Goat, Adoya ve bu hafta başka ne dinlesek?

Yazı: Cem Kayıran, Elif Öz, İlayda Güler, Zeynep Naz Günsal

İsveçli psikedelik rock oluşumu Goat, bir remiks derlemesiyle farklı sulara dalıyor. Adoya, ilk albümüne doğru geri sayımı başlatmışken, kafasındaki dolu sayfanın silinmesini bekliyor. Kid Koala, aynı zamanda bir kutu oyuna dönüşen bir albümle geri döndü.

Taze yayımlanmış albüm ve teklilerden hazırladığımız güncellenen çalma listemiz sizi bekliyor! Öne çıkan kayıtlar ise hemen aşağıda.

EP: Goat – Seu Sangue
(Rocket Recordings)

Gizemli psikedelik rock kolektifi Goat, geçtiğimiz yıl yayımladığı Oh Death albümünü takiben bir remiks derlemesiyle karşımızda. Thor Harris & John Mark Lapham, Sonic Boom, Shit & Shine ve Marlene Ribeiro’nun elinden geçen Goat güzelliklerine bir de yeni şarkı eşlik ediyor. EP’ye ismini veren “Seu Sangue”, meditatif ve incelikli bir kayıt.

TEKLİ: Hazel – LOTUS
(vibes forever, inc.)

İstanbullu rapçi Hazel’ın geçen eylüle tarihlenen parçası “ekselans”tan sonraki karanlık yeni teklisi “LOTUS”, İstanbullu emcee’yi hiç duymadığımız kadar buruk ve melankolik bir hâlde karşımıza çıkarmış. “Haze Gaze ‘singing era’sına resmen geçti mi?” diye de sormadan edemiyoruz. Sert kick’li drill mi drill parça, Hazel’den bir albüm için ağzımızı iyice sulandırıyor.

ALBÜM: Dave Okumu & The 7 Generations – I Came From Love
(Transgressive Records)

Siyah mirasını, adaletsiz bir toplumda yaşamanın ağırlığını ve Dave Okumu’nun aile tarihini araştıran I Came From Love, tam da bu bağlantılar sebebiyle müzisyene göre kendinden önceki nesilleri ve torunlarını kapsayan Dave Okumu and the 7 Generations adıyla yayımlandı. Bir koronun eşlik ettiği Grace Jones sesiyle açılan albüm, bir saati aşan akışı boyunca türler arasında yaptığı dengeli geçişler ve güçlü hikâye anlatımıyla dikkati hiç dağıtmadan birbirinden nefis sonik buluşların peşine takıyor dinleyeni. Bir tür çılgınlık; ortak olmaktan çekinmeyin.

TEKLİ: The National – Your Mind Is Not Your Friend (Feat. Phoebe Bridgers)
(4AD)

Yeni albümlerini 28 Nisan’da yayımlamaya hazırlanan grubunson teklisi güncel indie rock sahnesinin sevilen şarkı yazarlarından Phoebe Bridgers eşlikli. Bu ortaklıktan bekleyebileceğimiz üzere de hüznün dozu artırılmış. Grubun solisti Matt Berninger’ın ruh sağlığıyla ilgili problemlerini savunmasızca kaleme aldığı oldukça duygusal ve ağır sözlere sahip parça bir piyano melodisini takip ediyor. Berninger’in depresyonda geçirdiği senelerden etkilenen şarkının ismi, müzisyenin eşinin ona verdiği bir tavsiyeden geliyormuş: “Aklın senin arkadaşın değil.” 

TEKLİ: Rose City Band – Mariposa
(Rose City Band/Thrill Jockey Records)

Wooden Shjips ve Moon Duo‘dan aşina olduğumuz Erik “Ripley” Johnson’ın Portland menşeli psych folk projesi Rose City Band’in yoldaki albümü Garden Party’den son tadımlık “Mariposa”, listemizden cıvıl cıvıl bir bahar müjdecisi daha. Kıvrımlı gitar ve flüt melodileri, synth ve org düzenlemeleri de içeren ama fazlasıyla organik duyulan prodüksiyonu ile sakin ve tatlı bir parça. Moon Duo’cular Sanae Yamada ve John Jeffrey’den de katkılar içeriyor. 

ALBÜM: Kid Koala – Creatures of the Late Afternoon
(Envision Records)

90’lardan bu yana gerek scratchleri, gerek hip hop tandanslı electronica prodüksiyonları, gerek de alışılmışın dışında canlı performans deneyimleriyle; kendi ses evrenini uçsuz bucaksız bir oyun alanı olarak kurguluyor Kid Koala. Aralarında Manta Ray, Hammerhead ve Lealani düetlerinin de yer aldığı 20 şarkılık yeni koleksiyonu Creatures of the Late Afternoon da “bu köşeyi dönünce ne çıkacak karşımıza?” sorusunu bir an olsun eksik etmiyor. 

Oyun alanı konusuna geri dönmemiz gerek çünkü Kid Koala yine yapmış yapacağını! Albümün plak baskıları bir kutu oyun olarak tasarlanmış. İç kapak oyunun zeminine dönüşüyor, 150 özel tasarım kart, zar ve araba figürleriyle birlikte geliyor. Oyun için kaydedilmiş 8 ekstra şarkı da cabası!

TEKLİ: Alison Goldfrapp – NeverStop
(Skint Records/ BMG Music)

Elektronik duo Goldfrapp’in yarısı Alison Goldfrapp’in dördüncü solo teklis,i 80’lerden çıkagelmiş gibi synth dokunuşlarının spot ışığını kaptığı bir disko güzelliği. Alison Goldfrapp, bu şarkıyla hayattaki çatışmalar ve karışıklıklarla baş edebilmek için birbirimize ve doğaya bağlanmamız gerektiğini hatırlatıyor.

ALBÜM: Dilhan Şeşen – Kumdan İnşa Putlarla
(Gülbaba Records)

Dilhan Şeşen’in albümünü başlattığınız anda bir müzik serüveninin yanında sinematik bir evrene de adım atıyorsunuz. Şeşen, “canlılık” duygusunun hep gözetildiği ilk albümünü yer yer dalgalı yer yer bir çarşaf durgunluğunda olan bir okyanusa benzettiğini söylüyor ve yedi dakikalık gösterişli açılık şarkısı “Hergele” de bunun minyatür bir örneği gibi. Avangart öğelerin zenginleştirdiği Kumdan İnşa Putlarlar, yarattığı karanlık düzlemde yer yer alternatif rock, yer yer indie pop sularında gezintiye çıkarıyor. 

TEKLİ: Adoya – Bozuk Rüya
(Avrupa Müzik)

Sunset Stream’den tanıyabileceğiniz Ada Öykü Erdem, solo projesi Adoya ile geçtiğimiz seneden bu yana tekliler fırlatmakta. Fırından taze çıkan “Bozuk Rüya”, 28 Nisan’da yayımlanacak aynı adlı ilk albümden düşen son tadımlık aynı zamanda. Bobby Vinton’ın “Mr. Lonely”sini samplelayan parça; uzaklara gitmenin bir çözüm olmadığı bilinciyle öylece durup içine düştüğü bozuk rüyadan uyanmayı, kafasındaki dolu sayfanın silinmesini, düzelmeyi, değişmeyi bekleyen birinin hislerini aktarıyor kapkaranlık bir ses bulutunun ortasında.

ALBÜM: Shannon Lay – Covers Vol. 1
(Sub Pop)

2020’ye kadar üyesi olduğu Los Angeles çıkışlı punk rock grubu FEELS ve Ty Segall’s Freedom Band ile tanınan Shannon Lay, folk tınılarına yöneldiği solo kariyerini bir cover serisiyle devam ettiriyor. İlk bölümde Nick Drake, The Velvet Underground, Vashti Bunyan, Arthur Russell ve OCS gibi isimlerden parçalar yorumlamış.

TEKLİ: Mert Demir – Gözlerime Bak
(Pale Records)

Söz, müzik, kayıt, prodüksiyon; her şeyini tek başına üstlendiği yeni teklisinde sevdiğine “Bana bir şans ver, yok mu bir umut?” diye sesleniyor Mert Demir. Her yayınında pop titreşimlerini, karakteristik nüanslarla buluşturma geleneğine de devam ediyor. Parçanın iskeletini oluşturan bossa nova akorları, yer yer vokalle paslaşan alaturka melodilerle kol kola giriyor. Udda Tarık Tırıl’ı dinliyoruz.

ALBÜM: Xylouris White – The Forest In Me
(Drag City Inc./Remote Control Records)

2013’te The Dirty Three davulcusu Jim White ile lavtacı Giorgis Xylouris’in müzikal iş birliği Xylouris White’ın beşinci uzunçaları mücmel denebilecek tefekkür için de bir albüm. Grubun üçüncü üyesi kabul edilen Fugazi önderi Guy Picciotto’nun yine prodüktörü olduğu The Forest In Me içgüdüsel gelen, izlenimsel kalma kastında bir icra. Yunan halk müziği enstrümanları lir ve lavtanın stabil ve tonal ilerlediği, perküsyonun ise çeşitlemelerle ama minimal seyrettiği projede Akdeniz etkili avant rock ekibinin hepten serbest caz taraflarına da kaydığı hissediliyor.

TEKLİ: Glasxs – Kimseye Etmem Şikayet
(Avrupa Müzik)

Londra’da yerleşik müzisyen ve prodüktör Glasxs, 2021’de İngilizce ve Türkçe versiyonlarıyla yayımladığı Prenses Anksiyete’nin ardından yeni seslerle aramızda. Sonbaharda bir cover albümü yayımlamaya hazırlanan müzisyen, İhsan Raif Hanım güftesi “Kimseye Etmem Şikayet”i karanlık bir synth dehlizinde yeniden hayal etmiş. Kayıtları Londra – Stokholm hattında tamamlanan parçanın animasyon lirik videosu da burada.

EP: Kayra, A-Bacchus, Vinyl Obscura – Cehennem Kundaklayanlar
(Bağımsız)

“Zihnen ve halet-i ruhiye olarak rap dünyasının tam ortasındaki” üç kişi; Kayra, A-Bacchus ve Vinyl Obscura’dan altı parçalık taptaze bir kısaçalar huzurlarınızda. Rap’in geldiği yoldan geriye doğru baktıran, arşivlere dalan Cehennem Kundaklayanlar; üçlünün, taşlarını müzikal geleneklerinden izlerle döşediği yeni bir patikada, naif ve sert olanın uyumuna ses veriyor.

ALBÜM: Greg Foat & Art Themen – Off-Piste
(Athens Of The North)

İngiltere’nin şahsına münhasır piyanist, besteci ve prodüktörlerinden Greg Foat zaten senelerdir büyük bir hayranlıkla dinlediği saksafon ustası Art Themen’le beraber birkaç kez çaldıktan sonra, ortaklaşa bir uzunçalar kaydetmek istediğine emin olmuş. Deneysel bir ses yakalamak istediklerini en baştan bildikleri için stüdyoya bir sürü yeni ve farklı stillerden müzisyenle çalışmışlar. Ortaya çıkan sonuç ise harikulade! Themen’in yeri gelince akışkan yeri gelince daha dinamik saksafonu, synthler ve efekt pedallarının arpla beklenilmedik birleşimi, birbirine hep mükemmel bir armonide cevap veren enstrümanlar… Albümde kapak fotoğrafı ve şarkı isimleriyle kurdukları kayak teması ise yarattığı hislerle örtüşüyor: güneşin karla bezenmiş dağlara vurduğu apaydınlık bir anda gerçeklikten uzaktayız ve görebildiğimiz her yer sonsuzluğa gidiyor âdeta.

TEKLİ: Mandy, Indiana – Peach Fuzz
(Fire Talk)

Punk enerjisini dans pistiyle buluşturan Manchester çıkışlı dörtlü Mandy, Indiana’nın 19 Mayıs’a randevu verdiği i’ve seen a way, muhtemelen yılın en heyecan uyandıran ilk albümlerinden biri. Üçüncü durağımız “Peach Fuzz”, dinlerken terler dökmeye yeterli, zımba gibi bir endüstriyel techno kesiti. Valentine Caulfield’in çığlıkları kulaklarda çınlamaya uzun süre devam edecek.

TEKLİ: Juan Wauters & Frankie Cosmos – Modus Operandi
(Captured Tracks)

Juan Wauters, yaklaşan albümün ikinci tadımlığı “Modus Operandi” için, “Fool” ve “Sappho” şarkılarıyla indie pop sahnesinde adından söz ettiren New Yorklu grup Frankie Cosmosun solisti Greta Kline ile buluşmuş. Şarkının Fatos Marishta yönetmenliğinde çekilen klibi, Juan Wauters ve Greta Kline’ınn aylak aylak dolaşıp tuşlu telefonlarıyla konuşmaya çalıştıkları sokaklarda geçiyor.  

ALBÜM: Dinner Party – Enigmatic Society
(Sounds of Crenshaw / EMPIRE)

Çoğunlukla popüler müziklere yaratıcılık katmak, ince dokunuşlarla lezzetlerini artırmak için kapısı çalınan cazcılar, kendi iradeleri ve ekipleriyle bu işe giriştiklerinde sonuç bir başka oluyor. Robert Glasper, Terrace Martin, Kamasi Washington gibi çağımızın en yetenekli müzisyenlerinden birkaçını buluşturan Dinner Party, 2020’de yayımladığı ilk uzunçalarının ardından menüsünü yeniledi. Kökünü Siyah kültüründen alan müziklerin pek çoğundan izler barındırsa da bu kez odakta, 80’lerin synth dolu atmosferinin ruhunu taşıyan pırıl pırıl bir R&B koleksiyonu var. Kapanışı yapan “Love Love” ile kaslar bir bir gevşiyor.

TEKLİ: Yoni Mayraz – Palms
(Astigmatic Records)

Londra çıkışlı prodüktör ve müzisyen epey havalı bir caz-hip-hop sentezinin ötesine uzanıyor; akışkan ve temposunu şarkının davulları gibi gittikçe arttran bir flüt performansıyla müzisyen Joe Melnicove’u da arkasına alıyor ve ortaya “Palms” çıkıyor. Mayraz parçasını “palmiye ağaçlarının arasında hızlı, rüzgârlı, dikkatsiz bir yolculuk” olarak betimlemiş. 

TEKLİ: Kleo & Segah ft. Mavi – Küstük mü? 
(Warner Music Türkiye)

Türkçe rap sahnesinin isimlerini liste başı şarkıların künyelerinde görmeye aşina olduğumuz prodüktörleri Kleo ve Segah güçlerini birleştirdi. Yakında daha fazla ipucu alacağımız yeni Kleo albümünün çıkış teklisi olan “Küstük mü?”de ikiliye Mavi de eşlik ediyor. Lirik videosu hemen burada.

TEKLİ: King Krule – Seaforth
(XL Recordings)

Haberler güzel: Archy Marshal, Liverpool – Londra hattında mekik dokuduğu son bir iki yılda yeni bir King Krule albümü olacak şarkılar biriktirmiş. 15 şarkılık Space Heavy için ajandalarınızın 9 Haziran’ına şimdiden not düşebilirsiniz. İlk tekli “Seaforth”; tıkanıklığı, iç sıkıntısını melodik bir şekilde ifade etmek konusundaki yetisini bir kez daha ispatlar nitelikte. Jocelyn Anquetil imzalı, rüyalar arasında savuran klibi de burada.

ALBÜM: Fruit Bats – A River Running to Your Heart
(Merge Records)

Bağımsız folk-rock devlerinden Eric D. Johnson’dan A River Running to Your Heart, The Shins, ayrıca Anaïs Mitchell ve Josh Kaufman ile birlikte parçası olduğu süpergrup Bonny Light Horseman ile de tanıdığımız müzisyenin alabildiğine iyi titreşimler barındıran uzunçaları havadar ve panoramik; büyük duyulan bir iş. Hasretli yumuşak vokaliyle süslü dingin melodiler ve tarumar armonilere doygun, her ânı ayrı bir hassasiyet taşıyormuş gibi tınlayan albüm, aynı zamanda Johnson’ın kendi prodüktörlüğünü yaptığı ilk proje. Temasını  “duygusal coğrafya” olarak tanımladığı 10. stüdyo albümü ilerledikçe hem detaylanan, hem de daha genişleyen bir akışa sahip.

TEKLİ: Melike Şahin – Pençe
(Gülbaba Records)

Melike Şahin’in yeni teklisi rahat hissedip sığındığınız sevgili kucağını bir tarafa bırakıp; daha fazlasını hak ettiğinizi anlamanın ardından çıkılan yolculuk hakkında.“Rağmen kucağın köşküne, rağmen iki elin sesine. Mağlup değilim galip de. Hakkım fazlası bugünün” diyor. Müzisyen, parçayı Zafer Tunç Resuloğlu ile bestelemiş. Yardımcı prodüktör ise dillere dolanan “Nasır” parçasında da güçlerini birleştirdiği Sabi Saltiel.