Bu yıl 3-11 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşecek, sonrasında ise Ankara, İzmir, Bursa, Diyarbakır, Trabzon ve Edirne’yi gezecek olan Filmekimi programından 14 filmi birer cümleyle özetledik.



* Paolo Sorrentino’nun iki yıl önce yabancı dilde en iyi film Oscar’ının sahibi olduğu La Grande Bellezza’dan sonra, benzer bir temada akıp giden, göze ve kalbe hitap eden reji harikası Youth’unda, Michael Caine ve Harvey Keitel başrollerde âdeta bir oyunculuk atölyesi veriyor.

* Geçtiğimiz ay While We’re Young’ını izlediğimiz Noah Baumbach’ın prömiyerini Sundance’de gerçekleştirilen son filmi Mistress America, yönetmenin sinemasının köklerine dönüşünü müjdelerken, 90’lar Amerikan bağımsız sinemasına referansları, harika karakterleri ve müzikleriyle de dikkat çekici.

* Cannes’ın bu yılki yarışmasının açık ara en sevilen filmlerinden Son of Saul, Macar yönetmen Lazslo Nemes’in henüz ilk uzun metrajında nasıl usta işi bir çalışmaya imza attığını görmek için muhakkak festivalde yakalanıp izlenmesi gereken üç beş filmden biri.

* Yılın en sevilen Amerikan bağımsızlarından Me and Earl and the Dying Girl, Sundance’ten aldığı büyük ödülle izleyici ödülünü boşa çıkarmayan bir zekâ ve dinamizme sahip olmasının yanısıra, bol oyuncaklı anlatımı ve yürek burkan finaliyle de izleyeni mutsuz etmeyecek bir bağımsız hit.

Image

* Kitchen, Home, Augustine ve Mustang gibi filmlerin senaristi Alice Winocour’un yazıp yönettiği Maryland, başroldeki Diane Kruger ve Matthias Schoenaerts’ın arasında bir tık zorlama bir tensel gerilim yaratmayı amaçlayan ve bundan fazlasıyla da ilgilenmeyen bir film.

Image

* La stanza del figlio / Son’s Room’dan bu yana geniş kitleleri tatmin eden bir filmle karşımıza çıkamayan oyuncu ve senarist-yönetmen Nanni Moretti’nin eleştirmenler ve seyirci nezdinde ilgi görmeyi başaran yeni filmi Mia Madre, başroldeki Margherita Buy’ın performansına da çok şey borçlu.

* Tony Manero, Post Mortem ve No gibi filmlerin bol ödüllü yönetmeni Pablo Larrain’in sarsıcı bir seyir sunan ve geçen Berlin Film Festivali’nden Jüri Büyük Ödülü alan son filmi El Club, bu yılki Filmekimi’nin her nabza göre şerbet vermeyen, zorlayıcı filmlerinden.

Image

* Cannes’da Eleştirmenlerin On Dört Günü bölümünün büyük ödülünü kazanan ve festivalin en sevilen filmlerinden birine dönüşerek bolca övülen Paulina, Arjantin sinemasının yeni yeteneklerinden Santiego Mitre imzalı, dram yönü ağır basan, etkileyici bir ilk film.

* Coen kardeşlerin başkan olduğu Cannes jürisinden şaşırtıcı bir senaryo ödülü kazanarak herkesi şaşırtan Chronic, After Lucia’yla çıkış yapan yönetmen Michel Franco’nun yazıp yönetip başrolünü Tim Roth’a teslim ettiği, epey kendi hâlinde ve bir parça eski moda bir ikinci filmi.

Image

* Uzun zamandır eşine rastlayamadığımız türden, modernize edilmeden, âdeta 50’li yıllarda çekilmişçesine çiğ ama dipdiri bir western görmek isteyenlerin kaçırmaması gereken bir intikam ve mücadele filmi olan Slow West, Michael Fassbender hayranlarını da zevke boğacağa benziyor.

* Dogtooth ve Alps’in bol ödüllü ve hafif akıl hastası yönetmeni Yorgos Lanthimos’un Yunanistan’da çektiği özgün filmlerinin tadını, bu ilk İngilizce filminde hiç de aratmadığını rahatlıkla söyleyebileceğimiz The Lobster, Colin Farrell başta olmak üzere tüm oyuncu kadrosunun donuk ve nüanslı performansı ve zeki senaryosuyla tam bir gönül çelen.

* Geçtiğimiz Cannes Film Festivali’nde görücüye çıktığı Quinzaine bölümünün büyük ödülünü kazanıp, yıldız filmleri arasına giren Cemetery of Splendor, Altın Palmiyeli yönetmen Apichatpong Weerasethakul’un gerçekle hayalin birbirine karıştığı yaratıcı sinemasından nasibini almış olan son filmi.

* Isabelle Huppert ve Gerard Depardieu gibi iki Fransız ustayı bir araya getiren Guillaume Nicloux  filmi Valley of Love, etkileyici hikâyesini iyi bir biçimde işlemeyi pek beceremediğinden, bu yılki Cannes’ın ana yarışmasında ne işi olduğunu pek anlayamadığımız türden zayıf bir film.

* En son A Tocuh of Sin’ini izlediğimiz usta yönetmenlerden Jia Zhang-ke’nin üç farklı on yılda geçen üç hikâyeyi, üç farklı ekran formatıyla anlattığı epik draması Mountains May Depart, bu yılki Cannes’ın sevilen yarışma filmlerindendi.

Image
  1. Mustafa Doğulu

    2 Ocak 1988 - 16 Temmuz 2015

  2. Belgesel fotoğrafçılığının dingin hâli: Sarker Protick

    Bangladeşli yetenekli fotoğrafçı Sarker Protick’e fotoğraflarının evrimini ve birbirinden çok başka bu serilerin nasıl oluştuğunu sorduk.

  3. Nick Drake’ten önceki gizem: Molly Drake

    Nick Drake’in annesi Molly Drake’in 60 yıl önce yapılmış kayıtlarından oluşan albümü, kızı Gabrielle Drake ve Bryter Music’ten dinliyoruz.

  4. Yeni müzik düzen(sizliğ)i: Streaming servisleri

    Streaming servisleri yeni sorunları ve yeni metotlarıyla bir kez daha gündemimizde.

  5. Olgunlaşmaya devam: Lou Barlow

    “Yüzeyde tamamen alakasız görünen şeyleri birleştirirsin ve birleştirdiğinde çok daha kuvvetli bir şey açığa çıkar.”

  6. Onların tahammülü yok!: Sleaford Mods

    “Şu an İngiltere’de beni en çok rahatsız eden şeyler iyi gruplar olmaması, sınıfsal katliamlar ve bu denli büyük ölçekte dayatılan ıstıraplar.”

  7. Arkadaşlar eşliğinde harika müzikler: Red Light Radio

    Moskova’da bir metal fabrikası ya da İtalya’da bir sahil, Red Light Radio ekibi için yer ve zaman çok fark etmiyor... Red Light Radio, İstanbul'dan ilk yayını yapmak üzere 12 Eylül'de Bant Mag. ve Cezayir'in konuğu oluyor!

  8. Yıkıcı değil yapıcı: “Kötülük Bizim İşimiz”

    Yerli hip hop sahnesinin en heyecan veren oluşumlarından 90BPM, geçtiğimiz ay yayınlanan ilk albümündeki “sürekli işbirliği” halini anlatıyor.

  9. Teftiş: Ne dinlesek?

    Yakın zamanda keşfettiğimiz, etkilendiğimiz ve paylaşmak istediğimiz müziklerden bir seçki.

  10. Quebec’ten Hollywood’a, genç bir usta: Denis Villeneuve

    Bu yılki Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarışan Sicario adlı son filmi Türkiye’de de gösterime giren Kanadalı yıldız yönetmen Denis Villeneuve’ün etkileyici kariyerini gözden geçirelim.

  11. 14. Filmekimi’nden 14 maddede 14 film

    Bu yıl 3-11 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşecek, sonrasında ise Ankara, İzmir, Bursa, Diyarbakır, Trabzon ve Edirne’yi gezecek olan Filmekimi programından 14 filmi birer cümleyle özetledik.

  12. Kitaba duyulan aşkın uyarlaması: Küçük Prens

    Uzun yıllardır çalışmaları süren ve iki yıl önce uyarlandığı klasiğin telif hakları kalktıktan sonra tamamlanan, pek etkileyici Küçük Prens (The Little Prince), bu klasikten çok, onu okuma tecrübesinin beyazperde karşılığı…

  13. Toplumsal bir düş kapanı: Extramücadele

    Art International Fuarı yerli ve yabancı pek çok sanatçının işini bu sene de Haliç Kongre Merkezi çatısı altında topluyor. 4-6 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek fuara katılan sanatçılar arasından biriyle röportaj yapma şansımız olunca, seçimimizi uzun zamandır sohbet etmek istediğimiz Extramücadele’den yana kullandık.

  14. Saraybosna’dan genç yorumlar: Günümüz İmgeleri

    Pera Müzesi’nde, Bosna Hersekli 80’e yakın genç sanatçıyla, “çağdaş gerçeklerin acı verici yönleriyle uğraşma” vakti.

  15. Komik ve kontrollü bilim çıldırmaları: Bilim Kazanı

    “Dünyanın her yerinde bilim artık halkın vergileriyle yapılıyor, herkesin öğrenmeye hakkı var.”

  16. Tek-eşliliği nasıl evrenselleştirebiliriz ki?: Cinselliğin Şafağı

    Nasıl eşleşilir, neden yola çıkılır ve bu modern denen ilişkilerde ne anlama gelir?

  17. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] yazı işleri müdürü Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör Aylin Güngö[email protected] editörler