Bu ay gösterime giren Her’de Scarlett Johansson’ın seslendirdiği yapay zekâ Samantha’nın anımsattığı diğer dijital karakterler ya da işletim sistemlerini tek bir pakette toplayalım dedik…


Image

 AJAN SMITH (Hugo Weaving)

The Matrix Trilogy, 1999

Özellikleri: Gerçek dünyadan Matrix’e gelenleri kontrol edip, bozuklukları gidermek üzere programlanmış bu yapay zekâ programı, aynı zamanda iyi dövüşme, hızlı hareket etme, kendini yedekleme ve çoğaltma gibi özelliklere de sahiptir.

Hikâyesi: Görevi, anormallikleri düzenlemekken, serinin ilk filminde kodu değiştirilerek gerçek bir tehdide dönüştürülen Ajan Smith(ler), gerçek dünyadan gelenleri yok etmek (en çok da Neo’yu) ve matrisi ortadan kaldırmaya çalışan bir virüse dönüşüyor.


Image

 HAL 9000 (Douglas Rain)

2001: A Space Odyssey, 1968

Özellikleri: Sinema tarihinin en ünlü yapay zekâlarından olan Hal 9000, her türlü konuşmayı algılayabilir ve tıpkı insanlar gibi konuşup, mimik değerlendirebilir. Manipüle etmeyi seven Hal 9000 dudak okuyabilme, sanat eserlerini değerlendirebilme ve satranç oynayabilme gibi özelliklere de sahiptir.

Hikâyesi: Çıktığı uzay yolculuğu esnasında, gittikçe daha tehlikeli bir hâle bürünen Hal 9000, gerektiğinde acımasız bir katile dönüşerek, filmin durdurulması gereken kötü adamı olmayı başarıyor.


Image

 SIMONE (Rachel Roberts)

S1m0ne, 2002

Özellikleri: Saf bir güzelliğe sahip olan bu zeki, yetenekli ve alımlı simülasyon, rolden role girebilme, zorlu karakterleri canlandırma işlerinin altından başarıyla kalkma gibi özelliklere sahip bir oyuncudur.

Hikâyesi: Kariyeri baş aşağı giden bir yönetmenin, karizmayı toparlamak üzere yaratıp, herkesi gerçek olduğuna inandırdığı bu naif simülasyonun Oscar ödülüne kadar uzanan parlak hikâyesi, gittikçe karanlık sulara doğru hareket etmeye başlar.


Image

 DAVID (Haley Joel Osment)

A.I. Artificial Intellenge, 2001

Özellikleri: Kendini insan yerine koyabilme özelliğine sahip bir yapay zekâ programı olan David, son derece duygusal, duyarlı ve hattâ kıskanç olabilir. Sevilme ve hayatta kalma isteği de gerçek insanların sahip olduğu kadar yüksektir. Aynı zamanda insanın varoluşuna çözüm üretebilmek için yaratılmış bir programın uzantısıdır.

Hikâyesi: Çocukları uzun bir süredir komada olan bir anne babanın evlatlık edindiği David, ailesi tarafından çok sevilir ve gerçek bir anne şefkatiyle karşılaşır. Üvey kardeşinin komadan çıkmasıyla birlikte yaşadığı kıskançlık duygusu ve öfke nedeniyle annesi tarafından ormana terk edilince de kendi gibi hayal kırıklığına uğramış diğer yapay zekâlı robotların arasına karışır.


Image

 GERTY (Kevin Spacey)

Moon, 2009

Özellikleri: Kafası karışan astronotlara yardımcı olmak ve günlük uzay görevlerini yerine getirmede onlara kılavuzluk etmek için programlanmış Gerty, optimist bir ruh hâline sahip, esprili ve sevimli bir yapay zekâ programıdır. Bir anlamda Hal 9000’in zıddı şeklinde üretilmişe benzemektedir.

Hikâyesi: Birlikte çalıştığı astronot Sam Bell’i daima gülümseyen bir yüzle selamlayan Gerty, Bell gittikçe karanlıklaşıp kendi içine gömülürken dahi neşesinden ve umudundan bir şey kaybetmez. Yine de çok sayıda uzay filminde olduğu gibi onu da pek aydınlık bir gelecek beklememektedir.


Image

JAPON ROBOT (Fatma Girik)

Japon İşi, 1987

Özellikleri: Yüksek bir itaat duygusu programlanarak üretilmiş bu yapay zekâ ürünü robot, tipik bir geyşanın hemen her özelliğini bünyesinde taşımasına rağmen, Türk âdet ve geleneklerini kısa sürede özümsemek konusunda bir sıkıntı çekmemesiyle de Japon üreticilerini bile hayrete sürüklemiştir.

Hikâyesi: İki gazino sahibi arasında mafyöz savaşlar başlatmış ünlü bir şarkıcı olan Başak’a âşık garson Veysel’e, Japon bir arkadaşı tarafından hediye edilen ve görünüm açısından Başak’ın birebir replikası olan bu yapay zekâ, başta sevgi ve ilgi görse de, replikası olduğu insana duyulan ilgi ağır bastığında bir çatıdan aşağı düşüp parçalanma şeklindeki kaderinden kaçamaz.

