Jean Genet'nin "Paravanlar" oyunu kasımda yeniden perde açıyor

 “Nereye gittiğimizi ve niçin gittiğimizi biliyorum Said. Bir yere gitmiş olmak için değil, bizi oraya gönderenler sakin bir kıyıda kafalarını dinlesinler diye gidiyoruz.”

İstanbul’un açık sahnesi K! Kültüral Performing Arts, Fransız yazar Jean Genet’nin ölümünden önce kaleme aldığı son oyun olan Paravanlar’ı geçtiğimiz sezonun son çeyreğinde sahnelemişti. Türkiye’de profesyonel bir tiyatro ekibi tarafından ilk defa sahnelenen oyun; müziğin, dansın, ışığın, animasyon ve video art’ın kuvvetli sahne plastiği içinde öne çıkışı ve sanatçıların katılımını da içeren disiplinlerarası kurgusuyla dikkat çekmişti.

Yeni sezonunu kendi evinde açacak olan Paravanlar’ın proje tasarımı, sahne metni ve rejisi Kültüral’ın Kurucu Sanat Yönetmeni de olan Yağmur Yağmur’a ait. Oyunun etkileyici kostüm tasarımında ise İngiltere’de yaşayan, Vivienne Westwood ve Alexander McQueen gibi moda tasarımcılarıyla çalışma fırsatı bulan moda tasarımcısı ve yaratıcı direktör Aslı Jackson’ın imzası bulunuyor. Oyunun farklı afişleri ise genç kuşağın dikkat çeken ressamlarından Erin İlkcan Aslan’a ait.

Jean Genet’in “yazarken en çok keyif aldığım oyun” sözlerini kullandığı Paravanlar için K! Kültüral Performing Arts tarafından yayınlanan tanıtıcı metin ise bu etkileyici oyunu  sahnede izlemek için iştah kabartıyor:

“Cezayirin bir köyünde iki yüzlü Avrupalılara karşı kendi kalmak adına salt çirkinliği seçen Araplar arasında ya da bugünde bir yerde, iç sesimizin kakafonisi arasında hiçbir şey duyamazken… Karakter yok, kişilik yok. Alışveriş var, para yok. Çocuk var, anne yok. Kimse hiçbir şey değilken oluyor bir şeyler. Ne kalabalık oysa sahneler! Bir yok, çok varken hiç oluyor sonunda her şey. Çoklukla yokluğu aynı anda sahnede eş zamanlı yaşatıyor bize oyun. Kahve matarası, valiz, duvar saati, pantolon… Öyleler ama değilken nesneler, bir Dali ya da Magritte resminin içinde gibi izleyici de. Seslerin içinden anlamları bulmaya çalıştığımız gibi, tablolar geçidinde gerçek resmi arıyoruz. Çarpık biçimler, üst üste sesler, aritmik hareketler arasında. Zennenin dansında, köyün en “çirkini” Leylanın yüzünde, adalet için ilham bekleyen kadının sözlerinde, bir genelev fahişesinin günlüğünde, gardiyanın gecesinde… Kabusların renkli rüyalar atlasına dönüşmesi, ölülerin kanlı canlı dirilmesi gibi gerçeklik de Paravanlardan yansıyor BİZler ben olurken. Gardiyanın sesi kulağımızda. ‘Rahat bırakın geceyi! Onun da dinlenmeye ihtiyacı var. Hadi uyuyun artık!’”

Paravanlar, 12- 19- 26 Kasım Saat: 20: 30’da ve 24 Kasım Saat: 16:00’da K! Kültüral Performing Arts Yakup Almelek Sahnesi’nde izlenebilir. Biletler ve daha detaylı bilgi için sizi böyle alalım.