CD satışları 17 yıl sonra ilk kez yükselişte

Geride kalan yılın değerlendirmeleri birçok farklı kulvarda devam ederken, ilgi çekici istatistikler de ortaya çıkmakta. CD satışlarının 17 yılın ardından ilk kez artış yaşaması gibi.

MRC Data’nın Billboard tarafından paylaşılan 2021 ABD Yıl Sonu Raporu’nda, CD formatındaki albümlerin bu yıl daha çok rağbet gördüğüne ilişkin bir tabloyu ortaya çıkardı. Son yıllarda hâlihazırda yükselişte olan plak satışlarının da 30 yılın en yüksek seviyesine 2021’de ulaştığını da hatırlatalım.

Paylaşılan verilere göre 2020’de 40.16 milyon olan CD satışı, 2021’de 40.59 milyona çıkmış. Yani dev bir sıçrama söz konusu değil ama düşüş trendinin 17 yıl sonra aksine dönmesi, müziğin fiziksel tüketimine dair önemli bir gelişme. 

Bu yükselişin en büyük sebebi Adele, BTS ve Taylor Swift gibi popüler isimlerin aynı takvim yılında albüm yayımlamış olması olarak yorumlanıyor. Nitekim özellikle ABD’deki CD satışlarında en büyük orana sahip olan isimler bunlar. Adele’in 30 albümü yalnızca ABD’de 898 bin CD kopyası satarak listenin zirvesinde. Taylor Swift ise üç albümü (Evermore, Fearless ve Red) için hazırlanan özel versiyonlarla toplamda 700 bin civarında CD satışına ulaştı. ABD’de 2021’in en çok satan diğer CD’leri arasında BTS, Carrie Underwood ve Olivia Rodrigo’ya rastlamak mümkün. 

Tabii müziğin fiziksel boyutu hakkında konuşurken anaakım isimlerle birlikte görülen artışın farklı boyutları da var. Adele örneğinden ilerleyelim: “Sürekli dönüşen müzik endüstrisinden tek talebi” olarak Spotify’ın otomatik shuffle özelliğini kapatmasına etki eden İngiliz müzisyen, 30 albümünün plak baskıları için verilen siparişlerle sektörde büyük kaos yaratmıştı. Bağımsız ya da küçük çaplı plak şirketlerinin, yeni plak baskılarının takvimlerinde dünya çapında yaşanan rötarların ardında yeni Adele albümü olduğu biliniyor. Yaklaşık iki senedir Covid sebepli aksaklıklar ve gecikmeler; birçok bağımsız etiketin belini bükmüş, fiziksel dünyaya veda etmek zorunda kalan plak şirketleri olmuştu. Sony’nin yeni Adele albümü için piyasa normallerinin epey üzerinde sipariş vererek plak fabrikalarını âdeta “kapatması” büyük tepki topladı.

ABD’deki müzik sektörü gelirinin, yüzde 80 oranında Spotify, Apple Music, YouTube Music gibi müzik dinleme platformlarından sağlanmasına karşılık, plak ve CD formatlarına olan ilginin bu derecede artmış olmasının nedenlerine yönelik farklı yorumlamalar var. Pandemi sebebiyle zamanının büyük bir bölümünü evlerinde geçirenlerin yeni hobilere yönelmesi ve koleksiyonlar yapmaya başlamasının bu ilginin yükselmesinde önemli bir faktör olduğu söyleniyor. ABD’nin en büyük elektronik eşya mağazalarından Best Buy, 2018’in son günlerinde fiziksel müziğe olan ilginin düşük olması sebebiyle CD satışını bıraktığını açıklamıştı. Bakalım bu yükseliş trendi uzun soluklu olacak mı? Ya da sektör bu istatistiklere nasıl karşılık verecek?

Yazı: Yiğitcan Genç