Nilipek.’e gizemli sularda özgürce gezindiği, taptaze keşiflerle içtenliği bir araya getirdiği yeni albümü “Döngü“deki 12 parçayı sorduk, Merve Vural da hepsini tek tek resimledi.


Image

Döngü I
“Kaybettiğini bir şeyi bulmaya, yine bu sokağa geldin sonunda” sözleriyle albümün açılışını yapıyorsun. Bu gizemli sokak nerede? Sokakta neler var? Bize biraz anlatır mısın?
Bu gizemli sokağın adı, yeri bende kalsın, ama sokakta kendine has, özel bir şey yok aslında. Bizim yüklediğimiz anlamlar, bulacağımızı zannettiğimiz bilgiler, kafamızda o sokağa, o sokaktakilere dair oluşturduğumuz beklentiler var. Sokak kendi halinde bir sokak. Evler, insanlar kendi halindeler. Ama biz o sokağa bir umutla giriyoruz.

Image

Koşuyolu
Parçada çocukluğumuzdaki o nefis yer yataklarından bahsediyorsun. Çocukluğunda yer yatağında geçen günlerinden hatırladığın en unutulmaz anı nedir? 
Bizim evde yer yatağı yoktu aslında, ama arkadaşlarımda kaldığımda yer yatağında yatardık. Çok güler, çok muhabbet eder, “güneş doğana kadar” uyanık kalmaya çalışır, ama hiç başaramazdık. Bir kere başardığımızı hatırlıyorum gerçi, zar zor ayakta kalmış, güneşin doğduğunu görür görmez yatağa dönüp bayılmıştık.

Image

Havada Bir Hinlik Var
En son “havada bir sıkıntı var, bir hinlik var” dediğin zamanı hatırlıyor musun? 
Daha yeni. Ama eskiden o sıkıntıyı anlamaya çalışıyordum, şimdi o sıkıntıyı olduğu gibi kabul ediyorum.

Image

Defne
Kendini bilmediğin bir dili konuşan bir sürü insanın arasında hayal etmeni istiyorum. Hangi zamanda, hangi şehirde olmak isterdin?  
Şimdiki zaman, Atina sanırım. Dilini anlamadığım, alfabesini okuyamadığım ama kendimi evimde hissettiğim bir yerdi. Ama o biraz kolaya kaçmak oluyor tabii. Tokyo ya da Seoul epey merak ettiğim yerler. 

Image

Döngü II
Çok hızlı yaşadığın bir döngünün içinde nelerin kaybolmamasını, yavaş akmasını isterdin?
Sevginin, dostluğun, sevgi ve dostluğun verdiği sıcaklık duygusunun.

Image

Soru İşareti
Bilinmezliğin içinde savrulduğun anlarda dinlemeyi sevdiğin üç şarkı sayar mısın?
The Cure – Untitled, Moloko – Statues, Pink Floyd – Echoes. Aslında başka şarkılar da var, ama ilk anda aklıma bunlar geldi.

Image

Ok
Dejavu anlarına inanır mısın? Daha önce gittiğini, gördüğünü hissettiğin bir yer veya biri oldu mu?
Dejavu yaşıyorum tabii ki. Bazen bazı olayları birebir yaşamışım gibi hissediyorum. Ama daha tuhafı aslında zaten yaşamış olup o anda fark etmemek oluyor. Çok sonra fark ediyorsun aslında aynı şeyi yaşadığını, aynı duygulardan geçtiğini.

Image

Beni Buraya Sen Koydun
Cevaplar, sorular, beklentiler, olaylar ve dahası… Bu karmaşık döngünün, yani aslında hayatın içinde senin kendini savrulmaktan kurtardığın anlarda yaptığın ilk şey ne oluyor?
Yalnız kalmaya çalışmak ve hatırladıklarımı yazmak.

