İngiliz müzisyen, prodüktör ve yönetmen Jam Rahuoja Rostron’ın alter egosu Planningtorock, geride bıraktığımız 17 sene boyunca özgün yaklaşımıyla ürettiği besteler ve remiksler sayesinde güncel elektronik müzik havuzunda kendi kulvarını yaratabilenlerden biri oldu. Kuir varoluştan neşeyle bahseden şarkılar söyledi; cinsellik ve arzular eksenindeki araştırmalarına bulduğu sonik ifadelerle, politize olmuş bir dans müziği inşa etti.

Geçtiğimiz yılın özetine, yayımladığı iki slogan-vari tekli, “Gay Dreams Do Come True” ve “Her Heart Is My Home Now”un yanı sıra Arca ile bir düet ve Lady Gaga, Jehnny Beth gibileriyle ortaklıklar da sığdırdı Jam. 2022’de ise 50. yaş gününe özel olarak hazırladığı “Much to Touch” ve Anika’nın “Change”inin de dâhil olduğu yeni remiksleri inci gibi dizmeye devam ediyor. 

Planningtorock ile üretim motivasyonundan bedeniyle kurduğu ilişkiye, aidiyet özleminden turne planlarına varan bir sohbete koyulduk.

“Sadece sesimle oynandığında kendimi duyabiliyorum.”

“Kuir mutluluğa sahip olmanın çok politik bir yanı olduğunu hissediyorum.” demişsin. Müziğinle uzun zamandır patriyarka, mizojini ve toplumsal cinsiyet konularıyla da ilişkili hikâyeler anlatıyorsun. Bu bağlamda bizleri Planningtorock’ın bir fikri, bir hissi müzik parçasına doğru biçimlendirme sürecinden geçirebilir misin?

Bence şarkılarımın ortaya çıkışını hep ya kişisel tecrübelerim ya da bir arkadaş veya aileden gelen kimi deneyimler yönlendiriyor. O sırada içinde olduğum bir durum ya da mücadeleyi yapıbozuma uğratıp pozitif, umutlu ve eğlenceli bir şeye çevirmemi sağlayacak; bana ait bir yol bulmak için müziğe dönüyorum.

Müziğini oluştururken kendi açtığın yoldan gidiyorsun ve bazı teknik seçimleri, daha derin anlamları yansıtmak için yaptığını hissediyorum. Örneğin, perde değiştiren vokallerle anlatmak istediklerini biraz açabilir misin?

Bana göre ses perdemi kaydırmak, bünyeme testosteronu mikrodozlamanın ön bölümüydü. Değişen sesimi duyduğumda gerçek benliklerimi gördüm; bu yıllardır özlemini çektiğim, arzuladığım bir şeydi. Beden disforisi deneyimlerim konusunda bana yardımcı oldu. Sadece sesimle oynandığında kendimi duyabiliyorum.

Kökünü Berlin’den Talinn’e taşıma deneyimini paylaşabilir misin? Yeni evini bir “kuir ütopya” olarak tanımlamışsın. Bu süreçte hayatında ve müzikal yolculuğunda neler değişti?

20 yıl Berlin’de yaşadım ve bunlardan bazıları hayatımın en önemli zamanlarıydı. Sonra biriyle tanıştım, birbirimize âşık olduk ve onunla olabilmek için Tallinn’e taşındım. Burada birlikte yaşadığımız hayatı seviyorum. Hayatımda eksik kalan bir şeydi. O aidiyet ve yuva hissi…

“Her Heart Is My Home Now” için partnerin Riinu’nun da sana eşlik ettiği, iç açıcı, oldukça romantik bir klip çektin. Fikir nasıl ortaya çıktı?

“Her Heart Is My Home Now”u önceden yazmıştım ve şarkıyı kaydederken zihnimde bu süper romantik kuir aşk videosunu görmeye başladım. Ayrıca o sırada partnerimin memleketi Hiiumaa Adası’nda karantinadaydık ve ben kayıt yaparken o, atı Baron’un üzerinde, stüdyomun yanında geziniyordu; bu da bana çokça ilham verdi.

“Yaratmak zorundayım çünkü dünyamı böyle anlıyorum.”
planningtorock

Bir remiks üreticisi olarak Lady Gaga, Desire Marea, Jehnny Beth ve dahasıyla ortaklaştın. Remiks yaklaşımını nasıl açıklarsın? Orijinal malzemeye ne kadar dokunuyorsun? Sınırların var mıdır?

