3-6 Nisan 2014 tarihlerinde Küçükçiftlik Park’da yapılacak olan, 2013 yılında hayata geçen ve genç sanatçıların üretimlerini galeri sahipleri, koleksiyonerler ve küratörlerle paylaşma hedefinde olan Mamut Art Project’in kurucu ortağı Seren Kohen’le bu projenin nasıl başladığını, ileriye yönelik planlarının neler olduğunu ve sanat ve eserlerin karşılığı ilişkisini konuştuk.


“Senin Sanatın” şiarıyla yola çıktığınızı görüyoruz, Peki Mamut Art Project nedir ve böyle bir proje yapma fikri nasıl ortaya çıktı?
Günümüzde sanatın çoğunluğa ulaşamadan, galeriler ve büyük koleksiyonerler arasında sıkışıp kaldığını, steril galeri alanları dışında görünürlük kazanamayan çok yetenekli sanatçıların olduğunu üzülerek görüyoruz. Tam da bu soruna çözüm olması amacıyla 2013 yılında MAMUT ART PROJECT’i hayata geçirmeye karar verdik. Mamut Art Project, her yıl tekrarlanmak üzere, yeni sanatçıların ve üretimlerinin sunumlarıyla gelişen, ulaşılabilir sanat yapısını destekleyen alternatif bir proje olma hedefi ile yola çıktı. Genç sanatçılara alan ve görünürlük sağlamak amacıyla 15-19 Mayıs 2013 tarihlerinde Antrepo No:3’te projenin ilki gerçekleştirildi. “Senin Sanatın” sloganı ile, projeyi hem sanatçılar hem de sanatseverler olarak 2 farklı bakış açısından ele alıyoruz. Sanatçıların her birinin nasıl kullanacağını belirlediği ve bir nevi solo sergi gibi hazırladığı kendi özel alanında, belirli bir tema kısıtlaması olmadan sanatını özgür bir şekilde ifade etmesini sağlıyoruz. Fiyatlarımızın “ulaşılabilirliği” birçok genç sanatseveri ilk sanat alımlarında cesaretlendiriyor ve bu sayede bir hayat geçirmek istedikleri sanat eserlerine sahip olma şansını buluyorlar.

55 Farklı sanatçının çalışması hangi jüri üyeleri tarafından ve nelere dikkat edilerek seçildi?
Bu yıl ikincisi düzenlenen sergiye başvuru için herhangi bir yaş ya da alan kısıtlamamız yine yoktu. Jüri seçiminde ise, 2 senedir, farklı alanlarda isimleri bir araya getirmeye özen gösteriyoruz: Akademisyenler, Sanatçılar, Küratörler, Sanat Danışmanları ve Koleksiyonerler  gibi farklı misyonları olan kişileri seçiyoruz. Ali Kazma, Emre Baykal, Emre Zeytinoğlu, Oya Delahaye ve Saruhan Doğan’dan oluşan jürimizin değerlendirmelerinde etkili olan birçok kriterden en önemlileri özgünlük, sanatçının işlediği konu ve vermek istedikleri mesaj diyebilirim. “Sanatçı kendine ait bir dil oluşturmuş mu?”, “Bu dilde samimi mi?” ve “Bir derdi var mı?” gibi sorular seçimlerde belirleyici rol üstlendi. Sonrasında tabii ki yetenek / teknik kriterlerine göre de bir değerlendirme yapılıyor. Sanatçıların üretimlerinde devamlılık da dikkate alınan kriterlerdendi; üretim seneleri ve sanatçıların özgeçmişleri tek tek incelendi

Image
Image

Özgün eserlere “ulaşılabilir” meblağlarla sahip olmaktan bahsediyorsunuz sizce sanat eserleri ve maddi karşılığı arasındaki karmaşık ilişki dengesi nasıl yürüyor?
Sanat eserleri ve maddi karşılığı arasındaki karmaşık ilişki yüzyıllardır tartışılan ama mutlak bir cevabı olmayan bir konu, özellikle de çağdaş sanatta. Sanatın artık bir yatırım alanı olduğu şüphesiz. Elbette biz de genç sanatçıların bu yöndeki kariyerlerini desteklemek için elimizden geleni yapıyoruz. Sanat ve sanat alıcısı olma konusunda kafa karışıklığı hakim. Sanat eserine sahip olmanın çok zor olduğu ve çok üst bir tabakanın buna ulaşabileceği gibi bir önyargı söz konusu. Biz, çok kaba ve açık bir şekilde bu önyargıyı kırmak üzere yola çıktık. Eserlerin değerinin altında fiyatlarla satışa çıkarılmadan, daha büyük bir kitle tarafından ulaşılabilmesinin de mümkün olduğu bir sanat ortamı oluşturmayı amaçlıyoruz

