Karmaşık ağlar üzerine dünya çapında yapılan çalışmaları biraz daha yakından tanımak üzere 2010 yılından beri düzenlenen Arts, Humanities, and Complex Networks konferansının düzenleyicilerinden Roger Malina ile konuştuk.


Dünyanın her yerinden katılımcılarla, kompleks ağları, sanat ve beşerî, fizikî bilimlerle ilişkilendiren Arts, Humanties, and Complex Networks konferansına, ülkemizden 2012 yılında katılan Burak Arıkan sayesinde daha yakından bakma şansı bulduk. Konuya dair merak ettiklerimiz üzerinden, 2010 yılından beri Boston, Budapeşte, Chicago ve son olarak Kopenhag’da yapılan bu konferansları üç yıldır Texas Üniversitesi’nde sanat tarihçisi olan Maximillian Schich’le birlikte düzenleyen, yine aynı üniversitede fizik profesörü olan ve Leonardo Yayınları’nda editörlüğünü sürdüren Roger Malina ile konuştuk.

Karmaşık Ağ konseptini kendi kelimelerinizle tanımlayabilir misiniz?
Karmaşık bilimler alanı 80’lerde, varlıkların etkileşiminin davranış formasyonu ve belirme biçimini incelerken geliştirildi. Varlıklar arası etkileşimi kontrol eden basit kurallardan öngörülemeyenlerin, yani fenomenlerin geliştirilebilmesinin keşfi ile ortaya çıkan “belirme” konsepti anahtar oldu. Karmaşık Ağ bilimi, bir dizi organize edici prensibi açığa çıkarmış fizik ve matematiğin bilimsel araştırması olarak geliştirildi. Bu derin yapısal anlayış biçimi, pazarlamadan devlet gözetimine, davranış psikolojisinden beşeri bilimler gibi uygulamaların keşfine kadar birçok şeye neden olmuştur.

Sempozyum için pek çok farklı yerden gelen ve karmaşık ağlar üzerine çalışan bu kişilere nasıl ulaşıyor ve nasıl seçiyorsunuz?
Organize eden komite Max Schich, Isabelle Meirelles ve benim. Biz makale önerileri için yıllık bir çağrı yayınlıyoruz. Çok fazla öneri alabiliyoruz ve bunları dikkatle inceletiyoruz. Geçtiğimiz yıl sunulmuş önerilerden sadece yüzde 17’si kabul edildi örneğin… Aynı zamanda konferansa ana konuşmacılar da davet ediyoruz. Sanat ve beşerî bilim alanlarında geniş başlıklar içeren seçimler yapmaya özellikle dikkat ediyoruz. Bu bağlamda tıp alanından bilim insanlarıyla modern müzik teorisyenlerinin etkileşimini görmek ayrıca heyecan vericiydi! Karmaşık Ağ biliminin teknik ve araçları gerçekten disiplinler üstüdür ve disiplinler arası değişim ve projeleri destekler.

Image
Image
Image

Fizik gibi belirli metotlar içeren alanlarla sanatın bir araya geldiği işlerin zorlayıcı tarafları var mı, nasıl değerlendiriyorsunuz? Önümüzdeki 5-10 yıl içinde daha da fazla sanatçının kompleks ağ alanında çalışmasını bekliyor musunuz? İlgi çeken gözlemleriniz nelerdir?
Şu an sempozyumdaki bütün sunumları, illüstrasyonları koyduğumuz, ahcncomapanion.info adında bir web sitemiz var. Bunun yanısıra Sanat, Beşerî Bilimler ve Karmaşık Ağlar (Art, Humanities, and Complex Networks) adı altında, büyüyen sunum koleksiyonunun bir yıllık malzemesini kapsayan, Amazon’da da bulabileceğiniz bir e-kitap yayımlayacağız. Karmaşık Ağlar’ın yapısı ve içeriğinin temsilinin bütün çarpıcı yönlerini icat eden sanatçı Santiago Ortix tarafından sunulan çok enteresan bir çalışma var. Manzara ressamlığının yeni bir formu olarak hayal edilebilir. Bir diğer enteresan şey de, bilimsel görselleştirme çalışmasının doğal olarak yeni sanat yapma formlarına neden olması. Sanatçıların yaptıkları şeylerden birinin de doğrudan duyularıyla, yani göz ve kulaklarıyla topladıkları verileri alarak anlam ve yorum içeren sunumlara dönüştürmek olduğunu hepimiz anlayabiliyoruz. Bugün sanatçılar üç boyutlu görsel ortamlardan interaktif ekranlara, bilimsel veriyi  anlam ve yorum içeren betimlemelere dönüştüren her türlü yeni formu keşfediyor. Filmin normal bir sanat alanı hâline gelmesi nasıl yıllar aldıysa, sanatçıların bu yeni formları kalıcı etkisi olacak biçim ve içeriklere dönüştürmeleri de zaman alacaktır.

Ağlar içinde toplanan bilginin son on yılda hızlıca geliştiğinin söyleyebiliriz. Bilginin farklı kaynakları ve merkezleri nelerdir?
UT Dallas’taki bir profesörümüz, Prof. Cindy Shen, sosyal bilimsel denilen bu yeni alanda çalışıyor. Kendisi örneğin, çok popüler olan bilgisayar oyunlarında yer alan milyonlarca oyuncunun bilgisini kullanıyor. Sosyal ağ formasyonu üzerine çalışabiliyor, ama aynı zamanda internet üzerindeki sosyal ağların doğasını fiziksel dünyadaki sosyal ağlarla da karşılaştırabiliyor. Bu sayede birbirleriyle ne kadar yakın bir ilişki içinde oldukları, ve sosyal psikolojinin internet üzerinden yürütülen bilimsel araştırmasının fiziksel dünyadaki insan davranışını daha iyi anlamak için kullanılabilir olduğu ortaya çıkıyor. Fiziksel dünyadaki trend ve şekilleri belirlemek için online verileri analiz eden, büyüyen bir saha var. Bir dahaki konferans California Üniversitesi, Berkeley’de olacak. Herkesi sunum önerileri için destekliyoruz.

  1. Beş yıl önce on yıl önce

    1 Kasım 192885 yıl önce bugün 1353 sayılı “Yeni Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun” kabul edildi. 3 Kasım

  2. Kırsalın Gizemli Düşleri: Dan Attoe

    Ressam, heykeltıraş, doğa düşkünü, motosiklet tutkunu ve boğa dövüşçüsü Dan Attoe ile kırsaldan ve şehirden, göçmekten ve kök salmaktan, aileden ve kunduzlardan bahsettik.

  3. Isaac Cordal: Follow the Leaders

    Küçük beton heykelciklerle dolu çantasıyla dolaştığı sokaklarda minyatür dünyalar yaratan Isaac Cordal ile yazın bu topraklar çalkalanırken Nantes'de yarattığı "Follow the Leaders" isimli anti-kapitalist şehircik üzerine kısacık bir sohbet ettik.

  4. Sivil ağ haritalama: Ağlar müşterektir

    “Bu çağın petrolü veri” diyen Burak Arıkan’la karmaşık ağ haritaları üzerine konuştuk… Karmaşık ağ sistemleri üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan sanatçı

  5. Sanat bilim ve karmaşık ağlar

    Karmaşık ağlar üzerine dünya çapında yapılan çalışmaları biraz daha yakından tanımak üzere 2010 yılından beri düzenlenen Arts, Humanities, and Complex

  6. Tapınaklar Şehrinde Grafiti: Imagine

    Sneha Shrestha aka Imagine ile Nepal, Katmandu sokaklarındaki boy göstermeye başlayan grafiti, hayalleri ve üretimleri üzerine konuştuk.

  7. Neden intihar bombacısı olmak istiyorum

    Akademisyen ve SIFIR olarak tanıdığımız müzisyen Zafer Aracagök ile en son kitap formatında yayımlanan, sinir uçlarına hitap eden, I Want to Be a Suicide Bomber projesini konuştuk.

  8. William Onyeabor: Uzayda hasıl olan elektrik Nijerya’ya varınca

    Uzayda hasıl olan elektrik Nijerya’ya varınca

  9. Zeki, çevik ve mutlu bir üçlü: Bubituzak

    Bubituzak, uzun zamandır beklenen ilk albümü Uzay Yolları Taşlı’yı yayınlamaya hazırlanıyor

  10. Konser ekonomisine dair Bölüm II: Bilet fiyatı uygulamaları, karaborsa, süperstar etkisi ve rant

    Futbol nasıl sadece futbol değilse, müzik de sadece müzik değil.

  11. Çocuksu bir masumiyet, asi eğilimler ve karmaşık sinyaller

    1980-1988 yılları arası. İngiltere sokaklarındaki underground pop müzik furyası. Dağınık saçlar. 60’lardan rağbet görmeyen kılıklar. Bilindiği zorlayan ve sıradan çıkarımları imkânsızlaştıran cinsiyetsiz imajlar. A Scene In Between kitabının yaratıcısı Sam Knee “oradaydı” ve bize o günleri anlattı.

  12. Teftiş: Bu ay ne dinlesem?

    Yeni müziğe dair bu ayki mesaimiz, artısıyla eksisiyle, burada.

  13. Müziğe dair kısalar

    Huzur bozanların en yücesi Lou Reed ve sanatçının bir mutsuz olarak portresi...

  14. Beyazperdenin Renkli Saçlı Karakterleri

    Bu ay gösterime giren Blue is the Warmest Color’ın mavi saçlı karakteri Emma, sinema tarihinin yakın dönem örnekleri üzerinden, renkli saçlı diğer karakterlere doğru şöyle bir uzanma eğilimi yarattı bizde...

  15. Kim Cameron Diaz hakkında bir yazı okumak ister ki!

    Bu ayın sonlarına doğru gösterime giren The Counselor filmindeki performansıyla övülen ve hakkında Oscar adayı olabileceği şeklinde yorumlar dahi dolaşmaya başlayan Cameron Diaz’a biraz yakından bakmak gibi bir eğilimi olan kimse var mı ki?

  16. 19. Gezici Festival hakkında bilmeniz gereken 10 şey

    Sinemasal gezi, 19.yılında yoluna devam ediyor...

  17. Bu ay ne izlesem?

    Sinema salonlarında büyük bütçeli yerli filmlerin etkisini göstermeye başladığı kasım ayında, vizyonda vaha hissi estiren güçlü bağımsız sinema örnekleri de nefes aldırıyor.

  18. Zirvelerde Geçen Bir Hayat: Tunç Fındık

    Yüksek irtifa dağcılığı ve yamaç tırmanışı konusunda ülkemizi uluslararası arenada başarıyla temsil eden bir isim Tunç Fındık. Dağcılık alanında global bir lider konumundaki The North Face markasının Türkiye resmi atleti Fındık ile The North Face 2014 sonbahar kış koleksiyonu lansman davetinde karşılaştık ve zirveler üzerine sohbet ettik.

  19. SALT Galata: Sürdürelebilir Bir Zaman Mekanı

    Güncel sanat, sosyal tarih ve ekonomi, mimari ve kent yaşamı gibi konularda düzenlediği pek çok sergi ve atölyeler yanısıra araştırma programlarıyla da öne çıkan SALT Galata binasının restorasyon sürecini ve mekânsal kurgusunu bugüne kadarki faaliyetlerini ve hedeflerini SALT İletişim ve Yönetim Direktörü Derya Açar Ergüç'le konuştuk.

  20. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] sorumlu yazı işleri müdürü J. Hakan Dedeoğ[email protected] genel yayın koordinatörü