Moon Duo’nun nefis synth partisyonlarından sorumlu Sanae Yamada’yla geride kalan yılı gözden geçirdik.


Occult Architecture isimli albümünü aydınlık ve karanlık olarak iki ayrı bölümde yayınlayarak 2017 boyunca en sık dinlediğimiz gruplardan biri olan Moon Duo, Şubat ayında uzun bir aranın ardından yine İstanbullu dinleyicileriyle buluşmaya hazırlanıyor. İlk olarak 2010 yılında arkaoda’da ağırladığımız Sanae Yamada ve Erik ‘Ripley’ Johnson ikilisi, bu kez 7 Şubat akşamı Zorlu PSM Studio sahnesinde olacak. Konser öncesinde Sanae Yamada’yla geride bıraktığımız 2017’yi gözden geçirdik.

2017 yılı Moon Duo için iki albüm ve uzun soluklu turneyle epey yoğun geçti. Moon Duo için geride bıraktığımız yılı hangi sıfatlarla tanımlarsın?
Bu yıl tam anlamıyla tezatlıklarla doluydu. Hem kişisel hem müzikal anlamda harika yüksek noktalara ulaştık ve bu birçok kişide olduğu gibi bizim üstümüzde de ağır bir yüke dönüştü. Sıfatlara gelecek olursak hem tatmin edici hem yorucu; hem heyecan verici hem üzücüydü.

Moon Duo’nun iki albümü de farklı his ve halleri kapsamasıyla, bu yıl hayatımın farklı bölümlerinin soundtrack’i haline geldi. Bildiğim kadarıyla bu iki albümü aynı zamanda kaydettiniz. Birbirinden epey farklı ve kendine has bütünlükler yaratmak nasıl bir deneyimdi?
Albümleri aynı zaman diliminde kaydettik ama mikslerini farklı yerlerde, farklı zamanlarda ve farklı ruh hallerinde yaptık. Kayıt faslının ardından her şey fazlasıyla çiğ durumdaydı. Volume 1’ın mikslerini nisan ayında Berlin’deki Kaiku Studios’da yaptık ve bu albümün daha karanlık, daha gölgeli ve içsel bir karakteri olmasını istedik. Volume 2’yu da ağustos ayında Portland’da miksledik. Yazın ortasıydı ve uzun günler ve güneş bize bu hafif ve havadar eşlikçiyi hazırlamamızda yardım etti.

“…Brooklyn’de Jim Jarmusch’la birlikte sahne aldık. Bu tam anlamıyla unutulmazdı. İkimiz de onun büyük hayranlarıyız ve onunla tanışıp birlikte çalma şansı yakaladığımız için kendimizi çok acayip hissediyoruz.”

2017 yılında fazlasıyla uzun bir turne takviminiz vardı. Bu konserlerden hangisi sizin için en unutulmazıydı?
Bir tane konser seçmek gerçekten çok zor! Hepsi unutulmaz hissettiriyor çünkü bir deneyim olarak hepsi birbirine bağlı. Turne yapmak önce yükselen sonra çakılan ve ardından tekrar yükselen çılgın bir dalga üstünde süzülmek gibi. İlk kez Kuzey Afrika’da çalma şansı yakaladık ve bu bizim için çok özeldi. En sevdiğimiz festivallerden olan Beaches Brew ve Le Guess Who?’da çaldık. Aynı zamanda Sacred Bones’un 10. yıl kutlamalarında Brooklyn’de Jim Jarmusch’la birlikte sahne aldık. Bu tam anlamıyla unutulmazdı. İkimiz de onun büyük hayranlarıyız ve onunla tanışıp birlikte çalma şansı yakaladığımız için kendimizi çok acayip hissediyoruz.

