İstanbul konserine günler kala, kariyerinden bilinmesi gerekenlerle PJ Harvey.


Kendisini yenilemeyi ve farklı yönlere doğrultmayı alışkanlık etmiş müzisyenler arasında başı çeken isimlerden biri olan PJ Harvey, geçtiğimiz ay heyecan verici dokuzuncu stüdyo albümünü yayınladı. The Hope Six Demolition Project albümünün turnesi kapsamında İstanbul konserini de 8 Haziran’da Zorlu PSM sahnesinde verecek. Önceki sayılarımızda David Bowie ve John Carpenter için hazırladığımız sözlüklerimizde İngiliz müzisyen ve ilham verici kariyerine yer vermek için daha doğru bir zaman olamazdı! Huzurlarınızda kendisine yazılmış şarkılardan ilham kaynaklarına, birlikte çalıştığı isimlerden kayıt yaptığı stüdyolara, A’dan Z’ye PJ Harvey.

Automatic Dlamini

PJ Harvey’nin kariyeri boyunca yolunun pek çok kez kesiştiği müzisyenler olan John Parish ve Rob Ellis tarafından 1982 yılında Bristol’da kurulan Automatic Dlamini’nin kadrosu yıllar içerisinde ilginç isimlerin katılımıyla sıklıkla değişmişti. Gruba ilk albümü The D Is for Drum’ın ardından gerçekleşen turne öncesinde katılan ve 1991 yılına kadar Automatic Dlamini üyesi olan PJ Harvey’nin müzik kariyerinin bu grupla başladığını söyleyebiliriz. Geri vokallerin yanı sıra çeşitli şarkılarda gitar ve saksafon da çalan PJ Harvey’nin kayıtlarında yer aldığı tek Automatic Dlamini albümü 1989 yılında kaydedilen Here Catch, Shouted His Father oldu. Fakat bu albüm resmi olarak hiçbir zaman yayınlanmadı. 1991 yılında gruptan ayrılıveren Harvey, yanına Automatic Dlamini kadrosundan Rob Ellis ve Ian Oliver’ı alarak PJ Harvey Trio’yu kurdu.

Black Hair

PJ Harvey ve Avustralyalı efsanevi müzisyen Nick Cave’in ilişkisi, yakın dönem müzik tarihinin en dokunaklı şarkılarının bir kısmının da doğmasına sebep olmuştu. İkilinin ünlü düetlerinin yanı sıra Nick Cave & The Bad Seeds’in 1997 yılında yayınlanan ve The Guardian’ın En İyi Ayrılık Albümleri listesinde de yer verdiği The Boatman’s Call albümünde PJ Harvey için yazılmış olan birçok şarkı bulunuyor. Bu şarkıların en ilginçlerinden biri şüphesiz ki “Black Hair”. Albümün genel tınısından en uzakta konumlanan parça, baştan sona bir matem havasında ilerliyor ve “Batıya doğru ilerleyen bir trene bindi” sözleriyle sona eriyor.

Corscombe

1969 yılında dünyaya gelen Polly Jean Harvey’nin çocukluğu Dorset’teki Corscombe köyünde bir çiftlik evinde geçmişti. Evlerine yakın olan Beaminster kasabasında bir okulda eğitim gören PJ Harvey, müzikal karakterinin oluşmasında önemli rol oynayan Bob Dylan ve Captain Beefheart gibi müzisyenlerin albümleriyle de Corscombe’daki evlerinde ailesi aracılığıyla tanışmış.

Desert Sessions

Queens of the Stone Age’in lideri Josh Homme’un California’daki meşhur Rancho De La Luna stüdyosunda yürüttüğü projesi Desert Sessions’ın, Brant Bjork, Nick Oliveri, Mark Lanegan ve Josh Freese gibi isimlerle birlikte konuklarından biri de PJ Harvey olmuştu. Harvey’nin vokalinin yanı sıra birçok enstrüman da çaldığı son Desert Sessions albümü Volume 9 & 10, Ipecac etiketiyle 2003 yılında yayınlandı. “Crawl Home”“A Girl Like Me” ve “There Will Never Be a Better Time” gibi etkileyici şarkıların yer aldığı albümde sonraki dönemlerde Queens of the Stone Age hitleri haline gelen “In My Head” ve “I Wanna Make It Witchu”nun ilk halleri de bulunuyor.

Eype Church

2011 yılında yayınlanan Let England Shake, PJ Harvey diskografisinin sekizinci albümü. İngiliz müzisyene birçok ödül kazandıran albümün kayıtları da İngiltere’nin güneybatısında yer alan Dorset’teki Eype Church isimli kilisede gerçekleşti. Prodüktörlüğünü Flood, John Parish ve Mick Harvey’nin üstlendiği albümün bu kilisedeki kayıtları toplam beş hafta sürmüş. Albümün yayınlanmasından önce verdiği bir röportajda kariyerinin başlarından bu yana kiliselerdeki akustikten çok etkilendiğini ve burada albüm kaydetmiş olmanın kendisi için harika bir deneyim olduğunu dile getiren Harvey, iki yıl önce kapanma tehlikesi yaşayan kilise için insanların bir araya gelmesine ön ayak olmuştu.

Flood

Flood ismiyle bilinen ses mühendisi ve prodüktör Mark Ellis’in bugüne kadar birçok projede birlikte çalıştığı sanatçılar arasında U2, The Smashing Pumpkins, New Order, Sigur Rós, Nick Cave and The Bad Seeds, Nine Inch Nails’ın yanı sıra PJ Harvey de bulunuyor. İngiliz müzisyenin To Bring You My Love, Is This Desire?White ChalkLet England Shake albümlerinde birlikte çalıştığı Flood, geçtiğimiz ay yayınlanan The Hope Six Demolition Project albümünde de prodüktörlerinden biri olarak karşımıza çıktı. 

Good Fortune

PJ Harvey’ye kariyerinin ilk Mercury Ödülü’nü kazandıran Stories from the City, Stories from the Sea, İngiliz müzisyenin en başarılı albümlerinden biri olarak kabul ediliyor. Albümden 13 Kasım 2000 tarihinde yayınlanan ilk single olan “Good Fortune” da şüphesiz PJ Harvey denince akla gelen ilk şarkılardan biri. “Good Fortune”un Sophie Muller tarafından çekilen klibinde de PJ Harvey’yi şarkıda ve albümün genelinde çeşitli kinayelerle yer alan ve İngiliz müzisyenin bir süre yaşadığı New York’ta görüyoruz.

Hope VI

Beş yıl süren sessizliğinin ardından bir kez daha John Parish ve Flood’la yeni bir albüm için çalışmalara başlayan PJ Harvey, The Hope Six Demolition Project’i Amerika Birleşik Devletleri’nde doksanlı yıllardan beri uygulanan kentsel dönüşüm projesi Hope VI’ten yola çıkarak oluşturdu. Suç oranının yüksek olduğu ve yetkililer tarafından “kötü yaşam koşullarının” tespit edildiği bölgelerdeki yerleşimleri yıkarak “modern” mahalleler inşa eden Hope VI, söz konusu bölgelerde eskiden yaşayan insanların o alanlarda inşa edilen yeni konutlarda yaşamasını maddi olarak imkânsız kılıyordu.

Island Records

Günümüzde İngiltere, Amerika ve Avustralya’daki oluşumlarıyla da tanıdığımız en eski plak şirketlerinden Island Records, dünya müzik tarihine yön veren birçok ismin kayıtlarını yayınlayan şirket. Universal Music’in alt şirketi olarak 1959’dan bu yana çalışmalarını sürdüren Island Records, PJ Harvey’nin Drydan sonra yayınladığı sekiz albümünün plak şirketi.

Image

John Parish

Automatic Dlamini yıllarından itibaren PJ Harvey’nin kariyerinin neredeyse her köşesinde karşımıza çıkan John Parish, To Bring You My Love, White Chalk ve Let England Shake gibi albümlerde prodüktör olarak çalışmıştı. Ayrıca ikilinin 1996 ve 2009 yıllarında yayınladığı ortak albümler Dance Hall at Louse Point ve A Woman a Man Walked By’dan bahsedebiliriz. The Guardian’ın 2008 yılında ikiliyle yaptığı bir röportajda nasıl tanıştıklarını John Parish şöyle anlatıyordu: “Jeremy Hogg isimli gitarist arkadaşım Polly’yi bir partide kendi şarkılarını çalıp söylerken dinlemiş. Polly o zamanlar on yedi yaşındaydı. Partiden hemen sonra beni arayıp ‘Bu kızla tanışman lazım, harika bir sesi var’ demişti. İyi ki beni aramış!”

Kurt Cobain

Nirvana’nın yirmi yedi yaşında hayatını kaybeden kurucusu Kurt Cobain’in ölümünün ardından, çeşitli notlar aldığı ve çizimler yaptığı bir defter bulunmuştu. Bu defter, 2002 yılında Riverhead Books’tan Journals ismiyle yayınlandı. Birçok Nirvana hayranının ilgi gösterdiği kitap, aynı sene en çok satılan kitaplar listesinde bir numaraya yükseldi. Cobain’in çizimleriyle birlikte sevdiği müziklerle ilgili notlar da kitapta yer alıyordu. 1992 çıkışlı PJ Harvey albümü Dry, Cobain’in not aldığı favori albümler listesindeki albümlerden biriydi.

Let England Shake

PJ Harvey’nin kariyerindeki en kült kayıtlardan biri olan yedinci stüdyo albümü Let England Shake, 2011 yılında tam on altı ayrı yayın tarafından yılın albümü seçilmiş ve ayrıca Mercury Ödülü’nü almıştı. Hazırlıkları tam iki buçuk yıl süren albümde Harvey, görsel anlamda Salvador Dali ve Franscisco de Goya’dan; müzikal açıdan da The Doors, Velvet Underground gibi isimlerden etkilendiğini açıklamıştı. Bir önceki albümü White Chalk’ta piyano ağırlıklı kayıtlarını dinlediğimiz müzisyen, bu albümde piyanodan neredeyse tamamen uzaklaşmıştı. Albümün en popüler parçaları “The Words That Maketh Murder”“The Glorious Land” ve albüme ismini veren “Let England Shake”.

Image

Mercury Ödülü

İngiltere’de 1992’den bu yana, her sene yılın en iyi albümünü belirleyen Mercury Ödülü, Avrupa müzik sahnesinin en prestijli ödülü olarak kabul ediliyor. Stories from the City, Stories from the Sea ve Let England Shake albümleriyle iki kez Mercury Ödülü’ne layık görülen PJ Harvey, aynı zamanda bu ödülü iki kez alan ilk kadın müzisyen olarak da tarihe geçti. İngiliz müzisyen, ayrıca, 1993’te Rid of Me ve 1995’te To Bring You My Love albümleriyle Mercury Ödülü’ne aday gösterilmişti.

Near the Memorials to Vietnam and Lincoln

Geçtiğimiz ay yayınlanan dokuzuncu PJ Harvey albümü The Hope Six Demolition Project’in kayıtlarının bir kısmı Londra’daki Somerset House’ta seyircilerin katılımıyla birlikte yapılmıştı. Bir camekânın ardında yapılan kayıtları belli aralıklarla izleyicilere açan PJ Harvey ve ekibinin kalabalık ziyaretçi grubuyla kaydettiği ilk parça “Near the Memorials to Vietnam and Lincoln” oldu. Elle yazılmış şarkı sözlerini camın ardından okuyabilen ziyaretçiler, henüz vokalleri kaydedilmemiş olan bu şarkının ismini de ortalıktaki bu notlar sayesinde öğrenmiş. Parça için Harvey’nin keman kayıtlarının alındığı kırk beş dakikalık bir bölümü canlı olarak takip eden ziyaretçiler, ünlü müzisyenin izleyiciler önündeki kayıt yaparken çok rahat olduğunu ve bunun sıradışı bir deneyim olduğu hissiyatını asla kendilerine yansıtmadığını dile getirmişlerdi.

