Aftersun büyüsüne çağıran bir fragman daha

Charlotte Wells imzalı Aftersun, hakkında konuşmaya doyamadığımız, senenin en özel filmlerinden biri. Festival gözdesi yapımın haklarını elinde bulunduran MUBI, yepyeni bir fragman paylaştı.

“Keşke daha uzun süre kalabilseydik.”
“Bence de.” 

Geçtiğimiz haftalarda Ayvalık Uluslararası Film Festivali ve Filmekimi programlarında izleyiciyle buluşan film, pek yakında MUBI’de olacak.

İskoç yönetmen Charlotte Wells’in ilk uzun metrajı olan Aftersun, çocuk oyuncu Frankie Coiro ve Paul Mescal’in muazzam performanslarıyla bir baba kız hikâyesine yakından bakıyor. Odakta, çok genç yaşta baba olmuş, çocuğunun annesiyle yollarını ayırmış Calum ve ilkokul çağındaki kızı Sophie’nin Muğla’da geçirdiği birkaç yaz günü var. Sarı bileklikleri, Macarena dansıyla 90’lar ya da 2000’lerin başında çocuk olanları direkt yakalayacak “her şey dâhil” tatil konseptli bir otelde birlikte güzel vakit geçiren, birbirini çok seven iki insanı acele etmeden tanıtmaya başlıyor film. Zaman geçtikçe anlaşılıyor ki Calum önlenemez şekilde yaşamdan giderek kopuyor; “gerçekten” yapamadığına, günleri sürdüremediğine ikna ediyor. Sophie ise masum bir çocuk olarak hayatı keşfetme, bir adım ileri gitme arzusuyla dolup taşmakta. Yüzeye pek çıkmasa da ikisi de birbirine dair kaygılar besliyor; tüm bu anlar küçük Sophie’nin çektiği video görüntüleri ve yetişkin Sophie’nin zihninden süzülenleri birleştiriyor.

Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nin ardından Aftersun hakkında şöyle yazmıştık:

“Charlotte Wells, diyalog yazımında da oldukça becerikli ancak daha çok, yakın planlarda kullandığı imgeler, konuşulmayan anlarda oyuncularından aldığı tepkiler ve aynı temayı vurgulamak için seçtiği şarkılar aracılığıyla çok sezgisel bir sinema dili yaratıyor. Aftersun’ın büyük kısmı derinden yankılanan bir huzursuzluk içinde neler olduğunu, Calum’un depresyonunun sebebini anlamaya çalışmakla geçiyor. Paul Mescal’in Under Pressure’lı dansı ve belirmek üzere masaya bırakılan polaroid kâğıtlı sahneyle birlikte film, deyim yerindeyse kopuyor. Seyircinin Aftersun’a, Sophie’yle Calum’un ise birbirine veda ettiği müthiş finale kadar bünyeyi anlatması zor hislerle kuşatıyor. İzlerken bir tür büyüye kapılıp, o an belirli bir mesafeden, iki boyutlu bir perde üzerinde akan bir anlatıyı takip ettiğinizi unutacak; her birinin titizlikle örüldüğü çok açık olan detaylarını büyük bir zevkle keşfederken, ‘Sinema iyi ki var!’ diyeceksiniz.”

İlgililere duyurulur: Yönetmenin serüvenine dair taşları yerine oturtacak iki Charlotte Wells kısasına Vimeo üzerinden göz atılabiliyor. Aftersun’ın tortuları, cesaret sorunsalı ve bir overdesign incelemesi için ÇIFIT’a uğrayabilirsiniz.