Metin Akdemir ile sinemada kuir muğlaklık atölyesi ve dahası Yazarak Kuirleştirmek programında

CultureCIVIC Kültür Sanat Destek Programı’nın desteğiyle hayata geçen atölye ve konuşma programı Yazarak Kuirleştirmek, eylüle dek çevrimiçi olarak devam edecek. Seri kapsamında 19 Haziran’da kuir aktivist, yönetmen ve sanatçı Metin Akdemir’in sinemada kuir muğlaklığın izini sürmeyi hedeflediği bir atölye var: Muğlak/Mutlak Film Okumaları. 

1980’lerde ve 1990’ların başlarında çekilmiş üç filmdeki kadın homososyalliği ve yakınlaşmalarına dair çoğunlukla “mutlak değil muammalı” olan sahneler, bırakılan açıklıklar ya da üstü kapatılanlar üzerine bir konuşma başlatan Hayalimdeki Sahneler (2020) filminde yaptığı gibi Muğlak/Mutlak Film Okumaları atölyesi de üç filmi odağına alacak. Bunlar Gramofon Avrat (1987, Yusuf Kurçenli), İhtiras Fırtınası (1983, Halit Refiğ) ve Bu İkiliye Dikkat (1985,  Şahin Gök).

Akdemir’in atölye için seçtiği filmlerdeki muhtemel kuir ilişkiler onun okumaları mı yoksa “başka” nedenlerle imadan öteye geçemeyen ilişkiler mi? Ya da bu hikâyeleri kadınlar arası dostluğu mu anlatıyor? Atölye katılımcılarından kendi hayallerindeki sahneleri kurgulamaları bekleniyor.

19 Haziran günü 18.00’de başlayacak ve 40 dakika sürecek atölyeye kayıt olmak için buradaki formu doldurabilirsiniz.

Yazarak Kuirleştirmek programında başka neler var?

Baskı sistemlerinin insanların yaşamlarını cinsiyet, sınıf, ten rengi ve cinsellik açısından nasıl etkilediğini göstermeye odaklanan gazeteci, podcast yayıncısı ve yazar Rebekka Endler, 15 Haziran’da “The Ruler – On the Patriarchy of Objects and the Creation of Normality” [Cetvel/Hükümdar – Nesnelerin Patriyarkası ve Normalitenin Yaratımı Üzerine] başlıklı bir atölye verecek. Ataerkil ve ırkçı ideolojilerin çeşitli ölçme araçlarıyla çevremizdeki normları nasıl şekillendirdiğine dair genel bir bakış sunan atölye; kurallar, sayılar ve standartlar temelinde kategorizasyon ve dışlanmayı inceleyerek, tarihsel olarak marjinalleştirilmiş grupları güçlendiren yeni ölçme biçimleri geliştirmeyi hedefliyor. 

25 Haziran’da gerçekleşecekUf’taki Nesneler ve Doğaçlama Süreci Üzerine” başlıklı atölye, İz ve Ra’nın işbirliğinde şekillenen Uf (2022) adlı videoyu temel alıyor. Kolektif ve bireysel pratiğinde, şiddet içeren tarihlerin sürekliliğini biçimler, malzemeler, mekân ve dil aracılığıyla araştıran sanatçı İz Öztat’ın, toplumsal cinsiyetin normatif kod ve ifadelerini ters yüz etmeye odaklanan sanatçı Ra ile işbirliğiyle ortaya çıkan bu video, Zişan (1894-1970) ve Vita Sackville-West’in (1892- 1962) İstanbul’da yaşadıkları aşka odaklanır. İz ve Ra’nın kendileri ve aynı zamanda Zişan ve Vita oldukları araştırma sürecine ait sahnelerde, bedenlerine ve ilişkilerine bir seri nesnenin eşlik ettiği görülür. 

Zoom üzerinden gerçekleşecek konuşmaların kayıtları Türkçe ve İngilizce altyazılı olarak programın YouTube hesabında yayımlanacak. Program boyunca üretilen atölye çıktıları ise web sitesinde yer alacak. Temmuz ayı programında yer alacak isimler arasında Ari P. Büyüktaş, Suna Kafadar, Burcu Bilgiç ve Marina Papazyan var. Programın son aylarında ise Avrupa’nın önemli müzelerinden küratörler, koleksiyonları kuirleştirme politikaları üzerine konuşacak.