Ben her zaman, yalnızca vokali istiyorum. Benim için ses her şeydir ve vokal kayıtlarını almak çok heyecanlı. Sadece oturup sesi tekrar tekrar dinliyorum; çok güzel! Sonra onun etrafında bir parça inşa etmeye başlıyorum. Bazen vokallerin aralığıyla oynuyorum ve / veya notalarını değiştiriyorum. Ben çok vakit geçiririm, çok kurcalarım. Remiks yapmaya bayılıyoruuuuum.

Kick antolojisinin geçtiğimiz sene yayımlanan dördüncü albümündeki “Queer” adlı şarkı için Arca ile birlikte çalıştınız. Onunla paylaştığın yaratıcı süreci nasıl anlatırsın?

Bir süredir bir şeyler yapmak istiyorduk ve müzik sevgisine, kuir ifadeye ve hakiki benliklerimizi sergilemeye dair çokça paylaşımımız oldu. Onu çok seviyorum. Geçtiğimiz yılın başlarında Alejandra bana bir enstrümantal parça gönderdi ve onun üzerine şarkı söylemek isteyip istemediğimi sordu. Böylece şu anda duyduğunuz vokalleri kaydettim ve o da sevdi. Sonra orijinal enstrümantali ortadan kaldırıp onun yerine bu güzel, epik kuir marşı yarattık.

Instagram’da henüz yayımlanmamış bazı müzik parçalarını paylaşıyorsun. Bu aralar ne üzerinde çalışıyorsun? Senin için sırada ne olduğuna dair bazı ipuçları verebilir misin?

Elbette! 2022 için yeni müzikler kaydediyorum ama dürüst olmak gerekirse zaten her zaman kayıttayım haha! Yaratmak zorundayım çünkü dünyamı böyle anlıyorum. Bir de bazı turne planları için hazırlanıyorum. “Gay Dreams Do Come True” gösterimi gerçekleştireceğim.

  1. Batı’nın alıştığından farklı: Deadly Prey Gallery

    80’lerden bugüne; göz alıcı, abartılı imgeler ve capcanlı renkleriyle büyülü Gana film posteri geleneği.

  2. Rajab Eryiğit’in öz vatanı olarak Amerika

    “Amerika’ya gitsem bile Amerika’da olduğumu hissetmem.”

  3. Aklımdakiler: mor ve ötesi

    Merve Dizdar, Can Öz, Mabel Matiz, Simge Pınar, Can Karadoğan, Nisan Ak, Kanat Atkaya ve Cem Kayıran’dan mor ve ötesi’ne sorular var.

  4. Bir zorunluluk olarak yaratmak: Planningtorock ve dünyasını anlama biçimleri

    Planningtorock ile üretim motivasyonundan bedeniyle kurduğu ilişkiye, aidiyet özleminden turne planlarına varan bir sohbet.

  5. Mahzuni’yle her seferinde yeniden tanışma: Anlat bize Kaan Tangöze

    “Mahzuni, ‘Haşlayın Beni’nin sonunda ‘işleyin beni’ der. Bu bir vasiyet bence. Aldım, yürütüyorum.”

  6. Modern Japon müziğinin mimarı Makoto Kubota neler neler anlatıyor

    Bir yaşayan efsane, yeniden canlanan kayıtlar ve onlarca hatıra.

  7. 8 yazarın zihnini kurcaladık

    2020’nin son çeyreği ve 2021 içerisinde kimi ilk kimi yeni kitabını yayımlamış sekiz yazar, heyecan duyduğumuz yaratım dünyalarına dair merakımızı cömertçe giderdi. Burçin Tetik, Deniz Poyraz, Derya Sönmez, Emirhan Burak Aydın, Hande Ortaç, M. Özgür Mutlu, Sinem Sal ve Yiğit Karaahmet’e sorduk.

  8. İyi dost her şeydir: Bora Akkaş ve Emir Çubukçu sohbeti

    Tiyatro, diziler, halı saha WhatsApp grupları, öykü yazarlığı ve dahası.

  9. İnternetin geleceği ve Web 3.0: Umut mu, hayal mi, zırvalık mı?

    Okuduklarımız, gördüklerimiz, duyduklarımızdan derlediğimiz bir beraber düşünme pratiği.

  10. Sorularla, cevaplarla NFT âleminde geçen bir yılın ardından

    Türkiye parantezinde farklı disiplinlerden isimler, NFT’ye dair aklımızda dolananları cevaplıyor, deneyimlerini paylaşıyor.

  11. Butik olsun, küçük olsun ve keyif alınsın: Esra Muslu ve Selim Cenkel sohbeti

    Zahter London ve Marsel Lokumları’nın yaratıcıları, geleneksel lezzetleri korumak ve farklı şekillerde ortaya çıkarmak üzerine zihin açıcı bir muhabbete oturdu.

