Yılın en çok konuşulan festival filmlerinin ardı arkasına vizyona gireceği mart ayı, hem erken bir İstanbul Film Festivali hazırlığı, hem de Oscar sezonundan eksikleri tamamlamak için ilaç niteliğinde.


AYIN FİLMİ

NYMPHOMANIAC (Vol. 1 & 2)

14 – 21 Mart

* Lars von Trier’in yaklaşık bir yıldır hemen her gün filmden bir görsel, poster, sahne ya da teaser’la karşımıza çıkan ve timeline’larımıza akan iki parçadan oluşan epik dramı nihayet bu ay gösterime giriyor giremiyor.

* Orijinali 5,5 saatten oluşan Nymphomaniac, süresi nedeniyle iki parçaya ayrılmış durumda ve tüm dünyada bu uzun yönetmen versiyonu yerine, Lars von Trier’in onaylamış olduğu toplamda 4 saatlik iki parça gösterime girmekte girememekte.

* Şimdilik yalnızca Vol. 1’ın yönetmen versiyonu, sadece filmin dünya prömiyerinin gerçekleştiği Berlin Film Festivali’nde gösterildi. İkinci kısmın yönetmen versiyonu henüz herhangi bir filmde gösterilmemiş durumda. Türkiye’de de tüm dünyayla birlikte çıkarılmış sahnelerden oluşan versiyonlar gösterime girecek giremeyecek.

* Seks bağımlısı bir kadın ve onun hikâyesini dinleyen, hayatında hiçbir cinsel tecrübesi bulunmayan bir kitap kurdunun konuşmalarını, geri dönüşlerle anlatan film, her zamanki Lars von Trier aşırılıklarından nasibini almış olmakla birlikte, Trier’in uzun zamandır çektiği en eğlenceli ve komik film olma özelliğini taşıyor.

* Mizahi tonuyla, son halkası olduğu “depresyon üçlemesi”nin önceki filmlerinden ayrışan Nymphomaniac’ın, kahramanının gençlik yıllarını konu alan ilk kısmındaki neşe, epey kasvetli ikinci kısımda yerini dram ve gerilime bırakıyor.

* Trier’in bu üçlemesinin her filminde başrole taşıdığı bol ödüllü oyuncusu Charlotte Gainsbourg’ü bir kez daha başrolde izleyeceğimiz Nymphomaniac’ın yıldızlarla dolu oyuncu kadrosunun en büyük sürprizi ise ilk filmde yalnızca tek bir sahnede görünüp, tüm 240 dakikanın belki de en eğlenceli anlarına imzasını atan Uma Thurman…

Trier’in Cannes’dan en iyi kadın oyuncu ödülüyle dönen üç oyuncusu

Trier’in epey olaylı Cannes macerası, nadiren büyük ödüllerle dolu olsa da başrol kadın oyuncuları bu işten çoğunlukla kârlı çıktı.

– Kristen Dunst (Melancholia, 2011)

– Charlotte Gainsbourg (Antichrist, 2009)

– Björk (Dancer in the Dark, 2000)

Shia LaBeouf imzalı dört aşırılık

Nymphomaniac’ın başrollerinden birini canlandıran Shia LaBeouf, Berlin Film Festivali’nde üzerinde “I’m Not Famous Anymore” yazan bir kese kâğıdı takarak geldi ama maalesef bu kendisinin tek vukuatı değil…

– Nymphomaniac’taki rolü kapmak için Lars von Trier’e penisinin fotoğrafını çekip yolladı.

– Geçtiğimiz sezon Broadway’deki Orphans oyununun başrollerinden birini Alec Baldwin’le paylaşacakken, provalarda Baldwin’le birbirlerine girmeleriyle olaylı bir biçimde projeyi terketti.

– 2012’de çektiği ve prömiyerini Cannes’da yaptığı kısa filmi HowardCantour.com’un diyaloglarının, Daniel Clowes imzalı bir çizgi romandan birebir apartma olduğu ortaya çıkması üzerine Clowes’dan defalarca özür diledi…

– Berlin Film Festivali’ndeki basın toplantısını, sorulan bir sorudan rahatsız olduğu gerekçesiyle, Eric Cantona’nın –ünlü bir basın toplantısı terk etme- sözlerinden alıntı yaparak terk etti.