  1. Beş soruyla The Wrong “Yeni Dijital Sanat Biennali”

    İnternet üzerinde üretilen yeni ve genç dijital sanat “The Wrong” bienaliyle izleyiciyle buluştu. Elbette internet üzerinden…    Genç dijital sanat

  2. Her albümde değişmek: Jaga Jazzist röportajı

    7 Şubat akşamı İstanbul’daki ikinci konserini vermek üzere Cemal Reşit Rey’de olacak Norveç büyüsü Jaga Jazzist ile geçmiş, şimdi ve gelecek üzerine…

  3. Red Fang dinlerken yapılabilecek alternatif aktiviteler

    Red Fang’ın basçısı ve vokalisti Aaron Beam, 9 Şubat’ta Jolly Joker İstanbul’daki konserinden önce bize grubun şarkılarıyla iyi giden birtakım aktiviteler önerdi.

  4. Eşsiz bir koleksiyonun derinliklerinden: Turquoise Wisdom

    21 Şubat'ta Elijah Wood'la birlikte Bant Mag. Bonanza kapsamında pikapların başında olacak Turquoise Wisdom'la koleksiyonunu ve dinleme alışkanlıklarını konuştuk.

  5. Film ve müziğin kendini bilen buluşması: Jem Cohen ve Guy Picciotto

    !f İstanbul Film Festivali’ne Gravity Hill—Sound + Image projelerini getirerek özel bir akşam vaat eden filmci Jem Cohen ve Fugazi efsanesinin gitaristi Guy Picciotto’yla konuştuk.

  6. Müzik ve tutku: Kutu

    Geçtiğimiz seneyi kendi adını taşıyan “mis gibi” bir albümle taçlandıran Kutu bizlerle... Trompet sevdalısı Barıştık Mı, Utku Öğüt ile Kutu’yu ve son albümünü konuştu.

  7. Yerelden küresele sesleniş – iNSANLAR

    2013’ün Mini Müzikhol’den çıkan akıllara zarar sürprizi iNSANLAR’a dair Barış K’dan yanıtlar aldık.

  8. Bir şarkıyı lisanslamayı kolay mı sandınız?

    Geçmişten bugünlere reklamlara satılan şarkılar, hisler ve hatıralar; konumuz müzik ve reklam ilişkisi.

  9. Teftiş: Bu ay ne dinlesem?

    Yeni müziğe dair bu ayki mesaimiz, artısıyla eksisiyle, burada.

  10. Dinleme Odası’nda ikinci perde: Mogwai ve Rave Tapes

    Kontra Plak’ın ev sahipliğinde gerçekleşen Dinleme Odası etkinliği bu ay Mogwai Rave Tapes albümüne kulak kesildi.

  11. Müziğe dair kısalar

    Spotify ve kazanç dağılımından, ritmin gücüne müziğe dair birkaç kelam...

  12. En Acayip 20 PepsiCo Tadı!

    Kimisine burun kıvıracak, kimisine "acaba?"lanacak, kimisini merak edecek, kimisine "ıyk" diyeceksiniz biliyoruz. Buyrun PepsiCo'dan en acayip 20 tat!

  13. 13. !F İstanbul’da Kaçırılmaması Gereken 15 Film

    Bu yıl 70’e yakın filmden oluşan son derece şık bir programla karşımıza çıkan 13. !F İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali’nden, kaçırırsanız yıl boyu çok fazla muhabbetten geri kalacağınız filmleri sizler için seçtik.

  14. Kevork Malikyan ve Sıradışı Öyküsü

    Bu ay gösterime giren Reha Erdem filmi Şarkı Söyleyen Kadınlar’da ve Ridley Scott’ın gelecek yılın Oscarlarında bahsi geçme ihtimali bir hayli yüksek olan son filmi Exodus’ta izleyeceğimiz Kevork Malikyan’ın sıradışı hikâyesine buyrun…

  15. Beyazperdenin Yapay Zekaları

    Bu ay gösterime giren Her’de Scarlett Johansson’ın seslendirdiği yapay zekâ Samantha’nın anımsattığı diğer dijital karakterler ya da işletim sistemlerini tek bir pakette toplayalım dedik…

  16. Bu Ay Ne İzlesem?

    Oscar için yarışan güçlü filmlerin, gişe beklentili yerli komedilerin arasında kendine salon bulmaya çalıştığı ve bağımsız filmlerin birkaç salona sığışmaya çalıştığı şubat ayında vizyon yine tıklım tıklım.

  17. Sınır tanımayan bir süper kahraman: Axe Cop

    “Bir polis, bir yangında mükemmel bir balta bulur ve o gün Axe Cop’a dönüşür! “

  18. Binalar da Konuşur: Mimarlar Mezarlığı

    Tayfun Serttaş ile yeni açılan sergisi Mimarlar Mezarlığı’nı konuştuk

  19. Barbaros Kayan: İnsanlar, Hayvanlar, Hayaletler

    30 Ocak’ta 311Artworks’te açılan Barbaros Kayan’ın İnsanlar, Hayvanlar, Hayaletler sergisi şu sıralar gündemimizde...

  20. Big Shoot

    Koffi Kwahulé tarafından kaleme alınan ve Nefrin Tokyay tarafından yönetilen Big Shoot 25 Ocak'tan bu yana TiyatrOPS sahnesinde.

  21. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] yazı işleri müdürleri J. Hakan Dedeoğ[email protected] Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör