Bubituzak, uzun zamandır beklenen ilk albümü Uzay Yolları Taşlı’yı yayınlamaya hazırlanıyor…


Şimdiye kadar Çilekeş, Kara Orkestra, Kreş, Yasemin Mori gibi farklı isimlerle beraber karşımıza çıkan Ali Güçlü Şimşek, Görkem Karabudak ve Emrah Atay’ın Voltran’ı oluşturmasıyla dünyaya hızlı bir iniş yapmıştı BubituzakBir günde yazılmış ilk albümünün şarkılarını bugüne kadar verdikleri konserlere gelen herkesin aklına kazımayı başaran üçlü, nihayet ilk albümünü yayınlamaya hazırlanıyor. Kendi tâbirleriyle “inişe hazırlanan” Bubituzak’a ilk albümün hazırlık süreci ve Uzay Yolları Taşlı adlı albümde bizi nelerin beklediğiyle ilgili merak ettiklerimizi sorduk. Grup üyelerinin de aslında Bubituzak’a Bubi dediğini de bu röportajımızla öğrenmiş olduk!

Bugüne kadar onlarca farklı albümde yer almış müzisyenler olarak, yeni diyebileceğimiz bir projenin ilk albümünü yayınlamak nasıl hissettiriyor?Gözlerimizden falan ışıklar çıkıyor. Bireysel anlamda bugüne kadar biriktirdiğimiz pek çok şey Bubituzak içinmiş de haberimiz yokmuş gibi. 

Bubituzak için albüm yayınlamak ne ifade ediyor?
Polis çevirmesi olduğunda çıkartıp gösterecek bir kimliğin olması gibi.

Üçünüzün de şimdiye kadar başka projelerini dinledik. Hâlâ çaldığınız farklı gruplar da var. Şarkı yazım süreçleri, kayıt teknikleri vb. müzikal yaklaşımlar açısından Bubituzak, diğer projelerinizle kıyasladığınızda ne gibi farklılıklar içeriyor?
Önceki deneyimlerle karşılaştırınca Bubituzak’ta her şey fazla rahat ve hızlı gelişiyor. Mesela her ne kadar yayınlanmamış olsa da iki buçuk yıl önce ilk albümümüzü bir günde besteleyip, kaydedip, miksleyip, paketlemiştik. Zeki, çevik ve mutluyuz. Ayrıca sağ olsun Görkem; üç kişiyiz ama dört kişilik çalıyoruz.

Uzay Yolları Taşlı’nın hazırlık sürecinden biraz bahseder misiniz? Kayıtlar nasıl bir ortamda yapıldı?
Hazırlıklar Kalamış’taki eski stüdyomuzdaydı. Bubituzak’ta doğal ve düzenli bir üretim olduğu için aslına bakarsan son iki buçuk yıldır her ân her şeye hazır gibiyiz. Kayıtlar Mike Nielsen’in ışığında geçen sene Haziran 18 ile 30 arasında Deneyevi’nde canlı olarak yapıldı. O zamandan bu zamana bir yıldan fazla oldu. Neredeyse ikinci albümü bile hazırladık ama hâlâ her şey bir anda oldu gibi bir his var içerde. Malûm zaman izafî.

Şimdiye kadar konserlerinizle kendinize hatırı sayılır bir kitle oluşturdunuz. Sizce ilk albümünüz ve konserleriniz tını ve hissiyat olarak birbirine ne kadar yakın?
Yaklaşımımız da kullandığımız ekipman da aynı. Konserde nasıl çalıyorsak albümde de aynı şekilde canlı çaldık. En büyük fark stüdyodayken bir parçayı tekrar tekrar çalıp kaydetme özelliğinin her zaman açık olması. Tabiî bu bir avantaj mı, dezavantaj mı tartışılır.

Albüm kayıtlarında bu aklınızda olan bir detay mıydı?
Tabiî ki.

Image

Bubituzak’ın müziğinin vokal bazlı bir müzik olduğu aşikâr. Şarkı sözlerinizde de bir şeylerden isyan etme hâli var gibi hissediyorum. Bubituzak şarkıları nelerden beslenerek ortaya çıkıyor?
Bubi kendisini her an geliştirmek isteyen ve fikrini söylemekten kendini alıkoyamayan herhangi biri aslında. Genel olarak insandan bahsediyor. Güzelliklerinden veya yüzüne gözüne bulaştırdıklarından. Baktığımız ve gördüğümüz her şeyden beslendiğimiz bir gerçek. Arkadaşlar, bitkiler, kitaplar, rüyalar.

Şarkılar sözler üzerine mi inşa ediliyor?
Aslında bu biraz tavuk-yumurta, yumurta-tavuk döngüsü gibi, ne desen doğru.

Bubituzak’ı önceden bilen, konserlerini takip eden dinleyicileri albümde şaşırtacak detaylar var mı?
Belki henüz dinlememiş olanlar arasında şaşıranlar olabilir ama daha önce ucundan da olsa dinlemiş olanların çok da fazla şaşıracağını sanmıyorum. Verdiği sözleri tutan ve çok daha fazlasını vaat eden bir albüm.

Uzay Yolları Taşlı isminin bir hikâyesi var mı? 
Yakın çevremizle beraber uzaya gitmek gibi bir hedefimiz var. Yola çıkmadan önce ilk adım, yol ve hava koşullarından haberdar olmak.

Bildiğim kadarıyla uzun süredir yayınlamayı bekliyor bu albüm. Albümün yayınlanmasının uzaması motivasyonunuzu nasıl etkiledi?
İnsan hayatta neyden motive olduğunu bulduğunda pek çok şey çok daha kolaylaşıyor. Mesela bizim için müzik yapmak ve yeni iletişimler kurabilmek yeterince büyük bir motivasyon. Türlü sebeplerden ötürü ilk albümü ancak paylaşabiliyor olsak da vaktimizi bekleyerek değil; yeni şeyler üreterek geçirmiş olmak hayatı daha yaşanır bir hâle bürüdü bunca zaman.

Albüm yayınlanmadan önce yayınladığınız kısa videolarda görsel estetik açısından çok çeşitli denemeler görmek mümkün. Bu videolardaki fikirler kimden çıktı, videolar kimin işi?
La Familya içinde Bora Genel’in önderliğinde gelişen şeyler. Az vakitte çok eğlendiğimizi söyleyebilirim.

Planladığınız ya da hazırladığınız bir video klip var mı?
İlk resmi klip “Tayyare”, kasım ayında albümle beraber havalanacak.

  1. Beş yıl önce on yıl önce

    1 Kasım 192885 yıl önce bugün 1353 sayılı “Yeni Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun” kabul edildi. 3 Kasım

  2. Kırsalın Gizemli Düşleri: Dan Attoe

    Ressam, heykeltıraş, doğa düşkünü, motosiklet tutkunu ve boğa dövüşçüsü Dan Attoe ile kırsaldan ve şehirden, göçmekten ve kök salmaktan, aileden ve kunduzlardan bahsettik.

  3. Isaac Cordal: Follow the Leaders

    Küçük beton heykelciklerle dolu çantasıyla dolaştığı sokaklarda minyatür dünyalar yaratan Isaac Cordal ile yazın bu topraklar çalkalanırken Nantes'de yarattığı "Follow the Leaders" isimli anti-kapitalist şehircik üzerine kısacık bir sohbet ettik.

  4. Sivil ağ haritalama: Ağlar müşterektir

    “Bu çağın petrolü veri” diyen Burak Arıkan’la karmaşık ağ haritaları üzerine konuştuk… Karmaşık ağ sistemleri üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan sanatçı

  5. Sanat bilim ve karmaşık ağlar

    Karmaşık ağlar üzerine dünya çapında yapılan çalışmaları biraz daha yakından tanımak üzere 2010 yılından beri düzenlenen Arts, Humanities, and Complex

  6. Tapınaklar Şehrinde Grafiti: Imagine

    Sneha Shrestha aka Imagine ile Nepal, Katmandu sokaklarındaki boy göstermeye başlayan grafiti, hayalleri ve üretimleri üzerine konuştuk.