Image

 MART VİZYONUNUN ÖRTÜK TEMASI:

YERLİ SİNEMADA GÜÇLÜ KADIN KARAKTERLER

Bu ay vizyona giren yerli filmler dikkat çekici kadın kahramanlarıyla öne çıkıyor… Bunlar arasında canlandırdıkları karakterle ödül alanlar da mevcut.

Köksüz (14 Mart): Prömiyerini geçtiğimiz yıl İstanbul Film Festivali’nde gerçekleştiren Köksüz, histerinin doruklarında gezen bir anne ve evlatlarının hikayesini konu alan film, mevzubahis karakterleri canlandıran oyuncuların performansıyla da akıllara kazındı. Lale Başar ve Ahu Türkpençe’nin ödüllü oyunları dikkate değer.

Mavi Dalga (21 Mart): Türkiye sinemasında benzerine pek rastlamadığımız bir gençlik filmi olan Mavi Dalga, filmin kahramanı Deniz’in tüm klişe senaryo hamlelerinden sıyrılarak yaratılmış karakterinden aldığı güçle ışıldıyor. Ele aldığı bir grup genç kızın hikâyesinde hemen her karakter özenle yaratılmış durumda.

Soğuk (21 Mart): Uğur Yücel’in İstanbul Film Festivali’nde ilk ez yerli seyircinin karşısına çıktığı sırada fazla maço bulunan son filmi Soğuk’ta, Şebnem Bozoklu ve Ezgi Mola’nın bedene getirdiği, dilini karnına çekmiş Karslı kadınlar kadar, Rus oyuncular Valeria Skorohodova ve Yulia Vanikuvo’nun performanslarıyla da etkisini artırıyor.

Silsile (7 Mart): Beyoğlu’nun arka sokaklarında bir gecede meydana gelen aşk ve suç hikâyesi Silsile, tüm düğümün bağlandığı Ece karakterinin üzerine kurulu bir senaryo inşa ediyor. Ece’yi canlandıran Nehir Erdoğan’ın yanısıra, Kusursuzlar’da etkileyici bir performans sergileyen Esra Bezen Bilgin bir kez daha karşımıza çıkıyor.

Mavi Ring (7 Mart): Siyasî suçluların kaldığı bir hapishaneye geceyarısı gönderilerek buradaki hastaları tedavi etmesi istenen Doktor Pınar’ın, bu tek mekânda geçen kasvetli hikâyesi tümüyle kadın kahramanın omzuna yüklenirken, başroldeki Ezgi Çelik de başarılı bir performans sergiliyor.


Image

 AYIN SİNEMA OLAYI:

OSCAR’IN KAZANANLARI BELLİ OLDU

Geçtiğimiz haftalarda sahiplerini bulan Oscar ödüllerine, çeşitli kategorilerde aday gösterilmiş dört film, bu ay Türkiye’de vizyon şansı buluyor.

Dallas Buyers Club (7 Mart): Bu yılki !f İstanbul’un açılış filmi olan bu gerçek yaşamöyküsü, başrol oyuncuları Matthew McConaughey ve Jared Leto’nun performanslarıyla çok konuşulmuş ve ikili bu kategorilerde verilen hemen her ödülle birlikte Oscar heykelciğini de kucaklamıştı.

The Wind Rises (14 Mart): Japon anime ustası Hayao Miyazaki’nin kariyerinin son filmi olarak açıklanan bu duygu yüklü biyografi, Altın Aslan için yarıştığı Venedik Film Festivali’nden bu yana ödül listesini genişleterek ilerliyor. En iyi animasyon kategorisini zorlayan film, ödülü Frozen’a kaptırdı.

Omar (7 Mart): Bizde geçtiğimiz Filmekimi’nde gösterilen bu dokunaklı film, bu yıl yabancı dilde en iyi film Oscar’ı için şansını deneyecek. Belki de bu yılki kadar güçlü rakiplerinin olmadığı bir seneye denk gelseydi muhtemelen ödülün de sahibi olacaktı.

The Grandmaster (7 Mart): Büyük Usta şeklindeki Türkçe ismiyle kalpleri sıkıştıran bu Wong Kar-Wai harikası aylardır Ha geldi, ha gelecek! derken nihayet vizyonda. Ip Man fanatiklerinin kaçırmaması gereken film, en iyi görüntü yönetimi ve kostüm dallarında Oscar adayı olmuştu.


Image

 BU AY AYRICA

* Ferzan Özpetek’in merakla beklenen son filmi Allacciate le cinture,

* Cannes’da Altın Palmiye için yarışan Michael Kohlhaas,

* Vincent Cassell ve Lea Seydoux’nun başrollerini paylaştığı Güzel ve Çirkin uyarlaması La Belle & La Bete,

* ve Norveçli sinemacı Erik Poppe’nin Juliette Binoche’li son filmi A Thousand Times Good Night filmleri gösterime giriyor.


Image

TELEVİZYONDA NE İZLESEM?

MARTTA GELENLER

Mart ayı ile birlikte çok sayıda yeni dizi ve eski sevdiklerimize kavuşuyoruz… Bu başlangıç tarihlerini bir kenara not alın:

Yeniler:

Those Who Kill – 3 Mart

Sirens – 6 Mart

Saint George – 6 Mart

Resurrection – 9 Mart

Believe – 10 Mart

From Dusk Till Down – 11 Mart

Crisis – 16 Mart

The 100 – 19 Mart

Surviving Jack – 29 Mart

Friends with Better Lives – 31 Mart

Devam Edenler:

Bates Motel (2. Sezon) – 3 Mart

Continuum (3. Sezon) – 19 Mart

Da Vinci’s Demons (2. Sezon) – 22 Mart

Hot in Cleveland (5. Sezon) – 26 Mart

The Soul Man (3. Sezon) – 26 Mart

Nisan’a sarkanlar:

Game of Thrones (4. Sezon) – 6 Nisan

Veep (3. Sezon) – 6 Nisan

Turn (1. Sezon) – 6 Nisan

Silicon Valley (1. Sezon) – 6 Nisan

Nurse Jackie (6. Sezon) – 13 Nisan

Mad Men (7. Sezon) – 13 Nisan

Californication (7. Sezon) – 13 Nisan

Fargo (1. Sezon) – 15 Nisan

Salem (1. Sezon) – 20 Nisan

Faking It (1. Sezon) – 22 Nisan

Black Box (1. Sezon) – 24 Nisan

Bad Teacher (1. Sezon) – 24 Nisan

  1. Benim kurallarım: Glen E. Friedman

    “Yapmayı umduğumuz şeylerin şu anda kendilerine has bir hayatı olması ve insanları hâlâ etkilemesi inanılmaz; bu bir onur.”

  2. Bant Mag. Yayınları ilk kitabını sunar: Oturduğum Yerden / From Where I Am

    Aylin Güngör’ün “Oturduğum Yerden / From Where I Am” ismini taşıyan fotoğraf kitabıyla Bant Mag. Yayınları’na start veriyoruz.

  3. Müzikle anlatsana: Temalı dinleyişler

    Ünlü edebiyat eserlerinden yemek tariflerine, çeşitli bilim dallarından hayal ürünü tarihçelere kadar aklımıza gelebilecek her çeşit bilgiyi kulaklarımıza sunmaya hazır albümler dolanıyor etrafımızda. Bir de bulması kolay olsa!

  4. Joshua Camp ile temalı albümler üzerine

    One Ring Zero’nun Joshua Camp’ine temalı albüm yapma deneyimleri üzerine birkaç soru sorduk.

  5. Yeni bir gün doğuyor: Cold Cave

    Wesley Eisold ile 22 Ocak Babylon’daki konseri öncesi yakınlaştık...

  6. 20 yıllık, bağımsız bir aile: Silver Mt. Zion

    Silver Mt. Zion, mart ayında Türkiye’de gerçekleştireceği ilk konseriyle, “Gelin günümüz dünyasının buhranları için beraber endişelenelim” diyor.

  7. Carla Bozulich

    Karanlık, tehlikeli ve pop

  8. Sıkça Sorulan Sorularla Tektosag Records

    Tektosag Records hakkında bilinmesi gerekenleri sizin için öğrendik…

  9. Kelimelerden güçlü beat’ler: Sanebeatz

    2008 yılından beri SaneBeatz adıyla müzik yapan Furkan Çevik'e müzikal kariyerini, son yayınladığı albümü Balina Şarkıları'nı, geleceğe dair planlarını ve günümüz hip hop sahnesine dair fikirlerini sorduk.

  10. Müziğe dair kısalar

    Değişen adam Bob Dylan’dan, Mark Lanegan’a, Ahmet Hamdi Tanpınar’a, müzik üzerine birtakım düşünceler…

  11. Dinleme Odası’nda bu ay: Dawn of Midi

    Dinleme Odası'nda şubat ayının konuğu Dawn of Midi'ydi

  12. Teftiş: Bu ay ne dinlesem?

    Yeni müziğe dair bu ayki mesaimiz, artısıyla eksisiyle, burada.

  13. Bu ay ne izlesem?

    Yılın en çok konuşulan festival filmlerinin ardı arkasına vizyona gireceği mart ayı, hem erken bir İstanbul Film Festivali hazırlığı, hem de Oscar sezonundan eksikleri tamamlamak için ilaç niteliğinde.

  14. Nefes açıcı bir gençlik filmi: Mavi Dalga

    Beyazperdede Türkiye sinemasında çok fazla rastlayamadığımız liseli gençlerin arasına karışıp, seyircisine önceden öğrenilmiş kalıpların dışında, ferahlatıcı bir atmosfere hapseden Mavi Dalga’nın yazar ve yönetmenleri Zeynep Dadak ve Merve Kayan’la filme dair uzun ve kafa açıcı bir sohbet gerçekleştirdik.

  15. Yaratıcı bir mütevazı: Richard Ayoade

    Oyuncu, komedyen, senarist, yönetmen… Yetenekleriyle bir insanı rahatlıkla kıskançlık krizine sokabilen Londralı coollar coolu Richard Ayoade’e biraz daha yakından bakalım...

  16. 15 maddede Lars von Trier’in aşırı acıklı hikayesi

    Her filmi olay, her yaptığı skandal… Ama bu delirme eşiğine kolay gelinmiyor elbette. İzleyicilerinin önemli bir kısmının sevgi-nefret ilişkisi kurduğu Lars von Trier’in bugünlere kadar gelebilmesine hayret ettirecek olaylar silsilesi ve imza attığı skandalları sizler için derledik…

  17. Balkonumdan Çırağan…

    Veya: ANAP’ın bal peteğinden AK Parti’nin ampulüne “Turkish merry times”

  18. Görmek, düşünmek, hissetmek: 1457 Ankara

    Ankara metropolünü yeraltından yerüstüne hisseden, “yürümek düşünmektir” diyen 1457 Ankara belgeselinin yönetmeni Halil Yetiş ile konuştuk. Kent meselesinin güncel politikanın

  19. Birileri şakayı ciddîye alır

    Başka türlü bir stand-up mümkün...

  20. Arslan Eroğlu’yla müzikten edebiyata

    Ressam Arslan Eroğlu’nun son sergisi Perde’yi bahane ederek kapısını çaldık ve görsel algısını temellendirdiği kaynaklar üzerine detaylı bir söyleşi yaptık.

  21. Partick De Bana

    Bu buluşmanın kaç başlangıç noktası olduğunu ve hangi zamanlara kadar uzanabileceğini bilmiyorum.

  22. Keşfedilmeyi Bekleyen Yetenekleriyle: “Mamut Art Project”

    3-6 Nisan 2014 tarihlerinde Küçükçiftlik Park'da yapılacak olan, 2013 yılında hayata geçen ve genç sanatçıların üretimlerini galeri sahipleri, koleksiyonerler ve küratörlerle paylaşma hedefinde olan Mamut Art Project'in kurucu ortağı Seren Kohen'le bu projenin nasıl başladığını, ileriye yönelik planlarının neler olduğunu ve sanat ve eserlerin karşılığı ilişkisini konuştuk.

  23. PepsiCo Türkiye ve Sürdürebilir Tarım

    PepsiCo Türkiye PepsiCo’nun faaliyet gösterdiği ülkeler arasında bizi de örnek konuma koyan önder teknolojiler ve projeler üreterek hayata geçirmekte. Nasıl mı? Buyrun başlık başlık ve madde madde PepsiCo ve sürdürebilir tarım faaliyetleri.

  24. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] yazı işleri müdürleri J. Hakan Dedeoğ[email protected] Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör