Teftiş: Pera Müzesi’nden iki sergi: “Bu Bir Aşk Şarkısı Değil ve “Üryan, Çıplak, Nü”

Pera Müzesi, kuruluşunun 10. yılında video sanatı ve pop müzik ilişkisini ele alan Bu Bir Aşk Şarkısı Değil ve Türk sanatının modernleşme süreci içinde nü resmin gelişimini anlatan Üryan, Çıplak, Nü sergisini düzenliyor. Her iki sergiyi de 25 Kasım 2015 – 7 Şubat 2016 tarihleri arasında gezmek mümkün.

Yazı & Fotoğraf: Müge Yıldız 

IMG_3160

Bu Bir Aşk Şarkısı Değil başlıklı serginin küratörü F. Javier Panera Cuevas, Salamanca Üniversitesi’nde Görsel-İşitsel Kültür ve Son Sanat Trendleri dersleri veren bir öğretim üyesi. Panera aynı zamanda Video Killed the Radio Star (2010) ve Rock My Religion (2008) gibi kitapların da yazarı. Üryan, Çıplak, Nü sergisinin küratörlüğünü ise Ahu Antmen üstleniyor.

1960’lardan günümüze pop müzik ile video sanatı arasındaki ilişkilerin izini süren Bu Bir Aşk Şarkısı Değil: Video Sanatı ve Pop Müzik İlişkisi sergisinde hem biçimsel, hem de kavramsal açıdan pop ve rock ikonografileriyle bağlantılı olan video sanatı ve deneysel film tarihinin önemli eserlerine yer veriliyor. “Pop İçinde Sanat / Sanat İçinde Pop”, “Histeri ve Din”, “Rock ve Kavramsal Sanat / ‘Müzisyen olmayanlar’ ile ‘sanatçı olmayanlar’ karşı karşıya”, “Rock ve İkizi / Bir ‘alet çantası’ olarak pop müzik” ve “Dans Müziği Politikaları” olmak üzere farklı beş bölümden oluşuyor. Sergide aralarında Nam June Paik, Andy Warhol, Yayoi Kusama, Vito Acconci ve John Baldessari gibi öncü video sanatçılarının da bulunduğu 28 sanatçının eseri yer alıyor. Acconci ve Baldessari gibi sanatçıların eserlerini birlikte deneyimlemek, Joseph Beuys, Dan Graham, Tony Oursler, Christian Marclay, Douglas Gordon, Jeremy Deller, gibi sanatçıların, günümüze kadar daha gelmiş birçok sanatçı gibi müzik türüyle ilişkiye girdikleri en seçkin eserlerini görebiliyoruz, böylece sergi video ve pop müzik üzerine etraflıca bir bakış açısı kazandırmayı hedefliyor.

IMG_3161

Antmen’in küratörlüğünde Üryan, Çıplak, Nü sergisi ise Osmanlı’dan Cumhuriyet’e uzanan süreçte manzara ve natürmort ağırlıklı resimsel üretimin genişleyerek sanat tarihinin temel türlerinden biri olan nü’nün resimsel bir konu ve biçim olarak ortaya çıkışını irdeliyor. Nü resmin, Türkiye’nin modernleşme sürecinin sanata yansıyan yönünün simgesel unsurlardan biri olduğunu da gündeme getiriyor ve farklı dönemlerden 44 sanatçının, akademik etütlerinin de dâhil olduğu 150’ye yakın eseri yer alıyor. Sergide dikkat çeken unsurlardan birisi de  Osman Hamdi Bey, Süleyman Seyyid Bey, Halil Paşa, İzzet Ziya Bey, Avni Lifij, Ruhi Arel, İbrahim Çallı, Namık İsmail, Melek Celal Sofu, Cemal Tollu, Zeki Faik İzer, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Eren Eyüboğlu, Fikret Mualla, Leyla Gamsız ve Yüksel Arslan gibi farklı kuşaklardan sanatçıları bir araya getiriyor olması. Hem modern kimlik hem de sanat ve nü resim arasındaki bağlantıyı sorgulamayı sağlayan sergi, Türk resminin modernleşme süreciyle ilgili geniş bir perspektif sunuyor.

IMG_3162

Pera Müze’sindeki bu iki farklı ama yoğun içerikli sergi sanatseverler için iyi bir seyirlikle birlikte farklı deneyimlerin kapılarını açıyor.  Bu Bir Aşk Şarkısı Değil: Video Sanatı ve Pop Müzik İlişkisi ile ilgili detaylı bilgiye buradan, Üryan, Çıplak, Nü sergisi ile ilgili detaylı bilgiye ise buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.