  7. Neden intihar bombacısı olmak istiyorum

    Akademisyen ve SIFIR olarak tanıdığımız müzisyen Zafer Aracagök ile en son kitap formatında yayımlanan, sinir uçlarına hitap eden, I Want to Be a Suicide Bomber projesini konuştuk.

  8. William Onyeabor: Uzayda hasıl olan elektrik Nijerya’ya varınca

    Uzayda hasıl olan elektrik Nijerya’ya varınca

  9. Zeki, çevik ve mutlu bir üçlü: Bubituzak

    Bubituzak, uzun zamandır beklenen ilk albümü Uzay Yolları Taşlı’yı yayınlamaya hazırlanıyor

  10. Konser ekonomisine dair Bölüm II: Bilet fiyatı uygulamaları, karaborsa, süperstar etkisi ve rant

    Futbol nasıl sadece futbol değilse, müzik de sadece müzik değil.

  11. Çocuksu bir masumiyet, asi eğilimler ve karmaşık sinyaller

    1980-1988 yılları arası. İngiltere sokaklarındaki underground pop müzik furyası. Dağınık saçlar. 60’lardan rağbet görmeyen kılıklar. Bilindiği zorlayan ve sıradan çıkarımları imkânsızlaştıran cinsiyetsiz imajlar. A Scene In Between kitabının yaratıcısı Sam Knee “oradaydı” ve bize o günleri anlattı.

  12. Teftiş: Bu ay ne dinlesem?

    Yeni müziğe dair bu ayki mesaimiz, artısıyla eksisiyle, burada.

  13. Müziğe dair kısalar

    Huzur bozanların en yücesi Lou Reed ve sanatçının bir mutsuz olarak portresi...

  14. Beyazperdenin Renkli Saçlı Karakterleri

    Bu ay gösterime giren Blue is the Warmest Color’ın mavi saçlı karakteri Emma, sinema tarihinin yakın dönem örnekleri üzerinden, renkli saçlı diğer karakterlere doğru şöyle bir uzanma eğilimi yarattı bizde...

  15. Kim Cameron Diaz hakkında bir yazı okumak ister ki!

    Bu ayın sonlarına doğru gösterime giren The Counselor filmindeki performansıyla övülen ve hakkında Oscar adayı olabileceği şeklinde yorumlar dahi dolaşmaya başlayan Cameron Diaz’a biraz yakından bakmak gibi bir eğilimi olan kimse var mı ki?

  16. 19. Gezici Festival hakkında bilmeniz gereken 10 şey

    Sinemasal gezi, 19.yılında yoluna devam ediyor...

  17. Bu ay ne izlesem?

    Sinema salonlarında büyük bütçeli yerli filmlerin etkisini göstermeye başladığı kasım ayında, vizyonda vaha hissi estiren güçlü bağımsız sinema örnekleri de nefes aldırıyor.

  18. Zirvelerde Geçen Bir Hayat: Tunç Fındık

    Yüksek irtifa dağcılığı ve yamaç tırmanışı konusunda ülkemizi uluslararası arenada başarıyla temsil eden bir isim Tunç Fındık. Dağcılık alanında global bir lider konumundaki The North Face markasının Türkiye resmi atleti Fındık ile The North Face 2014 sonbahar kış koleksiyonu lansman davetinde karşılaştık ve zirveler üzerine sohbet ettik.

  19. SALT Galata: Sürdürelebilir Bir Zaman Mekanı

    Güncel sanat, sosyal tarih ve ekonomi, mimari ve kent yaşamı gibi konularda düzenlediği pek çok sergi ve atölyeler yanısıra araştırma programlarıyla da öne çıkan SALT Galata binasının restorasyon sürecini ve mekânsal kurgusunu bugüne kadarki faaliyetlerini ve hedeflerini SALT İletişim ve Yönetim Direktörü Derya Açar Ergüç'le konuştuk.

  20. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] sorumlu yazı işleri müdürü J. Hakan Dedeoğ[email protected] genel yayın koordinatörü