Image

Biz Bize Yeteriz
Bu şarkı aslında albümde empati gücü en yüksek parçalardan biri. “Biz bize yeteriz” dersin ve her şey çözülür aslında. Bu şarkıyı yazdığında neler geçiyordu aklından? Nasıl bir ruh hali içindeydin?
Şarkıyı yazarken insanların neden bir yerden sonra birbirini üzmeye programlandığını düşünüyordum. Sarılsak, biraz dursak düzelecek şeyler için birbirimizin canını acıtmak çok üzücü geliyor bana. Biraz kendime telkin, biraz karşımdakine hatırlatma o şarkı.

Image

Şeytan
Kötülüğün sence iyi bir yanı da olabilir mi? Şeytan, kötülüğün meleği ama aslında sence o da iyi biri mi? İçinde biraz da iyilik var mı?
Kötülük olmadan iyilik olmaz ki. Şeytan aslında başkaldırının meleği, o başkaldırı karşılıklı bir inada dönüştüğü için, bir şey kanıtlamaya çalıştığı için insanları kötülüğe sürüklüyor, kendisi kötü olduğu için değil. Yani sonuç kötü tabii, ama şeytana saf kötülük, meleğe de saf iyilik olarak bakamıyorum. Saf kötülük şeytanın çok daha altında bir şey, o insanda var.

Image

Yeni
Sevdiklerinlesin, havadan, sudan muhabbet ediyorsunuz. Bize yanında kimler var, neredesin ve ne yapıyorsunuz anlatır mısın?
Stüdyodayız, birlikte müzik yaptığım arkadaşlarım var, müzik dinliyoruz ve çok gülüyoruz. 

Image
  1. Tarık Töre’nin güneş sistemine hoş geldiniz: Whellkom

    Tarık Töre’nin ilk solo sergisi Whellkom geride bıraktığımız sene sonunun en etkilendiğimiz sergilerinden biriydi. Sergiyi gezip görüp biraz da tuvaller arasında kaybolduktan sonra aklımızda kalanları konuşmak için Töre ile sohbete oturduk.

  2. Anların arasını yakalamak: Brian ‘B+’ Cross

    İrlandalı fotoğrafçı, yapımcı ve DJ Brian “B+” Cross, bugüne kadar siyahi sanat akımı, dub, Etiyopya cazı ve Brezilya sambasına dair özel birçok an belgelemiş olmanın yanı sıra DJ Shadow'un 1996 yılına can vermiş ilk albümü "Endtroducing"in kapak fotoğrafının da sorumlusu.

  3. 2017: En iyi 50 albüm

    Her sene dergi ekibinin birbirini yiyip kendi arasında küçük alevlenmelerin çıkmasına sebep veren Yılın En İyi 50 Albümü listemizi hazırlarken işleri biraz daha karıştıralım dedik ve değerlendirme ekibini çevremizden çeşitli müzisyen, yazar, DJ ve organizatörlerle genişlettik. Ortaya çıkan kabarık albüm havuzunu 50’lik bir listeye sığdırmak her ne kadar zorlasa da yıl boyunca ne denli nitelikli ve fazlasıyla özgün albüm çıktığı gerçeği bir kez daha yüzümüze çarptı. İşte Bant Mag.’ın 2017 yılından seçtiği en iyi 50 albüm burada!

  4. 2017: Yerli sahnede yılın en iyi 30 albümü

    Her geçen gün daha fazla ayakları yere basan albümün yayınlandığı yerli müzik sahnesi 2017’de de fazlasıyla hareketliydi. Köklü grupların ihtişamlı albümlerinden fazlasıyla tatmin edici ilk albümlere, işte 2017’de yerli sahnede üretilmiş uzunçalarlardan Bant Mag. ekibinin ve kalabalık jürimizin radarında en belirgin şekilde yerini alan 30 albüm!

  5. 2017: Müzik klipleri, yeniden basım ve derleme albümler

    2017’den göz alıcı klipler ve yeniden basılmış kimisi gizli kimisi çoktan âşık olunmuş albümler...

  6. Gökçen Kaynatan neden bir efsane?

    Geçtiğimiz Aralık ayında Gökçen Kaynatan’ın Finders Keepers etiketiyle yayınlanan ve erken dönem elektronik kayıtlarından özel bir koleksiyonu dinleyiciyle paylaşan plağının lansmanı kapsamında Bant Mag. Havuz’da gerçekleştirdiğimiz bu söyleşide, kendisinin neden bir efsane olduğunun temeline inmeye çalıştık.

  7. İstanbul punk mitolojisi: Tünay Akdeniz

    Tünay Akdeniz’in 1970-1980 arası yayınladığı şarkılarının toplandığı “The Godfather of Turkish Punk” plağı Ironhand Records tarafından geçtiğimiz Kasım ayında yayınlandı. Enstrümantal versiyonlar ile birlikte 12 parçanın yer aldığı albümde iki de sürpriz şarkı bulunuyor. Bu vesileyle Erinç Güzel, Tünay Akdeniz’le derinlemesine bir sohbete oturuyor.

  8. Aklımdakiler: kim ki o

    Yeni albüm "Zan"ın perde arkasını kim ki o'nun bir hayli uzun yolculuğunda çeşitli şekillerde yer almış müzisyenler, prodüktörler, DJ’ler ve sanatçıların gruba yönelttiği sorularla aralıyoruz.

  9. Aklımdakiler: Tuğçe Şenoğul

    Seni Görmem İmkansız ve Kahinar gruplarıyla yaptığı üretimlerin ardından kariyerinin ilk solo albümünü yayınlayan Tuğçe Şenoğul’a yakınındakiler, dostları ve hayatına bir noktada dokunmuş olan isimler merak ettiklerini sordu.

  10. Şarkı şarkı: Nilipek. – “Döngü” albümü

    Nilipek.'e gizemli sularda özgürce gezindiği, taptaze keşiflerle içtenliği bir araya getirdiği yeni albümü "Döngü"deki 12 parçayı sorduk, Merve Vural da hepsini tek tek resimledi.

  11. Aydınlıkları ve karanlıklarıyla 2017: Moon Duo

    Moon Duo’nun nefis synth partisyonlarından sorumlu Sanae Yamada’yla geride kalan yılı gözden geçirdik.

  12. 2017: En iyi 50 film

    İşte Bant Mag. ekibinin dünyada ilk kez 2017 yılı içerisinde vizyona girmiş ya da festival prömiyerini gerçekleştirmiş filmler arasından seçtiği en iyi 50 film!

  13. 2017: Yılın dizileri

    Dünyada ilk kez 2017 yılı içerisinde yayın hayatına başlamış olan yeni drama ve komedi dizileri ile mini diziler arasından, Bant Mag. ekibinin seçtiği en iyilerin yer aldığı 10’luk listeler!

  14. 2017: Ağlamaklı liste, yerli filmler, kuir filmler ve belgeseller

    2017’nin ilgiye değer diğer filmleri, yılın en iyi yerli filmleri, belgeselleri, kuir filmlerinin yer aldığı diğer listeler burada!

  15. A Yüzü B Yüzü: Jim Carrey

    Her sayı tartışmalı bir isme, filme ya da olaya iki farklı bakış açısından yaklaşan iki ayrı yazının sıralanacağı A Yüzü B Yüzü köşesinin ilk konuğu Jim Carrey. Geçtiğimiz aylarda Jim & Andy - The Great Beyond ile adından söz ettiren komedyen hakkında Melikşah Altuntaş açık, güneşli, Binnaz Saktanber ise sağanak yağışlı bir köşeden bildiriyor.

  16. 2017: Dikkat çeken kitaplar

    Severek takip ettiğimiz beş yayınevine 2017 içinde hem kendi yayınladıkları hem de diğer yayınevlerinden çıkan ve dikkat çekmek istedikleri kitapları sorduk.

  17. İnsanı duvara çarptıran bir belgesel: Lüfer

    Kimisine göre boğazın prensi, kimisine göre yırtıcı piranası olan lüfer balıklarının soyunun tükenmesi, yüzyıllardır lüfer etrafında örülen aşkın, muhabbetin ve afiyetin de sonuna işaret ediyor.

  18. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] genel yayın yönetmeni Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör Aylin Güngö[email protected] editörler