Paptircem, Nightshift ve bu hafta başka ne dinlesek?

Yazı: Cem Kayıran, Elif Öz

Paptircem bu kez bir ayrılık hikâyesine ses veriyor. Nightshift, tam bu zamanlarda ihtiyaç duyduğumuz bir albümle aramızda. Rage Against The Machine basçısı Tim Commerford, yeni projesi 7D7D ile ilk tekliyi yayımladı.

Taze yayımlanmış albüm ve teklilerden hazırladığımız güncellenen çalma listemiz sizi bekliyor! Öne çıkan kayıtlar ise hemen aşağıda.

TEKLİ: Paptircem – Uzaktan Bir Tanıdık
(Bağımsız)

Bu sene peşi sıra yayımladığı kayıtlarla sevindiren Paptircem, yeni teklisinde duru sesi ve yalnızca bir akustik gitar eşliğinde hüzünlü bir dünya inşa ederek bir ayrılık hikâyesine ses veriyor. Partnerinin beklentilerini karşılayamamaktan kaynaklı bir vedaya kulak veriyoruz ve çiftin birbirini bırakmasından önceki birkaç saate tanıklık ediyoruz.

TEKLİ: Rinxlaya, Yabancı, Wodashin – GESTALT (Taner Yücel Rework)
(Bağımsız)

Geçtiğimiz aylarda dinlemeye açılan leziz Rinxlaya, Yabancı, Wodashin düeti “GESTALT”ın kaotik ateşini Taner Yücel biraz daha harlamak istemiş olacak ki kamyon gibi üstümüzden geçen bu reworkle çıkagelmiş. 90’lar sonları nu-metal referansları barındıran parça, an itibarıyla Toprak Işık yönetmenliğinde çekilen klibiyle YouTube’da.

elder
ALBÜM: Elder – Innate Passage
(Stickman Records)

Progresif rock grubu Elder, geçtiğimiz yıllarda Massachusetts’ten Berlin’e taşınmış; Kadavar ile ortak albüm kaydetmişti. Beş şarkılık yeni albüm Innate Passage, içinde yaşadığımız sürreel dünyaya fantastik bir bakış açısıyla baktığını söylüyor grubun lideri Nichola DiSalvo. İnsanların dünyayı algılama biçimleri ve herkesin gerçeklik versiyonlarının çeşitliliği, gruba ilham olmuş.

TEKLİ: 7D7D – Capitalism
(Mad Bunny Records)

Rage Against The Machine ve Audioslave basçısı Tim Commerford’ın yeni triosundan ilk tekli. Davulda Mathias Wakrat ve gitarda Jonny Polonsky’nin yer aldığı grupta Commerford mikrofonun da başında. Tanışma merasimimiz “Capitalism”, özellikle son düzlükte 70’ler sonları post-punk çağrışımları yapıyor.

TEKLİ: Kum – bize göre değil aşk
(Universal Music Türkiye)

2022 boyunca durmadan üreten, düetler yapan Kum; senenin son düzlüğünde de tempoyu düşürmüyor. “bize göre değil aşk”, 90’lar alternatif rock hissinin ağır bastığı bir düzenlemeye ve tabii ki her Kum parçasında olduğu gibi dile dolanan bir nakarata sahip. Kum ve grubu Bedeviler’in Eskişehir konseri yolculuğunu belgeyelen bir klibi de var. Ayrıca 13 Ekim’de Vans Music Night kapsamında Babylon’da gerçekleşen konserin filmi de geçtiğimiz günlerde dijital ortamlarda yerini aldı. Buradan izlenebilir.

kele
TEKLİ: Kele – Vandal
(Kola)

Bloc Party solisti Kele Okereke, kariyerinin altıncı stüdyo albümünden ilk tadımlığı paylaştı. 24 Mart’ta yayımlanacak The Flames Pt. 2’nun ilk teklisi “Vandal”, ânında ayağa kaldıran bir enerjiye sahip. Kapak görselinde de Kele’yi The Smiths’in The Queen Is Dead plağını yakarken görüyoruz.

TEKLİ: Rozi Plain – Help
(Memphis Industries)

Londralı müzisyen ve besteci Rozi Plain’in 13 Ocak’a randevu verdiği yeni albümü PRIZE’dan bir parça daha. “Help”, müzisyenin yeni albümündeki favori şarkısıymış. Uysal, dost canlısı, narin bir atmosferden sesleniyor. Gitar arpejleri ve nefesli melodilerin yarattığı sarmal desenlere, Rozi Plain vokalleri pek yakışıyor.

ALBÜM: Burakbey – DELİLER ORATORYOSU
(DO)

“Görse şu hâli; ağlardı Şems’le Rumi” dizesinin distorted sub-bass üstüne bir sazın manipüle edilerek takip ettiğini söylemek, Burakbey’in 6 şarkılık yeni stüdyo albümünü anlatmak için iyi bir başlangıç noktası olabilir. Electro-pop titreşimlerini duygulu sesi ve kişisel sözleriyle bambaşka bir noktaya taşıyor. DELİLER ORATORYOSU, elektronik müzik ve ilahilerin karanlık bir kesişim noktası denebilir.

EP: Sophie Faith – The Right Side Of Wrong
(Honey & Lemon Music)

2017’den bu yana aralıklarla yayımladığı teklilerle karşımıza çıkan Londralı müzisyen Sophie Faith’in ilk EP’si. Şehrin fokurdayan alternatif caz sahnesinin genç yeteneklerinden biri olan vokalist, bu koleksiyonda ister yüksek enerjili ister ballad olsun, üslup ve tavır konusunda çeşitlemeleriyle büyülüyor. Prodüksiyonunu Linden Jay’in üstlendiği EP’de Lydia Kitto ve Kwaye gibi isimlerin de parmağı var.

TEKLİ: Holistic Tsunami – dün gece 2
(Universal Music Türkiye)

Robin Polat’ın solo projesi olarak yoluna devam eden Holistic Tsunami’nin yeni teklisi kendisinden duymaya alıştığımız sularda: Başrolde yine isyan ve anlaşılmama duygusu var. Yerli sahnenin üretken figürlerinden biri olan Holistic Tsunami,, “dün gece 2”de elektronik elementlerle yoğurduğu bir pop-punk marşı yaratmış.

TEKLİ: Skinny Pelembe – Like A Heart Won’t Beat
(Partisan Records)

Güney Afrika doğumlu müzisyen, yıllar önce Amsterdam’da “halüsinasyonlar görmeye başlayana kadar ne yediğimi bilmiyordum” diyerek andığı bir psikedelik tribi ve bu esnada karşılaştığı terk edilmiş bir piyanoyu yeni teklisi için başlangıç noktası olarak işaretliyor. Gecenin devamında kendini otelin terasında bulduğunu, kendini A Perfect Storm filminin içinde gibi hissettiğini anlatıyor ve ekliyor: “Sonunda yatakta yatıyordum ve Clint Eastwood’u bu piyano akorlarını çalarken gördüm. Benim ‘taban seviyesi’ olduğumu söyledi ama yeterince detaylandırmadı. Umarım Mantar Eastwood bu şarkıyla onu gururlandırdığımı düşünüyordur.”

ALBÜM: Fievel Is Glauque – Flaming Swords
(Math Interactive)

2018’de Fransız müzisyen ve görsel sanatçı Ma Clément ve ABD’li şarkı yazarı ve piyanist Zach Phillips’in iş birliğiyle doğan Fievel Is Glauque, birçok grup ve müzisyenin bir araya geldiği bir proje. İlk stüdyo albümü için bir septet olarak çalışan ekip, Brüksel’de tek bir gecede kaydetmiş Flaming Swords’u. Saksafon soloları, pedal steel gitarın kattığı atmosferik hava, Clément’in rafine vokalleri derken kinetik enerjisi yüksek bir caz kaydı dinleyici bekliyor.

TEKLİ: Currents – Vengeance
(SHARPTONE)

Connecticut çıkışlı metalcore grubu Currents’ın yeni teklisi, ilk saniyeden solist Brian Wille’in yakarışlarıyla kaotik bir atmosfere sürüklüyor. Son albümünü 2020’de yayımlayan ekibin bu yıl paylaştığı ikinci şarkı olan “Vengeance”, bulduğunuz ilk moshpit’e dalma isteği uyandırıyor. Henüz ufukta yeni bir Currents uzunçaları olup olmadığına dair bir bilgi paylaşılmadı.

ALBÜM: Gaye Su Akyol – Anadolu Ejderi
(Dunganga Records / Glitterbeat)

Anadolu Ejderi, Gaye Su Akyol için yeni sesler bulma ve bilinen sınırların dışına taşma motivasyonuyla hayat bulmuş şarkılardan oluşuyor. Sonik yelpazesi oldukça geniş; Anadolu pop, folk, Klasik Türk Müziği, Türkçe psikedelik rock elbet burada. Duygudan duyguya savrulacağınız koleksiyon yer yer aşkla, yer yer isyanın, itirazın gücüyle kavuruyor; Anadolu Ejderi’nin ağzından çıkan ateş etrafınızı sarıyor 42 dakika boyunca. 

TEKLİ: Mert Avcı, Sinanılmaz, Sena Kınar – Unutma Beni
(Lordlar Sofrası Records)

“Uyanırsan bu kabustan, unutma beni…” Lordlar Sofrası ekibinin Canlandıranlar Uluslararası Film Festivali’nde ödüle uzanan ve Avrupa’daki festival turunun ardından MUBI’de erişime açılan kısa animasyonu Kuru Kabus’un şarkısı. Sena Kınar ve Sinanılmaz vokalleriyle, tutkulu bir şansonu andırıyor. 

ALBÜM: Waajeed – Memoirs of Hi-Tech Jazz
(Tresor Records)

İlhamını özellikle Detroit’teki baskıcı rejimlere karşı olan başkaldırıdan alan albüm Waajeed’in dinleyicisine eşitsizlik ve şiddetin arttığı zamanlar için “Biz, bize baskı uygulayanlardan çok daha fazlasıyız” deme şekli. Merkezine hareket ve ilerlemeyi alan albüm, Detroit’teki Underground Music Academy’den Belle Isle parkına araba sürüşü için planlanmış. Zamanlaması tam olarak bu yolculuğa göre ayarlanan kayıt, bir yandan da işten eğlenceye geçişi sembolize ediyor: keyifli ve sorumluluklardan uzak bir kutlama! Caz geleneklerine de techno kalıplarına da selam çakan akışıyla, incelikle işlenmiş bir işitsel zaman tüneli Memoirs of Hi-Tech Jazz. 

ALBÜM: Blanck Mass – Gazza (Original Score)
(Weirding Way)

Fuck Buttons ve Editors üyesi Benjamin John Power, son yıllarda film müzikleriyle haşır neşir. Yeni Blanck Mass güzelliği, profesyonel kariyerini 2004’te noktalayan ve birçok otorite tarafından “zamanının en yetenekli İngiliz futbolcusu” olarak tanımlanan Paul “Gazza” Gascoigne hakkındaki belgeselin müzikleri. Prömiyerini geçtiğimiz bahar aylarında BBC’de yapan Gazza belgeseli, Sam Collins tarafından yönetilmişti.

nightshift
ALBÜM: Nightshift – Made Of The Earth
(Trouble In Mind Records)

Gezegenin bu tür albümlere daha çok ihtiyacı var! İddialı, değil mi? Glasgow sahnesinin farklı gruplarından beş arkadaşın oluşturduğu Nightshift’in yeni albümü kesinlikle bu iddiayı masaya koymuyor ama her şarkısıyla dinleyene umut aşılamanın bir yolunu buluyor. Tekrar eden yapılar ve çok sesli, oyunbaz düzenlemeler grubun müzikal kimliğinin yapıtaşları. Sözleri ve ritmik katmanlarıyla kana karışan açılış parçası “Hologram” ve synth – nefesli dalgalarının çarpıştığı dramatik “Souvenir”, grubun sonik haritasının ne denli geniş olduğunu kanıtlar nitelikte.

TEKLİ: Aga B & Barış Demirel – ÜZÜMLÜ KEK
(debboy.)

Prodüksiyonu Pangea Beatz olarak da tanıdığımız Pango imzalı parçada Aga B, yer yer dert yandığı, yer yer iç ferahlattığı söz yazımıyla dinleyeni denge tahtasında yürütüyor. Bu şarkıda da “Ah ne fena veba, insanın vasıfsızca beka hayali için heba ettiği refah” diyerek, dilini sakınmaz üslubunu sürdürmüş. Parçanın son düzlüğünde gelen Barış Demirel solosu da pek keyifli.