Burning Man’i konu eden “Art on Fire” ve çölü sanatla buluşturan diğer festival belgeselleri

Bu sene haliyle her zamanki ihtişamıyla gerçekleştirilemeyecek Burning Man, festivalin meraklılarına kapsamlı bir bakış sunan Burning Man: Art on Fire belgeselini yayımladı. Organizasyonun resmî belgeseli olarak kurgulanan Art on Fire’ın çekimlerine, Burning Man’in Kurucusu Larry Harvey’nin ölümünden sonra başlanmıştı. Şanssız zamanlamasıyla bu film, 2018’deki Black Road City yapılarının; tasarı, inşa ve nihayetinde yakılma süreçlerini ve üretim ekiplerinin perde arkasındaki hallerini belgeliyor.

Belgeselin yönetmeni Bafta ödüllü Gerald Fox. Aslında ağustos ayının başında festivalin sanal etkinlik platformu Kindling üzerinden paylaşılmıştı. Şimdi ise Vimeo, Amazon Prime Video, Apple TV gibi platformlar üzerinden ücretli erişime açıldı. 

Takipçilerini sadece bir belgeselle bırakmayacak elbette Burning Man ekibi. Bu sene etkinliğin “Çoklu Evren” temasında çevrimiçi yapılacağı duyurulmuştu. Zoom ve sanal gerçeklik platformları üzerinden yapılacak etkinlikte; tema kampları, sanat projeleri, sanat turları, interaktif etkinlikler ve canlı performanslar yer alacak. Virtual Black Rock City ismiyle düzenlenecek çevrimiçi etkinlikler 30 Ağustos’tan 6 Eylül’e kadar sürecek. 

Festivalin sürprizlerinden biri ise, Raspberry Dream Labs’in hazırladığı sanal gerçeklik kampı {CYBERDREAMS} sahnesinde Londra’da yaşayan Türkiyeli DJ Thousand Fingers’ın da çalacak olması. 30 Ağustos Pazar akşamı (Türkiye saatiyle 22:30) sanal gerçeklik platformu AltspaceVR ev sahipliğinde yapılacak olan ücretsiz etkinliğe katılmak isteyenler, buradan kayıt yaptırabilir.

Çöl, festival, sanat, müzik ekseninde buluşan dört belgesel önerisi daha:

Burning Man, 1986’dan bu yana düzenleniyor. Festivale 1998’den bu yana da Nevada’nın kuzey doğusunda konumlanan Black Rock Desert ev sahipliği yapıyor. Çöl, festival, sanat, müzik ekseninde buluşan birtakım belgesel önerilerimiz var.

The Last Song Before The War (2013)

Mali halkı ve göçmen topluluk Tuaregler arasındaki barışı temsilen 2000’de düzenlenmeye başlayan Festival Au Desert’i konu eden bir belgesel. İslam militanları tarafından yasaklanarak sona eren bu geleneği konu eden belgeselde, Batı Afrika’daki politik iklime de bir bakış atılıyor.

Desolation Center (2018)

Stuart Swezey’nin yönettiği bu belgesel, 1980’lerde çölde parti ve festivaller düzenleyen bir grup punk’ı konu ediyor. Desolation Center hareketi, sonraki yıllarda Burning Man, Coachella, Lollapalooza gibi festivallerin ortaya çıkmasının da ilham kaynağıydı.

Iconicity (2019)

Modern toplumdan uzaklaşmış ya da uzaklaştırılmış sanatçıların, Güney California çöllerinde kurduğu mini sanat kasabalarını konu eden Iconicity’nin yönetmeni, 2016 yapımı Desert Maverick isimli mimarî belgeseliyle tanınan Leo Zahn. İzleyiciyi bir road trip’e davet eden belgeselde gezdiğimiz çöl kasabalarında devasa ve farklı estetiklerde heykellerle karşılaşıyoruz.

Coachella: 20 Years In The Desert (2020)

Popüler müziğin en büyük buluşmaları arasında yer alan Coachella’nın 20 yıllık serüvenini konu eden belgesel geçtiğimiz aylarda yayımlandı. YouTube Originals yapımı 20 Years In The Desert belgeselinde tahmin edebileceğiniz gibi Daft Punk, LCD Soundsystem, Rage Against The Machine, Pixies, Jane’s Addiction, Björk, The White Stripes, Childish Gambino, Beck ve Radiohead gibi isimleri de kapsayan bir yıldızlar geçidi var.

Yazı: İpek Temizkan, Cem Kayıran