Kontra Plak’ın ev sahipliğinde gerçekleşen Dinleme Odası etkinliği bu ay Mogwai Rave Tapes albümüne kulak kesildi. 


2013 sonunda startı verilen ve müzikseverler arasında bir hayli de ilgi çeken Dinleme Odası etkinliklerinin ikinci ayağını ocak ayı sonlarında yine Kontra Plak’ın ev sahipliğinde gerçekleştirdik. Açılışı Nils Frahm’ın Spaces albümü ile yapılan bu taptaze projenin bu ayki konuğu ise Mogwai’nin sekizinci stüdyo albümü Rave Tapes idi. İlk etkinlikten edinilen tecrübe paralelinde kapasitenin yükseltilmesiyle birlikte mekânda yerini alan 30 kişilik geniş bir ekiple birlikte, kısılan ışıklar altında Rave Tapes’i döndürmeye ve birkaç saatliğine olsa da müziğin sınırsız coğrafyasında huşu içinde dolaşmaya başladık.

Yaklaşık 50 dakika süren bu konsantre dinleme sonrasında aynı kalabalık kadro ile yapılan ve minik alıntılarını aşağıda da bulabileceğiniz genel yorumlardan yola çıkarak, Rave Tapes’in geçer not alan nitelikli ve iyi bir albüm olmakla birlikte, Mogwai’den duymaya alışageldiğimiz daha depresif ve karanlık müzikal çizginin biraz dışına düşen bir çalışma olarak görüldüğünü söylemek mümkün.

Beklenenden daha kısa süren ve zaman zaman birbirine geçişlerde aksıyormuş hissiyatı veren parçalarda, Mogwai diskografisindeki ortalamanın bir kademe üstünde bir pozitiflik algısı olduğu muhakkak. Birkaç parça dışında sizi alıp derinlere çeken (mesela albümün en iyilerinden “Remurdered” ve “Master Card”da olduğu gibi) o girdaplı melodilerin yerini, sağlam bir omurga etrafında incelikle inşa edilmiş daha sakin tınıların aldığını görüyoruz. Bunu bir anlamda Mogwai’nin dinleyiciye kendi kurgusunu yapabilmesi için daha geniş bir oyun alanı bıraktığı şeklinde görmek de olası.

Albüm boyunca söz konusu sağlam omurganın etrafında oylumlanan parçalar davulun ağırbaşlı ve istikrarlı yol gösterişiyle birlikte, elektroniklerin kararında kullanımıyla yaratılan zenginlik ve derinliğin içinde akıp giderken, gitarlar da dengeli bir güzergâhtan ilerliyor. Ritmik altyapılar, minik synth dokunuşları (Simon Ferocious), az biraz kullanıma giren vokaller (Blues Hours) Rave Tapes’in diğer köşetaşlarını daha da belirginleştiriyor.

Zihninizin kenarında köşesinde kalmış geçmiş Mogwai albümlerinin kırıntıları ilk kulak kabartışta Rave Tapes’in içine girişi biraz zorlaştırıyor. Beklentileri ve “duymayı arzu ettiklerimizi” çemberin biraz dışına bıraktığımızda ise Rave Tapes’in verimi ve keyfi bir vites daha yükseliyor. Bu da sonraki dinlemelerde Rave Tapes’in satır aralarına gizlenmiş lezzetleri biraz daha kolay almamızı sağlıyor. Grubun fanatikleri için ufak dudak büküşlere meyletse de, Rave Tapes yine de yazarın kanaat notuyla birlikte 7 puan almayı beceriyor.

Image

Altay Aydemir: Grubun davulcusu Martin Bulloch, güzelliğini sadeliğinden alan ritimler ve harika tonlanmış davullarla yine övgüyü hak etmiş. Farklı ton ve melodilerle dinlediğimiz tuşlu çalgılar ise parçaların hâkim olduğu atmosferi daha yoğun hissetmemizi sağlıyor.  

Fulya Köksalar: Çok ayrıntıya girmeyip, derine inmeden, ancak yüzeysel de kalmadan bir şeyler anlatmaya çalışan birinin hisleriydi albümün uyandırdıkları. Albümün geçtiği “yer” ise; gidilecek noktaya varmakta henüz acelesi olmadığı için telaşa düşmeyen bir adamın, gece sürdüğü bir yol, kesitler halinde yolun o adamın gözünden görünüşü diyebilirim.

Kerem Ergener: Klasik Mogwai depresifliğinden uzak ve havada kalmış başarısız bir albüm olmasıyla beraber “Remurdered” ve “Hexon Bogon” gibi parçalar albümde öne çıkan öğeler. Gitar tonlarında “Tool tarzı” efektler de gözden kaçmıyor.

Yıldıray Kibar: Koyu bir Mogwai dinleyicisi olarak bugüne dek Mogwai parçalarından ruh iklimime eklenen zaman/mekân bağımsız hisler edindim. Bu albüm de genel olarak benzer ama yarım kalan bir his bıraktı üzerimde. Şarkıların kısa olması handikap olabilir. Albüm, daha olgun ve söyleyeceği şeyler kısalmış adamların elinden çıkmış gibi geldi bana. Bu da onu dinlemenin ilk kez yaratacağı etkiyi azaltan bir faktör olmuş.

İlker Berber: Denizin derinliklerinde yüzüyormuş hissi uyandırdı. Sakin ve gözünün görebildiği kadar mavi.

Handan Demir: Bana göre grup bir önceki albümünde depresif ruh hâlini zaten az da olsa geride bırakmıştı, fakat Rave TapesHardcore Will Never Die, But You Will ile karşılaştırılınca, elektronik öğelerin ve nispeten daha yumuşak tınıların hissedildiği bir albüm.

Didem Buzcuoğlu: “Remurdered” dışında, ki onda da büyük bir yenilik yok, kullandıkları bileşenlerle ne eski Mogwai tadını yansıtabilmişler ne de yeni bir Mogwai yaratabilmişler. Bu albüm ise hiçbir yerde değil, yarattığı bütünsel bir his yok, ne günümüzdeki şu dönem içinde, ne de Mogwai albümü olarak, ne de evimde çıkmak istediğim uzun bir dinleti yolculuğunun güzel bir parçası olarak.
 

Desteklerinden dolayı Avea, Red Bull ve Caffe Nero’ya teşekkür ederiz.

  1. Beş soruyla The Wrong “Yeni Dijital Sanat Biennali”

    İnternet üzerinde üretilen yeni ve genç dijital sanat “The Wrong” bienaliyle izleyiciyle buluştu. Elbette internet üzerinden…    Genç dijital sanat

  2. Her albümde değişmek: Jaga Jazzist röportajı

    7 Şubat akşamı İstanbul’daki ikinci konserini vermek üzere Cemal Reşit Rey’de olacak Norveç büyüsü Jaga Jazzist ile geçmiş, şimdi ve gelecek üzerine…

  3. Red Fang dinlerken yapılabilecek alternatif aktiviteler

    Red Fang’ın basçısı ve vokalisti Aaron Beam, 9 Şubat’ta Jolly Joker İstanbul’daki konserinden önce bize grubun şarkılarıyla iyi giden birtakım aktiviteler önerdi.

  4. Eşsiz bir koleksiyonun derinliklerinden: Turquoise Wisdom

    21 Şubat'ta Elijah Wood'la birlikte Bant Mag. Bonanza kapsamında pikapların başında olacak Turquoise Wisdom'la koleksiyonunu ve dinleme alışkanlıklarını konuştuk.

  5. Film ve müziğin kendini bilen buluşması: Jem Cohen ve Guy Picciotto

    !f İstanbul Film Festivali’ne Gravity Hill—Sound + Image projelerini getirerek özel bir akşam vaat eden filmci Jem Cohen ve Fugazi efsanesinin gitaristi Guy Picciotto’yla konuştuk.

  6. Müzik ve tutku: Kutu

    Geçtiğimiz seneyi kendi adını taşıyan “mis gibi” bir albümle taçlandıran Kutu bizlerle... Trompet sevdalısı Barıştık Mı, Utku Öğüt ile Kutu’yu ve son albümünü konuştu.

  7. Yerelden küresele sesleniş – iNSANLAR

    2013’ün Mini Müzikhol’den çıkan akıllara zarar sürprizi iNSANLAR’a dair Barış K’dan yanıtlar aldık.

  8. Bir şarkıyı lisanslamayı kolay mı sandınız?

    Geçmişten bugünlere reklamlara satılan şarkılar, hisler ve hatıralar; konumuz müzik ve reklam ilişkisi.

  9. Teftiş: Bu ay ne dinlesem?

    Yeni müziğe dair bu ayki mesaimiz, artısıyla eksisiyle, burada.

  10. Dinleme Odası’nda ikinci perde: Mogwai ve Rave Tapes

    Kontra Plak’ın ev sahipliğinde gerçekleşen Dinleme Odası etkinliği bu ay Mogwai Rave Tapes albümüne kulak kesildi.

  11. Müziğe dair kısalar

    Spotify ve kazanç dağılımından, ritmin gücüne müziğe dair birkaç kelam...

  12. En Acayip 20 PepsiCo Tadı!

    Kimisine burun kıvıracak, kimisine "acaba?"lanacak, kimisini merak edecek, kimisine "ıyk" diyeceksiniz biliyoruz. Buyrun PepsiCo'dan en acayip 20 tat!

  13. 13. !F İstanbul’da Kaçırılmaması Gereken 15 Film

    Bu yıl 70’e yakın filmden oluşan son derece şık bir programla karşımıza çıkan 13. !F İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali’nden, kaçırırsanız yıl boyu çok fazla muhabbetten geri kalacağınız filmleri sizler için seçtik.

  14. Kevork Malikyan ve Sıradışı Öyküsü

    Bu ay gösterime giren Reha Erdem filmi Şarkı Söyleyen Kadınlar’da ve Ridley Scott’ın gelecek yılın Oscarlarında bahsi geçme ihtimali bir hayli yüksek olan son filmi Exodus’ta izleyeceğimiz Kevork Malikyan’ın sıradışı hikâyesine buyrun…

  15. Beyazperdenin Yapay Zekaları

    Bu ay gösterime giren Her’de Scarlett Johansson’ın seslendirdiği yapay zekâ Samantha’nın anımsattığı diğer dijital karakterler ya da işletim sistemlerini tek bir pakette toplayalım dedik…

  16. Bu Ay Ne İzlesem?

    Oscar için yarışan güçlü filmlerin, gişe beklentili yerli komedilerin arasında kendine salon bulmaya çalıştığı ve bağımsız filmlerin birkaç salona sığışmaya çalıştığı şubat ayında vizyon yine tıklım tıklım.

  17. Sınır tanımayan bir süper kahraman: Axe Cop

    “Bir polis, bir yangında mükemmel bir balta bulur ve o gün Axe Cop’a dönüşür! “

  18. Binalar da Konuşur: Mimarlar Mezarlığı

    Tayfun Serttaş ile yeni açılan sergisi Mimarlar Mezarlığı’nı konuştuk

  19. Barbaros Kayan: İnsanlar, Hayvanlar, Hayaletler

    30 Ocak’ta 311Artworks’te açılan Barbaros Kayan’ın İnsanlar, Hayvanlar, Hayaletler sergisi şu sıralar gündemimizde...

  20. Big Shoot

    Koffi Kwahulé tarafından kaleme alınan ve Nefrin Tokyay tarafından yönetilen Big Shoot 25 Ocak'tan bu yana TiyatrOPS sahnesinde.

  21. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] yazı işleri müdürleri J. Hakan Dedeoğ[email protected] Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör