30 Ocak’ta 311Artworks’te açılan Barbaros Kayan’ın İnsanlar, Hayvanlar, Hayaletler sergisi şu sıralar gündemimizde… Önce ezberin dışına çıkan Gezi fotoğraflarıyla bizi yakalayan, Karalar Bağlar sergisindeki işiyle etkileyen, muhabbetiyle sevdiren Kayan’ın kişisel sergisi ağırlıklı olarak seyahatlerinde çektiği, yoğun bir yalnızlık hissinin kol gezdiği fotoğraflardan oluşuyor. 29 Şubat’a kadar gezilebilen sergiden önce sanatçının dediklerine bir göz atın.


İnsanlar, hayvanlar, hayaletler… Bu üçünü bir araya getiren şey ne oldu senin için? Neden bu üçlü? Bu üçü arasında nasıl bir bağ kuruyorsun? 
Seçkiyi oluşturmadan önce  son dönemde çektiğim tekil ve seri fotoğraflarımın odak noktasındaki çağrışımları belirlemeye başladık. Birçok fotoğrafçı gibi benim fotoğraflarımda da insan ve hayvan suretleri belirgin bir yerdeydi. Gizlenmiş yüzler, rahatsız eden silûetler, fotoğraflandığı mekândan ayrık duran bedenler  bize “hayaletler”i verdi. Bu üçlü benim fotoğraflarımdaki arayışı mükemmel bir şekilde tanımlıyor. Suret, genel tanımından uzaklaşıp iki boyutlu düzlemde bizimle farklı bir şekilde iletişim kuruyor.

Image
Image


Bu sergideki fotoğraflar farklı dönemlerdeki seyahatlerinden oluşuyor anladığım kadarıyla… Seyahat ederken, yeni bir yere vardığında gözlerin ve güdülerin neye yönelir? İlk nasıl detaylar dikkatini çeker?
“Hareket hâli” serginin devinimini veren şey ama bu sergideki fotoğraflar tamamıyla bir “seyahat fotoğrafları seçkisi” değil. Sergide birbirine yakın çözümlemeleri kullanan farklı serilere de yer verdim. Ağırlıklı olarak Türkiye’de olmak üzere, Kazakistan, Amerika Birleşik Devletleri, Abu Dabi ve Malezya gibi birbirlerinden farklı coğrafya ve kültüre sahip ülkelerde çektiğim fotoğraflarda tipolojik bağlantılar kurmaya çalıştım.

Son yıllarda yurt dışı ağırlıklı editöryel fotoğraf çekimlerine gitme şansım oldu. Editörün benden istediği fotoğrafları çektikten hemen sonra ilk işim biletimin dönüş tarihini uzatmak oluyor, mecburi kalınan otelden bir pansiyona geçiyorum ve hem bedenen hem de zihin olarak asıl yolculuğuma çıkıyorum. Bulunduğum yerde insanlar nereye doğru akıyorsa ben de oraya doğru ilerliyorum. Herhangi bir belediye otobüsüyle herhangi bir durağa gidebilirim, bir basketbol sahasında saatlerimi geçirebilirim kesinlikle net bir hedef yok, her cisim, her canlı birer işaret. Bu ruh hâline giremezsem zaten fotoğraf çekmiyorum/çekemiyorum. Her bölgenin kendine has bir enerjisi var, büyük beklentilerle gittiğiniz yerlerde büyük hayal kırıklıkları da yaşanabiliyor. Tek bir bölgeye yoğunlaşmak böyle zamanlarda anlamını yitiriyor. Günlerce süren tren yolculuklarında fotoğraf çekmeyi sevdiğimi bu şekilde keşfettim.

Fotoğraflarının sergiye gelenler üzerinde nasıl bir his bırakmasını isterdin? Senin için bu fotoğrafların taşıdığı hisler neler?
Benim için oldukça özel fotoğraflar ve sergideki her duvarın kendine özgü  bir hikâyesi var. Farklı dalga boyundan frekanslara hazır olmalarını isterdim.

Bu serginin bir soundtrack’i olsa, hangi üç parça olurdu?
Oldukça zor bir soru. Sadece tek bir parça söyleyebilirim. Aksak ritimleri, agresif ve melankolik yapısıyla Marsen Jules – Swans Reflecting Elephants.

Sırada ne gibi projelerin var, biraz da onlardan bahseder misin?
Bu sergiden hemen sonra Helsinki Fotoğraf Bienali’ndeki hazırlıklarıma yoğunlaşacağım. Orada Gezi Parkı direnişinden çektiğim bazı fotoğrafları sokaklarda yani ait oldukları yerde sergileyeceğiz. Bununla beraber bu seneki ‘’ODTÜ Sanat’’ sergisinin katılımcıları arasındayım. Oldukça yoğun iki ay beni bekliyor.

  1. Beş soruyla The Wrong “Yeni Dijital Sanat Biennali”

    İnternet üzerinde üretilen yeni ve genç dijital sanat “The Wrong” bienaliyle izleyiciyle buluştu. Elbette internet üzerinden…    Genç dijital sanat

  2. Her albümde değişmek: Jaga Jazzist röportajı

    7 Şubat akşamı İstanbul’daki ikinci konserini vermek üzere Cemal Reşit Rey’de olacak Norveç büyüsü Jaga Jazzist ile geçmiş, şimdi ve gelecek üzerine…

  3. Red Fang dinlerken yapılabilecek alternatif aktiviteler

    Red Fang’ın basçısı ve vokalisti Aaron Beam, 9 Şubat’ta Jolly Joker İstanbul’daki konserinden önce bize grubun şarkılarıyla iyi giden birtakım aktiviteler önerdi.

  4. Eşsiz bir koleksiyonun derinliklerinden: Turquoise Wisdom

    21 Şubat'ta Elijah Wood'la birlikte Bant Mag. Bonanza kapsamında pikapların başında olacak Turquoise Wisdom'la koleksiyonunu ve dinleme alışkanlıklarını konuştuk.

  5. Film ve müziğin kendini bilen buluşması: Jem Cohen ve Guy Picciotto

    !f İstanbul Film Festivali’ne Gravity Hill—Sound + Image projelerini getirerek özel bir akşam vaat eden filmci Jem Cohen ve Fugazi efsanesinin gitaristi Guy Picciotto’yla konuştuk.

  6. Müzik ve tutku: Kutu

    Geçtiğimiz seneyi kendi adını taşıyan “mis gibi” bir albümle taçlandıran Kutu bizlerle... Trompet sevdalısı Barıştık Mı, Utku Öğüt ile Kutu’yu ve son albümünü konuştu.

  7. Yerelden küresele sesleniş – iNSANLAR

    2013’ün Mini Müzikhol’den çıkan akıllara zarar sürprizi iNSANLAR’a dair Barış K’dan yanıtlar aldık.

  8. Bir şarkıyı lisanslamayı kolay mı sandınız?

    Geçmişten bugünlere reklamlara satılan şarkılar, hisler ve hatıralar; konumuz müzik ve reklam ilişkisi.

  9. Teftiş: Bu ay ne dinlesem?

    Yeni müziğe dair bu ayki mesaimiz, artısıyla eksisiyle, burada.

  10. Dinleme Odası’nda ikinci perde: Mogwai ve Rave Tapes

    Kontra Plak’ın ev sahipliğinde gerçekleşen Dinleme Odası etkinliği bu ay Mogwai Rave Tapes albümüne kulak kesildi.

  11. Müziğe dair kısalar

    Spotify ve kazanç dağılımından, ritmin gücüne müziğe dair birkaç kelam...

  12. En Acayip 20 PepsiCo Tadı!

    Kimisine burun kıvıracak, kimisine "acaba?"lanacak, kimisini merak edecek, kimisine "ıyk" diyeceksiniz biliyoruz. Buyrun PepsiCo'dan en acayip 20 tat!

  13. 13. !F İstanbul’da Kaçırılmaması Gereken 15 Film

    Bu yıl 70’e yakın filmden oluşan son derece şık bir programla karşımıza çıkan 13. !F İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali’nden, kaçırırsanız yıl boyu çok fazla muhabbetten geri kalacağınız filmleri sizler için seçtik.

  14. Kevork Malikyan ve Sıradışı Öyküsü

    Bu ay gösterime giren Reha Erdem filmi Şarkı Söyleyen Kadınlar’da ve Ridley Scott’ın gelecek yılın Oscarlarında bahsi geçme ihtimali bir hayli yüksek olan son filmi Exodus’ta izleyeceğimiz Kevork Malikyan’ın sıradışı hikâyesine buyrun…

  15. Beyazperdenin Yapay Zekaları

    Bu ay gösterime giren Her’de Scarlett Johansson’ın seslendirdiği yapay zekâ Samantha’nın anımsattığı diğer dijital karakterler ya da işletim sistemlerini tek bir pakette toplayalım dedik…

  16. Bu Ay Ne İzlesem?

    Oscar için yarışan güçlü filmlerin, gişe beklentili yerli komedilerin arasında kendine salon bulmaya çalıştığı ve bağımsız filmlerin birkaç salona sığışmaya çalıştığı şubat ayında vizyon yine tıklım tıklım.

  17. Sınır tanımayan bir süper kahraman: Axe Cop

    “Bir polis, bir yangında mükemmel bir balta bulur ve o gün Axe Cop’a dönüşür! “

  18. Binalar da Konuşur: Mimarlar Mezarlığı

    Tayfun Serttaş ile yeni açılan sergisi Mimarlar Mezarlığı’nı konuştuk

  19. Barbaros Kayan: İnsanlar, Hayvanlar, Hayaletler

    30 Ocak’ta 311Artworks’te açılan Barbaros Kayan’ın İnsanlar, Hayvanlar, Hayaletler sergisi şu sıralar gündemimizde...

  20. Big Shoot

    Koffi Kwahulé tarafından kaleme alınan ve Nefrin Tokyay tarafından yönetilen Big Shoot 25 Ocak'tan bu yana TiyatrOPS sahnesinde.

  21. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] yazı işleri müdürleri J. Hakan Dedeoğ[email protected] Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör