Kategorilerimiz; drama, suç, komedi ve bilim kurgu! Değerlendirmemiz 2020’de ilk sezonuyla başlayan ya da tamamlanan serilerden oluşuyor.

2020’nin en iyi 15 drama dizisi 

15. The Third Day (HBO / beIN CONNECT)

Yaz, Sonbahar ve Kış sırası ile ilerleyen seride, Jude Law ve Naomie Harris başrolleri üstleniyor. Yaz ve Kış olarak 3’er bölümden oluşan, Law ve Harris’in iki farklı hikâyesini anlatan bölümlerin ortasında çağdaş İngiliz tiyatrosunun temsilcilerinden Punchdrunk tarafından sahnelenen ve çevrimiçi ortama da aktarılan Sonbahar bölümü yer alıyor; bu iki mevsimi birleştiriyor. Gerek konusu ve kurgusu gerek yayınlanma programıyla nitelikli bir yapım. B.K.

14. Betty (HBO / beIN CONNECT)

HBO dizisi Betty, dizinin yaratıcısı Crystal Moselle’nin 2018 yapımı Skate Kitchen filminin devamı niteliğinde. New York’ta, erkek egemen kaykay dünyası içerisinde beş genç kadının peşine takıldığımız, zevkli bir gençlik dizisi. M.K.

13. Spinning Out (Netflix)

Hırslı buz patenci Kat Baker’ın geçirdiği önemli bir kazanın ardından kariyerini yeniden inşa etmeye çalıştığı süreci konu alıyor. Baker’ın partneri ve ailesiyle arasındaki ilişkiyi takip ederken bir yandan da izleyiciye seyir zevki oldukça yüksek buz pateni sahneleri sunuyor. B.Ş.G.

12. Industry (BBC / beIN CONNECT)

Londra finans endüstrisinde kalıcı bir pozisyon için büyük rekabete giren bir grup mezun genci radarımıza sokuyor. Zaman geçtikçe şirket içerisinde statü farkları gitgide muğlaklaşırken, farklı ilişkilenme biçimleri de ortaya çıkıyor. Finans dünyasının hâlihazırdaki temposuna oldukça hype bir giriş. M.K.  

11. It’s Ok to Not Be Okay (Studio Dragon / Netflix)

Kim Soo-Hyun’un psikiyatri kliniğinde çalışan bir hasta bakıcıya hayat verdiği dizi; orijinal senaryosu ve harika sinematografisiyle 2020’nin son çeyreğine güneş gibi doğmuştu. Seo Yea-Ji’nin canlandırdığı antisosyal kişilik bozukluğuna sahip masal yazarı sayesinde, 2021’de, geleneksel Kore dizisi tiplerinden sıyrılabilmiş; ne istediğini bilen, çok daha güçlü bir kadın başrol göreceğiz gibi. İ.T.

10. Ratched (Netflix)

Netflix için seri üretime geçen Ryan Murphy’nin imzasını taşıyan dönem dizisi, One Flew Over the Cuckoo’s Nest’te (Guguk Kuşu) tanıştığımız hemşire Mildred Ratched’ın geçmişine doğru, gösterişli kostümler, psikopat katiller, neon ışıklar ve işkenceden farksız tedavi yöntemleriyle bezeli bir yolculuğa çıkarıyor. E.E. 

9. Mrs. America (FX)

Cate Blanchett’e ünlü yıldızların eşlik ettiği bu mini-dizi, muhafazakâr aktivist Phyllis Schlafly’nin kadın-erkek eşitliğine dair yasa değişikliği mücadelesi veren feminist aktivistlere karşı açtığı savaşı konu alıyor. Blanchett’in anti-kahramanı, karşısına yakın tarihin en güçlü kadınlarını alıyor. E.E. 

8. Belgravia (ITV / beIN CONNECT)

Julian Fellowes’un aynı adlı romanından uyarlanan Belgravia, Downton Abbey hayranlarının ağızlarını sulandıracak cinsten altı bölümlük tarihi bir mini-drama dizisi. Downton Abbey’nin ardındaki ödüllü ekibin iş birliğiyle hayat bulan yapımda; Ella Purnell, Alice Eve, Tamsin Greig ve Harriet Walter gibi başarılı oyuncuları izliyoruz. A.B.

7. I Know This Much is True (HBO / beIN CONNECT)

Emmy ödüllü bir Mark Ruffalo performansı içeren mini dizi; ikiz kardeşler Dominick ile Thomas’ın yaşamına, birbirleriyle olan kompleks ilişkilerine ve aile geçmişlerine dair yaptıkları keşiflere yakından bakıyor. Senaryo yer yer karakterlerini (ve seyirciyi) fazlaca hırpalasa da, yavaş ama derinden işleyen, başarılı bir matematiğe sahip. M.Ç.G. 

6. Little Fires Everywhere (Hulu)

Hulu, Celeste Ng’nin çok satan romanını yıldızlar geçidi gibi bir kadroyla ekranlara taşıdı. “Örnek aile” Richardsonların Warrenlar ile tanıştıktan sonra değişen hayatlarını konu alan dizi, “kasabaya bir yabancı gelir” konseptinin önündeki klişe tuzaklarına düşmeden başarıyla işliyor. C.Ç.

5. Normal People (BBC Three-Hulu)

Sally Rooney’nin aynı adlı romanından uyarlanan bu mini seri, ilk 6 bölümünün yönetmen koltuğunda Room’dan hatırlayacağımız Lenny Abrahamson’ın oturduğu bir büyüme hikâyesi. Connell ve Marianne’in ilişkisinin de üçüncü bir baş karakter rolüne büründüğü buruk yapımın gönüllerde taht kurmasının belki de en büyük sebebi, gençlere ve ilk aşklara duyduğu saygı. İ.T.

4. Lovecraft Country (HBO / beIN CONNECT)

Matt Ruff imzalı romanı uyarlama işi korku türünde konuşulan işlere imza atan Jordan Peele’a düşünce, ırkçılıkla mücadeleyi merkezine alan bu hikâyenin fantastik-korku sularında kendinden emin şekilde yol alabilmesi kaçınılmaz. Kore Savaşı Gazisi Atticus Freeman’ın öncüsü olduğu fantastik bir yolculuğu takip ediyoruz. M.K.

3. The Queen’s Gambit (Netflix)

Satranç gibi ilgi duymayan izleyicinin kolayca sıkılabileceği bir sporu gerek diziye sağlam bir ritim kazandıran dinamik kurgu çalışmasıyla, gerek kullandığı yaratıcı kamera açılarıyla herkes için ilginç kılmayı başarabilen The Queen’s Gambit; baş karakterini titizlikle ele alan, sürükleyici bir büyüme öyküsü. M.Ç.G. 

2. We Are Who We Are (HBO)

Ne kadar yetkin bir sinemacı olduğunu kanıtladığı Call Me By Your Name’e doyamayanlar için Luca Guadagnino kamerasını yeniden bir Akdeniz yazına, kendini keşfetme telaşındaki gençlere çeviriyor. Harper ve Fraser’ın öyküsü, yönetmenin sinemasından aşina olduğumuz kimi duygulara temas etmekte: ergenlik sancıları, cinsel uyanışlar, ilk aşklar ve kuir olma deneyimi… M.Ç.G.

1. I May Destroy You (BBC One / beIN CONNECT)

Rıza nedir, istismar nasıl idrak edilir? Manipülasyon nasıl anlaşılır, kişisel sınırlar ne zaman aşılır? Her travmanın sonunda şifa, her adalet arayışının sonunda huzur var mıdır? Son yılların en heyecan verici seslerinden birini müjdeleyen I May Destroy You; komedisinden taviz vermeden seyircisini eğitebilen, dert edindiği meselelere fazlasıyla hâkim, sarsıcı ve zihin açıcı bir seyir tecrübesi. M.Ç.G.

2020’nin en iyi 10 suç dizisi 

10. Extracurricular (Netflix)

Güney Kore yapımı bir lise dram serisi. Örnek öğrenci olarak görülen Oh Jisoo’nun ikili yaşamını seyirciyle paylaşıyor. Okul arkadaşı Bae Gyuri’nin onun çok farklı bir yüzünü keşfetmesiyle heyecan ve şiddetin dozu artıyor. Bol miktarda karanlık tonlu şiddet barındırıyor. B.K.-

9. Home Before Dark (Apple TV+)

Hilde, çevresinde gelişen olayların arka planını eşeleyen, gün yüzüne çıkmayanı kovalayan, gazeteciliğe tutkulu bir ruhtur. Home Before Dark da Brooklyn’den küçük bir kasabaya taşınmak zorunda kalan 13 yaşındaki bu baş karakterimizin meraklı dünyasından açılan hikâyenin peşine düşüyor. M.K.  

8. Defending Jacob (Apple TV+)

Bir cinayetin aydınlanmasına tanık olacağınızı düşünerek izlemeye başladığınız Defending Jacob’da kendinizi kâh yozlaşmış yargı sistemini eleştirirken kâh adalet ve suç kavramlarını sorgularken bulabilirsiniz. Broadchurch gibi çok katmanlı, bilmeceli suç dizisi sevdalıları, nam-ı diğer Captain America’mız Chris Evans’ın başrolü paylaştığı bu sekiz bölümlük mini dizi sizleri bekliyor. A.B.

7. Queen Sono (Netflix)

Başına buyruk gizli ajan Queen Sono’nun annesinin katillerini izini sürme hikâyesi. Netflix’in ilk orijinal Afrika yapımı olan seri, çarpıcı atmosferinde Apartheid’ın yarattığı derin acıları kendi üslubuyla aktarıyor. Bir hayli beğenilen ilk sezonunun yayınından sadece 2 ay sonra 2. sezon onayını kapmıştı ama sonrasında pandemi süreci öne sürülerek serinin iptal edildiği açıklandı. B.K.

6. Deadwater Fell (Channel 4)

Kasabanın güvenilir doktoru, bütün ailesini bir yangında kaybeder. İskoçya’da geçen dört bölümlük mini dizi, başrolde izlediğimiz David Tennant’ın başarılı performansı ve yarattığı psikolojik gerilim atmosferiyle ilgiyi hak ediyor. B.Ş.G.

5. Quiz (ITV)

Charles Ingram’ın “Kim Milyoner Olmak İster?” yarışmasında kazandığı büyük ödülün ardında yatan başarısız hile girişiminin hikâyesini duymamış olan var mı? Stephen Frears’ın yönetmen koltuğunda oturduğu Quiz, Michael Sheen, Matthew Macfadyen, Sian Clifford gibi yıldız oyuncular eşliğinde bu skandal olayı ele alıyor. A.B.

4. The Outsider (HBO)

COVID-19’un korkulu günleri 2020’nin ilk çeyreğinde hayatlarımıza sızmadan hemen önce (ya da diziyi daha sonra duyanlarımız için salgının peak yaptığı o dehşetengiz günlerde), ekranlarımızda başka bir tehlike hikâyesi dolanıp durdu: The Outsider. Evlerden ırak olsun, kış kış kış. Hiçbir Stephen King uyarlaması uzun zamandır bu kadar tırstırmamıştı. King’in dediğine göre dizinin ikinci sezonu hazırlanmaya başlanmış bile. M.E. 

3. Gangs of London (Sky Atlantic)

Günümüz Londra’sında, uluslararası çetelerin güç mücadeleleri… Peaky Blinders’la kesişen kadrosuyla dikkat çeken yapımın yüksek aksiyon ve sürükleyicilik vadettiğinden şüpheniz olmasın. M.K. 

2. The Undoing (HBO / beIN CONNECT)

En son Big Little Lies’ın okyanusa nazır gıybet ve entrikalarıyla izleyicilerine kim kimi öldürdü sorusunu sordurtan David E. Kelly, 2020 sonbaharında The Undoing ile cinayet mahalini Manhattan sokaklarına taşıdı. Nicole Kidman’ın hayranlık uyandırıcı hallerine alışkınız ama ona kocası ve babası rollerinde eşlik eden Hugh Grant ve Donald Sutherland de bir o kadar etkileyiciydi. M.E. 

1. Des (ITV)

İngiltere menşeli seri katil Dennis Nilsen‘i işleyen üç bölümlük mini dizi Des, büyük oranda tekinsiz ve sarsıcı atmosferiyle, bir de David Tennant‘ın performansıyla öne çıkmakta. Bir dedektif, bir gazeteci ve Nilsen üzerinden kurulan anlatıda, heyecan dozunu arttırmak adına klişelere düşülmüyor. Suç dramlarına sevdalı bünyeler sevecektir. M.Ç.G.

2020’nin en iyi 10 komedi dizisi

10. Love, Victor (Hulu)

ABD’de yaygın dağıtıma çıkan ilk LGBTİ+ filmi olan Love, Simon’dan esinlenen dizide, Simon’ın mezun olduğu liseye yeni gelen Victor, Simon’la benzer kimlik karmaşaları ve arayışları içinde… Ailesine, dostlarına ama hepsinden önce kendine açılması gereken Victor’un yaşadıkları duygusal ve yüreklendirici. E.E. 

9. The Baby-Sitters Club (Netflix)

1986’dan 2000 yılına kadar çeşitli yazarların katkılarıyla toplam 213 kitaba ulaşan, 20 dile çevrilen ve 180 milyonun üzerinde satılan aynı isimli seri, girişimci bir arkadaş grubunun kurduğu bebek bakıcılığı işini konu ediyor. Serinin Netflix uyarlaması modern zaman güncellemelerini atlamazken nostalji hissini de koruyor ve tek oturuşta bitirmelik bir arkadaşlık dramedisi sunuyor. C.Ç.

8. Close Enough (Netflix)

Boşanmış bir çift ve üç kişilik bir başka aile Los Angeles’ta aynı evi paylaşırsa ne olur? Regular Show’un yaratıcısı J.G. Quintel’in yeni animasyon serisi bu sorunun cevabına fantastik bir cevap veriyor. Seslendirme kadrosundaki Jason Mantzoukas’ın performansına alkış lütfen. G.Y.

7. Solar Opposites (Hulu)

Rick and Morty’nin yeni sezon ikinci posta bölümlerini beklerken Mayıs 2020’de Justin Roiland’ın başka bir animasyon dizisi önümüze düşünce şöyle hafif bir tatlılık gelmedi desek yalan olur. Uzay gemileri Amerikan banliyö semalarında dolanırken arıza yapan Korvo, Terry, Yumyulack ve Jesse bir an önce kendi gezegenlerine dönmek istiyor ama Solar Opposites tuttu, sanırız bir süre daha yeryüzünde mahsur kalacaklar. M.E. 

6. Feel Good (Netflix)

Kanada asıllı kuir komedyen Mae Martin’in kişisel tecrübelerinden yola çıkarak hayata geçirdiği Feel Good; bağımlılık, kimlik ve kendini keşif üzerine düşündürürken, kahkaha ile gözyaşını birbirine karıştırıyor. Mae bir yandan kendi şeytanlarıyla savaşıyor; bir yandan da kız arkadaşı George’la olan karmaşık ilişkisinde dengeleri sağlamaya çalışıyor. M.Ç.G. 

5. Love Life (HBO Max)

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Oscar adaylığı bulunan Anna Kendrick’in başrolde olduğu seri, Darby isimli genç bir kadının aşk hayatını ince eleyip sık dokuyan bir anlatımla işliyor. Darby’nin kendini bulma macerası ve cesaret gösterip attığı büyük adımlar, sıcak bir komediyle canlanıyor. B.K.

4. Ted Lasso (Apple TV+)

Odağımızda, İngiltere Premier Ligi’nden bir takımın başına teknik direktör olarak getirilmiş bir Amerikalı var. Tek sorun, kendisinin yalnızca Amerikan futboluna hâkim olması… Mizahının gücünü büyük oranda kültürel çatışmalardan alan Ted Lasso; gözden kaçırılmaması gereken bir komedi. M.Ç.G.

3. I am Not Okay With This (Netflix)

Yirmişer dakikalık sekizer bölümden oluşan bu çıtır çerez gençlik dizisi, Sophia Lillis’in canlandırdığı on beş yaşındaki Syd’in ergenlikle ve sahip olduğu süper güçlerle mücadelesini konu alıyor. The End of the F***ing World’ün yaratıcısı Jonathan Entwistle dizinin hem yönetmeni hem de senaristi. B.Ş.G.

2. The Great (Hulu / beIN CONNECT)

Rusya tarihinin en büyük hükümdarlarından Çariçe Katerina’nın saraydaki ilk günlerinde geçen, The Favourite filminin yaratıcılarının imzasını taşıyan bu dönem dizisi, politikayı, dini, tarihi, kırılgan erkekliği, cinselliği ve hatta ölümü tiye alan mizahıyla yılın en eğlenceli yapımlarından. Huzzah! E.E. 

1. I Hate Suzie (Sky / beIN CONNECT)

I Hate Suzie, birden fazla türden beslenen ve biçimsel tercihleriyle öne çıkan bir travma ve geçmişle yüzleşme anlatısı. Episodik yapısıyla paralel ilerleyen duygu izleğiyle koca bir travmayı sırtlanan dizi, söylenecek çok sözü olduğu daha ilk dakikasından apaçık ederken; özgün formunu katmerleyen 4. bölümüyle insanın hayatta kendini gerçekleştirmesine dair ne var ne yok, üzerine boca ediyor. M.K. 

2020’nin en iyi 10 bilim kurgu dizisi 

10. Upload (Amazon Prime Video)

2033 yılında yekpare bir sanal dünyaya giriş yapmaya hazırsak; öldükten sonra dahi peşimizi bırakmayacak bir gerçekliği ve dönüşümü ele alan Upload iyi bir ön hazırlık olabilir. M.K.

9. Alice In Borderland (Netflix)

Video oyunundan başka bir şeye ilgi duymayan, ailesi tarafından evden kovulan Arisu ve iki yakın arkadaşının soluğu aldığı paralel Tokyo’da katıldıkları “oyunlar”la hayatta kalma mücadelesini izliyoruz. Biraz Battle Royale-vari bir ortam. Biraz değil, baya Battle Royale-vari bir ortam. C.K.

8. Tales from the Loop (Amazon Prime Video)

Evrenin sırlarını keşfetmek için inşa edilmiş bir makine, bu makinenin üzerine kurulmuş gizemli bir kasaba ve kasaba halkının başına gelen akıl almaz olaylar… İsveçli sanatçı Simon Stålenhag’ın dijital çizimlerinden ilham alan dizi, minimal görsel tasarımı ve durağan temposuyla, sıra dışı bir bilim kurgu deneyimi vaat ediyor. M.Ç.G.

7. Dorohedoro (Netflix)

Q Hayashida’nın hayranlık uyandıran manga serisinden uyarlanan; post-apokaliptik bir evrende geçen animede dünya Hole ve Sorcerer’s World adlı iki parçaya bölünmüş durumda. Evrimlerini tamamlayarak oluşan sıradan insanlar Hole’da, Chidaruma tarafından yaratılan özel güçlere sahip büyücüler ise Sorcerer’s World’de yaşıyor… Kafa karıştırıcı ve bir o kadar da eğlenceli! C.K.

6. Devs (FX)

Daha önce Ex Machina ve Annihilation’da birlikte çalışan Alex Garland ile Sonoya Mizuno’yu tekrar kamera etrafında buluşturan Devs, felsefesi meselesi bol bir Silikon Vadisi hikâyesi. Nick Offerman’ın Parks and Rec’den bildiğimiz hükûmet karşıtı özgürlük takıntısını Elon Muskımsı bir Tanrı seviyesine çıkaran bu sekiz bölümlük mini dizinin değeri sanki 2020’lerin teknoloji dozunun bünye ve demokrasilerimizi daha da bozacağı sonraki yıllarında daha iyi anlaşılacak gibi. M.E. 

