Koffi Kwahulé tarafından kaleme alınan ve Nefrin Tokyay tarafından yönetilen Big Shoot 25 Ocak’tan bu yana TiyatrOPS sahnesinde. Big Shoot Afrika kökenli Fransız yazar Koffi Kwahulé tarafından yaratılmış bir metin.


Kwahulé’nin, rastlantısallıktan oluşan duyular dünyası içinde aksak dil parçalarına dağılan, sesin denetimsizliğinde örgütlenen, tekinsiz yazını pek çok dile tercüme edildi. Big Shoot yazarın Türkiye’de izlenebilecek ilk oyunu olmakla birlikte yeni bir oluşum Tiyatrops tarafından sahneleniyor.

Image

2 kişi.  Bir kondüktör ve bir kaçak yolcu. Trenin içinde.
Bir sanatçı ve bir sanat satın alıcısı.
Jamaica Plain’in ücrasında bir köprüaltı saksafoncusu ve oradan geçen bir polis.
Müdire hanım ve bir stajyer. Umumi tuvalette.
s&m tecrübe tutkunu müşteri ile erkek fahişe, bir diva. Kerhane girişindeki emanetçi kulubesinde.
Bir sorgucu ve bir sanık. Bir odada.
Diğer ikilikteki benzeriyle sarmal olan kişiler. Bu sarmaldan hep benzer biçimde türeyen ilişki. Düşünceyle çoğaltılabilecek ikililer…Temelde yalnızca iki kişi; Mösyö ve Stan.
Herhangi bir sebep bir sorguyu başlatır.

Big Shoot, gündelik yaşama ve ilişkilere içkin şekilde bulunan şiddetin savaşı çağıran, ezen ve ezilen atayan doğası üzerine üretmek hakkında bir önerme. Şiddet, üstünlüğü birinci kişi ya da ikinci kişi adına kesinleştiren tematik bir artan olmak zorunda değil. Tıpkı müzikte ya da yaşamdaki bir ritmin doğrusal biçimde tırmanmak durumunda olmayışı gibi. Şiddetin değil ama hedefe varma düşüncesinin ta kendisinin sıkıntılı olduğunu seslendirmeye çalışır. O halde bir eser sonlanan ve sonlanmaya doğru kompoze edilen bir akış olmaktan nasıl kurtulacak? Son, yalnızca zamansallığıyla bağlı herhangi bir an olmak yerine,  ayrıcalıklı, beklenen birşey olmaktan nasıl kurtarılacak? 25 Ocak’ta prömiyerini yapan Big Shoot, ‘son’u sıradanlaştırılmış bağlamından çıkarmak için izleyiciyi, heyecanlı son’u arzulayan olmakla itham eden ve bir nebze fazla kaçan sözlü tekrarlara başvursa da, Mösyö’nün, Stan’i öldürmekteki aksaklığını hissettiriş şekli oldukça etkileyici.  Aksaklığı bedenin ya da sözün bir hali olarak değil (beden aksine esrik ve ısrarcı) kapitalist mekanizmanın kurduğu bir dünyaya doğan düşüncenin önceden hazırlanmamışlığı gibi akışkanlaştırmış. Her daim değişmeye muktedir azalan ve artabilecek direnciyle güzel, kudretli aksaklık!

Big Shoot’un bir monolog olarak kaleme alınıp alınmadığı bir yana, insanın kendiyle olan kanibal didiklenmesi, iç cehenneminin varlığı dahilinde bir diyaloğun aslında imkansızlığı belirir Mösyö ve Stan’de. Diyalog dil ile kurulursa belleği taşıyan dil, sömürgeci dil, ne kadar güvenilirdir? Çevrilemezlik ve sessizlik nereye akar? Bu Kwahulé’nin dert edindiği öncül meseledir.

Meseleyle halleşen yönetmen ve performanslar bu akışa yer vermek için, dilden yana oyunbaz bir matematiği sabırla türetmişler. İki türlü; Türkçe’nin ve yaklaşık her dilin İngilizce’ye karşı konulmaz biçimde çözülmesi durumunu paranoyak tekrarlar üzerinden alaya alma. İkincisi zaman kipleriyle gidip gelen bir mide bulantısı hissini izleyici açısından ellenebilir kılma.

Big Shoot’da, ‘kahraman’ ve ‘sapık’ arasındaki çizgi silikleşir. Sapmayı, kişinin yaşadığı boktan bir travma yüzünden ortaya çıkan durum olmaktan uzaklaştırır. Sapkınlığı gündelikleştirir. Özneler yerine, anlatı halinin kendisi üzerine dikkat çeker. Kişinin kendi biricik mitlerini yaratabileceği fikriyle ilgilenir.  Us sahibi, kırılgan, dermansız Stan’de, denetimsiz fantezileri olan, aile düşmanı, ezici güç, ibne polis mösyö de, o ilişkide karşılıklı rıza ile buluşmuştur. Aralarındaki her ilişki s&m doğası itibariyle başkalarının korkusunu içerir. Bu tip bir ilişkinin fikri modernizmin cinsel anksiyetelerini dürter. Çünkü toplum güvenliğini bozar.

Mekanın üstünlükten yana sahiplenilemezliğini belli eden, yine şimdiki hali kadar minimal fakat daha akışkan bir dekor ile başka türlü bir müzik inşa etmek düşünülebilir miydi acaba… Big Shoot iyi ki varEzgi Coşkun Yetiş tarafından türkçeleştirildi, Nefrin Tokyay yönetmenliğinde, Çağlar Çorumlu ve Salih Bademci’nin performanslarıyla 1 ve 8 Şubat’ta, Moda Sahnesi’nde. Sonrasındaki tarih ve yer bilgileri için takipte kalmalı.

  1. Beş soruyla The Wrong “Yeni Dijital Sanat Biennali”

    İnternet üzerinde üretilen yeni ve genç dijital sanat “The Wrong” bienaliyle izleyiciyle buluştu. Elbette internet üzerinden…    Genç dijital sanat

  2. Her albümde değişmek: Jaga Jazzist röportajı

    7 Şubat akşamı İstanbul’daki ikinci konserini vermek üzere Cemal Reşit Rey’de olacak Norveç büyüsü Jaga Jazzist ile geçmiş, şimdi ve gelecek üzerine…

  3. Red Fang dinlerken yapılabilecek alternatif aktiviteler

    Red Fang’ın basçısı ve vokalisti Aaron Beam, 9 Şubat’ta Jolly Joker İstanbul’daki konserinden önce bize grubun şarkılarıyla iyi giden birtakım aktiviteler önerdi.

  4. Eşsiz bir koleksiyonun derinliklerinden: Turquoise Wisdom

    21 Şubat'ta Elijah Wood'la birlikte Bant Mag. Bonanza kapsamında pikapların başında olacak Turquoise Wisdom'la koleksiyonunu ve dinleme alışkanlıklarını konuştuk.

  5. Film ve müziğin kendini bilen buluşması: Jem Cohen ve Guy Picciotto

    !f İstanbul Film Festivali’ne Gravity Hill—Sound + Image projelerini getirerek özel bir akşam vaat eden filmci Jem Cohen ve Fugazi efsanesinin gitaristi Guy Picciotto’yla konuştuk.

  6. Müzik ve tutku: Kutu

    Geçtiğimiz seneyi kendi adını taşıyan “mis gibi” bir albümle taçlandıran Kutu bizlerle... Trompet sevdalısı Barıştık Mı, Utku Öğüt ile Kutu’yu ve son albümünü konuştu.

  7. Yerelden küresele sesleniş – iNSANLAR

    2013’ün Mini Müzikhol’den çıkan akıllara zarar sürprizi iNSANLAR’a dair Barış K’dan yanıtlar aldık.

  8. Bir şarkıyı lisanslamayı kolay mı sandınız?

    Geçmişten bugünlere reklamlara satılan şarkılar, hisler ve hatıralar; konumuz müzik ve reklam ilişkisi.

  9. Teftiş: Bu ay ne dinlesem?

    Yeni müziğe dair bu ayki mesaimiz, artısıyla eksisiyle, burada.

  10. Dinleme Odası’nda ikinci perde: Mogwai ve Rave Tapes

    Kontra Plak’ın ev sahipliğinde gerçekleşen Dinleme Odası etkinliği bu ay Mogwai Rave Tapes albümüne kulak kesildi.

  11. Müziğe dair kısalar

    Spotify ve kazanç dağılımından, ritmin gücüne müziğe dair birkaç kelam...

  12. En Acayip 20 PepsiCo Tadı!

    Kimisine burun kıvıracak, kimisine "acaba?"lanacak, kimisini merak edecek, kimisine "ıyk" diyeceksiniz biliyoruz. Buyrun PepsiCo'dan en acayip 20 tat!

  13. 13. !F İstanbul’da Kaçırılmaması Gereken 15 Film

    Bu yıl 70’e yakın filmden oluşan son derece şık bir programla karşımıza çıkan 13. !F İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali’nden, kaçırırsanız yıl boyu çok fazla muhabbetten geri kalacağınız filmleri sizler için seçtik.

  14. Kevork Malikyan ve Sıradışı Öyküsü

    Bu ay gösterime giren Reha Erdem filmi Şarkı Söyleyen Kadınlar’da ve Ridley Scott’ın gelecek yılın Oscarlarında bahsi geçme ihtimali bir hayli yüksek olan son filmi Exodus’ta izleyeceğimiz Kevork Malikyan’ın sıradışı hikâyesine buyrun…

  15. Beyazperdenin Yapay Zekaları

    Bu ay gösterime giren Her’de Scarlett Johansson’ın seslendirdiği yapay zekâ Samantha’nın anımsattığı diğer dijital karakterler ya da işletim sistemlerini tek bir pakette toplayalım dedik…

  16. Bu Ay Ne İzlesem?

    Oscar için yarışan güçlü filmlerin, gişe beklentili yerli komedilerin arasında kendine salon bulmaya çalıştığı ve bağımsız filmlerin birkaç salona sığışmaya çalıştığı şubat ayında vizyon yine tıklım tıklım.

  17. Sınır tanımayan bir süper kahraman: Axe Cop

    “Bir polis, bir yangında mükemmel bir balta bulur ve o gün Axe Cop’a dönüşür! “

  18. Binalar da Konuşur: Mimarlar Mezarlığı

    Tayfun Serttaş ile yeni açılan sergisi Mimarlar Mezarlığı’nı konuştuk

  19. Barbaros Kayan: İnsanlar, Hayvanlar, Hayaletler

    30 Ocak’ta 311Artworks’te açılan Barbaros Kayan’ın İnsanlar, Hayvanlar, Hayaletler sergisi şu sıralar gündemimizde...

  20. Big Shoot

    Koffi Kwahulé tarafından kaleme alınan ve Nefrin Tokyay tarafından yönetilen Big Shoot 25 Ocak'tan bu yana TiyatrOPS sahnesinde.

  21. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] yazı işleri müdürleri J. Hakan Dedeoğ[email protected] Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör