Sürdürebilir tarım,  yenilikçi ve fayda gözeten performans vizyonu ile hareket eden PepsiCo global ölçekte bir sektör lideri olarak ürünlerinde kullanılan patates üretiminde maksimum kaliteyi hedeflerken aynı zamanda üretim sürecinin çevresel etkilerini de gözeterek karbon salınımı, su tasarrufu, lokal üretim gibi konularda örnek teşkil eden projeler geliştiriyor.

PepsiCo Türkiye ise PepsiCo’nun faaliyet gösterdiği ülkeler arasında bizi de örnek konuma koyan önder teknolojiler ve projeler üreterek hayata geçirmekte. Nasıl mı? Buyrun başlık başlık ve madde madde PepsiCo ve sürdürebilir tarım faaliyetleri. 


PepsiCo Türkiye’nin kendi geliştirdiği “Anaerobik Çürütme Projesi” ile dünyadaki tüm PepsiCo sistemi içinde tarlalarda kullanılmak üzere kendi gübresini üreten dünyadaki ilk ve tek örnek olduğunu biliyor muydunuz?
Bu proje “Net Sıfır Atık” vizyonuyla çalışan yiyecek tesisinde kullanılan üretim döngüsünü, teknik ekiple mükemmel bir işbirliği gerçekleştirerek, organik atıkların “Naturalis” adlı patates gübresine dönüştürülmesine ve tekrar kullanıma sokulmasına katkıda bulunuyor. Böylece, patates üretiminde kullanılan gübrelerin içeriğindeki kimyasalların miktarını yüzde 40 oranında azaltılırken, kimyasal gübre kullanımı ile elde edilen verime eş değer olan Naturalis gübresinin, bitkinin besin alımını kolaylaştırılıyor ve toprak için son derece sağlıklı olan bu gübre ile atmosfere daha az CO2 salınıyor.

Çevre Dostu Patates Depolama Tesisleri
PepsiCo’nun çevreye karşı duyarlılığının bir başka somut örneği olan Patates Depolama Tesisleri ile de karbon ayak izinin düşürülmesine önemli katkı sağlanıyor. Kurulan depolama sistemi ve nakliye mesafesinin azaltılması sonucunda bu süreçte doğaya salınan karbon miktarı yüzde 24 oranında azaltıldı.

Image


PepsiCo Türkiye, kullandığı sulama sistemleri ile 2012 yılında 10,1 milyon ton su tasarrufu sağladığından haberiniz var mı?
PepsiCo Türkiye, sürdürülebilir tarım planlarında önemli bir yer tutan su kullanımı alanında, daha az su ile daha verimli sulama gerçekleştiren damla sulama, mini yağmurlama ve pivot sulama sistemlerini kullanılıyor. Geliştirilen özel yazılım sistemi ile meteorolojik verileri aktarıp, toprağın ne kadar suya ihtiyacı olduğunu sensörler sayesinde bildirme özelliklerini barındıran İ-Crop teknolojisini sayesinde, yüksek miktarda su tasarrufu sağlanıyor ve verimi arttırılıyor.

PepsiCo’nun patates üretim alanlarında kullanılan düşük basınçlı sulama sistemlerinin artışı sayesinde, 2012 yılında 10,1 milyon ton su tasarrufu sağlandı. PepsiCo Türk çiftçisiyle işbirliğine devam ederek 5 yıl içerisinde su tüketimini ve karbon salınımını yüzde 50 azaltmayı hedefleyen projeler yürütmektedir.

Image


Tarım Akademisi
PepsiCo’nun çevreye karşı sorumluluklarını yerine getirmenin yanında birlikte çalıştığı çiftçiler ve tedarikçilerin başarılı olmaları için de büyük gayret sarf ediyor. Cipslik ve tohumluk patates üretiminde en iyi uygulamaların paylaşılması, iletişimin arttırılması ve başarıları sonuçların aktarılması amacıyla hayata geçirilen Tarım Akademisi kapsamında 12 yıl içerisinde tam 1204 adam / saat eğitim verildi ve başarı kriterlerini karşılayan tam 18 tedarikçi kazanıldı.

Bir Takım Önemli Bilgiler

Image

Dünya genelinde bir milyardan fazla insanı doyuran patates, pirinç ve buğdaydan sonar dünyanın en önemli üçüncü besin ürünü olarak kabul ediliyor.