5. Star Trek: Picard (Amazon Prime Video)

Data’nın ölümünün ve Romulus gezegenin yok edilişinin ardından bir hayli sarsılmış olan Luc Picard’ı izlediğimiz seri, bu ikonik Star Trek karakterine bir güzelleme niteliğinde. Psikolojisine ve derinliğine odaklanarak, hayranları için detaylı bir anlatı ortaya konuyor. Seri, Alex Kurtzman önderliğinde Star Trek evreninin genişletilme projelerinin bir parçası. B.K.

4. Snowpiercer (Netflix)

Bong Joon-ho’nun 2013 yapımı distopik filminden uyarlanan Snowpiercer, nefes kesen bir atmosfere sahip. Dizinin yaratıcıları arasında Orphan Black yazarlarından Graeme Mason’ın olduğunu da hatırlatalım. Orijinal filmde yaratılan distopyaya büyük oranda sadık kalınan dizi, kısa süre içerisinde ikinci sezon onayını da kaptı. G.Y.

3. Into The Night (Netflix)

Gizemli bir kozmik olay dünyayı etkisi altına alınca, güneşin doğduğu coğrafyalardaki insanlar hayatını kaybetmeye başlar. O esnada Brüksel’den kalkan bir uçak kaçırılır, güneşe karşı yarış başlar. Kadrosunda Mehmet Kurtuluş’un yer almasıyla da dikkat çeken bu Belçika dizisi, heyecan dozu yüksek, sürükleyici bir iş. M.Ç.G.

2. The Midnight Gospel (Netflix)

Adventure Time yaratıcısı Pendleton Ward’un son harikası, tüm odağınızı üzerinde isteyen bir dizi. Sekiz bölümden oluşan The Midnight Gospel, ilhamını Duncan Trussell’ın podcast serisi Family Hour’dan alıyor. Bir yayıncı olan baş karakterimiz Clancy eşliğinde her bölümde farklı bir evrende serüvene atılırken de birer podcast bölümü dinliyoruz âdeta. C.K.

1. Raised by Wolves (HBO Max)

Ridley Scott evreninin bir parçası olan Raised by the Wolves ile bilim kurgu kültleri Blade Runner ve Alien serilerinde başarıyla işlenen robotlar, yapay zekâ ve insanlık konuları yeniden ele alınıyor. Scott’dan görmeye alışık olduğumuz yoğun sembolik anlatım, eşsiz coğrafyalarda geçen amansız mücadelelerle harmanlanıyor. Mother isimli güçlü robot karakterle her şey derinlik kazanıyor. Scott da kimi bölümlerde yönetmen koltuğunda. B.K.

  1. Hayatı deneyimleme hallerine karşılık gelen metaforların peşinde: Wesley Allsbrook

    Californialı sanatçı Wesley Allsbrook’un Amerika’nın pozitif ayrımcılık uygulamalarıyla çözmeye çalıştığı ırkçılık ve cinsiyetçilik meselelerine yönelttiği eleştiriler, umarız başka yerlerdeki teknoloji ve sanat pratiklerine de yansır.

  2. Hisler, arayışlar ve kaybolmuş hazineler: Öykü Karayel ve Ali Güçlü Şimşek (Lalalar) sohbeti

    İşleriyle sıkça gündemimizde yer edinen iki isim bir araya geldi; değişen ve değişmeyen ritüellerinden ifade arayışlarına, zamansızlık hissinin ehemmiyetinden geçmişle kurdukları bağlara, sayısız başlığa temas ettiler.

  3. 2020’den 2021’e doğru bir sanatçı zinciri

    Refik Anadol, Bager Akbay, Eda Gecikmez, Sevim Sancaktar, Aykan Safoğlu ve Hera Büyüktaşçıyan yanıtlıyor: Çoğu pandemi koşullarında geçen 2020'de üretim pratiklerine neler yön ve ilham verdi? 2021 nasıl görünüyor?

  4. Çizgi hikâye: Moğollar

    “Anatolian Sun”la 50 yılı aşkın mirasını selamlayan Moğollar’ın serüveni. Kimler geldi, kimler geçti...

