimi yaşatan Only Murders in the Building, olumlu eleştirilerle karşılanan ilk sezonun ardından arayı fazla açmadı. Arconia Yönetim Kurulu Başkanı’nın şok edici ölümünün ardından Charles (Steve Martin), Oliver (Martin Short) ve Mabel (Selena Gomez), katilinin maskesini düşürmek için yarış hâlinde. Rakip bir podcast ve fazla şüpheci komşuları da işleri pek kolaylaştırmayacak anlaşılan.

Doraibu mai kâ / Drive My Car (MUBI, 2 Temmuz)

Melankolik, sürreel ve keskin dünyasıyla sinemasal yolculuklara sık sık ilham olan Haruki Murakami külliyatından Kadınsız Erkekler’e, Japonya topraklarının bir başka maharetli ismi Ryûsuke Hamaguchi’nın el atmasıyla ortaya çıkan Drive My Car; kayıp, paylaşılan yalnızlık ve devam etme ihtimali üzerine üç saatlik, zarif bir seyirlik. Cannes’dan Senaryo ödülüyle döndüğü ve dört dalda Oscar adaylığı elde ettiği gibi, Bant Mag.’ın 2021: En iyi 75 film listesinin de 2. sırasındaydı. Film üzerine bir yazımız hemen burada.

BEAUTY (Netflix, 29 Haziran)

Master of None ile komedi kanadında En İyi Senaryo Emmy ödülü kazanan ilk Siyah kadın olarak tarih yazan Lena Waithe, Andrew Dosunmu yönetmenliğinde çekilen yeni filminde 80’ler ABD’sinin müzik endüstrisine davet ediyor bizleri. Genç ve yetenekli bir Siyah kadın şarkıcı olan Beauty, kârlı bir albüm anlaşması yapmasının ardından sesini ve kimliğini korumakta zorlanıyor. Üstelik bu durum, yıldız olma yolculuğunda ona rehberlik etmeye çalışan ailesi, plak şirketi ve en yakın arkadaşı arasında kıyasıya bir mücadeleyi tetikliyor.

Hacks – 2. sezon (beIN CONNECT, 28 Haziran)

Toplanmadık ödül bırakmayan ilk sezonunda, sektördeki gücünü kaybetmek istemeyen efsanevi bir Las Vegas komedyeni ile iş arayan genç bir yazar üzerinden, iki kadının komedi dünyasında ayakta durma deneyimine yakından bakmıştı Hacks. Cinsiyet ve yaş ayrımcılığının yanı sıra mizahın doğası ile değişimine dair söylediği kulak kabartılası cümleler, bir kez daha Jean Smart’ın duygu durumlarında ustalıkla vites değiştiren incelikli performansıyla anlam kazanmak üzere. Bu sezon ikiliyi, yeni stand-up gösterileri için ülke çapında düzenlenen turne esnasında izleyeceğiz.

Atlanta – 3. sezon (Disney+, 1 Temmuz)

Dört yıla yakın süren, uzunca bir aradan sonra dönen Atlanta; 3. sezonuyla Disney+ kataloğuna teşrif etti. Neredeyse hepsi Avrupa’da geçen bölümlerde yeni çevrelerine yabancı kalan ekibin bununla nasıl başa çıktığı ve hayalini kurdukları başarıya ulaşmaya çabalarına odaklanılıyor. On parmağında on marifet Donald Glover, katıldığı bir panelde yeni sezonu “televizyona yapılmış en iyi işlerden biri” olarak tarif etmiş ve Kanye West’in 2007 çıkışlı albümü Graduation’a benzetmişti. O albüm kadar ulaşılabilir, dürüst ve keyifli olduğunu düşünmekte.

* Endangered (HBO, 28 Haziran)

* Minions: The Rise of Gru (Vizyon: 1 Temmuz)

* Bastard!! – Heavy Metal, Dark Fantasy (Netflix, 30 Haziran)

Rams
Hâlâ izlemediyseniz

* Rams (beIN CONNECT, 2 Temmuz)

* Mogul Mowgli (beIN CONNECT, 2 Temmuz)

* Nous (MUBI, 29 Haziran)

* The Killing of Two Lovers (beIN CONNECT, 1 Temmuz)

* Mia Madre (MUBI, 28 Haziran) 

* Le Daim (MUBI, 1 Temmuz)