Yerli sahne için epey bereketli geçen yıldan akılda kalan EP ve albümler.


Image

Can Güngör – Silik Düşler
(Olmadı Kaçarız)
Albümdeki her bir şarkıda hikâyelerini özgün bir şekilde anlatan Can Güngör, hiç şüphesiz bu senenin en içten hazırlanmış şarkılarıyla dolu albümünü yayınlayan isim oldu. Her biri aklınıza takılacak nefis vokal melodileri ve ustaca tasarlanmış şarkı yapılarıyla 2015’in en özel kayıtlarından biri Silik Düşler.

“Belki De Sensin”


Image

Reverie Falls On All – Rebloom
(Shalgam Records)
Barkın Engin ve Burak Tamer’in uzun süredir sesi soluğu çıkmayan projesi Reverie Falls On All, önceki çalışmalarına nazaran dinlemesi daha kolay ve akıcı bir albümle 2015’te geri döndü.

“Rebloom”


Image

Ah! Kosmos – Bastards
(Denovali Records)
İki yıl önce Flesh isimli EP’siyle karanlık dokulu elektronik müziğiyle bizleri tanıştıran Ah! Kosmos, ilk uzunçalarında kendine has beat ve katmanları ustaca harmanlıyor.

“Home”


Image

Gökalp K – EP1:bouncy_buttons
(Moving Forward Records)
Savai’yle yayınladığı ilk albümünün ardından pek ortalıkta gözükmeyen Gökalp K, senenin sonlarında sonik detaylarla dolu üç şarkıdan oluşan nefis EP’siyle yerli sahnenin en heyecan verici prodüktörlerinden biri olduğunu hatırlattı.

“mutant_b”


Image

90BPM – Kötülük Bizim İşimiz
(HiphoplifePro / Dokuz Sekiz Müzik)
Yerli sahnenin en dikkat çekici hip hop oluşumlarından 90BPM, birçok konuk prodüktör ve MC’nin de yer aldığı ilk albümünde samimi bir anlatım yakalamayı başarıyor.

“Cumartesi”


Image

Islandman – Kara Kutu EP
(Bağımsız)
Farfara üyesi Tolga Böyük’ün solo projesi Islandman, son iki senede birçok kısa kayıt yayınladı. Fakat bol miktarda psikedelik rock ve krautrock etkileşimi hissedilen Kara Kutu, belki de aralarında en tutarlı tınıya sahip olanı.

“Waking Alpha”


Image

Yasemin Mori – Finnari Kakaraska
(Dokuz Sekiz Müzik)
Her albümünde gittikçe serbestleşen ve kalıpları yıkan şarkılarıyla karşımıza çıkan Yasemin Mori, Finnari Kakaraska’da hayallere doğru bir yolculuğa çıkıyor.

“Kim Var?”


Image

I’mpty – Dying Inside
(M4NM)
M4NM kolektifinin en üretken isimlerinden biri olan I’mpty, senenin sonlarında yayınladığı Dying Inside isimli albümüyle bugüne kadar yayınladığı en atmosferik çalışmaya imza attı.

“Reality Must Gone”


Image

Barış Demirel a.k.a. Barıştık Mı – T.E.A.R.
(We Play)
Trompet sanatçısı Barış Demirel’in farklı tür ve akımlardan etkileşimlerin hissedilebildiği albümü T.E.A.R., 2015’in ilk günlerinde yayınlandı ve tüm sene boyunca sıkılmadan dinlediğimiz kayıtlardan biri oldu.

“Temmuz”


Image

Kaan Tangöze – Gölge Etme
(Ada Müzik)
Duman solisti ve bestecisi Kaan Tangöze, ilk solo albümünde akustik gitarı, vokalleri ve kimi zaman mızıkasıyla, her zaman alıştığımız gibi lafını esirgemeden ve dinleyicisinin kafasını karıştırmadan, doğrudan konuya giren şarkılarla karşımıza çıktı.

“Bir Kız Bana Emmi Dedi”


Image

İskeletor – İskeletor
(Boomarm Nation)
Red Bull Music Academy’nin bu yılki katılımcılarından İskeletor, kulüp müziğine aklına yatan her şeyi entegre ettiği ve bol miktarda arızaya yer verdiği bol katmanlı albümünde kısa soluklu ama dans garantili albümlere yer verdi.

“Act Da Act”


Image

Nekizm – Nekizm
(Who Are We Who We Are)
Her sene yenilenmiş bir müzik anlayışıyla karşımıza çıkmasına alışkın olduğumuz Nekizm, incelikle tasarlanmış ve üzerine epey vakit harcandığı hissedilen üç şarkının yer aldığı EP’siyle şimdiden sonraki adımını merak ettirmeye başladı.

“İlk Kez”


Image

Levni & Sloth Pallas – İleri Fantezi
(Tektosag)
Levni & Sloth Pallas’ın uzun süreli güç birliğinin ilk meyvesi olan İleri Fantezi, barındırdığı şarkıların tanımını albümün ismiyle yapıyor aslında. Lara Di Lara ve Stormtrap Asifeh’in iki parçada konuk olarak yer aldığı albümde fütüristik bir tını ve yerellik hissiyatları kesiştiriyor.

“Tangül”


Image

Ayyuka – Sömestr
(Shalgam Records)
Ayyuka’yla stüdyoda bir gün geçiriyormuşsunuz hissi veren Sömestr’de efsanevi afrobeat müzisyeni Orlando Julius da ekibe çeşitli şarkılarda eşlik ediyor. Baştan sona eğlenceli ve sürükleyici bir albüm olan Sömestr, canlı performans hissini de sürekli olarak koruyor.

“Gabor”


Image

Big Beats Big Times – Full Moon Theory
(Who Are We Who We Are)
Berke Can Özcan’ın her şarkıda farklı müzisyenlerle yaptığı ortak çalışmaların yer aldığı ilk Big Beats Big Times albümü Full Moon Theory, birbirinden farklı etkileşim ve alışkanlıkları bir araya getiriyor.

“You Don’t See Me”


Image

Ceyl’an Ertem – Yuh!
(Sony Music)
Geçtiğimiz yıl Amansız Gücenik’i ile bu listede yer alan Ceyl’an Ertem, 2015’i de boş geçmedi. Bulutsuzluk Özlemi, Bergen, Yavuz Çetin ve nice ismin parçalarını yeniden yorumlayan Ertem, çok sevdiği şarkılar eşliğinde dünyanın gidişatına dertleniyor.

“Bir Erkek Yüzünden”


Image

Palmiyeler – Palmiyeler EP
(Bağımsız)
Bu senenin en renkli ve enerjik gruplarından biri olan Palmiyeler, rafa kaldırdıkları şarkıları kendileriyle aynı ismi taşıtan EP’de toparladı. Ortaya, dinleyenleri daha ilk şarkısıyla içine alan şahane bir albüm çıkmış oldu.

“Kalbimdeki Bıçak”


Image

Ethnique Punch – Monokrom
(Bağımsız)
Yaklaşık üç yıldır düzenli olarak yayınladığı albümleri arasında bu sene yayınlanan Monokrom ile bir kez daha enstrümantal yüzünü gösteren Ethnique Punch, dikkatimizi çeken isimlerden biri oldu. 

“Lacivert”


Image

Ahmet Ali Arslan – Su Akar Deli Bakar EP
(Müzik Hayvanı)
Canlı performanslarındaki samimiyetini, parçalarındaki şarkı sözleriyle de belli eden Ahmet Ali Arslan’ın EP’si bu sene büyük ihtimalle dinlediğimiz en doğal albümlerden biriydi.

“Aç Zülfünü”


Image

She Past Away – Narin Yalnızlık
(Bağımsız)
She Past Away, mayıs ayında yayınladığı ikinci stüdyo albümü Narin Yalnızlık ile dünyanın dört bir yanında yine dikkatleri çekmeyi başardı. 11 parçanın yer aldığı albümde, grubun alıştığımız tarzını koruduğunu ve detaylandırdığını söyleyebiliriz. 

“Uçtu Belirsizliğe”


Image

Age Reform – Losing Height As If Affected by Gravity
(Tektosag)
Berk Çakmakçı’nın New York’taki evinde kaydettiği çalışmaların yer aldığı Losing Height As If Affected by Gravity albümünün neredeyse tamamına hâkim olan karanlık, kimi zaman tekno yaklaşımları kimi zaman da daha deneysel biçimde işitiliyor.

“More”


Image

Hakan Vreskala – Duyuyor Musun?
(Kayıtdışı Records)
Hakan Vreskala’nın önceki çalışmalarından da alışık olduğumuz ve tekerlemeyi andıran şarkı sözlerine eşlik eden alternatif rock ve bazen reggae ritimleri, sanatçının bu kaydında da karşımıza çıkıyor.

“Duyuyor Musun?” 


Image

Farfara – Garden
(Bağımsız)
Farfara’nın Berlin’de kaydettiği albümü Garden, grubun her üyesinin farklı tarzları deneyimlemesi sonucunda ortaya çıkan ve önceki kayıtlarına nazaran psikedelik tınılara daha fazla yaklaştıkları bir albüm olmuş diyebiliriz.

“Flying Pan”


Image

Nilipek. – Sabah 
(Bağımsız)
Canlı performanslarındaki naifliğini albümdeki parçalara da tüm enerjisiyle yansıtan Nilipek.’in ilk albümü bu sene sıkça dinlediğimiz kayıtlardandı.

“Kınalıada”


Image

In Hoodies – She Got Caught EP 
(Müzik Hayvanı)
Bu sene tanıştığımız yeni isimlerden olan In Hoodies, 90’lar alternatif rock sedasını sevenlerin hemen benimseyeceği parçalarla geliyor.

“She Got Caught”

  1. Açıkta saklı: Dan Witz

    New York’taki Jonathan Levine Gallery’de nisanda açacağı kişisel sergisi öncesi, sokak sanatında 35 yıllık emek ve deneyimi, terleyen punk/hardcore izleyicisini konu eden gerçekçi tablolarla aynı kariyerde buluşturan ustayla muhabbet ettik.

  2. Beyaz yakalılar ve “freelance” çalışanlar da örgütlenir: Yeni dayanışma platformları

    Dünyada Mekân, Galatasaray Meydanı’ndaki Hazzopulo (Danışman) Pasajı No:1 Kat:1 adresinde beyaz yakalı ve freelance çalışanlar için bir dayanışma mekânı olarak

  3. 2015’in en iyi 100 yabancı albümü (100-51)

    Her haftasında heyecan verici albümlerin peşi sıra yayınlandığı 2015’in en iyi 100 albümünü sıraladık!

  4. 2015’in en iyi 100 yabancı albümü (50-1)

    Her haftasında heyecan verici albümlerin peşi sıra yayınlandığı 2015’in en iyi 100 albümünü sıraladık!

  5. 2015’in en iyi 25 yerli kaydı

    Yerli sahne için epey bereketli geçen yıldan akılda kalan EP ve albümler.

  6. 2015’in en iyi 10 albüm kapağı

    İllüstrasyonlar, fotoğraflar ve ilginç manzaralarla geçtiğimiz yılın en iyi 10 albüm kapağı.

  7. Anlık ve doğal: Blanck Mass

    2015’in en heyecan verici albümlerinden biri olan Dumb Flesh’i yaratıcısından dinliyoruz.

  8. Masaki Batoh ve Ben Chasny: Geçmiş, ruhaniyet, duyarlılık ve The Silence

    Six Organs of Admittance’ın arkasındaki adam Ben Chasny, efsanevi Japon müzisyen Masaki Batoh’a soruyor.

  9. 2015’in en iyi 100 filmi (100-51)

    Cannes, Berlin, Venedik, Sundance, Toronto gibi festivallerde prömiyerini yapmış, bizde vizyona girmiş ya da herhangi bir festivalde gösterilmiş ya da resmi satışa çıkmış 2015 yapımı filmler arasından, Bant Mag. yazarları ve katılımcılarına göre en iyileri aşağıdaki gibi sıraladık.

  10. 2015’in en iyi 100 filmi (50-1)

    Cannes, Berlin, Venedik, Sundance, Toronto gibi festivallerde prömiyerini yapmış, bizde vizyona girmiş ya da herhangi bir festivalde gösterilmiş ya da resmi satışa çıkmış 2015 yapımı filmler arasından, Bant Mag. yazarları ve katılımcılarına göre en iyileri aşağıdaki gibi sıraladık.

  11. 2015’in en iyi belgeselleri

    Son yıllarda filmlerden beklediklerinizi alamıyor gibi hissediyorsanız sizi belgesel bölümüne alalım. Özellikle 2000’lerin başlarından itibaren giderek daha geniş bir izleyici kitlesine hitap eden belgeseller, 2015’te de bizi yapımların kalitesi ve konuların çeşitliliğiyle hayal kırıklığına uğratmıyor.

  12. Sinemada 2015 – diğer listeler

    Türkiye sinemasında 2015 değerlendirmesi, yılın en iyi oyuncu performansları ve yılın hayal kırıklığı yaşatan filmleri burada.

  13. İçeriden dışarıya: Onur Saylak

    Onur Saylak’la, Rüzgârın Hatıraları, oyunculuğa bakışı, ilk yönetmenlik denemesi ve gelecek projeleri üzerine muhabbet ettik.

  14. Dünyayı değiştirecek güç: Brenda Myers-Powell

    Sarsıcı belgesel Dreamcatcher’ın konu edindiği derneğin kurucusu ve çalışanı Brenda Myers-Powell’la bir söyleşi.

  15. 2015’te sanat: Bir güncel sanat muhasebesi

    Açık Radyo’da Açık Dergi mikrofonundan tanıdığımız İlksen Mavituna güncel sanat üzerinden 2015’te İstanbul izlenimlerini yazdı.

  16. 2015’in iz bırakan kitapları: Editörlere sorduk

    Severek takip ettiğimiz farklı yayınevlerinden editörlere 2015’in iz bırakan kitaplarını sorduk.

  17. 2015’te plastik toplardan barikatlara: Yaşasın halkların yaratıcılığı!

    2015’de memleketten yaratıcı direniş manzaraları...

  18. 2015’ten kalan: Küçük tiyatroların büyük oyunları

    Açık Radyo frekanslarında Açık Dergi yayını içindeki “Tezahür” adlı köşesinden ve Time Out İstanbul için hazırladığı tiyatro içeriklerinden tanıdığımız Gülin Dede Tekin, 2015’i değerlendirdi.

  19. 2015’in en iyi oyunları: Bağımlı ve bağımsızlar

    Uzun zaman önce sinema sektörünü geçen oyun endüstrisinin yakın gelecekte en heyecan verici ürünleri çıkartacağını ortaya koyduğu bir yılın ardından.

  20. “İhtimal var, zorlamak lazım”: Cevdet Erek

    2015’in en aktif sanatçılarından Cevdet Erek ve motivasyon kaynakları.

  21. “En önemli hazinem hafızam”: Özge Samancı

    Özge Samancı’yla Türkiye’de büyümeye dair otobiyografik çizgi romanı Dare to Disappoint: Growing Up in Turkey üzerinden hafızaların derinlerine uzanan bir sohbete daldık.

  22. Bambaşka bir dilin mucidi: Hayal Pozantı

    New York’ta yaşayan genç sanatçı Hayal Pozantı, kendi sanatsal devrimini, çalışma prensiplerini ve resminde kurduğu şahsi dilini anlattı. Sanatçının kişisel soyut alfabesi resimde kendi başına öyle güçlü bir deneyim ki anlayabiliyor olmayı talep edeceğinizi bile sanmıyoruz.

  23. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] yazı işleri müdürü Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör Aylin Güngö[email protected] editörler