Image

PepsiCo Türkiye tam 18 şehirde, 7 bin 555 futbol sahası büyüklüğüne denk gelen 3400 hektar alanda patates yetiştirmekte. Bu üretim 27 tedarikçi aracılığıyla ve 350’den fazla çiftçiyle gerçekleştiriliyor.

Image

Türkiye Avrupa bölgesindeki patates kalitesinde en iyi ilk 6 ülke arasında yer almakta ve ilk 3’e girmeyi hedeflemekte.

Image

Türkiye’de üretilen cipslik patatesin %75’i, endüstriyel patatesin ise %19’u PepsiCo tarafından satın alınıyor.

Image

PepsiCo’nun İzmit fabrikasında bulunan anaerobic çürütme tesisinde biyogaza dönüştürülen organik atıklar daha sonar ise gaz jeneratöründe elektrik ve ısı enerjisine dönüştürülerek PepsiCo fabrika ve depolama tesisisinin eneri ihtiyacının %44’ünü karşılıyor.

Image

PepsiCo Türkiye organik atıklarınından ürettiği, dünyada bir ilki temsil eden Naturalis gübresi ile toprağa bırakılan kimyasal miktarını %40 oranından azaltarak PepsiCo’nun faaliyet gösterdiği diğer ülkelere örnek teşkil etmektedir.

Image

I-Crop teknolojisi sayesinde metereoloji durumuna uygun yapılan sulama ile toprağa tam ihtiyacı kadar su veren PepsiCo tam 35 kamyonluk sulama ekipmanın yapacağı işi bir kamyonluk sulama ekipmanı ile gercekleştiriyor. 

Image

Damla sulama sistemi sayesinde 2012 yılında 10.1 milyon ton su tasarrufu sağlayan Pepsico, beş yıllık plan dahilinde su tüketimi ve karbon salınımında %50 tasarrufu hedeflemekte.

Image

PepsiCo ekibi beş yıl içerisinde patatesi üretiminde elit tohum ihtiyacının %100’ünü yerli kaynaklardan kullanmayı hedeflemekte.

Image

İki buçuk yıl süren bir süreç sonrasınds depolama ve nakliye mesafesini minimum indiren PepsiCo, bu şekilde nakliye sürecünde ortaya çıkan karbon salınımını %24 oranında azaltmayı başardı.

Image

Tarım Akademisi projesiyle tedarikçilerine sürdürülebilir ve kaliteli tarım üretimi konusunda eğitim desteği sağlayan PepsiCo bugüne kadar toplam 1204 adam / saat eğitim verdi

  1. Benim kurallarım: Glen E. Friedman

    “Yapmayı umduğumuz şeylerin şu anda kendilerine has bir hayatı olması ve insanları hâlâ etkilemesi inanılmaz; bu bir onur.”

  2. Bant Mag. Yayınları ilk kitabını sunar: Oturduğum Yerden / From Where I Am

    Aylin Güngör’ün “Oturduğum Yerden / From Where I Am” ismini taşıyan fotoğraf kitabıyla Bant Mag. Yayınları’na start veriyoruz.

  3. Müzikle anlatsana: Temalı dinleyişler

    Ünlü edebiyat eserlerinden yemek tariflerine, çeşitli bilim dallarından hayal ürünü tarihçelere kadar aklımıza gelebilecek her çeşit bilgiyi kulaklarımıza sunmaya hazır albümler dolanıyor etrafımızda. Bir de bulması kolay olsa!

  4. Joshua Camp ile temalı albümler üzerine

    One Ring Zero’nun Joshua Camp’ine temalı albüm yapma deneyimleri üzerine birkaç soru sorduk.

  5. Yeni bir gün doğuyor: Cold Cave

    Wesley Eisold ile 22 Ocak Babylon’daki konseri öncesi yakınlaştık...

  6. 20 yıllık, bağımsız bir aile: Silver Mt. Zion

    Silver Mt. Zion, mart ayında Türkiye’de gerçekleştireceği ilk konseriyle, “Gelin günümüz dünyasının buhranları için beraber endişelenelim” diyor.

  7. Carla Bozulich

    Karanlık, tehlikeli ve pop

  8. Sıkça Sorulan Sorularla Tektosag Records

    Tektosag Records hakkında bilinmesi gerekenleri sizin için öğrendik…

  9. Kelimelerden güçlü beat’ler: Sanebeatz

    2008 yılından beri SaneBeatz adıyla müzik yapan Furkan Çevik'e müzikal kariyerini, son yayınladığı albümü Balina Şarkıları'nı, geleceğe dair planlarını ve günümüz hip hop sahnesine dair fikirlerini sorduk.