Bu günlerde biz de 2017’nin En İyi Albümleri listemizi sona erdirmeye çalışıyoruz. Sizin 2017 listenizin zirvesinde hangi albümler var?
The Ecstatic Music of Alice Coltrane Turiyasangitananda
Circuit Des Yeux – Reaching For Indigo
Bitchin’ Bajas – Bajas Fresh

2017’de duyduğun en motive edici cümle neydi?
İnsan dediğin ete yazılır. [Human means written in flesh]

2017’den yeniden yaşayabileceğin bir an seçecek olsaydın bu hangisi olurdu?
Ah, bu epey zor bir soru. Sanki bu yıl bizim başımıza gelen herhangi güzel bir şey, daha geniş anlamda dünyada olan korkunç bir şeyin gölgesinde kalmış gibi hissediyorum. Herhangi birini yeniden yaşamak ister miyim emin değilim.

Ayrıca geride kalan yılda ilk solo albümün için de çalışmalarını sürdürdün. Yoldaki albüm hakkında bize ipuçları verebilir misin?
Henüz herhangi bir detay paylaşamam ama bu yıl yayınlanacağını söyleyebilirim. Çok heyecanlıyım.

Şubat ayında İstanbul’a uzun bir aranın ardından geri dönüyorsunuz. Daha önceki ziyaretlerinizden aklınızda neler kaldı?
Arkaoda’da geçirdiğimiz zamandan harika anılarımız var ama İstanbul’la ilgili en güzel şey orada bağlanabildiğimiz insanlar. Geri döneceğimiz için çok memnunuz.

Image
  1. Tarık Töre’nin güneş sistemine hoş geldiniz: Whellkom

    Tarık Töre’nin ilk solo sergisi Whellkom geride bıraktığımız sene sonunun en etkilendiğimiz sergilerinden biriydi. Sergiyi gezip görüp biraz da tuvaller arasında kaybolduktan sonra aklımızda kalanları konuşmak için Töre ile sohbete oturduk.

  2. Anların arasını yakalamak: Brian ‘B+’ Cross

    İrlandalı fotoğrafçı, yapımcı ve DJ Brian “B+” Cross, bugüne kadar siyahi sanat akımı, dub, Etiyopya cazı ve Brezilya sambasına dair özel birçok an belgelemiş olmanın yanı sıra DJ Shadow'un 1996 yılına can vermiş ilk albümü "Endtroducing"in kapak fotoğrafının da sorumlusu.

  3. 2017: En iyi 50 albüm

    Her sene dergi ekibinin birbirini yiyip kendi arasında küçük alevlenmelerin çıkmasına sebep veren Yılın En İyi 50 Albümü listemizi hazırlarken işleri biraz daha karıştıralım dedik ve değerlendirme ekibini çevremizden çeşitli müzisyen, yazar, DJ ve organizatörlerle genişlettik. Ortaya çıkan kabarık albüm havuzunu 50’lik bir listeye sığdırmak her ne kadar zorlasa da yıl boyunca ne denli nitelikli ve fazlasıyla özgün albüm çıktığı gerçeği bir kez daha yüzümüze çarptı. İşte Bant Mag.’ın 2017 yılından seçtiği en iyi 50 albüm burada!

  4. 2017: Yerli sahnede yılın en iyi 30 albümü

    Her geçen gün daha fazla ayakları yere basan albümün yayınlandığı yerli müzik sahnesi 2017’de de fazlasıyla hareketliydi. Köklü grupların ihtişamlı albümlerinden fazlasıyla tatmin edici ilk albümlere, işte 2017’de yerli sahnede üretilmiş uzunçalarlardan Bant Mag. ekibinin ve kalabalık jürimizin radarında en belirgin şekilde yerini alan 30 albüm!

  5. 2017: Müzik klipleri, yeniden basım ve derleme albümler

    2017’den göz alıcı klipler ve yeniden basılmış kimisi gizli kimisi çoktan âşık olunmuş albümler...

  6. Gökçen Kaynatan neden bir efsane?

    Geçtiğimiz Aralık ayında Gökçen Kaynatan’ın Finders Keepers etiketiyle yayınlanan ve erken dönem elektronik kayıtlarından özel bir koleksiyonu dinleyiciyle paylaşan plağının lansmanı kapsamında Bant Mag. Havuz’da gerçekleştirdiğimiz bu söyleşide, kendisinin neden bir efsane olduğunun temeline inmeye çalıştık.