  12. Michel Franco seyirciyle diyalog kurabilmeye inanıyor

    Meksikalı yönetmen Michel Franco ile geçtiğimiz aylarda vizyona giren filmi “Nuevo orden”, ödül sistemine dair hisleri ve daha fazlası üzerine konuştuk.

  13. Ingvar Sigurðsson için her şeyin başı senaryo

    Ingvar Sigurðsson ile ödüllü “A White, White Day” performansının hazırlık sürecinden, konuk oyuncu olarak rol aldığı “Succession”a dair hislerine uzanan bir sohbet.

  14. Yakın dönemde radarımıza girmiş 16 yerli tasarımcı ve üretici

    Geçtiğimiz sene yola çıkan ya da yeni takibe aldığımız; kimi bireysel kimi ise ekip hâlinde çalışan yerli tasarımcı ve üreticilerle konuştuk.

  15. 2021: En iyi 100 yabancı albüm

    Yıl sonu albüm listelerini hazırlamak zevkli olduğu kadar her zaman zorlu bir süreç. 2021 de bereketli bir katalogla bu işi hiiiç kolaylaştırmadı doğrusu.

  16. 2021: Yerli sahneden 65 kayıt

    Uzunçalarlar ve EP’lerden karışık 65 kayıtla, 2021’de yerli sahneden neler dinledik, hatırlayalım.

  17. 2021: En iyi 10 toplama albümü

    Meksika'dan Güney Afrika'ya, Hollanda'dan Kolombiya'ya, 2021’den favori toplama albümlerimiz burada.

  18. 2021: En iyi soundtrack albümler

    Mark Mothersbaugh, Hans Zimmer gibi soundtrack denince akla gelen ilk isimler ile Mica Levi, Dan Deacon gibi kalıplar ötesi üretenler...

  19. 2021: En iyi 75 film

    Geniş havuzdan seçim yapmak hiç kolay olmasa da bir o kadar geniş jürimizle güçleri birleştirdik, 75 filmlik bir kayıt tuttuk.

  20. 2021: Türkiye sinemasından 15 film

    Özellikle ilk uzun metrajını çekmiş yönetmenlerin ve çıtayı yükselten belgesellerin iz bıraktığı bir senenin ardından.

  21. 2021: En iyi 40 yabancı belgesel / belgesel serisi

    Farklı coğrafyalara kamerayı çevirirken sorgulatan, ilham veren, gündem belirleyen veya sadece iyi vakit geçirten 40 belgesel.

  22. 2021: En iyi 10 dram dizisi

    Seyir zevki yüksek, sarsıcı, içerik ve biçimiyle çıtayı yükseğe çıkaran hangi yapımlar gündemimizdeydi? İşte 2021’in bizce en iyi 10 dram dizisi.

  23. 2021: En iyi 10 suç dizisi

    İlkeleri ve sevdikleri arasında kalan dedektifler, ne olursa olsun izini kaybettiren seri katiller, adalet düzenindeki sistematik ırkçılığın kurbanları ve dahası. İşte 2021’den favori suç dizilerimiz!

  24. 2021’in en iyi 10 komedi dizisi

    Dikkat! Yine sadece ekran macerasına 2021’de başlamış komedi dizilerinden bir seçki yaptık.

  25. 2021: En iyi 10 bilim kurgu / fantastik dizi

    Bilim kurgu ve fantastik dizi seçkimize edebiyat klasikleri ağırlığını koydu, animasyonlar yine eksik kalmadı.

  26. 2021: Türkiye yapımı 10 dizi

    Psikolojik gerilimden dönem hikâyesine, absürt komediden seri katil anlatısına 2021'den Türkiye yapımı diziler.

  27. 2021: Gündemimizden 50 kitap

    Gündemimizden 50 kitap seçkimiz 2021’de Türkçede basılmış kitaplardan oluşuyor. Kurmacalar ve kurmaca olmayanlar bir arada.

  28. 2021: En iyi 10 tiyatro oyunu

    2021'in en iyi tiyatro oyunları seçkimiz, prömiyerini 2021'de yapmış işlerden oluşuyor ama bir de bonus var.

  29. 2021: En iyi 30 podcast

    Bu sefer Ne Dinlesek? sorunuza podcastlerle cevap veriyoruz. İlk bölümü 2021’de yayımlanmış podcastlerden Türkçe ve İngilizce karışık, 30’luk bir seçki yaptık.

  30. Künye