Türkçe edebiyata kuir bakış: “Ah Bu Sevda!”

Serdar Soydan’ın yeni kitabı Ah Bu Sevda! – Türk Edebiyatında Öteki Cinsellik Öyküleri, okuyucuyu Türkçe edebiyatın önemli metinlerine farklı bir bakış açısıyla bakmaya davet ediyor. 

Tanzimat’tan harf devrimine dek, Türkçe edebiyatın zenginleşmesine katkı sunmuş Nabizade Nazım, Recaizade Mahmut Ekrem, Ahmet Rasim, Hüseyin Rahmi Gürpınar ve Suat Derviş gibi isimlerin eserlerinde kâh örtük kâh açıktan anlatılan “öteki” cinsellikler Sel Yayıncılık’ın Onur Ayı’na denk getirdiği Ah Bu Sevda!’da derinlemesine inceleniyor. 1872-1928 yılları arasındaki toplumsal ve sosyal hayata ayna tutan, bir kısmı anonim hatta yasaklı, bazısıysa Latin alfabesine ilk kez aktarılan özgün ve sıra dışı hikâyelerle eser; dönemin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dair terimlerini, gönderme ve argo kullanımlarını, cinsel ötekinin temsiliyetini, ötekiye bakışı, ötekinin yansıtılışını, bu yansıtılışın yıllar içindeki değişimini ve gelişimini sorgulayan bir mahiyete bürünüyor.

Genellikle edebiyat kanonu dışında bırakılmış, yeterince bilinmeyen konu, isim ve eserleri merkeze alan çalışmalarıyla tanınan Serdar Soydan; Cenk Özbay ile kaleme aldığı, Türkiyeli eşcinsel kadınların deneyimlerini konu edinen Eşcinsel Kadınlar (Metis, 2003) isimli araştırmasıyla da biliniyor.

Yazı: Merdan Çaba Geçer