Asghar Farhadi’den kahramanlık rütbesinin altını kazıyan bir ahlak masalı

Güçlü dramatik yapılara sahip filmleriyle, insani ve ahlaki çıkmazları didiklerken her daim güçlü karakter çatışmaları sunan Asghar Farhadi; Darbareye Elly’den (Elly Hakkında) Jodaeiye Nader az Simin’e (Bir Ayrılık), Le passé’den (Geçmiş) Forushande’ye (Satıcı) uzanan kıskanılası bir filmografiye sahip. Şansını İspanya’da denediği, karışık eleştirilerle karşılanan Todos lo saben’den sonra İran topraklarına geri dönmüş, Ghahreman (A Hero) isimli yeni işiyle geçtiğimiz Cannes Film Festivali’nde Jüri Büyük Ödülü’ne lâyık görülmüştü

Vanity Fair dergisinin kendisiyle yaptığı röportaj vesilesiyle hem filmden yeni görseller gün yüzüne çıktı hem de Amazon Prime kataloğuna ekleneceği tarih netleşti. Ghahreman’ın dağıtımını üstlenen streaming servisi, –Jodaeiye Nader az Simin’den sonraki en iyi Farhadi filmi olarak nitelendirilen- yapımı 22 Ocak 2022’de erişime açacak. Öncesinde ise ödül sezonu vesilesiyle kapsamı geniş bir kampanya yürütülecek.

Şimdiye kadar 2 filmiyle Oscar kazanmış auteurün bu sene En İyi Yönetmen kategorisine sızması hiç de düşük bir ihtimal değil. Hele ki Hollywood dışında üretim yapan Thomas Vinterberg, Bong Joon-ho, Paweł Pawlikowski gibilerinin son yıllardaki adaylıklarına şahit olmuşken…

Para dolu bir çantanın peşinden vicdan muhasebesi

Röportajda Şiraz’da konumlanan bu zengin, kompleks anlatı için ilham kaynaklarını Akira Kurosawa, Ingmar Bergman ve Alman oyun yazarı Bertolt Brecht olarak sıralıyor Farhadi. Brecht’in ilk kez üniversite yıllarında okuduğu Galilei’nin Yaşamı metninin üzerindeki tesirinin oldukça büyük olduğunu, hiçbir zaman bu konseptte bir anlatı yaratmayı düşünmese de 20 yılın ardından oyuna, Ghahreman için geri döndüğünü söylüyor.

Bu seferki incisinin merkezinde, ödeyemediği bir borç yüzünden hapis cezası çeken Rahim var. Borcu tahsil etmeyi planladığı 2 günlük izin sırasında, alacaklısını şikayetini geri çekmesi için ikna etme ve böylece serbest kalabilme fırsatı doğuyor. Bu esnada kız arkadaşı yüklü miktarda para dolu bir çanta buluyor. Rahim önce özgürlüğünü güvence altına almak için parayı almayı düşünüyor, sonra daha karmaşık bir plan yapıyor: Çantayı kendisi bulmuş ve gerçek sahibine iade etmiş süsü vererek, cezasını hafifletmeyi umuyor. Bu davranışı ile Şiraz’da “kahraman” olarak anılmaya başlasa da işler iyice içinden çıkılmaz bir hâle bürünüyor.

Gelen ilk eleştirilerde, Farhadi’nin âdeta elle tutulur gerilime sahip bir ahlak masalını, dikkate değer toplumsal eleştirilerle süslediği söylenmekte.