One Tree Hill

Başrollerinde Chad Michael Murray, Hilarie Burton ve James Lafferty’nin yer aldığı Amerikan yapımı gençlik dizisi One Tree Hill, her bölümünün ismini bir şarkıdan alıyordu. Dizinin dokuz sezon süren yolculuğunda Echo & The Bunnymen’den Radiohead’e, The Cure’dan Frank Sinatra’ya onlarca müzisyen ve grubun şarkıları bölüm isimleri olarak karşımıza çıktı. Dizinin 2004 yılında yayınlanmaya başlayan ikinci sezonunun ilk bölümü de “The Desperate Kingdom of Love” ismini taşıyordu. Bu isim, PJ Harvey’nin Uh Huh Her albümündeki aynı isimli harika şarkıdan geliyor.

Pachyderm Studios

1988 yılında Jim Nickel, Mark Walk ve Eric S. Anderson tarafından Minnesota’da kurulan Pachyderm Studios, Steve Albini’nin prodüktörlüğünü üstlendiği 1993 çıkışlı PJ Harvey albümü Rid of Me’nin kayıtlarına ev sahipliği yapmıştı. Adı sonradan Seedy Underbelly North olarak değiştirilen stüdyo, iki binlerde bir süre kapandı ve sonrasında el değiştirip yenilendi. Pachyderm Studios’da kaydedilmiş birçok klasik albüm var. Nirvana’nın In Utero albümü, The Wedding Present’ın Seamonsters albümü ve Superchunk’ın Foolish albümü bunlardan bazıları.

Robert Dimery

Time Out ve Vogue gibi dergilerde çalışmış olan Robert Dimery’nin editörlüğünü yaptığı en kült müzik kitaplarından biri belki de 1001 Albums You Must Listen Before You Die. 2005 yılında yayınlanan ve 1950-2000 yılları arasında yayınlanmış olan kayıtların arasından yapılan seçkide tam üç tane PJ Harvey albümü yer alıyordu: Dry, Rid of Me ve Stories from the City, Stories from the Sea.

Seamus Murphy

İngiliz müzisyene, 2011 çıkışlı Let England Shake albümünün tanıtımı ve turnesinde eşlik eden fotoğrafçı Seamus Murphy, bu albüme özel olarak on iki kısa film hazırlamıştı. İkilinin çalışmaları oldukça ilgi gördü ve bu işbirliği ilerleyen yıllarda da devam etti. 2015 yılında şiirlerini çeşitli fotoğraflarla bir araya getirdiği The Hollow of the Hand adlı bir kitap formatında yayınlayan PJ Harvey’nin yanında yine Murphy vardı. İkili bu kitaptaki fotoğraflar için Kosova, Afganistan ve Washington’da çalışmalar yaptı. Bu kitapta yer alan şiirlerin bir kısmı son PJ Harvey albümü The Hope Six Demolition Project’te şarkı sözü olarak da kullanıldı.

Image

To Bring You My Love

1995 yılında Island Records etiketiyle yayınlanan albüm, PJ Harvey diskografisinin üçüncü albümü olsa da İngiliz müzisyenin 1991 yılında kurduğu trionun dağılmasının ardından hazırladığı ilk albüm olmasıyla önem taşıyor. “Down by the Water”“C’mon Billy” ve “Meet Ze Monsta” gibi parçaların yer aldığı To Bring You My Love, kariyeri boyunca sıklıkla birlikte çalışacak olan Flood, John Parish ve PJ Harvey üçlüsünün prodüksiyonunu birlikte üstlendiği ilk albüm.

Un Cercle Autour Du Soleil

PJ Harvey ve John Parish’in 1996 yılında yayınlanan ilk ortak albümü Dance Hall at Louise Point’te yer alan en uzun soluklu şarkılardan biri olan “Un Cercle Autor Du Soleil”, bir güneş tutulmasını konu eden epey soyut bir anlatıya sahip. “Un Cercle Autor Du Soleil”, hipnotik yapısı ve Harvey’nin kırılgan vokalleriyle dinleyiciye ustaca kurgulanmış bir atmosfer sunuyor.

White Chalk

PJ Harvey’nin 1995 çıkışlı To Bring You My Love albümünde beraber çalıştığı prodüktör olan Flood’la birlikte yeniden stüdyoya girdiği 2007 tarihli White Chalk albümü, müzisyenin diğer kayıtları gibi Island Records’dan yayınlanmıştı. Bir önceki PJ Harvey albümü Uh Huh Her’e nazaran daha sakin kayıtlarla müzikseverlerle buluşan White Chalk, özellikle piyanonun ön plana çıktığı parçalarıyla dikkat çekmişti. “When Under Ether”“The Piano” ve “The Devil” gibi parçalar bu albümün en çok hatırlanan kayıtlarından. 

Vincent C. Gray

The Hope Six Demolition Project isimli yeni PJ Harvey albümü, politik ve sosyal birçok tartışmalı konuyu masaya yatıran şarkılarla dolu. Albümün geçtiğimiz mart ayında yayınlanan ilk single’larından biri olan “The Community Of Hope” da Washington DC’de yer alan ve ekonomik olarak zorluklarla mücadele edilen Ward 7 bölgesinden bahsediyor. Söz konusu şarkıda yetkililer ve politikacıların görmezden geldiği birçok sorunun baş gösterdiği bölgeyi “Artık burası sadece bir uyuşturucu kasabası, burada sadece zombiler yaşıyor. Olsun, hayat böyle bir şey” sözleriyle tanımlayan Harvey’ye Washington’lı birçok politikacıdan tepki geldi. Eski Washington DC belediye başkanı Vincent C. Gray de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şunları diyordu: “Bu delice besteye hakkında yorum yapacak kadar değer vermiyorum.”

Yuri Gagarin

Sovyet kozmonot Yuri Gagarin’in yaptıkları birçok gruba ve müzisyene çeşitli şekillerde ilham olmuştu. İlk PJ Harvey albümü Dry’da yer alan “Yuri-G” şarkısı da isminden anlaşılabileceği gibi Gagarin’den bahsediyor. Şarkıda geceler boyunca Ay’ı izleyen ve onun parlaklığından etkilendiğini söyleyen PJ Harvey, nakaratta “Yeah I wish I was Yuri-G” (Evet, keşke Yuri-G olsaydım) diyor.

Zoetrope: All-Story

Francis Ford Coppola’nın 1997 yılında yayınlamaya başladığı ve üç ayda bir çıkan Zoetrope: All Story dergisinin konsepti her ay bir sanatçıyı konuk etmesiydi. Bugüne kadar Tom Waits, David Byrne, David Bowie, Gus Van Sant gibi isimleri ağırlayan Coppola’nın 2010 yılında dergideki konuklarından biri de PJ Harvey oldu. İlk kez resim ve heykel çalışmalarını bir dergide sergileyen PJ Harvey’nin kapağını da tasarladığı derginin diğer konukları arasında Woody Allen da yer alıyordu.  

Image
  1. “Sanatın karmaşık olmasını istemiyorum”: Senon Williams

    Dengue Fever ve Radar Bros.’un biricik Senon Williams’ı ilk sanat sergisini Los Angeles’daki Matrushka Construction’da açtı. Bir araya gelip biraz tako siparişi verdik ve açık ve gönülden çizimleri ve heykelleri hakkında konuştuk.

  2. A’dan Z’ye: PJ Harvey

    İlk İstanbul konserine günler kala, kariyerinden bilinmesi gerekenlerle PJ Harvey.

  3. Ceketlerimizi ilikliyoruz: Son dönemden saygı albümleri

    Grateful Dead’den Ahmet Kaya’ya, son dönemin saygı albümü raporu.

  4. Tim Gane’in son harikası: Cavern of Anti-Matter

    “Bazıları, insanların enstrümantal müziği pek sevmediğini söylüyor. Benim için sorun yok.”

  5. Beşinci Beatle: George Martin

    “İlk kayıtlarını kapsayan bubblegum* dönemini aştıklarında artık daha heyecan veren bir şeyler yapmak istiyorlardı. ‘Bize ne sunabilirsin?’ diyorlardı. Ve ben de ‘Size ne istiyorsanız onu sunabilirim’ dedim.”

  6. Farklı duyarlılıklar ve vizyonlar: “Débruit & İstanbul”

    Fransız müzisyen ve prodüktör Xavier Thomas’ın solo projesi Débruit, kayıtları geçtiğimiz yıl İstanbul’da birçok konuk müzisyen eşliğinde yapılan yeni albümünü bu ay yayınlıyor.

  7. Bu kez daha planlı: King Gizzard & The Lizard Wizard

    Avustralyalı psikedelik rock grubu King Gizzard & The Lizard Wizard’la son albümleri Nonagon Infinity üzerine...

  8. Şarkı şarkı: Yeni TSU! albümü

    TSU!’yu yeni albümü Dadebe’deki şarkılarının yolculuğunu anlatması için sıkıştırıp, hikâyelerini Sadi Güran’ın ellerine teslim ettik.

  9. “Bandcamp’e âşığım, kasete ölüyorum”: Domuz Records

    Domuz Records’ı ve ilk albümü Fantezi Müzik’i geçtiğimiz ay yayınlayan Jakuzi’yi Taner Yücel ve Kutay Soyocak’tan dinliyoruz.

  10. Teftiş: Bu ay ne dinlesem?

    Yakın zamanda keşfettiğimiz, etkilendiğimiz ve paylaşmak istediğimiz müziklerden bir seçki.

  11. “Kadınlar üzerinden sınıfsal karşılaşma alanı”: Ahu Öztürk’le “Toz Bezi” üzerine

    Şubat ayında gösterildiği Berlinale’nin ardından geçtiğimiz İstanbul Film Festivali’nden En İyi Film, Kadın Oyuncu ve Senaryo Ödülleriyle ayrılan Toz Bezi’ni filmin yazarı ve yönetmeni Ahu Öztürk’ün ağzından okuyunca, bu sıcak dayanışma hikâyesiyle bağınız daha da artacak.

  12. Anneler toplumun monadları: Senem Tüzmen’le “Ana Yurdu” üzerine

    Geçtiğimiz Venedik Film Festivali’nden bu yana tüm dünyayı dolaşan, yılın en iyi yerli filmlerinden Ana Yurdu bu ay gösterime girerken, filmi yazan ve yöneten Senem Tüzmen’le ana erki, kadın yönetmen meselesi ve festival yapılarını didikleyen bir sohbet gerçekleştirdik.

  13. Dördüncü filmiyle huzurlarınızda: Yönetmen Jodie Foster

    Jodie Foster’ın yönetmen koltuğuna oturduğu ve bu ay izleme şansı bulacağımız son filmi Money Monster’dan yola çıkarak Foster’ın hayatına, ama özellikle de kamera arkasındaki kariyerine yakından bakma fırsatı bulduk.

  14. Mayıs ayı vizyonu: Iskalanmaması gereken dokuz genç yetenek

    Bu ay gösterime girmesi planlanan kırka yakın filmden bazıları, bir süredir yetenekleriyle kendilerinden söz ettiren ve ileride de çok sayıda filmde izleyeceğimiz genç yıldızları oyuncu kadrosunda barındırıyor. Vizyona akın eden bu star adaylarına yakından bakma fırsatını tepemedik.

  15. Meraklısına “iyi” müzik kitapları: Kara Plak Yayınları

    Hikâyelerin hiçbir zaman bitmediği müzik dünyasına ait kitapları kendi dilimizde okumanın keyfini yaşatmak için çalışmalarını sürdüren Kara Plak’tan Betül Kadıoğlu’yla müzik, kitaplar ve yayınevinin kuruluş motivasyonları üzerine konuştuk.

  16. İçselleştirilmiş deneyimin pedagojisi: “Violence & Learning”

    İsveç çıkışlı, interaktif politik tiyatro performansı Violence & Learning’in (Şiddet ve Öğrenme) yaratıcılarıyla, politik tartışmaları canlandırmak için Brecht’in en tartışmalı eserlerinden birine yaptıkları uyarlama üzerine bir sohbet.

  17. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] genel yayın yönetmeni Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör Aylin Güngö[email protected] editörler