  10. Müziğe dair kısalar

    Değişen adam Bob Dylan’dan, Mark Lanegan’a, Ahmet Hamdi Tanpınar’a, müzik üzerine birtakım düşünceler…

  11. Dinleme Odası’nda bu ay: Dawn of Midi

    Dinleme Odası'nda şubat ayının konuğu Dawn of Midi'ydi

  12. Teftiş: Bu ay ne dinlesem?

    Yeni müziğe dair bu ayki mesaimiz, artısıyla eksisiyle, burada.

  13. Bu ay ne izlesem?

    Yılın en çok konuşulan festival filmlerinin ardı arkasına vizyona gireceği mart ayı, hem erken bir İstanbul Film Festivali hazırlığı, hem de Oscar sezonundan eksikleri tamamlamak için ilaç niteliğinde.

  14. Nefes açıcı bir gençlik filmi: Mavi Dalga

    Beyazperdede Türkiye sinemasında çok fazla rastlayamadığımız liseli gençlerin arasına karışıp, seyircisine önceden öğrenilmiş kalıpların dışında, ferahlatıcı bir atmosfere hapseden Mavi Dalga’nın yazar ve yönetmenleri Zeynep Dadak ve Merve Kayan’la filme dair uzun ve kafa açıcı bir sohbet gerçekleştirdik.

  15. Yaratıcı bir mütevazı: Richard Ayoade

    Oyuncu, komedyen, senarist, yönetmen… Yetenekleriyle bir insanı rahatlıkla kıskançlık krizine sokabilen Londralı coollar coolu Richard Ayoade’e biraz daha yakından bakalım...

  16. 15 maddede Lars von Trier’in aşırı acıklı hikayesi

    Her filmi olay, her yaptığı skandal… Ama bu delirme eşiğine kolay gelinmiyor elbette. İzleyicilerinin önemli bir kısmının sevgi-nefret ilişkisi kurduğu Lars von Trier’in bugünlere kadar gelebilmesine hayret ettirecek olaylar silsilesi ve imza attığı skandalları sizler için derledik…

  17. Balkonumdan Çırağan…

    Veya: ANAP’ın bal peteğinden AK Parti’nin ampulüne “Turkish merry times”

  18. Görmek, düşünmek, hissetmek: 1457 Ankara

    Ankara metropolünü yeraltından yerüstüne hisseden, “yürümek düşünmektir” diyen 1457 Ankara belgeselinin yönetmeni Halil Yetiş ile konuştuk. Kent meselesinin güncel politikanın

  19. Birileri şakayı ciddîye alır

    Başka türlü bir stand-up mümkün...

  20. Arslan Eroğlu’yla müzikten edebiyata

    Ressam Arslan Eroğlu’nun son sergisi Perde’yi bahane ederek kapısını çaldık ve görsel algısını temellendirdiği kaynaklar üzerine detaylı bir söyleşi yaptık.

  21. Partick De Bana

    Bu buluşmanın kaç başlangıç noktası olduğunu ve hangi zamanlara kadar uzanabileceğini bilmiyorum.

  22. Keşfedilmeyi Bekleyen Yetenekleriyle: “Mamut Art Project”

    3-6 Nisan 2014 tarihlerinde Küçükçiftlik Park'da yapılacak olan, 2013 yılında hayata geçen ve genç sanatçıların üretimlerini galeri sahipleri, koleksiyonerler ve küratörlerle paylaşma hedefinde olan Mamut Art Project'in kurucu ortağı Seren Kohen'le bu projenin nasıl başladığını, ileriye yönelik planlarının neler olduğunu ve sanat ve eserlerin karşılığı ilişkisini konuştuk.

  23. PepsiCo Türkiye ve Sürdürebilir Tarım

    PepsiCo Türkiye PepsiCo’nun faaliyet gösterdiği ülkeler arasında bizi de örnek konuma koyan önder teknolojiler ve projeler üreterek hayata geçirmekte. Nasıl mı? Buyrun başlık başlık ve madde madde PepsiCo ve sürdürebilir tarım faaliyetleri.

  24. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] yazı işleri müdürleri J. Hakan Dedeoğ[email protected] Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör