2020’nin karşımıza çıkardığı hemen her kriz için müzisyenlerin güçlerini birleştirip destek çağrısı yaptığı toplama albümler yayımlandı. Yeniden basım dünyasında da dünyanın dört bir yanından arşivlik kayıtlar ilk kez plağa ve dijital dünyaya taşındı.
2020’nin en iyi 10 toplama albümü

WorldWideWindow
(Enisslab)
Roma merkezli Studio Enisslab’ın Red Cross ve sağlık çalışanları için destek toplamak üzere hazırladığı 6 saatlik derleme, elektronik müziğin farklı uçlarından prodüktör ve DJ’lerin daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış kayıtlarından oluşuyor. Caterina Barbieri, Eva Geist, Donato Dozzy, Rabih Beaini, DJ Nobu ve dahasıyla beyin kaslarını esnetiyoruz. C.K.

Field Works: Ultrasonic
(Temporary Residence Ltd)
Gezegene bir kayıt stüdyosu olarak yaklaşan National Geographic araştırmacısı Stuart Hyatt’ın öncülüğünü üstlendiği Field Works serisinin sekizinci albümü. Nesli tükenmekte olan Indiana yarasalarının alan kayıtlarıyla toplanmış seslerinin temel kaynak olduğu parçalar Kelly Moran, Sarah Davachi, Noveller, Felicia Atkinson ve Eluvium gibi ambient sahnesinin üretken isimleri tarafından hazırlanmış. C.K.
Eluvium & Field Works – Dusk Tempi

REDDİYE: A Tribute to Hedonistic Noise
(Mevzu Records)
Hedonistic Noise solisti Orçun Özdemir, haziran ayında ansızın aramızdan ayrılmıştı. Çevresine ve bağımsız müzik kültürüne kalıcı izler bırakan Orçun’u anmak isteyen arkadaşları bir saygı albümü hazırlığına girişti ve ortaya REDDİYE isimli bu değerli albüm çıktı. 29 grup ve müzisyenin bir araya geldiği albümde, Hedonistic Noise’un 2016’dan bu yana yayımlanmış 4 albümündeki şarkıların tamamı yeniden yorumlandı. G.Y.
Parham A.G. – Endless Dream

Beton Orman – Dubwise Anatolia
(Beton Orman)
“Dubwise geleneğine Anadolulu bir tavırla yeniden bakış” sunan 11 şarkılık toplamada Debdebe, Alphadub & Volkan İncüvez, Grup Ses, Genjah & Da Poet ve Fitisound gibi isimlerin, salına salına dinleyeceğiniz şarkıları peşi sıra dizilmiş. G.Y.

Low Income $quad – LI$024
(Low Income $quad)
Bu sefer seneyi, küratörlüğünü prodüktör Strahinja Arbutina’nın üstlendiği bir derlemeyle kapattı Hırvat plak şirketi. Teknodan trance’a, elektronik dans müziğinin farklı tatları arasında gezinen sanatçılara yer veren albüm, tekmeleyen metalik ritimlerle çatırdayan, nefes almadan ilerleyen bir seçki sunuyor. L.A.

Ma3azef – Nisf Madeena
(Ma3azef)
Tunus merkezli, Arapça yayın yapan online müzik dergisi Ma3azef, 4 Ağustos’ta Beyrut’ta yaşanan patlamanın ardından dayanışma amaçlı bir toplama albüm hazırladı. Nisf Madeena ismini taşıyan 17 şarkılık albümde Nicolás Jaar, Deena Abdelwahed, Fatima Al Qadiri, Faten Kanaan gibi isimlerin kayıtları yer alıyor. C.K.

Kaleidoscope: New Spirts Known and Unknown
(Soul Jazz)
Köklü plak şirketi Soul Jazz rehberliğinde İngiltere’de filizlenen yeni nesil caza yakından bakıyoruz. 21 şarkı ve üç disklik albümde Ruby Rushton, Ill Considered, Yazmin Lacey ve Makaya McCraven gibileriyle farklı caz geleneklerinin güncel yankılanmalarına kulak vermeye davetlisiniz. G.Y.
Ruby Rushton – Moonlight Woman

#challengeaccepted: Alive
(Primus Recordings)
Kadınlara yönelik şiddete dair ortak bilinç yaratmayı amaçlayan bir proje olarak hayata geçen Alive albümü, yerli ve yabancı 32 sanatçıyı bir araya getirdi. Gelirinin Mor Çatı’ya bağışlandığı albüm, kadın cinayetlerinin mevcut sistem tarafından normalleştirilmesine ve şiddetin “normal bir durum” hâline getirilmesine karşı bir isyan. G.Y.

Gritty, Odd & Good: Weird Pseudo-Music From Unlikely Sources
(Discrepant)
Avangart elektronik besteci Francisco López’in kürasyonunu üstlendiği albüm; Lesotho, San Marino, Lihtenştayn ve Faroe Adaları gibi ülkelerden besteci ve ses kolajcılarının işlerini derliyor. Drone, glitch ve cut-up gibi tekniklerle zihin açan ve merak uyandıran, keşiflik bir derleme. G.Y.
Zzodiakk – Sans Titre (Fumée v.3)

Music in Support of Black Mental Health
(Bağımsız)
ABD ve Birleşik Krallık’ta Siyahların ruh sağlığına yönelik çalışmalar yapan beş örgütü desteklemek için bir araya getirilmiş bir derleme. Lara Rix-Martin ve Mike Paradinas kürasyonuyla Beatrice Dillon, FaltyDL, John Frusciante, Vladislav Delay, Sami Baha, Jlin, Knox-om-Pax ve Jtamul’un aralarında olduğu etkileyici bir prodüktör / müzisyen seçkisiyle. G.Y.
En iyi 10 reissue

Fairuz – Maarifti Feek
(WEWANTSOUNDS)
Paris merkezli plak şirketi WEWANTSOUNDS’un kataloğu, son yıllarda Lübnanlı müzisyen Fairuz’un kayıtlarıyla dolup taşmaya başladı. Fairuz’un oğlu Ziad Rahbani’yle iş birliklerinden biri olan 1987 tarihli albüm de ilk kez plak formatına taşındı. Rahbani’nin caz – funk sularında gezinen düzenlemeleri ve Fairuz’un vokalinin harmanı bir harika. G.Y.

Beverly Glenn-Copeland – Transmissions: The Music Of Beverly Glenn-Copeland
(Transgressive Records Ltd)
Susam Sokağı’nın da bestecilerinden biri olan Beverly Glenn-Copeland, 20 yıllık aranın ardından, 2018’de yeni orkestrası Indigo Rising’le sahnelere dönmüştü. Uzun aralıklarla yayımladığı ve çeşitli bestecilik estetikleri benimsediği iki albümünün yeni basımlarının ardından kariyerinin farklı dönemlerini kapsamına alan bu koleksiyon yayımlandı. Hiç duyulmamış kayıtlar ve canlı performanslarla büyüleyen bir ses ve yorumcuya saygı duruşu. C.K.

Hiroshi Yoshimura – Green
(Light In The Attic Records)
Green, 2003’te kaybettiğimiz efsanevi ambient besteci ve modern sanatçı Hiroshi Yoshimura’nın 1986 tarihli albümünün uzun süredir beklenen yeni basımı. Bu önemli albüm, bugün hâlâ geçerliliğini koruyor ve elektronik müzikle ilgilenen herkesin dinlemesini zorunlu kılıyor. D.C.

Suzanne Ciani – Music for Denali
(Finders Keepers)
Music For Denali aslında 1973 yılında Alaska’daki en yüksek dağın zirvesinden kayacak ilk kayakçılar hakkında bir belgesel için Buchla synthesizer ve piyano kullanarak besteleniyor. Ciani’nin filmler için ses ve müzik üretmeye henüz başladığı yıllara ait bu değerli kayıtlar, müzisyenin esin dünyasına erişmek için bir portal yaratıyor. A.B.

Café Türk – Café Türk
(Zel Zele Records)
Aktif olduğu dönemde Türkiye’de pek popülerleşemeyen ama Avrupa’da birçok turne yapan Café Türk’ün müziğinde new wave, reggae, Türkiye ve Azerbaycan müzikleri ile psikedelik bir estetik kol kola giriyor. Projenin esas kişisi Metin Demiral’ın yeni seslere olan merakı, Café Türk’ün geniş mi geniş ses yelpazesini ortaya çıkarmış. 90’lara girerken rafa kaldırılan kayıtlar, Grup Ses küratörlüğünde albüm oldu. C.K.

Mirah – You Think It’s Like This But Really It’s Like This
(Double Double Whammy)
Brooklynli alternatif pop bestecisi Mirah’nın 2000 tarihli kült albümünün 20. yıl özel baskısı. Karlı bir günde camdan dışarı bakıp sıcak bir şeyler yudumlama hissi uyandıran albüme geri dönmek başlı başına keyifli. Bu baskıya şarkıların Shamir, Mount Eerie, WHY?, Sad13 gibi isimler tarafından yorumlandığı cover derlemesi de eşlik ediyor. G.Y.

Maalem Mahmoud Gania – Aicha
(Hive Mind Records)
Fas’ta Gnawa müziğinin kralı olarak anılan, berberi çalgısı guembri üstadı Maalem Mahmoud Gania’nın 1990’larda ülkesinde kaset formatında basılan kayıtları, nihayet plağa ve dijital ortama taşındı. Arkanıza yaslanın ve gözlerinizi kapatın. G.Y.

Hardal – Nasıl Ne Zaman?
(Kod Müzik)
Rock grubu Hardal’ın kült mertebesine erişmiş 1978 tarihli ilk albümünün orijinal baskısını bulmak neredeyse imkânsız. Kod Müzik, 42 yılın ardından albümün remastered versiyonunu plak olarak bastı. Üstelik mastering işlemi Shellac, Nirvana, Sebadoh gibileriyle çalışmış Bob Weston tarafından yapılmış. G.Y.

Mort Garson – Music From Patch Cord Productions
(Sacred Bones Records)
Ses kâşifi Mort Garson’ın efsane albümü Plantasia’daki parçalarının alternatif versiyonları, hiç yayımlanmamış radyo reklamları için yaptığı besteler, erotik ve bilim kurgu filmleri için hazırladığı tema müziklerinden oluşan bir koleksiyon. Kanadalı müzisyenin külliyatına derinlemesine bir dalış. C.K.

Aki Onda – Ancient And Modern
(Room 40)
Avustralyalı elektronik müzik bestecisi Lawrence English’in plak şirketi Room 40, New York’ta yaşayan Japon sanatçı Aki Onda’nın Cassette Memories adıyla 2000’lerin başlarında paylaştığı kayıtları yeni bir albüm üçlemesinde derliyor. Serinin ilk yayını olan Ancient And Modern, alan kayıtları ve soyut ses bütünlerine meraklı kulakların kaçırmaması gereken bir albüm. G.Y.