Grateful Dead’den Ahmet Kaya’ya, son dönemin saygı albümü raporu.


Bazı müzisyenler, kariyerleri boyunca yaptıklarıyla sonraki jenerasyonlar için birer yol gösterici halini alırlar. Müzik tarihine izlerini olabilecek en belirgin şekilde bırakmayı başarmış, yaptıklarıyla yeni akımlar başlatmanın ötesinde dinleyicileri için farklı şeyler ifade etmeyi başarmış kimi müzisyenler, kazandıkları ödüller ve topladıkları övgülerin yanı sıra pek fazla isme nasip olmayan bir şekilde, şarkılarının onlarca farklı grup ve müzisyen tarafından yorumlandığı albümlerle onurlandırılıyor.

Kolektif üretim fikrinin de yaygınlaşmasıyla birlikte, bir müzisyenin spesifik bir albümü ya da kariyerinde iz bırakan şarkıların farklı isimler tarafından farklı yaklaşımlarla yorumlanması epey heyecan verici sonuçlar doğuruyor. Müziğe ulaşım kanallarının sayısının hızla arttığı günümüzde, bu gelenek de daha yaygın hale geldi. Son olarak The National öncülüğünde bir araya gelen otuzu aşkın grubun The Grateful Dead şarkılarını yorumladığı albüm ve yerli deneysel hip hop kolektifi M4NM’in hazırladığı, Ahmet Kaya parçalarının yorumlarından oluşan albümün ardından, geride kalan iki yılda yayınlanmış tribute albümleri masaya yatırmanın vakti gelmişti.

Grateful Dead
Day of the Dead (2016)

The National üyesi Bryce ve Aaron Dessner’in öncülüğünde bir araya gelen nefis bir kadronun, rock müzik tarihinin en özel gruplarından biri olan Grateful Dead’in tam elli dokuz şarkısını yorumladığı Day Of The Dead albümü 20 Mayıs’ta yayınlanıyor. The National’ın yanı sıra The Flaming Lips, The War On Drugs, Orchestra Baobab, Charles Bradley, Courtney Barnett, Unknown Mortal Orchestra, Tim Hecker ve Bill Callahan’ın aralarında bulunduğu onlarca nefis ismin yanı sıra bu albümde ilk kez birlikte çalışan müzisyenler de yer alıyor. Örneğin Avustralyalı folk rock grubu Luluc, Xylorius White ikilisiyle; TV on the Radio solisti Tunde Adebimpe, Sonic Youth gitaristi Lee Ranaldo’yla; Wilco da Bob Weir’la birlikte çeşitli Grateful Dead parçalarını yorumlamış. Son yılların en geniş kapsamlı ve en heyecan verici saygı albümlerinin başında gelen Day of the Dead’de çeşitli parçaları yorumlayan müzisyenler ağustos ayında iki geceye yayılarak gerçekleşecek olan özel konserde bu parçaları canlı olarak çalacak.

Ahmet Kaya
A.T.T.A.K. – A Tribute to Ahmet Kaya (2016)

Yerli sahnenin en üretken ekiplerinden biri olan M4NM, altı sene önce Erkin Koray için yaptıkları saygı duruşu albümlerine bir yenisini geçtiğimiz ay ekledi. Deneysel hip hop akımının Türkiye’deki en dikkat çekici örneklerine imza atan M4NM ekibinin Bandcamp üzerinden yayınladığı albümde, Ahmet Kaya parçalarından alınmış belli kısımlar üzerinden oluşturulmuş parçalar yer alıyor. Ağırlıklı olarak deneysel bir tınının baskın olarak öne çıktığı albümde Zeleia & Golem, Armonycoma or slt, Afgan, KGWGK, I’mpty ve Oldeaf gibi isimler bir arada. Özellikle türler arasındaki duvarları yıkmayı kendine görev edinen bir ekip olan M4NM’in Ahmet Kaya’ya saygı duruşunda bulunduğu albüm, son yıllarda yerli sahnede yayınlanan en heyecan verici toplamalardan biri.

Nirvana
Whatever Nevermind (2015)
Doused in Mud, Soaked in Bleach (2016)

1999 yılında Washington eyaletinde kurulan plak ve dağıtım şirketi Robotic Empire, Nirvana hayranlarını son yıllarda epey tatmin eden saygı albümleri yayınladı. Hem kendi kataloğundan sanatçılar hem de noise ve garaj tınılarında üretim yapan başka grupları bir araya getirerek Nirvana’nın üç albümünü sırayla yeniden yorumlanan serinin ilk albümü olan in Utero, in Tribute, in Entirety2014’ün başlarında yayınlanmış ve büyük ilgi görmüştü. Sonraki iki yılda Whatever Nevermind ve Doused in Mud, Soaked in Bleach ismiyle yayınlanan iki toplamayla grubun Nevermind ve Bleach albümlerine saygı duruşunda bulunan Robotic Empire, söz konusu albümlerde This Will Destroy You, Boris, Young Widows ve Circa Survive gibi grupların yorumlarına yer veriyor. Albümlerin orijinal kapaklarına referanslar barındıran tasarımları ve kelime oyunlarıyla koydukları albüm isimleriyle bu seriyi epey keyifli bir hale getiren Robotic Empire’ın albümlerini, oluşumun Bandcamp sayfasından dinleyebilir ve edinebilirsiniz.

Frank Sinatra
Shadows in the Night (2015)
Fallen Angels (2016)

Belki müzik tarihi boyunca saygı albümlerine en çok denk geldiğimiz müzisyenlerin başında Bob Dylan geliyordur. Şarkıları için gospel’dan hard rock’a birçok farklı türde tribute albümleri yayınlanan Bob Dylan, 2015 yılında yayınladığı yeni albümü Shadows in the Night’ta, önceden Frank Sinatra’dan dinlediğimiz parçalarla karşımıza çıkmıştı. Sinatra’ya olan hayranlığını sıklıkla dile getiren Dylan, bu sene de benzer bir albüme imza attı. Fallen Angels isimli yeni Bob Dylan albümünde yer alan on iki şarkının biri haricinde tamamı yine önceden Sinatra yorumlarıyla bilinen parçalar. 20 Mayıs’ta yayınlanacak olan Fallen Angels albümünden ilk olarak “Melancholy Mood” şarkısı dijital platformlardan servis edildi. Bob Dylan’ı bu albümleri hazırlamak için motive eden şeyse senelerdir başka kişilerin kendi Frank Sinatra yorumlarını dinleyip, kendi yorumlarını paylaşmak için sabırsızlanmasıymış.

David Bowie
Strung Out in Heaven: A Bowie String Quartet Tribute (2016)

 The Dresden Dolls’un kurucularından biri olan Amanda Palmer ve Seattle’lı besteci Jherek Bischoff, bu yılın başlarında hayatını kaybeden efsanevi müzisyen David Bowie anısına altı şarkıdan oluşan bir albüm yayınladı. “Ashes to Ashes”, “Space Oddity”, “Blackstar” gibi parçaların yaylı düzenlemelerini hazırlayan ikiliye bu albümde ilginç isimler de eşlik ediyor. Albümün açılışını yapan “Blackstar”da nefis vokalleri ve gitarıyla Anna Calvi’yi; “Space Oddity”de ise ikiliye eşlik eden isim fantastik edebiyatın efsane yazarı Neil Gaiman’ı ve “Helden” ve “Heroes” parçalarında da yazar, oyuncu ve yönetmen Joe Cameorn Mitchell’ı duyuyoruz. Albümün dijital satışlarından elde edilecek gelir Boston’da yer alan Tufts Medical Center’ın kanser araştırmaları fonuna bağışlanacak.

Michael Jackson
Thriller: A Metal Tribute to Michael Jackson (2015)

Michael Jackson’ın kült albümü Thriller, geçtiğimiz yıl iki farklı haberle bir kez daha karşımıza çıktı. Bunlardan biri, söz konusu albümün dünya genelinde yüz milyondan fazla kopyasının satılmış olmasıydı. Ünlü plak şirketi Cleopatra’nın alt kuruluşlarından biri olan Deadline Music’ten yayınlanan Thriller: A Metal Tribute to Michael Jackson da geçtiğimiz yıl efsanevi albümü farklı bir şekilde deneyimlememize yol açtı. “Billie Jean”i Motörhead üyesi Phil Campbell’dan, “Thriller”ı Testament solisti Chuck Billy’den ve “Beat It”i de Kanadalı müzisyen Priya Panda ve bir dönem Guns N’ Roses kadrosunda yer alan Ron “Bumblefoot” Thal’dan dinlediğimiz albüm, heyecan verici bir girişim olsa da çok iyi sonuçlar doğurduğunu söylemek biraz zor.

Karen Dalton
Remembering Mountains: Unheard Songs by Karen Dalton (2015)

Altmışların Greenwich Folk sahnesinin önemli figürlerinden biri olan Karen Dalton, 1969 ve 1971 yıllarında yayınlanan iki albümünde besteleri kendisine ait olmayan şarkıları seslendirmişti. Yirmi üç yıl önce hayatını kaybeden müzisyenin hiç gün yüzü görmemiş şiir ve şarkı sözleri Amerikalı plak şirketi Tompkins Square öncülüğünde gündemimize geldi. Yalnızca kadın müzisyenlerden oluşan Remembering Mountains: Unheard Songs by Karen Dalton albümünde söz konusu şiirleri farklı yaklaşımlarla şarkılaştırılmış olarak dinliyoruz. On bir şarkının yer aldığı albümde Julia Holter, Sharon Van Etten, Josphine Foster, Tara Jane O’Neil ve Isobel Campbell gibi harika isimler bulunuyor.

Richard Fariña
Reinventing Richard: The Songs of Richard Fariña (2015)

İngiltere’nin folk rock tarihinin iki önemli temsilcisi Iain Matthews ve Andy Roberts’ın öncülüğünde kurulan, yetmişlerin başlarından itibaren dönem dönem aktif olan ve son olarak 2012 yılında bir uzunçalar yayınlayan Plainsong, geçtiğimiz yıl sessizliğini özel bir saygı albümüyle bozdu. Henüz yirmi dokuz yaşındayken bir motosiklet kazasında hayatını kaybeden folk müzik efsanesi Richard Fariña’nın ölümünün ellinci yıldönümünde Reinventing Richard: The Songs of Richard Fariña isimli albümü yayınladı. On beş parçadan oluşan albümde modern elektro akustik müzik yaklaşımını benimsediklerini dile getiren Matthews ve Roberts, albümde Fariña’nın resmi olarak yayınlanmamış “Sombre Winds” isimli parçasına da yer verdi.

Janet Jackson
Dear Janet (2015)

Geçtiğimiz yıl yepyeni albümü Unbreakable ile geri dönen Janet Jackson şerefine bir saygı albümü oluşturmak için kolları sıvayan İngiltere merkezli bağımsız plak şirketi Tin Angel Records, baştan sona nefis yorumlarla dolu olan Dear Janet’ı 2015 sonbaharında yayınladı. Deradoorian’ın “Pleasure Principle” yorumuyla açılan albümde Naytronix, High Places, Karl Blau ve Woom gibi pop müziği kendilerine has bir şekilde işleyen müzisyen ve gruplar yer alıyor. On altı farklı Janet Jackson şarkısının yorumlarından oluşan albümün hazırlık aşamaları yaklaşık yedi yıl sürmüş. Tin Angel Records ekibinin 2008 yılında Dirty Projectors üyeleriyle yaptığı sohbet esnasında çıkan fikrin albüm olarak yayınlanmasının da Unbreakable albümüyle aynı güne denk gelmesi de ilginç bir detay!

The Rolling Stones
Stoned – A Psych Tribute to the Rolling Stones (2015)

Cleopatra Records’ın günümüz neo-psikedelik sahnesinden on dört müzisyen ve grubun yer aldığı The Rolling Stones tribute albümü 2015 başlarında yayınlanmıştı. 2014 yılında benzer bir çalışmayı The Doors için de yapan köklü plak şirketi, The Rolling Stones için hazırladığı saygı albümünde Clinic, The KVB, Allah-Las ve Tashaki Miyaki gibi isimlere grubun klasik parçalarını yeniden yorumlattı. Genel olarak parçaların orijinal hallerine sadık kalınan yorumlardan oluşan albümde çeşitli şarkılarda epey farklı yaklaşımlara rastlamak mümkün.

  1. “Sanatın karmaşık olmasını istemiyorum”: Senon Williams

    Dengue Fever ve Radar Bros.’un biricik Senon Williams’ı ilk sanat sergisini Los Angeles’daki Matrushka Construction’da açtı. Bir araya gelip biraz tako siparişi verdik ve açık ve gönülden çizimleri ve heykelleri hakkında konuştuk.

  2. A’dan Z’ye: PJ Harvey

    İlk İstanbul konserine günler kala, kariyerinden bilinmesi gerekenlerle PJ Harvey.

  3. Ceketlerimizi ilikliyoruz: Son dönemden saygı albümleri

    Grateful Dead’den Ahmet Kaya’ya, son dönemin saygı albümü raporu.

  4. Tim Gane’in son harikası: Cavern of Anti-Matter

    “Bazıları, insanların enstrümantal müziği pek sevmediğini söylüyor. Benim için sorun yok.”

  5. Beşinci Beatle: George Martin

    “İlk kayıtlarını kapsayan bubblegum* dönemini aştıklarında artık daha heyecan veren bir şeyler yapmak istiyorlardı. ‘Bize ne sunabilirsin?’ diyorlardı. Ve ben de ‘Size ne istiyorsanız onu sunabilirim’ dedim.”

  6. Farklı duyarlılıklar ve vizyonlar: “Débruit & İstanbul”

    Fransız müzisyen ve prodüktör Xavier Thomas’ın solo projesi Débruit, kayıtları geçtiğimiz yıl İstanbul’da birçok konuk müzisyen eşliğinde yapılan yeni albümünü bu ay yayınlıyor.

  7. Bu kez daha planlı: King Gizzard & The Lizard Wizard

    Avustralyalı psikedelik rock grubu King Gizzard & The Lizard Wizard’la son albümleri Nonagon Infinity üzerine...

  8. Şarkı şarkı: Yeni TSU! albümü

    TSU!’yu yeni albümü Dadebe’deki şarkılarının yolculuğunu anlatması için sıkıştırıp, hikâyelerini Sadi Güran’ın ellerine teslim ettik.

  9. “Bandcamp’e âşığım, kasete ölüyorum”: Domuz Records

    Domuz Records’ı ve ilk albümü Fantezi Müzik’i geçtiğimiz ay yayınlayan Jakuzi’yi Taner Yücel ve Kutay Soyocak’tan dinliyoruz.

  10. Teftiş: Bu ay ne dinlesem?

    Yakın zamanda keşfettiğimiz, etkilendiğimiz ve paylaşmak istediğimiz müziklerden bir seçki.

  11. “Kadınlar üzerinden sınıfsal karşılaşma alanı”: Ahu Öztürk’le “Toz Bezi” üzerine

    Şubat ayında gösterildiği Berlinale’nin ardından geçtiğimiz İstanbul Film Festivali’nden En İyi Film, Kadın Oyuncu ve Senaryo Ödülleriyle ayrılan Toz Bezi’ni filmin yazarı ve yönetmeni Ahu Öztürk’ün ağzından okuyunca, bu sıcak dayanışma hikâyesiyle bağınız daha da artacak.

  12. Anneler toplumun monadları: Senem Tüzmen’le “Ana Yurdu” üzerine

    Geçtiğimiz Venedik Film Festivali’nden bu yana tüm dünyayı dolaşan, yılın en iyi yerli filmlerinden Ana Yurdu bu ay gösterime girerken, filmi yazan ve yöneten Senem Tüzmen’le ana erki, kadın yönetmen meselesi ve festival yapılarını didikleyen bir sohbet gerçekleştirdik.

  13. Dördüncü filmiyle huzurlarınızda: Yönetmen Jodie Foster

    Jodie Foster’ın yönetmen koltuğuna oturduğu ve bu ay izleme şansı bulacağımız son filmi Money Monster’dan yola çıkarak Foster’ın hayatına, ama özellikle de kamera arkasındaki kariyerine yakından bakma fırsatı bulduk.

  14. Mayıs ayı vizyonu: Iskalanmaması gereken dokuz genç yetenek

    Bu ay gösterime girmesi planlanan kırka yakın filmden bazıları, bir süredir yetenekleriyle kendilerinden söz ettiren ve ileride de çok sayıda filmde izleyeceğimiz genç yıldızları oyuncu kadrosunda barındırıyor. Vizyona akın eden bu star adaylarına yakından bakma fırsatını tepemedik.

  15. Meraklısına “iyi” müzik kitapları: Kara Plak Yayınları

    Hikâyelerin hiçbir zaman bitmediği müzik dünyasına ait kitapları kendi dilimizde okumanın keyfini yaşatmak için çalışmalarını sürdüren Kara Plak’tan Betül Kadıoğlu’yla müzik, kitaplar ve yayınevinin kuruluş motivasyonları üzerine konuştuk.

  16. İçselleştirilmiş deneyimin pedagojisi: “Violence & Learning”

    İsveç çıkışlı, interaktif politik tiyatro performansı Violence & Learning’in (Şiddet ve Öğrenme) yaratıcılarıyla, politik tartışmaları canlandırmak için Brecht’in en tartışmalı eserlerinden birine yaptıkları uyarlama üzerine bir sohbet.

  17. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] genel yayın yönetmeni Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör Aylin Güngö[email protected] editörler Doruk [email protected] Güran / illü[email protected] Melikşah Altuntaş / [email protected] Nural / [email protected] Kayıran / mü[email protected] Dostgül / [email protected] Cuylan [email protected] Mazonowicz / [email protected] yazı işleri Aycan Taşyü[email protected] [email protected] Naz İ[email protected] [email protected] reklam ve pazarlama Yetkin [email protected] katılımcılar Nihan Bayram, Hilal Can, 13Melek, Saydan Akşit, Ebru Bayraktar, Ceyda Toksöz, Ethem Onur Bilgiç, Luis Pena, Berat Pekmezci, Nazlı Dönmez, Naz Tansel, Burak Dak, Barış Şehri, Türksen Kızıl, Mert Tugen, Duygu Topçu, Tuba Altuntaş, İsmail Berkel, Berkay Dağlar, Volodya Vagner, Alexander Tenghamn. kapak görseli Senon