Gojira'nın son harikası "Fortitude" hakkında bilinmesi gerekenler

Beş yıl önce yayımladığı son albümü Magma’yla iki Grammy adaylığı kazanan Fransız metal grubu Gojira, şanına yaraşır bir dönüş yaptı. 30 Nisan’da Roadrunner etiketiyle gelen Fortitude, ekibin şimdiye dek kaydettiği en incelikli işlerden biri. Albüme dair bilinesi kimi notları derledik.

Fortitude’da işlenen temalar

2000’lerde metal müziğin yol haritasını şekillendiren gruplardan biri olan Gojira, ilk kez iki albüm arasında bu kadar uzun bir ara verdi. Fakat albümle ilgili ilk eskizler, 2017 sonlarında ortaya çıkmış. Bu kez sırtını groove’a yaslayan ve ferah bir albüm için kolları sıvamış Gojira. Nitekim ekip bu fikri, “hem maskülen hem feminen enerjilerin bir arada var olabildiği” bir tema olarak tanımlıyor. Başlıca ilham kaynağı ise, kişinin yılmadan kendini ayağa kaldırabilmeye ve dünyada olan biten her şeyle yüzleşmeye cesaret edebilmesi.

Önceki albüm; Joe ve Mario Duplantier’in annesinin vefatının ardından, birini kaybetmeyi mesele edinen karanlık bir kayıttı. Fortitude’da ise perspektif çok daha genişleyip kolektif deneyimlere temas ediliyor. Harekete geçmeye davet söz konusu. Örneğin 2019’da yaşanan Amazon orman yangınlarına değinen “Amazonia” teklisi, bölgedeki yerel kabileler ve ormanın korunması için faaliyet gösteren kuruluş APIB (The Articulation of Indigenous Peoples of Brazil) için bir destek kampanyası eşliğinde yayımlanmıştı.

Grubun lideri Joe Duplantier, SPIN’e verdiği röportajda gezegenin karşı karşıya kaldığı ekolojik krizin yarattığı kırmızı alarmın yanı sıra toplumsal kutuplaşmanın da şarkı yazım sürecinde zihinlerini kurcalayan konulardan biri olduğuna dikkat çekiyor. Bir süre önce New York’a taşınan ve burada bir stüdyo kuran ekibin, bu şehirde kaydettiği ikinci albümü Fortitude. “Eğer New York’ta yaşıyorsanız, metroya bindiğiniz zaman herkesi telefonuna gömülmüş şekilde görebilirsiniz. Ne oluyor? 100 yıl önceden birini alıp metroya koysanız, ‘Arkadaşlar siz iyi misiniz? Yardıma ihtiyacınız var mı? Bu baktığınız garip dikdörtgen şeyler nedir?’ diye sorardı.” diyor Duplantier.  

COVID’in prodüksiyon sürecine etkileri

Kayıt süreci 2018 başında başlamış ve 2019’daki Knotfest Roadshow turnesinin ardından tamamlanmış. Kataloğunda Rush, L7, Foo Fighters, Sepultura, A Perfect Circle, Sonic Youth gibi gruplara rastlayabileceğiniz ses teknisyeni ve prodüktör Andy Wallace’a emanet edilen miks süreci de 2020 başlarında start almış. Florida’daki stüdyosunda çalışan Wallace, COVID-19 tüm dünyayı etkisine almadan önce üç parçayı tamamlamış fakat salgınla çalışmalara uzun bir ara verilmek durumunda kalmışlar.

Salgının başladığı dönemde Güney Fransa’daki babasını ziyaret eden Joe Duplantier, COVID sebebiyle çok uzun bir zaman dilimini burada geçirmiş. Hatta Landes Ormanı’ndaki bir kulübede, aylar boyunca bilgisayarından ve yeni albüm kayıtlarından uzak kalmış. Bahar ayları boyunca grup ve Wallace bir araya gelemediği için albümün yayın tarihi de planlanandan bir yıl sonraya ertelenmiş.

Yaşı sebebiyle bu süreçte fazlasıyla hassas olan Wallace, haziran ayında şarkılar üzerine yeniden çalışmaya başlamış ama stüdyoda tek başına olmayı tercih etmiş. Bunun kendisini fazlasıyla üzdüğünü söylüyor ünlü prodüktör. İlk kez birlikte çalıştığı Fransız grupla, miks aşamalarını Zoom görüşmeleri ve telefon konuşmaları üzerinden şekillendirmişler.

Kapak görselinin ardındakiler

Albümün ismi Fortitude (Türkçeye metanet olarak çevrilebilir), insanlara her ne olura olsun, kendinin en iyi versiyonu olma konusunda ilham vermek amacıyla seçilmiş. Kapak görselindeki çizim ise “albümün ruhunun” bir yansıması olarak yorumlanıyor. Şarkıları yazan, albümün prodüksiyonunu da üstlenen Joe Duplantier, kapak görselinin de ardındaki kişi. Kardeşi Mario, kendisine çeşitli savaşçı, şövalye ve yerli insan çizimlerinden bir seçki hazırlamış. Gustav Klimt’in 1898’de tamamladığı bilinen “Pallas Athene” resmi, kapağın ardındaki fikirlerin filizlenmesine yol açan eser olarak öne çıkıyor.

Kliplerle Fortitude

*Gojira, bu tematik çalışmasından şimdiye dek dört video klip paylaştı. 2020 yazında dinlemeye açılan çıkış teklisi “Another World”, bunlardan ilki. Maxime Tiberghien & Sylvain Favre ikilisinin yönettiği animasyon klipte Gojira üyelerinin bir uzay aracı inşa edip, yıllar yıllar sonra dünyaya dönüşünü izliyoruz. Bitkilerle örülmüş distopya Paris manzarası bir harika. Klibi buradan izleyebilirsiniz.

*İkinci klip “Born For One Thing” için görsel efekt uzmanı Charles De Meyer’le çalıştı Gojira. Bir müzede geçen klipte şarkının yüksek tansiyonuna, sürekli şekil değiştiren ve başına ne geldiğini tam anlayamadığımız bir karakteri (ve onun dönüştüğü diğer karakterleri) takip ediyoruz. Buradan izlenebilir. 

*Albümdeki favorilerimizden “Amazonia”nın klibinde Amazon Ormanları’ndaki tahribatı ve buradaki yerli kabilelerin yaşantısından kesitleri bir araya getirerek farkındalık yaratmaya çabaladı Fransız grup. Yönetmen koltuğunda yine Charles De Meyer’in oturduğu “Amazonia” klibi de burada.

*Fortitude’dan şimdiye dek paylaşılan son görsel eşlikçi, prömiyerini 30 Nisan’da yapan “The Chant”. Tibetli mülteci çocukların yüzleştiği kültürel ve ruhsal çatışmaları konu eden klibi Joe Duplantier yazdı; çekimler belgeselci Russell Brownley yönetmenliğinde 2019 sonlarında Hindistan’ın Batı Bengal bölgesinde gerçekleşti. Duplantier, Tibetli aktivist Tenzin Tsundue’nin şiirlerini okuduktan sonra bu hikâyeyi kaleme almış. Sinematik bir deneyim sunan video buradan izlenebilir.