Yaklaşımlar ve mecralar: Mona Hatoum 1 Şubat’ta Arter’de

Emre Baykal ve Gizem Uslu Tümer kürasyonuyla Arter Koleksiyonu’ndan oluşturulan grup sergisi Kendi Gölgesinde, eserlerin kendi arasında kurduğu yakınlıklar ve mekânla girdikleri farklı etkileşim biçimlerini keşfetmeye davet ediyor. Sergide işi yer alan sanatçılardan Mona Hatoum, 1 Şubat 2024 Perşembe günü Arter’in Sevgi Gönül Oditoryumu’nda sanatçı konuşması gerçekleştirecek. Katılım ücretsiz.

Kendi Gölgesinde sergisi bağlamında gerçekleşecek konuşmasında Mona Hatoum, sanatsal üretimlerinde odaklandığı başlıklara, benimsediği yaklaşımlara ve kullandığı mecralara değinecek. Sanatçı, konuşmasında 2012 yılında Arter’de Emre Baykal küratörlüğünde gerçekleştirilen Hâlâ Buradasın başlıklı kişisel sergisi için ürettiği ve Kendi Gölgesinde sergisinde de yer alan Kapan adlı eserinin ortaya çıkış sürecine de değinecek. 

90 dakika sürecek etkinliğin dili İngilizce olacak ve simultane tercüme yapılmayacak. Konuşmanın kaydı etkinlik sonrasında Arter’in YouTube kanalında Türkçe altyazı ile paylaşılacak. 

Mona Hatoum kimdir?

Lübnan’a sürgün edilen Filistinli bir ailenin çocuğu olarak doğan Mona Hatoum, çocukluğunu ve ilk gençlik yıllarını Beyrut’un kozmopolit ortamında geçirdi. 1975 yılında Londra’ya yaptığı kısa bir seyahat sırasında Lübnan’da patlak veren iç savaş eve dönmesini engelleyince, sanat eğitimini İngiltere’de sürdürmeye karar verdi. 1980’lerin ortasında, bedene yoğunlaşan performansları ve video işleriyle tanınmaya başladı. 1990’lı yıllarda büyük ölçekli yerleştirmelere ve heykele yöneldi. Hatoum yapıtlarında kişisel deneyimlerinden yola çıkarak yerinden edilme, ötekileştirilme ve dışlanma gibi temalara odaklanır. Biçimsel ve görsel öğelerin beklenmedik şekillerde yan yana getirilmesiyle paradoksal anlam katmanları üretip kanıksanmış ikilikler üzerine düşündüren bu işler, katı önermeler ve kesin anlatılardan ziyade izleyicinin fiziksel ve zihinsel duyarlılığını harekete geçirmeyi amaçlayan incelikli imalar taşır. 

Kendi Gölgesinde

İç ve dış, kamusal ve mahrem, varlık ve yokluk, hafıza ve unutma, boşluk ve beden gibi ikilikler etrafında kurgulanan sergi, bu temalar arasındaki ilişkilerden doğan ara bölgeleri araştırıyor. Kendi Gölgesinde kapsamında bir araya getirilen 25 yapıt, başlıkta da atıfta bulunulan görünmezlik, belirsizlik, gizlenmişlik, muğlaklık gibi nitelikleriyle ziyaretçileri gölgede kalanı aramaya, kendi düşünsel ve duygusal katılımlarıyla zenginleşecek bir deneyime ortak olmaya davet ediyor. Sergi, 7 Nisan 2024’e dek Arter’in giriş ve -1. kat galerilerinde ücretsiz olarak ziyarete açık.

Koleksiyon sergisinde işleri yer alan sanatçılar şöyle:

Hüseyin Bahri Alptekin, Mirosław Bałka, Pedro Barateiro, Michał Budny, Hera Büyüktaşçıyan, Jae-Eun Choi, Cevdet Erek, Terry Fox, Hreinn Friðfinnsson, Bilge Friedlaender, Deniz Gül, Mona Hatoum, Rolf Julius, Nadia Kaabi-Linke, Šejla Kamerić, Borga Kantürk, Mohammed Kazem, Inge Mahn, Ferhat Özgür, Seza Paker, Pinaree Sanpitak, Chiharu Shiota, Yaşam Şaşmazer, Hema Upadhyay, Nika Zupančič.