Bu ay gösterime giren Her’de Scarlett Johansson’ın seslendirdiği yapay zekâ Samantha’nın anımsattığı diğer dijital karakterler ya da işletim sistemlerini tek bir pakette toplayalım dedik…

AJAN SMITH (Hugo Weaving)
The Matrix Trilogy, 1999
Özellikleri: Gerçek dünyadan Matrix’e gelenleri kontrol edip, bozuklukları gidermek üzere programlanmış bu yapay zekâ programı, aynı zamanda iyi dövüşme, hızlı hareket etme, kendini yedekleme ve çoğaltma gibi özelliklere de sahiptir.
Hikâyesi: Görevi, anormallikleri düzenlemekken, serinin ilk filminde kodu değiştirilerek gerçek bir tehdide dönüştürülen Ajan Smith(ler), gerçek dünyadan gelenleri yok etmek (en çok da Neo’yu) ve matrisi ortadan kaldırmaya çalışan bir virüse dönüşüyor.

HAL 9000 (Douglas Rain)
2001: A Space Odyssey, 1968
Özellikleri: Sinema tarihinin en ünlü yapay zekâlarından olan Hal 9000, her türlü konuşmayı algılayabilir ve tıpkı insanlar gibi konuşup, mimik değerlendirebilir. Manipüle etmeyi seven Hal 9000 dudak okuyabilme, sanat eserlerini değerlendirebilme ve satranç oynayabilme gibi özelliklere de sahiptir.
Hikâyesi: Çıktığı uzay yolculuğu esnasında, gittikçe daha tehlikeli bir hâle bürünen Hal 9000, gerektiğinde acımasız bir katile dönüşerek, filmin durdurulması gereken kötü adamı olmayı başarıyor.

SIMONE (Rachel Roberts)
S1m0ne, 2002
Özellikleri: Saf bir güzelliğe sahip olan bu zeki, yetenekli ve alımlı simülasyon, rolden role girebilme, zorlu karakterleri canlandırma işlerinin altından başarıyla kalkma gibi özelliklere sahip bir oyuncudur.
Hikâyesi: Kariyeri baş aşağı giden bir yönetmenin, karizmayı toparlamak üzere yaratıp, herkesi gerçek olduğuna inandırdığı bu naif simülasyonun Oscar ödülüne kadar uzanan parlak hikâyesi, gittikçe karanlık sulara doğru hareket etmeye başlar.

DAVID (Haley Joel Osment)
A.I. Artificial Intellenge, 2001
Özellikleri: Kendini insan yerine koyabilme özelliğine sahip bir yapay zekâ programı olan David, son derece duygusal, duyarlı ve hattâ kıskanç olabilir. Sevilme ve hayatta kalma isteği de gerçek insanların sahip olduğu kadar yüksektir. Aynı zamanda insanın varoluşuna çözüm üretebilmek için yaratılmış bir programın uzantısıdır.
Hikâyesi: Çocukları uzun bir süredir komada olan bir anne babanın evlatlık edindiği David, ailesi tarafından çok sevilir ve gerçek bir anne şefkatiyle karşılaşır. Üvey kardeşinin komadan çıkmasıyla birlikte yaşadığı kıskançlık duygusu ve öfke nedeniyle annesi tarafından ormana terk edilince de kendi gibi hayal kırıklığına uğramış diğer yapay zekâlı robotların arasına karışır.

GERTY (Kevin Spacey)
Moon, 2009
Özellikleri: Kafası karışan astronotlara yardımcı olmak ve günlük uzay görevlerini yerine getirmede onlara kılavuzluk etmek için programlanmış Gerty, optimist bir ruh hâline sahip, esprili ve sevimli bir yapay zekâ programıdır. Bir anlamda Hal 9000’in zıddı şeklinde üretilmişe benzemektedir.
Hikâyesi: Birlikte çalıştığı astronot Sam Bell’i daima gülümseyen bir yüzle selamlayan Gerty, Bell gittikçe karanlıklaşıp kendi içine gömülürken dahi neşesinden ve umudundan bir şey kaybetmez. Yine de çok sayıda uzay filminde olduğu gibi onu da pek aydınlık bir gelecek beklememektedir.

JAPON ROBOT (Fatma Girik)
Japon İşi, 1987
Özellikleri: Yüksek bir itaat duygusu programlanarak üretilmiş bu yapay zekâ ürünü robot, tipik bir geyşanın hemen her özelliğini bünyesinde taşımasına rağmen, Türk âdet ve geleneklerini kısa sürede özümsemek konusunda bir sıkıntı çekmemesiyle de Japon üreticilerini bile hayrete sürüklemiştir.
Hikâyesi: İki gazino sahibi arasında mafyöz savaşlar başlatmış ünlü bir şarkıcı olan Başak’a âşık garson Veysel’e, Japon bir arkadaşı tarafından hediye edilen ve görünüm açısından Başak’ın birebir replikası olan bu yapay zekâ, başta sevgi ve ilgi görse de, replikası olduğu insana duyulan ilgi ağır bastığında bir çatıdan aşağı düşüp parçalanma şeklindeki kaderinden kaçamaz.