Türkiye’de sanat (görsel ve yazılı) söz konusu olduğunda sanatçılara gerekli desteğin verildiğini düşünüyor musunuz?
Kesinlikle hayır. Özellikle eleştirel anlamda, maalesef büyük eksikler olduğunu hem görüyor hem de birçok sanatçımızdan duyuyoruz. Bunun yanı sıra maddi anlamda devlet desteğinin ve sanat fonlarının yeterli düzeyde olmadığını düşünüyoruz. Fakat sanatçılar ve genç sanat yapıları açısından, alternatif dergiler, fanzinler, ve birçok genç oluşumun inanılmaz çabaları, sanatı takip eden kitle için biraz da olsa tatmin edici bir tat oluşturuyor.

Mamut Art Project’ e seçilenleri nerede ve ne zaman görebileceğiz, yan etkinlikler planlıyor musunuz?
55 sanatçının her birinin yaklaşık 10’ar metrekare sunum alanı ile katılacağı MAMUT ART PROJECT, 3-6 Nisan 2014 tarihleri arasında 4 gün boyunca sanatseverlerle buluşacak. Sanatı ve sanatçıyı destekleyen proje mekân sponsoru, KüçükÇiftlik Park’ta kurulan 1.500 m2’lik dev çadırda eserler sergilenecek. Galeri sahipleri, koleksiyonerler ve küratörlerin katılımıyla düzenlenecek özel gösterim gecesi ile genç sanatçılara sanat dünyasıyla iyi ilişkiler tesis etme fırsatı da sunmuş olacağız. Yan etkinliklerimiz arasında sanatçı seminerlerimiz olacak. Cumartesi ve Pazar günleri değişik alanlardan konuşmacılar Mamut seminerleri gerçekleştirilecek. Yine seminer bölümümüzde kısa film ve belgesel gösterimleri de planlarımız arasında.

Bu projeyle ilgili ileride nasıl planlarınız var ve sizce ileride yeni projeler için nasıl bir emsal olacak?
Geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediğimiz proje sayesinde, çeşitli zorluklar nedeniyle sanat hayatına devam edemeyecek genç yeteneklerin, üretmeye devam etme şansını elde ettiklerine, karma sergilerde yer alıp galerilerden teklif aldıklarına, kişisel sergilerinin açıldığına ve hatta bir sanatçımızın bu yılki İstanbul Bienali’ne seçildiğine şahit olduk. Mamut’u senede bir tekrarlanan bir etkinlik olmanın ötesinde, sanatçıların her zaman danışabileceği ve bilgi alabilecekleri bir kurum haline getirmeyi istiyoruz. Gelecek için en büyük hedeflerimizden biri projeyi farklı şehirlere taşımak. Önce Türkiye içinde ve daha sonra yurt dışında MAMUT ART PROJECT edisyonları yapmayı hedefliyoruz.

  1. Benim kurallarım: Glen E. Friedman

    “Yapmayı umduğumuz şeylerin şu anda kendilerine has bir hayatı olması ve insanları hâlâ etkilemesi inanılmaz; bu bir onur.”

  2. Bant Mag. Yayınları ilk kitabını sunar: Oturduğum Yerden / From Where I Am

    Aylin Güngör’ün “Oturduğum Yerden / From Where I Am” ismini taşıyan fotoğraf kitabıyla Bant Mag. Yayınları’na start veriyoruz.

  3. Müzikle anlatsana: Temalı dinleyişler

    Ünlü edebiyat eserlerinden yemek tariflerine, çeşitli bilim dallarından hayal ürünü tarihçelere kadar aklımıza gelebilecek her çeşit bilgiyi kulaklarımıza sunmaya hazır albümler dolanıyor etrafımızda. Bir de bulması kolay olsa!

  4. Joshua Camp ile temalı albümler üzerine

    One Ring Zero’nun Joshua Camp’ine temalı albüm yapma deneyimleri üzerine birkaç soru sorduk.

  5. Yeni bir gün doğuyor: Cold Cave

    Wesley Eisold ile 22 Ocak Babylon’daki konseri öncesi yakınlaştık...

  6. 20 yıllık, bağımsız bir aile: Silver Mt. Zion

    Silver Mt. Zion, mart ayında Türkiye’de gerçekleştireceği ilk konseriyle, “Gelin günümüz dünyasının buhranları için beraber endişelenelim” diyor.

  7. Carla Bozulich

    Karanlık, tehlikeli ve pop

  8. Sıkça Sorulan Sorularla Tektosag Records

    Tektosag Records hakkında bilinmesi gerekenleri sizin için öğrendik…

  9. Kelimelerden güçlü beat’ler: Sanebeatz

    2008 yılından beri SaneBeatz adıyla müzik yapan Furkan Çevik'e müzikal kariyerini, son yayınladığı albümü Balina Şarkıları'nı, geleceğe dair planlarını ve günümüz hip hop sahnesine dair fikirlerini sorduk.

  10. Müziğe dair kısalar

    Değişen adam Bob Dylan’dan, Mark Lanegan’a, Ahmet Hamdi Tanpınar’a, müzik üzerine birtakım düşünceler…

  11. Dinleme Odası’nda bu ay: Dawn of Midi

    Dinleme Odası'nda şubat ayının konuğu Dawn of Midi'ydi

  12. Teftiş: Bu ay ne dinlesem?

    Yeni müziğe dair bu ayki mesaimiz, artısıyla eksisiyle, burada.

  13. Bu ay ne izlesem?

    Yılın en çok konuşulan festival filmlerinin ardı arkasına vizyona gireceği mart ayı, hem erken bir İstanbul Film Festivali hazırlığı, hem de Oscar sezonundan eksikleri tamamlamak için ilaç niteliğinde.

  14. Nefes açıcı bir gençlik filmi: Mavi Dalga

    Beyazperdede Türkiye sinemasında çok fazla rastlayamadığımız liseli gençlerin arasına karışıp, seyircisine önceden öğrenilmiş kalıpların dışında, ferahlatıcı bir atmosfere hapseden Mavi Dalga’nın yazar ve yönetmenleri Zeynep Dadak ve Merve Kayan’la filme dair uzun ve kafa açıcı bir sohbet gerçekleştirdik.

  15. Yaratıcı bir mütevazı: Richard Ayoade

    Oyuncu, komedyen, senarist, yönetmen… Yetenekleriyle bir insanı rahatlıkla kıskançlık krizine sokabilen Londralı coollar coolu Richard Ayoade’e biraz daha yakından bakalım...

  16. 15 maddede Lars von Trier’in aşırı acıklı hikayesi

    Her filmi olay, her yaptığı skandal… Ama bu delirme eşiğine kolay gelinmiyor elbette. İzleyicilerinin önemli bir kısmının sevgi-nefret ilişkisi kurduğu Lars von Trier’in bugünlere kadar gelebilmesine hayret ettirecek olaylar silsilesi ve imza attığı skandalları sizler için derledik…

  17. Balkonumdan Çırağan…

    Veya: ANAP’ın bal peteğinden AK Parti’nin ampulüne “Turkish merry times”

  18. Görmek, düşünmek, hissetmek: 1457 Ankara

    Ankara metropolünü yeraltından yerüstüne hisseden, “yürümek düşünmektir” diyen 1457 Ankara belgeselinin yönetmeni Halil Yetiş ile konuştuk. Kent meselesinin güncel politikanın

  19. Birileri şakayı ciddîye alır

    Başka türlü bir stand-up mümkün...

  20. Arslan Eroğlu’yla müzikten edebiyata

    Ressam Arslan Eroğlu’nun son sergisi Perde’yi bahane ederek kapısını çaldık ve görsel algısını temellendirdiği kaynaklar üzerine detaylı bir söyleşi yaptık.

  21. Partick De Bana

    Bu buluşmanın kaç başlangıç noktası olduğunu ve hangi zamanlara kadar uzanabileceğini bilmiyorum.

  22. Keşfedilmeyi Bekleyen Yetenekleriyle: “Mamut Art Project”

    3-6 Nisan 2014 tarihlerinde Küçükçiftlik Park'da yapılacak olan, 2013 yılında hayata geçen ve genç sanatçıların üretimlerini galeri sahipleri, koleksiyonerler ve küratörlerle paylaşma hedefinde olan Mamut Art Project'in kurucu ortağı Seren Kohen'le bu projenin nasıl başladığını, ileriye yönelik planlarının neler olduğunu ve sanat ve eserlerin karşılığı ilişkisini konuştuk.

  23. PepsiCo Türkiye ve Sürdürebilir Tarım

    PepsiCo Türkiye PepsiCo’nun faaliyet gösterdiği ülkeler arasında bizi de örnek konuma koyan önder teknolojiler ve projeler üreterek hayata geçirmekte. Nasıl mı? Buyrun başlık başlık ve madde madde PepsiCo ve sürdürebilir tarım faaliyetleri.

  24. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] yazı işleri müdürleri J. Hakan Dedeoğ[email protected] Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör