Cannes, Berlin, Venedik, Sundance, Toronto gibi festivallerde prömiyerini yapmış, bizde vizyona girmiş ya da herhangi bir festivalde gösterilmiş ya da resmi satışa çıkmış 2015 yapımı filmler arasından, Bant Mag. yazarları ve katılımcılarına göre en iyileri aşağıdaki gibi sıraladık.


Her listede olduğu gibi bu liste de konuşacak, tartışılacak, kişiden kişiye değişecek bir sıralama içeriyor elbette. Bize göre önemli olan listeye göz atan herkesin kendi favorilerine ulaşabilmesi ve bu filmlerle buluşabilmesi kuşkusuz…

100. MARGUERITE
Dünyaca ünlü detone bir sopranoyu konu alan bu eğlenceli kral çıplak hikâyesi, Catherine Frot’un performansına çok şey borçlu.


99. KUMIKO, THE TREASURE HUNTER 
Orijinal bir senaryo fikrinden, seyir zevki yüksek bir yol hikâyesi çıkaran film, yılın kalburüstü Amerikan bağımsızlarından.


98. TRAINWRECK 
Son dönem kadın komedyenler arasında yıldızı günden güne parlayan Amy Schumer’ın nefis bir performans sunduğu, tipik bir Judd Apatow komedisi.


97. RÜZGÂRIN HATIRALARI (MEMORIES OF THE WIND) 
Türkiye sinemasının önemli sinemacılarından Özcan Alper’in Onur Saylak’la bir kez daha bir araya geldiği, etkileyici bir melodram.


96. JUST JIM 
Submarine ile yıldızı parlayan oyuncu Craig Roberts’ın yazıp yönetip, başrolünü Emile Hirsch’le paylaştığı bu ilk filmi, zararsız bir ergen dramedisi.


95. TAXI TEHRAN 
Berlin’de bu yıl Altın Ayı’nın sahibi olan Jafar Panahi imzalı bu seyir zevki yüksek taşlama, yönetmenin taksideki müşterilerle sohbeti üzerinden bir İran temsili sunuyor.


94. SANGAILES VASARA (THE SUMMER OF SANGAILE) 
Litvanya’nın bu yılki Oscar adayı olan film, düzeyli anlatımı ve temiz rejisiyle, büyüme ve aşkı bulma temalı o karşı konulmaz filmlerden.


93. HITCHCOCK / TRUFFAUT 
Sinemayı seven kimsenin kayıtsız kalamayacağı bu eğlenceli belgesel, iki usta yönetmenin karşılıklı sohbeti ve sinemalarının gücüne yaslanıyor.


92. HYENA 
İngiliz tür sinemasının son dönem yüz aklarından olan film, nefis müzikleri, fütursuz anlatımı ve keskin rejisiyle kalburüstü bir polisiye. 


91. SLOW WEST
Müzisyen yönetmen John Maclean’in ilk uzun metrajlı filmi, uzun süredir bu kadar iyi bir örneğini izlemediğimiz western türüne iade-i itibarda bulunuyor.


90. SHAUN THE SHEEP MOVIE
Ünlü televizyon serisinden beyazperdeye başarıyla uyarlanan, hem çocuklar hem yetişkinler için pek eğlenceli bir stop-motion animasyon.


Brooklyn lawyer James Donovan (Tom Hanks) meets with his client Rudolf Abel (Mark Rylance), a Soviet agent arrested in the U.S. in DreamWorks Pictures/Fox 2000 PIctures’ dramatic thriller BRIDGE OF SPIES, directed by Steven Spielberg.

89. BRIDGE OF SPIES
Spielberg’ün seneler sonra sıkça çalıştığı Tom Hanks’le yeniden bir araya geldiği, yönetmenin pek sevdiği politik-gerilim türünde doyurucu bir film.


88. SICARIO
Üst üste çektiği Prisoners ve Enemy’nin ardından Cannes’da Altın Palmiye için yarışan Denis Villeneuve’den soluk soluğa izlenen, sıkı bir aksiyon.


87. HASRET: SECHNSUCHT
Pazar Bir Ticaret Masalı’nın da yönetmeni Ben Hopkins’ten, İstanbul ve gizemi üzerine, kafa açıcı, yenilikçi ve sıradışı bir belgesel.


86. DHEEPAN
Cannes’da şaşırtıcı bir kararla bu yılki Altın Palmiye’nin sahibi olan Jacques Audiard imzalı bu aksiyon yüklü melodram, yönetmenin en iyisi olmasa da zevkle izleniyor.


85. WHERE TO INVADE NEXT
Michael Moore’un her zamanki bildik tarzını, dünyanın dört bir yanını gezip, gördüklerini Amerika’dakilerle karşılaştırarak konuşturduğu, muzır bir film.


84. THE DANISH GIRL
Geçtiğimiz yıl En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar kazanan Eddie Redmayne’in aynı ödüle bir kez daha göz kırptığı filme, Alexandre Desplat’ın müziklerinin katkısı büyük. 


83. SUNSET SONG
Muazzam sinemasına tutkun seyircilerini mest etmeyi sürdüren Terrence Davies’in fazla naif ve epey nostalji yüklü son filmi.


WHILE WE’RE YOUNG film still DO NOT PURGE Ben Still and Naomi Watts

82. WHILE WE’RE YOUNG
Noah Baumbach’ın bu yıl izlediğimiz iki filminden biri olan komedi, hipster neslin tokadına, sinemasının gerçekliğiyle karşılık vermeye çalışan bir belgeselciyi konu ediyor.


81. PRINS (PRINCE)
Hollanda gettolarından kalıbına sığmayan bir ergenin sert adamlar arasındaki tutunma çabası, stilize bir rejiyle ilgi çekici bir ilk filme dönüşüyor.


80. PRIDE
1980’ler İngiltere’sinde işçi örgütlenmesine destek veren bir LGBTi grubun yürek ısıtan hikâyesine odaklanan film, yılın dikkat çeken dramedilerinden.


79. KILL YOUR FRIENDS
İngiliz yeraltı edebiyatı uyarlamalarına meraklı seyircileri can evinden vuracak, eğlenceli, şamatalı ve epey ahlaksız bir film.


78. NASTY BABY
Alışık olduğumuz disfonksiyonel aile taşlamalarının arasından, alternatif aile temsili üzerinden bir taşlamaya girişerek sıyrılan, güçlü bir Amerikan bağımsızı.


77. LA TETE HAUTE (STANDING TALL)
Küçük Emrah filmi gibi hikâyesinden, Cannes’ın açılış filmi olacak kadar etkileyici bir anlatım dili çıkaran Emmanuelle Bercot, yönetmenliğe hepten ısındı.


Shots from “Mia Madre”

76. MIA MADRE (MY MOTHER)
İtalyan sinemasının ustalarından Nanni Moretti’nin uzun zaman sonra en sevilen filmi, anneye veda edip hayata geri dönebilmek üzerine sarsıcı bir melodram.


75. SLEEPING GIANT
Cannes’da Eleştirmenler Haftası bölümünde dikkat çeken bu etkileyici Kanada yapımı ilk film, bir grup ergenin hikâyesine odaklanıyor.


74. SPOTLIGHT
Senaryo fikrinin ortaya çıkışından, pazarlama kampanyasına kadar buram buram Oscar formülü koksa da, seyir zevki epey yüksek bir Tom McCarthy filmi.


73. DESDE ALLA (FROM AFAR)
Bu yıl Venedik’te sürpriz bir biçimde Altın Aslan’ı almasıyla çok konuşulan, tutku ve gerilim yüklü, rahatsız edici bir ilk film.


72. 99 HOMES
Ramin Bahrani’nin Amerika’da çektiği filminde, Michael Shannon’ın Erol Taş’ı aratmayan performansına, genç oyuncu Andrew Garfield gayet iyi uyum sağlıyor.


71. DEMOLITION
Kanadalı genç usta Jean-Marc Vallee imzalı film, karısını kaybeden genç bir adamın düştüğü boşluğu ve yaşadığı azabı başarıyla anlatıyor.


70. HRUTAR (RAMS)
Bu yıl Cannes’da Belirli Bir Bakış ödülünü kazanan İzlanda yapımı bu yürek ısıtan abi-kardeş hikâyesi, izleyicisini Nordik sinemanın özlenen sıcak limanlarına ulaştıran bir örnek.


69. I SMILE BACK
Amerikalı kadın komedyen Sarah Silverman’dan beklenmedik sarsıcılıkta bir performans ve Amerikan bağımsız sinemasından nitelikli bir örnek.


68. A GIRL WALKS HOME ALONE AT NIGHT
Bu pek eğlenceli, çılgın filmde, İran’da bir gece yarısı adalet peşinde bir vampir sokaklarda gezinir, bir adamla tanışır ve olaylar gelişir.


67. BLACK MASS
Anlaşıldı, Johnny Depp’i yüzünde 12 kilo ağırlığında bir makyaj olmadan izleyemeyeceğiz, en azından iyi bir film olsun şeklindeki veryansına kulak vermiş, nefis bir mafya gerilimi.


66. DER BUNKER
Bu yılın en şaşırtıcı ve en acayip filmlerinden biri olan bu Alman harikası, pek çok festivalden ödülle dönen, keşfedilmeye değer bir ilk film.


65. LE TOUT NOUVEAU TESTAMENT (THE BRAND NEW TESTAMENT)
Belçika’da berbat bir apartman dairesinde yaşayan Tanrı’nın kızı, babasına kızınca tüm insanlara ölüm tarihlerini kısa mesaj atar ve olaylar kopar. Bu, sanıyoruz yeterli.


64. EX MACHINA
Yılın en çok konuşulan bağımsız bilimkurgusu, izleyicisini yarattığı görsel ve işitsel dünyaya hapseden, dikkat çekici bir film.


63. BASKIN
Çektiği kafa yakan kısa filmlerin ardından ilk uzun metrajını Toronto’da Midnight Madness bölümünde açan Can Evrenol, bu yıl dünyanın en sevilen tür filmlerinden de birini çıkarmış oldu.


Still from The Boy and The Beast. Courtesy FUNimation Entertainment. (PRNewsFoto/FUNimation Entertainment)

62. BAKEMONO NO KO (THE BOY AND THE BEAST)
Wolf Children’ın yönetmeni Mamoru Hosoda’dan, yılın en acayip ve izlemesi zevkli Japon animelerinden.


61. COMOARA (THE TREASURE)
Romen sinemasının genç ustalarından Corneliu Porumboiu’dan her zamanki gibi komik, sıcak ve epey naif bir kendini iyi hisset filmi.


60. MACBETH
Henüz proje aşamasından itibaren büyük patırtı koparan bu aslına son derece sadık uyarlama, en çok da görüntü yönetimi ve müzik çalışmasıyla parlıyor.


59. THE OTHER SIDE
Bu yıl Cannes’da Belirli Bir Bakış’ın gözden kaçan cevherlerinden biri olan film, Güney Amerika’daki alt orta sınıf alışkanlıklarına yarı-belgesel bir üslupla yaklaşıyor.


58. EL CLAN (THE CLAN)
Venedik’ten en iyi yönetmen ödülü ve bolca övgüyle ayrılan bu başarılı tür filmi, son dönem kalburüstü Arjantin gerilimlerine özel bir merak duyanlara ilaç gibi gelecek.


57. ENDORPHINE
Soğuk, mesafeli ve zorlayıcı bu Kanada filmi, seyircisini kahramanının belleğinde kapkaranlık ve lineer akmayan bir geziye çıkarıyor.


56. BABAI (FATHER)
Bu yıl Karlovy Vary’den En İyi Yönetmen Ödülü kazanan bu yürek ezici ve epey içli baba-oğul hikâyesi, Kosova’nın da bu yılki Oscar adayıydı.


55. SARMAŞIK (IVY)
Kocaman bir gemi içerisine küçük bir Türkiye sığdırmayı başaran bu etkileyici bir gerilim, başroldeki Nadir Sarıbacak’ın performansına da çok şey borçlu.


54. 11 MINUT (11 MINUTES)
80’ine iki kala çektiği bu heyecan verici filmle hâlâ ruhunun genç olduğunu kanıtlayan Polonyalı usta Jerzy Skolimowski’den es geçilmeyecek bir gerilim.


53. STEVE JOBS
Tam da Steve Jobs filmlerinden gına gelmek üzereyken Danny Boyle imdadımıza dört başı mamur bir filmle yetişip, konuya Oscar’lık bir nokta koydu.


52. QUEEN OF EARTH
Amerikan bağımsız sinemasının en üretken isimlerinden Alex Ross Perry imzalı film, başroldeki Elisabeth Moss’un doz doz çığrından çıkan performansıyla parlıyor.


51. RAK TI KHON KAEN (CEMETERY OF SPLENDOR)
Sineması da en az ismi kadar sıradışı Taylandlı Apichatpong Weerasethakul’un festival festival dolaşan son garipliği.

  1. Açıkta saklı: Dan Witz

    New York’taki Jonathan Levine Gallery’de nisanda açacağı kişisel sergisi öncesi, sokak sanatında 35 yıllık emek ve deneyimi, terleyen punk/hardcore izleyicisini konu eden gerçekçi tablolarla aynı kariyerde buluşturan ustayla muhabbet ettik.

  2. Beyaz yakalılar ve “freelance” çalışanlar da örgütlenir: Yeni dayanışma platformları

    Dünyada Mekân, Galatasaray Meydanı’ndaki Hazzopulo (Danışman) Pasajı No:1 Kat:1 adresinde beyaz yakalı ve freelance çalışanlar için bir dayanışma mekânı olarak geçtiğimiz sonbaharda kuruldu. Dünyada Mekân’ın kuruluş öyküsünü ve hedeflerini Müştereklerimiz’den Zeyno Pekünlü’yle, beyaz yakalıların ve freelance çalışanların iş yaşamında karşılaştığı sorunları ve örgütlenme çabalarını ise Kaç Bize Gel’den Hikmet Topal ve Plaza Eylem Platformu’yla konuştuk. DÜNYADA MEKÂN Dünyada Mekân’ın kurulması ön hazırlıkları 2014’te başlayan ve ilki 2015 başında düzenlenen bir forum süreciyle birlikte ilerledi. Bize o süreçten bahsedebilir misin? Mekân fikri Müştereklerimiz’in 2012’den beri tartıştığı bir şey olarak soyut bir düzeyde hep vardı. Kendimize “Sadece ortak alan savunusuyla yetinmeyip ortak bir alan da

  3. 2015’in en iyi 100 yabancı albümü (100-51)

    Her haftasında heyecan verici albümlerin peşi sıra yayınlandığı 2015’in en iyi 100 albümünü sıraladık!

  4. 2015’in en iyi 100 yabancı albümü (50-1)

    Her haftasında heyecan verici albümlerin peşi sıra yayınlandığı 2015’in en iyi 100 albümünü sıraladık!

  5. 2015’in en iyi 25 yerli kaydı

    Yerli sahne için epey bereketli geçen yıldan akılda kalan EP ve albümler.

  6. 2015’in en iyi 10 albüm kapağı

    İllüstrasyonlar, fotoğraflar ve ilginç manzaralarla geçtiğimiz yılın en iyi 10 albüm kapağı.

  7. Anlık ve doğal: Blanck Mass

    2015’in en heyecan verici albümlerinden biri olan Dumb Flesh’i yaratıcısından dinliyoruz.

  8. Masaki Batoh ve Ben Chasny: Geçmiş, ruhaniyet, duyarlılık ve The Silence

    Six Organs of Admittance’ın arkasındaki adam Ben Chasny, efsanevi Japon müzisyen Masaki Batoh’a soruyor.

  9. 2015’in en iyi 100 filmi (100-51)

    Cannes, Berlin, Venedik, Sundance, Toronto gibi festivallerde prömiyerini yapmış, bizde vizyona girmiş ya da herhangi bir festivalde gösterilmiş ya da resmi satışa çıkmış 2015 yapımı filmler arasından, Bant Mag. yazarları ve katılımcılarına göre en iyileri aşağıdaki gibi sıraladık.

  10. 2015’in en iyi 100 filmi (50-1)

    Cannes, Berlin, Venedik, Sundance, Toronto gibi festivallerde prömiyerini yapmış, bizde vizyona girmiş ya da herhangi bir festivalde gösterilmiş ya da resmi satışa çıkmış 2015 yapımı filmler arasından, Bant Mag. yazarları ve katılımcılarına göre en iyileri aşağıdaki gibi sıraladık.

  11. 2015'in en iyi belgeselleri

    Son yıllarda filmlerden beklediklerinizi alamıyor gibi hissediyorsanız sizi belgesel bölümüne alalım. Özellikle 2000’lerin başlarından itibaren giderek daha geniş bir izleyici kitlesine hitap eden belgeseller, 2015’te de bizi yapımların kalitesi ve konuların çeşitliliğiyle hayal kırıklığına uğratmıyor.

  12. Sinemada 2015 - diğer listeler

    Türkiye sinemasında 2015 değerlendirmesi, yılın en iyi oyuncu performansları ve yılın hayal kırıklığı yaşatan filmleri burada.

  13. İçeriden dışarıya: Onur Saylak

    Onur Saylak’la, Rüzgârın Hatıraları, oyunculuğa bakışı, ilk yönetmenlik denemesi ve gelecek projeleri üzerine muhabbet ettik.

  14. Dünyayı değiştirecek güç: Brenda Myers-Powell

    Sarsıcı belgesel Dreamcatcher’ın konu edindiği derneğin kurucusu ve çalışanı Brenda Myers-Powell’la bir söyleşi.

  15. 2015’te sanat: Bir güncel sanat muhasebesi

    Açık Radyo’da Açık Dergi mikrofonundan tanıdığımız İlksen Mavituna güncel sanat üzerinden 2015’te İstanbul izlenimlerini yazdı.

  16. 2015’in iz bırakan kitapları: Editörlere sorduk

    Severek takip ettiğimiz farklı yayınevlerinden editörlere 2015’in iz bırakan kitaplarını sorduk.

  17. 2015'te plastik toplardan barikatlara: Yaşasın halkların yaratıcılığı!

    2015’de memleketten yaratıcı direniş manzaraları...

  18. 2015’ten kalan: Küçük tiyatroların büyük oyunları

    Açık Radyo frekanslarında Açık Dergi yayını içindeki “Tezahür” adlı köşesinden ve Time Out İstanbul için hazırladığı tiyatro içeriklerinden tanıdığımız Gülin Dede Tekin, 2015’i değerlendirdi.

  19. 2015’in en iyi oyunları: Bağımlı ve bağımsızlar

    Uzun zaman önce sinema sektörünü geçen oyun endüstrisinin yakın gelecekte en heyecan verici ürünleri çıkartacağını ortaya koyduğu bir yılın ardından.

  20. “İhtimal var, zorlamak lazım”: Cevdet Erek

    2015’in en aktif sanatçılarından Cevdet Erek ve motivasyon kaynakları.

  21. “En önemli hazinem hafızam”: Özge Samancı

    Özge Samancı’yla Türkiye’de büyümeye dair otobiyografik çizgi romanı Dare to Disappoint: Growing Up in Turkey üzerinden hafızaların derinlerine uzanan bir sohbete daldık.

  22. Bambaşka bir dilin mucidi: Hayal Pozantı

    New York’ta yaşayan genç sanatçı Hayal Pozantı, kendi sanatsal devrimini, çalışma prensiplerini ve resminde kurduğu şahsi dilini anlattı. Sanatçının kişisel soyut alfabesi resimde kendi başına öyle güçlü bir deneyim ki anlayabiliyor olmayı talep edeceğinizi bile sanmıyoruz.

  23. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] yazı işleri müdürü Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör Aylin Güngö[email protected] editörler Doruk [email protected] Güran / illü[email protected] Melikşah Altuntaş / [email protected] Nural / [email protected] Kayıran / mü[email protected] Dostgül / [email protected] Cuylan [email protected] Mazonowicz / [email protected] yazı işleri Aycan Taşyü[email protected] [email protected] Naz İ[email protected] [email protected] reklam ve pazarlama Yetkin [email protected] katılımcılar 13melek, Neyir Özdemir, Zülal Kalkandelen, Berk Çakmakçı, Furkan Birgün, Eren Arpacı, Naz Tansel, Yağız Yılmaz, Tuba Altuntaş, Zeynep Ocak, Saydan Akşit, Özgür Erman, Berkay Dağlar, Ayşegül Karacan, İlksen Mavituna, Gülin Dede Tekin, Aylin Kuryel, Fırat Yücel kapak görseli Dan Witz bant mag. mekan Moda Mektebi