Sinema salonlarına çok sayıda kayda değer filmin uğramadığı yaz ayları sona erip festival sezonu açılırken yılın merakla beklenen yerli ve yabancı yapımları da bir bir vizyonda seyircisiyle buluşmaya başlıyor.


Image

AYIN FİLMİ:
BLIND
5 Eylül
RepriseOslo31st August gibi Joachim Trier imzalı muazzam Norveç filmlerinin senaristi Eskil Vogt’un bundan önce çektiği kısa metrajlı filmlerinden sonra, yönetmen koltuğuna geçtiği ilk uzun filmi Blind, bu ayın başında vizyona giriyor.
* Kör kadın kahramanına, düşünsel bir paralel yaşam sürdüren Blind, Sundance ve Berlin’den de ödüllerle ayrılmıştı.
* Norveç’in en önemli ödülleri Amanda’larda başrol kadın oyuncusu Ellen Dorrit Peterson’a en iyi kadın oyuncu ödülü getiren film aynı zamanda en iyi yönetmen, kurgu ve ses tasarımı Amanda’larının da sahibi oldu.
* Geçtiğimiz Nisan ayında İstanbul Film Festivali kapsamında Türkiye’ye gelerek yerli sinemaseverlerle buluşan yönetmen Vogt, daha önce senaryosunu yazdığı Reprise’ın en iyi film, Oslo, 31st August’un ise jüri büyük ödülü kazandığı festivalde bir kez de kendi çektiği filmle Altın Lale’yi kucakladı.

Gözleri tamamen kapalı 3 film:
Sinema tarihinden, Blind’ın kahramanı Ingrid’le aynı kaderi paylaşan üç sıradışı karakter:
– Michelle (Black, 2005): Geçtiğimiz yıl yerli bir adaptasyonuyla da karşımıza çıkan bu çok sevilen Hint filminin kahramanı Michelle sağır, dilsiz ve kör olmasına rağmen kazanması güç bir başarıya imza atarak seyircisini göz yaşlarına boğmuştu.
– Val (Hollywood Ending, 2002): Woody Allen’ın canlandırdığı Val adlı yönetmen, aşırı stresten kaynaklı bir geçici körlüğü, tam da çekeceği filmin ilk set gününde yaşayıp tüm filmi hiç görmeden ve bunu çaktırmadan çekmeye çalışıyordu.
– Gül (Üç Arkadaş, 1958): Muhterem Nur’un tüm zarafetiyle perdeye yansıttığı bu kırılgan kör kıza, ona yardımcı olmak isteyen üç kafadar tarafından ancak düşlerini süsleyecek bir dünya kuruluyordu.

Image

AYIN VİZYON MUCİZESİ:
20.000 DAYS ON EARTH
* Bu ayın Başka Sinema sürprizlerinden biri de Nick Cave’in hayatından 20.000 günlük bir kesit sunan 20.000 Days on Earth.
* Bu müzik dâhisinin yaşamının detaylarında gezinen film, aynı zamanda hem müzikal bir yolculuk hem de kişisel bir tarihin izlerini sürüyor.
* Prömiyerini yaptığı Sundance Film Festivali’nde en iyi yönetmen ve kurgu ödüllerinin sahibi olan film, belgesel ile kurmacayı iç içe geçiren, benzersiz bir seyir deneyimi.
* Geçtiğimiz İstanbul Film Festivali’nde ilk gösterimini yapan ve festivalin uluslararası yarışma bölümünden FIPRESCI ödülü ile ayrılan yapımda Warren Ellis, Ray Winstone ve Kylie Minogue gibi tanıdık simalara rastlamak da mümkün.

Sıradışı müzisyenleri merkeze alan 3 yakın dönem film:
– Searching For Sugar Man (2012)
– The Runaways (2010)
– Control (2007)

Image

BU AY AYRICA
* Tayfun Pirselimoğlu’na İstanbul Film Festivali’nde en iyi film ödülü kazandıran son filmi Ben O Değilim,
* Michael C.Hall ve Sam Shepard’ın başrollerini paylaştığı suç filmi Cold in July,
* Elijah Wood’lu korku-gerilim Open Windows,
* Phillip Seymour Hoffman’a beyazperdede veda edeceğimiz son filmi The Most Wanted Man,
* Lasse Halström imzalı ve Helen Mirren’lı The Hundred-Foot Journey
* ve Amerikan bağımsız sinemasında A Case of You da gösterime giriyor.

Image

TELEVİZYONDA NE İZLESEM?
SEZONUN YENİ DİZİLERİ
Amerikan televizyonlarında yepyeni bir sezon, yepyeni diziler… İlk bölümleriyle Eylül ayı içerisinde arzı endam edeceklerden ilgimize mazhar olanlar şöyle:
Houdini (1 Eylül): History Channel’ın iki bölümden oluşan mini dizisinde başrolde yer alan Adrien Brody, dünyaca ünlü sihirbaz Houdini’yi canlandırıyor.

Z Nation (12 Eylül): SyFy kanalının yeni sezona hazırladığı bu bilim-kurgu macera dizisi, televizyon ekranlarındaki zombi akımına bir yenisini daha ekliyor ve Oz ile Lost gibi efsane dizilerden tanıdığımız Harold Perrineau’yu başrole taşıyor.

Gotham (22 Eylül): Batman’in yaşadığı şehir olan Gotham’da, Batman’in kendisinin ortaya çıkmamış olduğu bir dönemde, dedektif Gordon’ın gençlik dönemini merkeze alan dizide, The O.C.’den tanıdığımız Ben McKenzie başrolde.

Transparent (26 Eylül): Amazon.com’un dizi projelerinden en yenisi, babalarının bir trans birey olmasıyla yüzleşen Los Angeleslı bir ailenin hikâyesini konu alan bir dramedi.

Selfie (30 Eylül): ABC’nin yeni sezon için hazırladığı bu sitcom, son zamanların ünlü akımını kurgu bir senaryonun merkezine yerleştiriyor.

  1. Asad Faulwell’in unutulmuşlara adadığı mabetler: “Les Femmes D’Alger”

    Asad Faulwell zor işlerden korkmuyor. O yüzden Cezayir Bağımsızlık Savaşı’nda savaşmış kadınlar gibi bir konuya yoğunlaştığında, her şeyi bırakarak hayal

  2. Çok insan az hareket: Milan Kundera’yla bir kolun hikâyesi

    Bu yıl 85. yaşını geride bırakan Milan Kundera’nın Ölümsüzlük romanından hareketle bir kolun hikâyesini takip ediyor ve her geçen gün yıkımına daha

  3. Türkiye ve en çetin ceviz “izm”: Militarizm

    Bu sene İletişim Yayınları’ndan Türkiye’de Militarizm: Zihniyet, Pratik ve Propaganda adlı kitabını yayımlayan Güven Gürkan Öztan’la militarizmin tanımı ve tezahürlerinden güncel siyasete… 

  4. Sanatın cinsiyet ekonomisi: Vivian Maier’ı Bulmak

    Finding Vivian Maier belgeseli, John Maloof’un 2009’da tesadüfen satın aldığı bir sandık dolusu sokak fotoğrafı üzerine çıktığı bir keşif hikâyesi. Ancak film, sanatçıyı ölümünden sonra keşfetme derdinin ötesinde bir dizi sorunlu başlık açıyor. Sanat ve yeni yaşam biçimleri üretebilmenin olasılığı ve sanatın cinsiyet ekonomisi üzerine...

  5. Adult Jazz: İletişimin sınırları ve alışılmadık tınılar

    İngiliz grup Adult Jazz’a ilk albümü Gist Is’le ilgili detayları sorduk!

  6. Hayali Bollywood filmine müzikler: The Bombay Royale

    Dinleyicisine sinematik bir işitsel deneyim yaşatan Avustralyalı grup The Bombay Royale’in son albümünü dinlemeye doyamadık ve sorularımızı grubun beyni Andy Williamson’a yanıtlattık.

  7. Şarkı şarkı Allah-Las albümü

    Kaliforniya'da tek dertleri denize yakın yerlerde dolaşmak, sörf yapmak, kamp ateşi yakmak ve müzik yapmak olan dört arkadaştan kurulu Allah-Las yeni albümünde bu kez güneşe tapıyor. Worship The Sun’ı Eylül ortasında yayınlayacak gruba albümdeki şarkıları tek tek sorduk, cevapları da Baysan Yüksel’e çizdirdik.

  8. Karanlık ve kararlı: Peygamber Vitesi

    2012’den bu yana müziğini dinleyiciye ulaştıran Peygamber Vitesi’nden Kutay Soyocak’la grubun, insan ve ayı arasında süregelmiş iktidar değişiminden ilham alan yeni albümü üzerine konuştuk.

  9. Teftiş: Bu ay ne dinlesem?

    Yeni müziğe dair bu ayki mesaimiz, artısıyla eksisiyle, burada!

  10. Müziğe dair kısalar…

    *Susun!Yazı: Alex Mazonowicz Canlı performansların gizemi artık 7/24 internete bağlı olan bir toplum tarafından tüketildi mi? Ya da… Yakın tarihte

  11. Remake, Remix, Rip-Off: Yeşilçam’da yeniden yapımlar ve kopya kültürü

    Yönetmen Cem Kaya’nın altı yılı aşkın süredir üzerinde çalışmakta olduğu, Türk pop sinemasındaki yeniden yapımları ve kopyalama kültürünü odağına oturtan filmi Remake, Remix, Rip-Off’un dünya promiyerini yapması şerefine, Cem Kaya ve hayat arkadaşı Gözen Atila’yı konuşturduk.

  12. Görmek için göz gerekmez: Eskil Vogt ile Blind üzerine

    Bu ay gösterime giren Blind’ın yazar ve yönetmeni Eskil Vogt, ilk uzun metraj deneyimini, yalnız ve karamsar karakterlerini ve İstanbul’u anlattı.

  13. 12 yıla yayılan sinemasal bir tecrübe: Boyhood

    Amerikan bağımsız sinemasının en sevilen yönetmenlerinden Richard Linklater’ın son filmi Boyhood, 12 yıla yayılan epik bir büyüme hikâyesi… Kapanış filmi olduğu !F İstanbul’un şanslı bir grup izleyicisi tarafından perdede görülme şansına erişilen Boyhood’un gösterime girme ihtimalinin olmadığını öğrendiğimiz bu günlerde, filme sayfalarımızda yer vermemiş olmak istemedik.

  14. Bu ay ne izlesem?

    Sinema salonlarına çok sayıda kayda değer filmin uğramadığı yaz ayları sona erip festival sezonu açılırken yılın merakla beklenen yerli ve yabancı yapımları da bir bir vizyonda seyircisiyle buluşmaya başlıyor.

  15. Hans van der Meer: Futbolun stadyumda olmayanını severim

    Şampiyonlar Ligi ve stadyumlardan uzak bir futbol aşkını, Avrupa’daki amatör futbol sahalarını dolaşıp burnumuza toprak sahaların kokusunu getiren fotoğraflarla belgeleyen Hollandalı sanatçı Hans van der Meer ile son kitabı European Fields vesilesiyle konuştuk.

  16. Eğlenmenin politikası: Berlin’in kuir partileri

    Emma Goldman’ın “Dans edemeyeceksem bu benim devrimim değildir” sözü aşkına, uyku sevmeyen şehir Berlin’i Berlin yapan kuir partilerin yaratıcılarına kulak verin.

  17. Esrarengiz topluluğun kalıcı mirasları: Osman Hasan ve Dönme mezar taşları

    C. Mehmet Kösemen ile Dönme Yahudi mezar taşlarının üzerinde bulduğu, Osman Hasan imzalı portreleri belgeleyen yeni kitabı Osman Hasan and the Tombstone Photographs of the Dönmes üzerine konuştuk.

  18. Karanlık İşler Atölyesi: “Ülkeye sanat orgazmı yaşatmaya hazırlanıyoruz”

    Karanlık İşler Atölyesi popüler kültür ve çağdaş sanata eleştirel bakan yenilikçi bir sanat inisiyatifi olarak ortaya çıktı. İstanbul Balat’ta açılan Atölye Evi, yazın 10 hafta süren ilk atölyesini gerçekleştirdi. Sanat algımızı değiştirmek adına kararlı görünen Karanlık İşler Atölyesi’nin kurucusu Dilek Keleş sorularımızı yanıtladı ve karşı duruşunu açıkladı.

  19. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] yazı işleri müdürleri J. Hakan Dedeoğ[email protected] Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör