Severek takip ettiğimiz beş yayınevine 2017 içinde hem kendi yayınladıkları hem de diğer yayınevlerinden çıkan ve dikkat çekmek istedikleri kitapları sorduk. 


Image

HABİTUS KİTAP
Seher
Selahattin Demirtaş
Dipnot Yayınları

Bir siyasetçiden bir edebiyatçı çıkaran karanlıkla birlikte öykülerdeki simgesel anlatımların aydınlık ve umut dolu kurgusu bizi yeni bir öykücüyle karşı karşıya bırakıyor. Toplam olarak hayatımızın dili, zekâsı ve sezgisi güçlü bu dile ihtiyacı var gibi. 

Rus Devrimi’nin Tarihi
Lev Troçki
Yazın Yayıncılık

Son olarak da yılın anlam ve önemine binaen Rus Devrimi’nin 100. yılı dolayısıyla yeniden tek cilt olarak basılan Lev Troçki’nin Yazın Yayıncılık’tan çıkan Rus Devriminin Tarihi’nin oldukça önemli ve atlanmaması gereken bir çalışma ve emek olduğunu ifade etmek gerekir.

William Shakespeare – Yüzyılların Sahne Büyücüsü
Ayşegül Yüksel
Habitus Kitap

Yüzyılların Sahne Büyücüsü kitabina dikkat çekmek istiyoruz. Hem hayatı hem eserlerinin bir dökümü, incelemesi olarak hem de Türkiye’deki sahnelemelerin geniş bir perspektifte değerlendirildiği bölümü ve Ayşegül Hoca’nın kendine has üslubunun verdiği lezzetle, Shakespeare hakkında, bütünlüklü, okunması çok keyifli bir kitap çıktı ortaya.


Image

METROPOLİS YAYINCILIK
Sekizinci Cadde’ye Selamlar: Morton Feldman’ın Yazıları
Derleyen: B.H. Friedman
Lemis Yayın
Amerikalı besteci Morton Feldman’ın 1958-1986 arasında yazdığı yazıların derlendiği Sekizinci Cadde’ye Selamlar için bir müzik kitabı demek yetersiz olur. New York sanat camiasının bir dönemine içeriden bakan bu kitabın belki de en ilginç yanı, Morton Feldman’ın Philip Guston, Mark Rothko, Jackson Pollock, Willem de Kooning, Robert Rauschenberg gibi ressamlarla kurduğu arkadaşlıkların müziğini nasıl etkilediğine okuru tanık etmesi.

On İki Ölçülük Blues
Patrick Neate
Kara Plak Yayınları

Kara Plak yayınlarının “müzikli edebiyat” başlığı edebiyat okurlarına böyle bir alt türün varlığına dair tartışma imkânı sunuyor. Bu kulvarda geçtiğimiz aylarda yayımlanan On İki Ölçülük Blues, müziğin de hikâyenin karakterleri kadar etkili olduğu bir roman olarak ilgi çekiyor. Blues ve cazın doğuşuna tanıklık ettiğimiz ve yüzyıllara yayılan tarihsel arka plan, renkli karakterler kadar keyifli bir okuma serüveni de sunuyor.

Yazma Uğraşı: Eli kalem tutan herkesin karşılaştığı 21 soruna 210 çözüm önerisi
Roy Peter Clark
Metropolis Yayıncılık

Gazeteci ve yazar eğitmeni Roy Peter Clark bu kitapta, yıllara dayanan tecrübelerinden süzdüğü yazma yöntemlerini ve stratejilerini, hangi türde olursa olsun yazmak isteyenlerle paylaşıyor. Eli kalem tutan herkesin karşılaştığını düşündüğü 21 sorun belirleyen Clark, bu sorunlara kısa ve uygulaması kolay 210 çözüm önererek, gazetecilerden edebiyatçılara, blog yazarlarından senaristlere, tüm yazarların işine yarayacak pratik bir yol haritası sunuyor.


Image

SEL YAYINCILIK
Bir Kedi, Bir Adam, İki Kadın 
J. Tanizaki
Jaguar Kitap
“Yoğun tutkuların, tuhaf arzuların ve ince bir melankolinin ustası” olarak nitelenen Tanizaki’den, sıradan karakterlerin basit yaşamının sınırları içinde cereyan eden güçlü duyguları anlatmak konusunda tam bir başyapıt…

Biz Hep Şatoda Yaşadık
Shirley Jackson
Siren Yayınları

Amerikan gotiğinin unutulmuş köşe taşlarından Biz Hep Şatoda Yaşadık, toplumsal baskının tetikleyebileceği klostrofobiyi tekinsiz anlatımıyla en iyi örnekleyen yapıtlardan biri. Onlar hiçbirimizin fakat hepimizin kız kardeşleri.