  5. 2020: En iyi 100 yabancı albüm

    Müziğin iyileştirici gücünü tekrar tekrar hatırladığımız; dayanışmadaki rolünün altının bir kez daha kalın bir şekilde çizildiği 2020’nin bizce en iyileri…

  6. 2020: Yerli sahneden 70 kayıt

    Yerli sahnenin baş döndürdüğü bir senenin ardından, değerlendirmemize ilk kez uzunçalarların yanı sıra EP formatındaki yayınları da dâhil ettik.

  7. 2020: En iyi toplama ve reissue albümler

    2020’nin karşımıza çıkardığı hemen her kriz için müzisyenlerin güçlerini birleştirip destek çağrısı yaptığı toplama albümler yayımlandı. Yeniden basım dünyasında da dünyanın dört bir yanından arşivlik kayıtlar ilk kez plağa ve dijital dünyaya taşındı.

  8. A’dan Z’ye: Müzik âleminde 2020 yılı

    Fiziksel olarak yakın olmasak da müziğin birleştirdiği, dönüştürdüğü ve iyileştirdiği bir yılı geride bıraktık. Küresel anlamda eşi görülmemiş bir sınav veren müzik dünyasının 2020 gündeminden satırbaşları.

  9. 2020’nin yepyeni caz raporu: Daha Siyah, daha özgür, daha deneysel

    Siyahların icadı olan, eğlence, hüzün, başkaldırı gibi farklı itkilerle ortaya çıkan bu müziğin üzerindeki geçici “beyaz hegemonya” sona ermese de gücünü kaybetmekte.

  10. 2020: En iyi 75 film

    Özellikle dijital platformlar tarafından içerik bombardımanına uğradığımız bir yılda listelerimizi toparlamak hiç kolay olmasa da, güçleri birleştirerek 75 filmlik bir kayıt tutmayı başardık.

  11. 2020: En iyi 15 yerli film

    Belgesellerin yılı olarak da hatırlayacağımız 2020’de festival yolculuğuna başlayan, izleyici karşısına çıkan, izlediğimiz ve irdelediğimiz 15 yerli yapım.

  12. 2020: En iyi yabancı diziler

    Kategorilerimiz; drama, suç, komedi ve bilim kurgu!

  13. 2020: En iyi 40 yabancı belgesel / belgesel serisi

    Gerçek dışı bu seneye, belgesellerin gerçekliği tam anlamıyla ağırlığını koydu.

  14. A’dan Z’ye: Sinema ve televizyon âleminde 2020

    2020'nin sinema ve televizyon gündemini anımsamak isteyenlere; pandeminin sektördeki yansımalarından Rexx Sineması’na vedamıza, dijital platformların yükseliş sürecinden Oscar cephesinde alınmış tarihî kararlara, A’dan Z’ye bir seçki.

  15. Yayınevleri 2020’ye iz bırakan kitapları ve 2021 öngörülerini paylaşıyor

    Metis Yayıncılık, Siren Yayınları, Can Yayınları, Harfa Yayınları, April Yayıncılık ve Domingo Yayınevi'ne 2020'nin iz bırakan kitaplarını ve önümüzdeki senenin nasıl göründüğünü sorduk.

  16. 2020 ve tiyatro gündemi: Umudu dürt, umutsuzluğu yatıştır

    Yaşarken bile tahammül etmesi mümkün olmayan bir yılı değerlendirmek üzere yazı yazmak gerçekten çok zor. Özellikle üzerine yazılacak olan şey, herhangi bir toplumsal olayda şalterin ilk indi(rildi)ği kültür sanat alanlarından biri olan “tiyatro” ise...

  17. 2020’de takibe aldığımız bazı yerli tasarımcı ve üreticiler

    Kimi yenice yola koyulan, kimi son dönemde karşımıza çıkan, kimi bize ulaşan farklı ürün tasarımcıları ve yaratıcılarıyla konuştuk.

  18. 2020’de hangi podcastleri dinledik?

    Türkçe, İngilizce (ve konuşmasız) karışık…

  19. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] genel yayın yönetmeni Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktörler Aylin Güngö[email protected] Sadi