  7. İstanbul punk mitolojisi: Tünay Akdeniz

    Tünay Akdeniz’in 1970-1980 arası yayınladığı şarkılarının toplandığı “The Godfather of Turkish Punk” plağı Ironhand Records tarafından geçtiğimiz Kasım ayında yayınlandı. Enstrümantal versiyonlar ile birlikte 12 parçanın yer aldığı albümde iki de sürpriz şarkı bulunuyor. Bu vesileyle Erinç Güzel, Tünay Akdeniz’le derinlemesine bir sohbete oturuyor.

  8. Aklımdakiler: kim ki o

    Yeni albüm "Zan"ın perde arkasını kim ki o'nun bir hayli uzun yolculuğunda çeşitli şekillerde yer almış müzisyenler, prodüktörler, DJ’ler ve sanatçıların gruba yönelttiği sorularla aralıyoruz.

  9. Aklımdakiler: Tuğçe Şenoğul

    Seni Görmem İmkansız ve Kahinar gruplarıyla yaptığı üretimlerin ardından kariyerinin ilk solo albümünü yayınlayan Tuğçe Şenoğul’a yakınındakiler, dostları ve hayatına bir noktada dokunmuş olan isimler merak ettiklerini sordu.

  10. Şarkı şarkı: Nilipek. – “Döngü” albümü

    Nilipek.'e gizemli sularda özgürce gezindiği, taptaze keşiflerle içtenliği bir araya getirdiği yeni albümü "Döngü"deki 12 parçayı sorduk, Merve Vural da hepsini tek tek resimledi.

  11. Aydınlıkları ve karanlıklarıyla 2017: Moon Duo

    Moon Duo’nun nefis synth partisyonlarından sorumlu Sanae Yamada’yla geride kalan yılı gözden geçirdik.

  12. 2017: En iyi 50 film

    İşte Bant Mag. ekibinin dünyada ilk kez 2017 yılı içerisinde vizyona girmiş ya da festival prömiyerini gerçekleştirmiş filmler arasından seçtiği en iyi 50 film!

  13. 2017: Yılın dizileri

    Dünyada ilk kez 2017 yılı içerisinde yayın hayatına başlamış olan yeni drama ve komedi dizileri ile mini diziler arasından, Bant Mag. ekibinin seçtiği en iyilerin yer aldığı 10’luk listeler!

  14. 2017: Ağlamaklı liste, yerli filmler, kuir filmler ve belgeseller

    2017’nin ilgiye değer diğer filmleri, yılın en iyi yerli filmleri, belgeselleri, kuir filmlerinin yer aldığı diğer listeler burada!

  15. A Yüzü B Yüzü: Jim Carrey

    Her sayı tartışmalı bir isme, filme ya da olaya iki farklı bakış açısından yaklaşan iki ayrı yazının sıralanacağı A Yüzü B Yüzü köşesinin ilk konuğu Jim Carrey. Geçtiğimiz aylarda Jim & Andy - The Great Beyond ile adından söz ettiren komedyen hakkında Melikşah Altuntaş açık, güneşli, Binnaz Saktanber ise sağanak yağışlı bir köşeden bildiriyor.

  16. 2017: Dikkat çeken kitaplar

    Severek takip ettiğimiz beş yayınevine 2017 içinde hem kendi yayınladıkları hem de diğer yayınevlerinden çıkan ve dikkat çekmek istedikleri kitapları sorduk.

  17. İnsanı duvara çarptıran bir belgesel: Lüfer

    Kimisine göre boğazın prensi, kimisine göre yırtıcı piranası olan lüfer balıklarının soyunun tükenmesi, yüzyıllardır lüfer etrafında örülen aşkın, muhabbetin ve afiyetin de sonuna işaret ediyor.

  18. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] genel yayın yönetmeni Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör Aylin Güngö[email protected] editörler