Pera Müzesi’nde, Bosna Hersekli 80’e yakın genç sanatçıyla, “çağdaş gerçeklerin acı verici yönleriyle uğraşma” vakti.


Kuruluşundan bu yana genç sanata destek verme misyonu taşıyan Pera Müzesi, 10. yılında rotayı Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi’ne çevirdi ve Bosna Hersekli 80’e yakın genç sanatçının işini bir araya getiren Günümüz İmgeleri sergisini hazırladı. Genç sanatçıların farklı teknikler ve farklı ilhamlarla ürettiği işleri izlemek, coğrafyadaki güncel sanata dair fikir vermenin yanısıra gençlerin gözünden ülke tarihine ve sosyal meselelere ilişkin de çok fazla şey söylüyor.  4 Eylül’de kapıları açan serginin küratörlüğünü Saraybosna Üniversitesi Felsefe Fakültesi’nden Prof. Aida Abadzic Hodzic üstlenmiş. Günümüz İmgeleri’nde yer alan genç sanatçılar, Akademi’nin altı fakültesinden lisans ve yüksek lisans öğrencileri ve mezunlardan oluşuyor. Seçkide, resim, heykel, baskı, grafik ve ürün tasarımı gibi çok farklı alanlarda üretimler mevcut. Hodzic’in de altını çizdiği gibi bu sergide yer alan işler, “sosyo-politik, ekonomik ve kültürel çağdaş gerçeklerin acı verici yönleriyle uğraşarak bu konuda farkındalık yaratıyor, bize sesleniyor, uyarıyor ve tartışma yaratıp yeni yorumlar sunuyor.”  Hodzic, Günümüz İmgeleri’nin dört ana teması olduğunu söylüyor:*Toplumsal olarak angaje sanat,*İçinde yaşadığımız ve hareket ettiğimiz mekân ve zamanın analiz edilip yorumlanması ve kimliğinin incelenmesi, *Çağdaş sanatta geleneksel öğeler, *Bir özgürlük, hayal gücü, oyun ve tinsellik alanı olarak sanat.  1 Kasım’a kadar açık kalacak sergide işleri izlenebilen 80’e yakın genç sanatçıdan 10 tanesine yer veren bir seçkiye bakıyor ve kısaca onları tanımaya başlıyoruz: 

*Mela Žuljević 

Kimdir? 1985 yılında Mostar’da doğdu. Abart sanat kolektifinin kurucularından.

Ne yapıyor? Ürün tasarımcısı olmasına rağmen, daha çok grafik işler yapıyor. Sergide “Urban Imaginary” isimli bir grafik çalışmasını görüyoruz. 

Image
Image

*Goran Lizdek

Kimdir? 1982 yılında Saraybosna’da doğdu. Grafik tasarımcı. Uluslarası pek çok grafik ve fotoğraf yarışmasından ödülleri var.

Ne yapıyor? İşleri fotoğraf üzerinde yoğunlaşıyor. “Dubioza Kolektiv” isimli fotoğrafıyla sergide. 

Image

*Amela Ajanović

Kimdir? 1983 yılında Saraybosna’da doğdu. Lisans ve yüksek lisansını baskı sanatları üzerine yaptı.

Ne yapıyor? Hâlen alternatif baskı teknikleriyle deneysel grafik işler çıkarıyor. Sergide “Daire 1” isimli ağaç baskı işini yakından inceleme fırsatı buluyoruz. 

Image

*Dženita Huseinović

Kimdir? 1981 Saraybosna doğumlu bir başka baskı üstadı.

Ne yapıyor? Olabildiğince deneysel baskı tekniklerini bir araya getirip görseller üretiyor. Sergide leke baskı, aside yedirme, rezervaj teknikleriyle ürettiği bir işini yer almakta. 

Image

*Amer Mržljak

Kimdir? 1973 yılı Saraybosna doğumlu grafik tasarımcı. Hâlen akademik çalışmalarını sürdüren tasarımcı, uluslararası pek çok yaratıcı yarışmadan ödüllere sahip.

Ne yapıyor? Daha çok illüstratif işler yapıyor. Sergiye “MESS 2005” isimli vektörel bir posteriyle katılıyor.  

Image

*Šejla Bratić

Kimdir? 1993 Almanya doğumlu. Halen Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi’nde grafik tasarım bölümünde lisans okuyor.

Ne yapıyor? Daha çok fotoğraf ve video işleri yapıyor. Sergide kendisinden “Dansı Özgürleştirmek” isimli bir video izliyoruz.  

Image

*Nanda Agić

Kimdir? 1983 Saraybosnalı doğumlu grafik sanatçı. Baskı sanatları üzerine yoğunlaşıyor.

Ne yapıyor? Alternatif baskı yöntemleriyle grafik işler üretiyor. Sergide leke baskı ve aside yedirme teknikleriyle ürettiği bir işini görüyoruz.  

Image

*Sanela Husić Musabašić

Kimdir? 1983 Saraybosna doğumlu heykeltıraş. 

Ne yapıyor? Heykel ve üç boyutlu işler yapıyor. Sergide “Kırmızı Çıplak” isimli, yünden üretilmiş soyut bir üç boyutlu işini görüyoruz. 

Image

*Lejla Ćehajić

Kimdir? 1978 Saraybosna doğumlu heykeltıraş. Uluslararası pek çok heykel yarışmasından ödülleri mevcut.

Ne yapıyor? Hâlen heykel ve üç boyutlu işler yapıyor. Sergide de üç boyutlu bir işiyle karşılaşıyoruz.  

Image

*Admir Ganić

Kimdir? 1987 Saraybosna doğumlu baskı sanatçısı. 

Ne yapıyor? Öğrenciliğinden bu yana alanda ödülleri olan sanatçı, alternatif baskı teknikleriyle çalışıyor. Sergide kendisinden bir leke baskı ve rezervaj işi görüyoruz.  

Image
  1. Mustafa Doğulu

    2 Ocak 1988 - 16 Temmuz 2015

  2. Belgesel fotoğrafçılığının dingin hâli: Sarker Protick

    Bangladeşli yetenekli fotoğrafçı Sarker Protick’e fotoğraflarının evrimini ve birbirinden çok başka bu serilerin nasıl oluştuğunu sorduk.

  3. Nick Drake’ten önceki gizem: Molly Drake

    Nick Drake’in annesi Molly Drake’in 60 yıl önce yapılmış kayıtlarından oluşan albümü, kızı Gabrielle Drake ve Bryter Music’ten dinliyoruz.

  4. Yeni müzik düzen(sizliğ)i: Streaming servisleri

    Streaming servisleri yeni sorunları ve yeni metotlarıyla bir kez daha gündemimizde.

  5. Olgunlaşmaya devam: Lou Barlow

    “Yüzeyde tamamen alakasız görünen şeyleri birleştirirsin ve birleştirdiğinde çok daha kuvvetli bir şey açığa çıkar.”

  6. Onların tahammülü yok!: Sleaford Mods

    “Şu an İngiltere’de beni en çok rahatsız eden şeyler iyi gruplar olmaması, sınıfsal katliamlar ve bu denli büyük ölçekte dayatılan ıstıraplar.”

  7. Arkadaşlar eşliğinde harika müzikler: Red Light Radio

    Moskova’da bir metal fabrikası ya da İtalya’da bir sahil, Red Light Radio ekibi için yer ve zaman çok fark etmiyor... Red Light Radio, İstanbul'dan ilk yayını yapmak üzere 12 Eylül'de Bant Mag. ve Cezayir'in konuğu oluyor!

  8. Yıkıcı değil yapıcı: “Kötülük Bizim İşimiz”

    Yerli hip hop sahnesinin en heyecan veren oluşumlarından 90BPM, geçtiğimiz ay yayınlanan ilk albümündeki “sürekli işbirliği” halini anlatıyor.

  9. Teftiş: Ne dinlesek?

    Yakın zamanda keşfettiğimiz, etkilendiğimiz ve paylaşmak istediğimiz müziklerden bir seçki.

  10. Quebec’ten Hollywood’a, genç bir usta: Denis Villeneuve

    Bu yılki Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarışan Sicario adlı son filmi Türkiye’de de gösterime giren Kanadalı yıldız yönetmen Denis Villeneuve’ün etkileyici kariyerini gözden geçirelim.

  11. 14. Filmekimi’nden 14 maddede 14 film

    Bu yıl 3-11 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşecek, sonrasında ise Ankara, İzmir, Bursa, Diyarbakır, Trabzon ve Edirne’yi gezecek olan Filmekimi programından 14 filmi birer cümleyle özetledik.

  12. Kitaba duyulan aşkın uyarlaması: Küçük Prens

    Uzun yıllardır çalışmaları süren ve iki yıl önce uyarlandığı klasiğin telif hakları kalktıktan sonra tamamlanan, pek etkileyici Küçük Prens (The Little Prince), bu klasikten çok, onu okuma tecrübesinin beyazperde karşılığı…

  13. Toplumsal bir düş kapanı: Extramücadele

    Art International Fuarı yerli ve yabancı pek çok sanatçının işini bu sene de Haliç Kongre Merkezi çatısı altında topluyor. 4-6 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek fuara katılan sanatçılar arasından biriyle röportaj yapma şansımız olunca, seçimimizi uzun zamandır sohbet etmek istediğimiz Extramücadele’den yana kullandık.

  14. Saraybosna’dan genç yorumlar: Günümüz İmgeleri

    Pera Müzesi’nde, Bosna Hersekli 80’e yakın genç sanatçıyla, “çağdaş gerçeklerin acı verici yönleriyle uğraşma” vakti.

  15. Komik ve kontrollü bilim çıldırmaları: Bilim Kazanı

    “Dünyanın her yerinde bilim artık halkın vergileriyle yapılıyor, herkesin öğrenmeye hakkı var.”

  16. Tek-eşliliği nasıl evrenselleştirebiliriz ki?: Cinselliğin Şafağı

    Nasıl eşleşilir, neden yola çıkılır ve bu modern denen ilişkilerde ne anlama gelir?

  17. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] yazı işleri müdürü Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör Aylin Güngö[email protected] editörler