Sevgili
Marguerite Duras
Sel Yayıncılık

Yasaklarla ve benliğiyle boğuşan bir genç kızın kendini yaratma sürecine dair edebiyat tarihinin en şairane, en olgun metinlerinden biri…


Image

APRIL YAYINCILIK
Çin İmparatoru 
Tilman Rammstedt 
Dedalus Kitap
Alman edebiyatının genç temsilcilerinden Tilman Rammstedt ve Ingeborg Bachmann’ın ödüllü romanı Çin İmparatoru, deneysel, taze bir roman. Huysuz bir ihtiyarın izinde Çin, katmanlı bir kurgu ve kendini arayan bir adamın hazin ve etkileyici hikâyesi.

Kan ve Gül
Alper Canıgüz
April Yayıncılık

“Evlendiğim ve boşandığım tarih, nikâh dairesindeki memur ve avukatımızın tuhaf ve müşterek bir cilvesiyle, aynı güne denk gelmekteydi. Doğum 17 Ocak 1995, ölüm 17 Ocak 2004.” Alper Canıgüz, beşinci romanında, kurgu ve anlatımdaki yetkinliğini bir adım öteye taşıdı, henüz işlenmemiş bir cinayeti çözme peşinde Kan ve Gül’ü yazdı, 2017 fantastik polisiyenin yılı oldu.

Aktör Dediğin Nedir ki – Kevork Malikyan Kitabı
Tuğba Esen
Aras Yayıncılık

Diyarbakır’da doğup, önce İstanbul’a, sonra Londra’ya, din eğitiminden oyunculuğa savrulan Kevork Malikyan’ın hikâyesi, güçlü bir biyografi. Fotoğraf ve günlüklerle oyunculuğa adanmış bir hayatın dökümü niteliğinde çalışma. Yakın dönem Türkiye tarihiyle yüzleşmek için de önemli bir fırsat.


Image

SİNEK SEKİZ YAYINEVİ
Aşiq û Maşûq
Derleyen: Sarkis Sarapyan – Resimleyen: Zeynep Özatalay 
Aras Yayıncılık 
Bağımsız yayıncılığa, bu kitaptaki emeğe ve Zeynep Özatalay’ın harika çizimlerine dikkat çekmek istediğimiz için.

Anne Kız Harikasın
Elif Türkölmez
Çınar Yayınları

Elif Türkölmez’in ilk kitabı, daha çok yazsın istediğimiz için.

Okulsuz Büyümek
Ben Hewitt
Sinek Sekiz Yayınevi
Bu kitap “çocuğunuzu okula göndermeyin” kitabı değil, “öğrenme sürecini bir bütün olarak düşünün, farklı yollar olabileceğini bilirseniz, bunları istediğiniz gibi, katabildiğiniz kadar hayatınıza ekleyebilirsiniz” kitabı. Bir ebeveynin deneyimleri ve tanıklıkları. Bu kitabı öğretmenler okuyor, bazen sınıftan fotoğraflar gönderiyorlar. Mutluluktan uçuyoruz!

  1. Tarık Töre’nin güneş sistemine hoş geldiniz: Whellkom

    Tarık Töre’nin ilk solo sergisi Whellkom geride bıraktığımız sene sonunun en etkilendiğimiz sergilerinden biriydi. Sergiyi gezip görüp biraz da tuvaller arasında kaybolduktan sonra aklımızda kalanları konuşmak için Töre ile sohbete oturduk.

  2. Anların arasını yakalamak: Brian ‘B+’ Cross

    İrlandalı fotoğrafçı, yapımcı ve DJ Brian “B+” Cross, bugüne kadar siyahi sanat akımı, dub, Etiyopya cazı ve Brezilya sambasına dair özel birçok an belgelemiş olmanın yanı sıra DJ Shadow'un 1996 yılına can vermiş ilk albümü "Endtroducing"in kapak fotoğrafının da sorumlusu.

  3. 2017: En iyi 50 albüm

    Her sene dergi ekibinin birbirini yiyip kendi arasında küçük alevlenmelerin çıkmasına sebep veren Yılın En İyi 50 Albümü listemizi hazırlarken işleri biraz daha karıştıralım dedik ve değerlendirme ekibini çevremizden çeşitli müzisyen, yazar, DJ ve organizatörlerle genişlettik. Ortaya çıkan kabarık albüm havuzunu 50’lik bir listeye sığdırmak her ne kadar zorlasa da yıl boyunca ne denli nitelikli ve fazlasıyla özgün albüm çıktığı gerçeği bir kez daha yüzümüze çarptı. İşte Bant Mag.’ın 2017 yılından seçtiği en iyi 50 albüm burada!

  4. 2017: Yerli sahnede yılın en iyi 30 albümü

    Her geçen gün daha fazla ayakları yere basan albümün yayınlandığı yerli müzik sahnesi 2017’de de fazlasıyla hareketliydi. Köklü grupların ihtişamlı albümlerinden fazlasıyla tatmin edici ilk albümlere, işte 2017’de yerli sahnede üretilmiş uzunçalarlardan Bant Mag. ekibinin ve kalabalık jürimizin radarında en belirgin şekilde yerini alan 30 albüm!

  5. 2017: Müzik klipleri, yeniden basım ve derleme albümler

    2017’den göz alıcı klipler ve yeniden basılmış kimisi gizli kimisi çoktan âşık olunmuş albümler...

  6. Gökçen Kaynatan neden bir efsane?

    Geçtiğimiz Aralık ayında Gökçen Kaynatan’ın Finders Keepers etiketiyle yayınlanan ve erken dönem elektronik kayıtlarından özel bir koleksiyonu dinleyiciyle paylaşan plağının lansmanı kapsamında Bant Mag. Havuz’da gerçekleştirdiğimiz bu söyleşide, kendisinin neden bir efsane olduğunun temeline inmeye çalıştık.

  7. İstanbul punk mitolojisi: Tünay Akdeniz

    Tünay Akdeniz’in 1970-1980 arası yayınladığı şarkılarının toplandığı “The Godfather of Turkish Punk” plağı Ironhand Records tarafından geçtiğimiz Kasım ayında yayınlandı. Enstrümantal versiyonlar ile birlikte 12 parçanın yer aldığı albümde iki de sürpriz şarkı bulunuyor. Bu vesileyle Erinç Güzel, Tünay Akdeniz’le derinlemesine bir sohbete oturuyor.

  8. Aklımdakiler: kim ki o

    Yeni albüm "Zan"ın perde arkasını kim ki o'nun bir hayli uzun yolculuğunda çeşitli şekillerde yer almış müzisyenler, prodüktörler, DJ’ler ve sanatçıların gruba yönelttiği sorularla aralıyoruz.

  9. Aklımdakiler: Tuğçe Şenoğul

    Seni Görmem İmkansız ve Kahinar gruplarıyla yaptığı üretimlerin ardından kariyerinin ilk solo albümünü yayınlayan Tuğçe Şenoğul’a yakınındakiler, dostları ve hayatına bir noktada dokunmuş olan isimler merak ettiklerini sordu.

  10. Şarkı şarkı: Nilipek. – “Döngü” albümü

    Nilipek.'e gizemli sularda özgürce gezindiği, taptaze keşiflerle içtenliği bir araya getirdiği yeni albümü "Döngü"deki 12 parçayı sorduk, Merve Vural da hepsini tek tek resimledi.

  11. Aydınlıkları ve karanlıklarıyla 2017: Moon Duo

    Moon Duo’nun nefis synth partisyonlarından sorumlu Sanae Yamada’yla geride kalan yılı gözden geçirdik.

  12. 2017: En iyi 50 film

    İşte Bant Mag. ekibinin dünyada ilk kez 2017 yılı içerisinde vizyona girmiş ya da festival prömiyerini gerçekleştirmiş filmler arasından seçtiği en iyi 50 film!

  13. 2017: Yılın dizileri

    Dünyada ilk kez 2017 yılı içerisinde yayın hayatına başlamış olan yeni drama ve komedi dizileri ile mini diziler arasından, Bant Mag. ekibinin seçtiği en iyilerin yer aldığı 10’luk listeler!

  14. 2017: Ağlamaklı liste, yerli filmler, kuir filmler ve belgeseller

    2017’nin ilgiye değer diğer filmleri, yılın en iyi yerli filmleri, belgeselleri, kuir filmlerinin yer aldığı diğer listeler burada!

  15. A Yüzü B Yüzü: Jim Carrey

    Her sayı tartışmalı bir isme, filme ya da olaya iki farklı bakış açısından yaklaşan iki ayrı yazının sıralanacağı A Yüzü B Yüzü köşesinin ilk konuğu Jim Carrey. Geçtiğimiz aylarda Jim & Andy - The Great Beyond ile adından söz ettiren komedyen hakkında Melikşah Altuntaş açık, güneşli, Binnaz Saktanber ise sağanak yağışlı bir köşeden bildiriyor.

  16. 2017: Dikkat çeken kitaplar

    Severek takip ettiğimiz beş yayınevine 2017 içinde hem kendi yayınladıkları hem de diğer yayınevlerinden çıkan ve dikkat çekmek istedikleri kitapları sorduk.

  17. İnsanı duvara çarptıran bir belgesel: Lüfer

    Kimisine göre boğazın prensi, kimisine göre yırtıcı piranası olan lüfer balıklarının soyunun tükenmesi, yüzyıllardır lüfer etrafında örülen aşkın, muhabbetin ve afiyetin de sonuna işaret ediyor.

  18. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] genel yayın yönetmeni Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör Aylin Güngö[email protected] editörler