Podcast mecrasının iyice yaygınlaştığı bu zamanda seçenekler arasında kaybolmayın diye, ilk bölümü 2021’de yayımlanmış podcastlerden Türkçe ve İngilizce karışık, 30’luk bir liste hazırladık. Çoğunluğu müzik, sinema-TV, spor, politika, mizah, tasarım, bilim ve daha birçok başlığın geçtiğimiz bir senedeki yankılarını kulaklarınıza getirecek, kimileri ise zamansız muhabbetler.

5 N 1 L
5 N 1 L

Kaos GL Podcast çatısı altından yayımlanan 5 N 1 L, Yıldız Tar’ın sunumuyla Boğaziçi direnişi, ODTÜ Onur Yürüyüşü davası, cinsel ifadeler kesişiminde ortaya çıkan türlü fobiler, HIV gibi birbirinden önemli konuları, LGBTİ+’ların perspektifinden duymayı sağlıyor.

Absolutely Mental podcast
Absolutely Mental

Ricky Gervais, sinirbilimci ve filozof arkadaşı Sam Harris’e bağlanarak önemli olan ve olmayan bazı sorular soruyor. Modern yaşamın kaosu ve bilimsel mucizeler üzerine kafa yorarken ikilinin kahkahaları da dinleyene eşlik ediyor. 

Barış Özcan ile 111 hz
Barış Özcan ile 111 Hz

Barış Özcan, kendi sesinin en güçlü titreştiği yer olan 111 Hz’den sanat, tasarım ve teknoloji etiketli, sıra dışı öyküler anlatıyor. Müzikofili, transhümanizm, zaman gibi kavramların yanı sıra Voyager plakları, ASMR, beyaz gürültü gibi spesifik ses manzaralarından da haber veren, zihin açıcı bir program.

Berbat Bir Anne podcast
Berbat Bir Anne

Hamilelik sürecini de hesaba katarsak, son yedi yıldır yaşadığı annelik serüveninde karşılaştığı toplumsal baskılara, kendisini yetersiz hissetmesine sebep olan davranışlara ve kusursuzluk beklentilerine dair söyleyecekleri var BBA’nın. Annelerin de birer insan olduğunu hatırlatmayı dert edinen, mizahi bir iç dökümü.

Biricikseksüel
Biricikseksüel

Mental klitoris, Akış Ka, Kübra Uzun gibilerinin dâhil olduğu şık konuk seçkisiyle birlikte, bol gülmeli sohbetler eşliğinde biricikseksüel; cinsiyet kimlikleri, cinsel yönelimler, kuir teori, feminizm, beden gibi mevzuları kurcalıyor.

Chorus podcast
Chorus

Bant Mag. yazarlarından Ant Arın Şermet, Chorus’un her bölümünde değişen konuklarıyla birlikte, onların hayatında yer etmiş bir albümü masaya yatırıyor. Dosyalarda; Nilipek.’le The Who, Can Kazaz’la Eminem, Kaan Kural’la Duran Duran albümleri ve dahası bulunmakta.

çıplak ayaklar podcast
ÇIPLAK AYAKLAR’LA HERKES İÇİN DANS

Çıplak Ayaklar Kumpanya’sının İznik’teki arazisinde kurduğu açık hava dans platformunun bir uzantısı. Aslı Öztürk, Duygu Güngör, Büşra Firidin, Melih Kıraç ve Mihran Tomasyan’ın sesleri, Berke Can Özcan’ın müziğiyle kol kola girerek evlerde, bahçelerde, sahillerde ya da ormanlarda deneyimlenebilecek beş adet beden çalışmasıyla buluşturuyor kulakları.

Dear Me
Dear Me

Daha genç hâlinize bir mesaj verebilseydiniz, ne söylerdiniz? Komedyenler Katy Wix ve Adam Drake, her bölümde farklı bir konuğun çocukluk mekânlarını ziyaret ediyor; onları, kendi kişisel kazılarını yapmaya çağırıyor.

Death at the Wing podcast
Death at the Wing

Don’t Look Up ve Succesion’ın ardındaki isimlerden, çok yönlü sinema-TV kişisi Adam McKay, Reagan yönetimindeki ABD’ye basketbol perspektifinden bakıyor. Bencillik, ırkçılık ve şiddetin hüküm sürdüğü bir dönemde yıldızı parlayan basketbol oyuncularının kişisel öyküleri üzerinden politik okumalar yapan seri, heyecanla beklediğimiz ve aynı dönemden bir kesit sunacak yeni McKay dizisi Winning Time öncesinde döndürmelik.

Dip Gürültüsü podcast
Dip Gürültüsü

Socrates Podcasts ve HOOD Base ortaklığından seslenen Dip Gürültüsü’nde Artemis Günebakanlı ve konukları, müziğin medyasından ekonomisine, kültürel katkısından icra edildiği mekânlara uzanarak, Türkiye’deki müzik sektörünün bugünü ve geleceğine dair kapsamlı değerlendirmeler sunuyor.

Duende podcast
Duende

Aposto!’nun müzik ve sinema yayını Duende’nin ses odası. Keşif Sahnesi’nde Artemis Günebakanlı ve Taner Turna, Keşif Sineması’nda ise Emre Eminoğlu; her bölümde ağırladıkları konukların bilinen ve bilinmeyenlerine doğru, kafa açıcı olduğu kadar sürükleyici sohbetlere dalıyor.

Forever is a long time
Forever Is a Long Time

Prodüktör, müzisyen ve ses tasarımcısı Ian Coss’un, geniş ailesinde yaşanan tüm evlilikler boşanmayla sonuçlanmış. Coss, kendi anne ve babasından başlayıp boşanmış diğer akrabalarıyla da yaptığı röportajlar yoluyla aile kurumunu, sevgi ve anlayış kavramlarını araştırıyor; her bölüm özgün bir besteyle kapanıyor.

Frank Film Club with Maisie Williams
Frank Film Club with Maisie Williams

Sinema sektöründe çalışan üç kadın, bağımsız yapımlardan gişe rekortmenlerine, belgesellerden İngilizce dışındaki dillerde çekilenlere kadar geniş bir skalada filmler üzerine sohbet ediyor. Arya Stark’ımız Maisie Williams’ın da sesini duyacaksınız.

Karakutu Podcast
Karakutu Podcast

Özellikle gençlerin, egemen veya resmî olanlar dışındaki anlatıları da duymasını ve insan hakları konusunda daha fazla duyarlılık kazanmasını amaçlayan Karakutu Derneği, sivil toplumda, medyada ve akademik dünyada yaşananları konuşuyor.

Kayıp Eşya Bürosu
Kayıp Eşya Bürosu

Marcel Proust’un “Rastgele yatıştırıcı bir ilaç ya da tehlikeli bir zehir seçebileceğimiz dispansere benzeyen hafızalarımızda her şeyi bulabiliriz.” sözünden yola çıkan komedyen Özge Özel, çocukken yaşadığı zorbalıkları Zeyna’yla tanışmasına, kendisine ilk defa altyazılı film izleme deneyimi yaşatan The Sixth Sense’i astral seyahat öykülerine bağlıyor.

Kefe
Kefe

Çaylak bir avukat eski aşkıyla birlikte, cinayete kurban giden üniversite hocasının katilini bulmaya girişir. Yönetmenliğini Tülin Özen ve Tansu Biçer’in, başrollerini ise Sanem Öge ve Öner Erkan’ın üstlendiği legal-drama türündeki podcast serisi, dinleyenleri gizemli bir yolculuğa davet ediyor.

Kutsal Motor ile Bir Türkiye Uyarlaması

Kutsal Motor ekibi, Eyes Wide Shut’tan Call Me by Your Name’e, Parasite’tan Matrix’e kadar birçok ses getiren filmi Türkiye’ye uyarlıyor. Yönetmenin, oyuncuların, mekânların ve müziklerin dâhil olduğu, detaylı hayal seanslarını dinlemek için adresiniz Kutsal Motor Podcast kanalı. 

Le Guess Who? podcast
Le Guess Who?

Kendisini, dünyanın her yerinden taşan müzik ve onun yarattığı kültürlere adayan Utrecht merkezli Le Guess Who? Festivali’nin podcast kolu. Elektronik müzik sahnesine bir de Detroit, Chicago ve Berlin dışından bakmak, kadınların şifa vermek amacıyla ürettiği bir müzikal gelenekle tanışmak ya da medya partneri olduğumuz organizasyonda bizim için bir araya gelen John Dwyer ve Brigid Dawson’ın sohbetini dinlemek için kanala bir uğrayabilirsiniz.

Monocle on Design
Monocle 24: Monocle on Design

Mobilya, moda, zanaat, mimari ve dahası ekseninde süren konuşmalarla, tasarım dünyası hakkında bilmeniz gereken birçok şey burada. En heyecan verici stüdyo ve ekiplerden COP26’ya, Khruangbin’in turne posterlerinden Beyrut’un yeniden inşasına zıplayabilirsiniz.

Radiolab Mixtape podcast
Radiolab: Mixtape

Kaset formatı üzerinden; sesi kaydetme, düzenleme ve taşıma imkânı sağlamanın kültür, politika, tarih gibi başlıkları nasıl etkilediğine bakan beş bölümlük bir mini seri. Duraklardan bazıları: 1979 Tokyo’sunda bir park, 1946’da Bing Crosby’nin stüdyosu ve 90’lar Güney Sudan’ı.

Red Bull Yol Arkadaşım podcast
Red Bull Yol Arkadaşım

Sürücü koltuğuna yerleşen İsmail Türküsev, her bölümde yanına aldığı bir konukla birlikte birbirinden farklı rotalar çiziyor. “İstanbul’dan İzmir’e giderken eski yol mu yeni yol mu?”, “En iyi yolculuk şarkıları nelerdir?”, “Hangi NBA oyuncusuyla uzun yola çıkılır?” gibi sorular eşliğinde bir gezegen turu.

Renk Üstüne Sohbetler
Renk Üstüne Sohbetler

Manifold’dan, renklerin sanat ve tasarım alanlarındaki yerine dair işitsel bir arşiv projesi. Renk araştırmaları yapan Gizem Hız’ın yürüttüğü sohbetlerde; kök boya, Heidegger, uzay görüntüleri, Bauhaus ekolü gibi nice ilgi çekici konunun bahsi geçmekte.

Sanat Gezegeni İyileştirebilir Mi?
Sanat, Gezegeni İyileştirebilir mi?

İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları’nın yayımladığı “Ekolojik Dönüşüm İçin Kültür ve Sanat” raporundan dallanan programda Yiğit Özşener; tiyatro, edebiyat, sinema, müzik, mimari gibi farklı disiplinlerden konuklarıyla birlikte yaratıcı endüstrilerin, ekolojik kriz ve iklim acil durumuna karşı dünyalıları harekete geçirebilme potansiyellerini araştırıyor.

Southlake
Southlake

2018, Southlake, Texas. Bir lisede, beyaz öğrencilerin n-kelimesini kullandığı anları gösteren bir video ortaya çıkıyor. Bunun üzerine iki NBC News muhabiri, şehirde yaşayan Siyahlar, okul yönetimi ve milliyetçi gruplar arasındaki dinamikleri belgelerken, bir kentin ulusal yankı uyandıran yeni bir siyasi strateji için nasıl test vakası hâline geldiğini de anlatıyor.

Stay Away from Matthew MaGill
Stay Away from Matthew MaGill

Georgia-Florida sınırında yerleştiği küçük kasabada egzotik bitkiler fidanlığı kuran, yıllarca kimseyle iletişim kurmadan yaşayıp yalnız ölen bir yabancının gizem dolu hikâyesi. Beş yıllık bir araştırmanın sonucunda MaGill’in hayatına dair türlü gerçekler gün yüzüne çıkıyor; ayrıcalıklı bir çocukluk, bir Broadway oyuncusuyla evlilik, bir uçak kaçırma macerası bunlardan bazıları.

Takeline podcast
Takeline

NBA basınının şahsına münhasır yorumcularından Jason Concepcion ve eski WNBA şampiyonu Renee Montgomery’nin haftalık podcast serisi, gündem başlıkları ve analizlerin yanı sıra spor dünyasındaki kapsayıcılık hakkında da zihin açıyor. Alanında yetkin konuklar ve kimi format çeşitlemeleriyle çok yönlü ve takibi keyif veren bir NBA yayını.

The 33 1/3 Podcast
The 33 1/3 Podcast

De La Soul’la olan ortaklıklarından aşina olabileceğiniz prodüktör Prince Paul, müzisyen konuklarıyla birlikte, dönemleri tanımlayan albümleri inceliyor. David Bowie, J Dilla, Elliott Smith ve dahasının diskografilerine doğru uzun süreli dalışlar yapmak için buyrun.

The American Cinematheque Show
The American Cinematheque Show

Los Angeles merkezli, bağımsız ve kâr amacı gütmeyen bir kültürel organizasyon olan American Cinematheque yürütücülüğünde sinemanın derinliklerine yolculuk. Araştırmalar, özel röportajlar ve 30 yıllık arşivden çıkan kimi ses kayıtlarıyla örülmüş, oldukça kapsamlı film muhabbetleri, ödül sezonundan bildiriyor.

The Baffle Club
The Baffle Club

Haberler, popüler kültür, sokaklarda kulak misafiri olunan konuşmalar ve gündelik hayattan şaşırtıcı anlar, ortalama 20 dakikalık bölümlerde anlamlandırılmaya çalışılıyor. Başlıklardan bazıları şunlar hakkında: Dünya’nın küçüklüğü, Adele’in kilosuna olan takıntı, telefon bağımlılığı, 2021.

Unexplainable
Unexplainable

Zihin, seks, para gibi kavramlarla olan ilişkilerimizi incelediği explained serisinin ardından Vox için sıradaki durak, hiç bilmediklerimiz. Henüz yanıtlanmamış bilimsel sorular ve bilim insanlarının sonuca ulaşmak için denediği akıl almaz yolların kesişiminden kulaklarımıza sesleniyor.

  1. Batı’nın alıştığından farklı: Deadly Prey Gallery

    80’lerden bugüne; göz alıcı, abartılı imgeler ve capcanlı renkleriyle büyülü Gana film posteri geleneği.

  2. Rajab Eryiğit’in öz vatanı olarak Amerika

    “Amerika’ya gitsem bile Amerika’da olduğumu hissetmem.”

  3. Aklımdakiler: mor ve ötesi

    Merve Dizdar, Can Öz, Mabel Matiz, Simge Pınar, Can Karadoğan, Nisan Ak, Kanat Atkaya ve Cem Kayıran’dan mor ve ötesi’ne sorular var.

  4. Bir zorunluluk olarak yaratmak: Planningtorock ve dünyasını anlama biçimleri

    Planningtorock ile üretim motivasyonundan bedeniyle kurduğu ilişkiye, aidiyet özleminden turne planlarına varan bir sohbet.

  5. Mahzuni’yle her seferinde yeniden tanışma: Anlat bize Kaan Tangöze

    “Mahzuni, ‘Haşlayın Beni’nin sonunda ‘işleyin beni’ der. Bu bir vasiyet bence. Aldım, yürütüyorum.”

  6. Modern Japon müziğinin mimarı Makoto Kubota neler neler anlatıyor

    Bir yaşayan efsane, yeniden canlanan kayıtlar ve onlarca hatıra.

  7. 8 yazarın zihnini kurcaladık

    2020’nin son çeyreği ve 2021 içerisinde kimi ilk kimi yeni kitabını yayımlamış sekiz yazar, heyecan duyduğumuz yaratım dünyalarına dair merakımızı cömertçe giderdi. Burçin Tetik, Deniz Poyraz, Derya Sönmez, Emirhan Burak Aydın, Hande Ortaç, M. Özgür Mutlu, Sinem Sal ve Yiğit Karaahmet’e sorduk.

  8. İyi dost her şeydir: Bora Akkaş ve Emir Çubukçu sohbeti

    Tiyatro, diziler, halı saha WhatsApp grupları, öykü yazarlığı ve dahası.

  9. İnternetin geleceği ve Web 3.0: Umut mu, hayal mi, zırvalık mı?

    Okuduklarımız, gördüklerimiz, duyduklarımızdan derlediğimiz bir beraber düşünme pratiği.

  10. Sorularla, cevaplarla NFT âleminde geçen bir yılın ardından

    Türkiye parantezinde farklı disiplinlerden isimler, NFT’ye dair aklımızda dolananları cevaplıyor, deneyimlerini paylaşıyor.

  11. Butik olsun, küçük olsun ve keyif alınsın: Esra Muslu ve Selim Cenkel sohbeti

    Zahter London ve Marsel Lokumları’nın yaratıcıları, geleneksel lezzetleri korumak ve farklı şekillerde ortaya çıkarmak üzerine zihin açıcı bir muhabbete oturdu.

  12. Michel Franco seyirciyle diyalog kurabilmeye inanıyor

    Meksikalı yönetmen Michel Franco ile geçtiğimiz aylarda vizyona giren filmi “Nuevo orden”, ödül sistemine dair hisleri ve daha fazlası üzerine konuştuk.

  13. Ingvar Sigurðsson için her şeyin başı senaryo

    Ingvar Sigurðsson ile ödüllü “A White, White Day” performansının hazırlık sürecinden, konuk oyuncu olarak rol aldığı “Succession”a dair hislerine uzanan bir sohbet.

  14. Yakın dönemde radarımıza girmiş 16 yerli tasarımcı ve üretici

    Geçtiğimiz sene yola çıkan ya da yeni takibe aldığımız; kimi bireysel kimi ise ekip hâlinde çalışan yerli tasarımcı ve üreticilerle konuştuk.

  15. 2021: En iyi 100 yabancı albüm

    Yıl sonu albüm listelerini hazırlamak zevkli olduğu kadar her zaman zorlu bir süreç. 2021 de bereketli bir katalogla bu işi hiiiç kolaylaştırmadı doğrusu.

  16. 2021: Yerli sahneden 65 kayıt

    Uzunçalarlar ve EP’lerden karışık 65 kayıtla, 2021’de yerli sahneden neler dinledik, hatırlayalım.

  17. 2021: En iyi 10 toplama albümü

    Meksika'dan Güney Afrika'ya, Hollanda'dan Kolombiya'ya, 2021’den favori toplama albümlerimiz burada.

  18. 2021: En iyi soundtrack albümler

    Mark Mothersbaugh, Hans Zimmer gibi soundtrack denince akla gelen ilk isimler ile Mica Levi, Dan Deacon gibi kalıplar ötesi üretenler...

  19. 2021: En iyi 75 film

    Geniş havuzdan seçim yapmak hiç kolay olmasa da bir o kadar geniş jürimizle güçleri birleştirdik, 75 filmlik bir kayıt tuttuk.

  20. 2021: Türkiye sinemasından 15 film

    Özellikle ilk uzun metrajını çekmiş yönetmenlerin ve çıtayı yükselten belgesellerin iz bıraktığı bir senenin ardından.

  21. 2021: En iyi 40 yabancı belgesel / belgesel serisi

    Farklı coğrafyalara kamerayı çevirirken sorgulatan, ilham veren, gündem belirleyen veya sadece iyi vakit geçirten 40 belgesel.

  22. 2021: En iyi 10 dram dizisi

    Seyir zevki yüksek, sarsıcı, içerik ve biçimiyle çıtayı yükseğe çıkaran hangi yapımlar gündemimizdeydi? İşte 2021’in bizce en iyi 10 dram dizisi.

  23. 2021: En iyi 10 suç dizisi

    İlkeleri ve sevdikleri arasında kalan dedektifler, ne olursa olsun izini kaybettiren seri katiller, adalet düzenindeki sistematik ırkçılığın kurbanları ve dahası. İşte 2021’den favori suç dizilerimiz!

  24. 2021’in en iyi 10 komedi dizisi

    Dikkat! Yine sadece ekran macerasına 2021’de başlamış komedi dizilerinden bir seçki yaptık.

  25. 2021: En iyi 10 bilim kurgu / fantastik dizi

    Bilim kurgu ve fantastik dizi seçkimize edebiyat klasikleri ağırlığını koydu, animasyonlar yine eksik kalmadı.

  26. 2021: Türkiye yapımı 10 dizi

    Psikolojik gerilimden dönem hikâyesine, absürt komediden seri katil anlatısına 2021'den Türkiye yapımı diziler.

  27. 2021: Gündemimizden 50 kitap

    Gündemimizden 50 kitap seçkimiz 2021’de Türkçede basılmış kitaplardan oluşuyor. Kurmacalar ve kurmaca olmayanlar bir arada.

  28. 2021: En iyi 10 tiyatro oyunu

    2021'in en iyi tiyatro oyunları seçkimiz, prömiyerini 2021'de yapmış işlerden oluşuyor ama bir de bonus var.

  29. 2021: En iyi 30 podcast

    Bu sefer Ne Dinlesek? sorunuza podcastlerle cevap veriyoruz. İlk bölümü 2021’de yayımlanmış podcastlerden Türkçe ve İngilizce karışık, 30’luk bir seçki yaptık.

  30. Künye