Vicdana dokunan öyküler: DAD

Yazı: Olcay Özer

Dipnot Yayınları’ndan çıkan DAD, Selahattin Demirtaş’ın cezaevinde kaleme aldığı beşinci kitabı ve üçüncü öykü derlemesi olarak karşımızda. Yer yer hüzünlü hissettiren yer yer absürt komediyle örülen hikâyelerle, yalın bir serüven.

Ne hakkında? Hikâye ne?

DAD, okuyucuyu adalet, umut ve vicdan arasında bir yolculuğa çıkarıyor. “İstanbul çöplüğünden adliye koridorlarına, lüks villalardan vergi dairelerine, ıssız adalardan tımarhanelere” uzanan bir derleme; Selahattin Demirtaş’ın üçüncü öykü kitabı. Yer yer hüzünlü hissettiren yer yer absürt komediyle örülen hikâyelerin yalın bir serüven vadettiği söylenebilir.

Okumadan önce bilmemiz gerekenler

Bu serüvene mektup yazarak başladığını söyleyen Demirtaş; yazar olmaya niyetlenmediğini, yazmasına esaret yıllarının vesile olduğunu Teşekkür metninde ifade ediyor. Selahattin Demirtaş, 4 Kasım 2016’dan bu yana cezaevinde dört kitap yazmıştı: Seher (2017) ve Devran (2019) başlığını taşıyan iki öykü kitabı ile Leylan (2020) ve Efsun (2021) isimli iki roman. DAD, Demirtaş’ın beşinci kitabı.

Kitaba dair en çok neyi sevdin?

Kitabın adı, içindeki aynı isimli öyküden geliyor. “DAD” İngilizce “baba”, Hintçe “mercimek”, Norveççe “senet”, Bengalce “beklemek” ve Kürtçe ise “adalet” demekmiş. Öyküde bir akronim olarak karşımıza çıkan “DAD”ın dünyada ne kadar başka anlamlara denk düştüğünü görmeyi ve bunların her birinin hikâyede tek tek anlam kazanabildiğini görmeyi çok sevdim.

Yazıma dair neler söyleyebilirsin? 

Yazıma dair en iyi betimlemeyi Selahattin Demirtaş Teşekkür yazısında, “Yazmak benim için bir direnişe dönüştü” diyerek aktarıyor okuyucuya; kitap, umut ve vicdana dokunan sakin ve sessiz öykülerin bir derlemesi. Yazar olmayı hiçbir zaman hedeflemediğini beyan eden bir yazarın, yazar olma yolculuğunun tatlı dili ve tevazusu tüm yazıma yansıyor.

Kısa sürede sürüklenerek mi okudun? Yoksa biraz sürünerek mi?

Öykülerin dili ve sıralanışı öyle tadında öyle sade ve düşünülmüş ki okuyucu onu karanlığa daldıran bir öyküden aydınlığa bu sadelik sayesinde hızlıca çıkabiliyor. Tadında biten her öykü, bir sonrakine sürüklüyor.

Okurken hiç Google’ladığın şeyler oldu mu?

“DAD”ın başka anlamları da var mı diye bir araştırma yapılıyor ve Felemenkçe “okunması gereken” demek olduğunu gösteren bu arama okuyucuda bir tebessüm bırakıyor.