Kış çorbası güzeli

Bazılarımız konuyu çözmüş olabilir ama bazılarımıza yalnızken yemek hazırlamak zaman zaman daha bir zor gelebilir. Kap kap yemek pişirme motivasyonunu zaten kimse genel olarak sürdürebilmek zorunda değil. Atıştırmalık, sandviç ya da salatamsı daha pratik yiyeceklerle birçok öğünü halletmek mümkün. Mutfaklarımızdan vegan ve hayatı biraz da olsa kolaylaştırmaya dönük öneriler paylaştığımız bir köşe burası ve buraya ilerleyen günlerde bu yöndeki deneyimlerimizden de yazarız. Ama şu anda tek tencerede bir şeyler pişirme moduna odaklanıyoruz ve konumuz kış çorbası. Çünkü bugünlerde tek tencereye sadece birkaç sebzeyi rastgele doğrayarak kendi kendine pişmeye bırakılacak bir çorba çok iyi geliyor. Isıtıp ısıtıp, peş peşe günlerce, her öğünde içilebilir.  

Kış çorbası derken vurgu mevsimlik sebzelerde elbette. Buradaki mantığı eve pek sık alınmayan (çünkü alınca ne yapılacağından emin olunmayan) sebzelerden kurmak anlamlı galiba. Bizimki de böyle bir öneri. Çorbadaki sebze kombosu şöyle: Kereviz, havuç, patates, pazı. Soğan ve sarımsak da var tabii. Sarımsak dışındaki sebzelerden birer adet kullanmak yeterli; sarımsaktan da zevkinize göre 3-4 diş atabilirsiniz. Pazının da yarım demeti bu çorbayı yeşillendirmek için ideal. Kalanını ister komşuyla paylaşın, ister tavada kavurun. Ama pazı oldukça kolay yıkanıyor, hiç göz korkutmasın. 

Sonradan su eklemeyin yeter

Hafta boyu içilebilir miktarda çorba pişeceği için en küçük tencereyi değil daha büyükçene bir tencere almak lazım. Dibine 2-3 kaşık zeytinyağı koyduktan sonra soyulan soğan, sarımsaklar, havuç, kereviz ve patatesi rastgele birkaç parçaya bölerek tencereye bırakın. Yıkanan pazıları da birkaç parçaya bölerek üzerlerine atın. Hiç ön pişirme, kavurma yok. Burada tek ayarlanması gereken şey, üzerlerine eklenecek su miktarı. O da çok kritik değil ama koyu kıvamlı çorba sevmeyenler için ideal bir akışkanlık yakalamak lazım. Sonradan su eklemek bütün lezzeti alıp götüreceği için su miktarını tam bu aşamada ayarlamalı. Bu yüzden karıştırdığınızda sebzelerin içinde çok rahatça yüzebildiği, neredeyse katı ve sıvıyı bire bir oranda görebildiğiniz bir denge tutturmak çalışıyor. Yani bu malzemelerle yaklaşık bir orta boy tencere çorba çıkacaktır. 

Su kaynamaya başladıktan sonra çok uzun sürmüyor çorbanın pişmesi. Kaynadıktan sonra tuzunu suyunu tadarak ayarlayabilirsiniz. En önemli baharat karabiber. Acısıyla sorununuz yoksa, boğazı biraz yaksın karabiber. Ayrıca abartmamak koşuluyla kimyon ve köri eklemek de yakışıyor. Kış çorbası blender’dan geçirilip kaseye alındıktan sonra isteyen içine sirke damlatsın, isteyen üzerine yağ kızdırsın. Sabah, öğlen, akşam içilir bu çorba. 

Sebze çöplerini atmak yerine sebze suyuna dönüştürmek

Bu gibi çorbaların lezzeti piştikten sonra su eklenmediği sürece pek yanıltmıyor. Ama yeri gelmişken pratik sebze suyu nasıl hazırlanır meselesini de açalım. Bunun için genel olarak artan sebzeleri, pişirilen ya da doğranan sebzelerin çöpleri buzlukta bir poşette biriktirilebilir. Bunlar neler olabilir? Soğan, patates, sarımsak, biber sapı, biber çekirdeği, ıspanak kökü, ıspanak sapı, pırasa, bezelye kabuğu, fasulye kabuğu, kereviz kabuğu, kereviz yaprağı, kereviz sapı, elma kabuğu, domates kabuğu, kabak sapı, maydanoz sapı… şeklinde uzar liste. Çöpe gitmek yerine doğrudan buzluktaki poşette birikecekler. Sonra da enerjinizin yerinde olduğu bir gün kocaman bir tencerede tuz, karabiber, defne yaparak ve istediğiniz diğer baharatlarla minimum 45 dakika kaynayacaklar. Sebze suyu varsa çorba pişerken herhangi bir aşamada dilediğinizce eklenebilir tabii. Ya da çorbayı bu suyla hazırlayıp lezzeti katlamak da mümkün.  

Yazı: Ekin Sanaç