24. İstanbul Caz Festivali kapsamında 10 Temmuz’da yeni projesi New Jawn Quartet’la Sultan Park’ta, 11 Temmuz’daysa Joshua Redman, Kandace Springs ve TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası’yla aynı sahneyi paylaşarak Zorlu PSM’de izleyeceğimiz usta caz basçısıyla, İstanbul ziyareti öncesi ufak bir sohbet ettik. 


Müzikle ilk karşılaşmalarını hatırlıyor musun? Çocukluğundan kimlerin sesini hatırlıyorsun?

R&B dinlenen bir evde büyüdüm. Belki biliyorsundur, babam ve büyük amcam da basçıydı. Babam The Delfonics, Blue Magic gibi tanınan soul gruplarında ve Major Harris ve Billy Paul gibi şarkıcılarla bas çalıyordu. Çocukluğum bu müziklerle geçti.

Çok genç yaşta farklı gruplarda başladın ve çok aktif ve büyük başarılarla dolu bir kariyere açıldın. Geriye dönüp baktığında senin için en önemli olan ve müziğine yön veren bazı anlar nelerdi?
Çok var. Wynton Marsalis’le tanışmak gençlik yıllarımdaki en büyük dönüm noktalarından biriydi. Farklı müzikler öğrenmek için her zaman çok hevesliydim ve Wynton’la tanışmamla birlikte caz müziğe yöneldim. Ama yine de mümkün olduğunca başka müzikler öğrenmeye devam ettim. Sonrasında sayamayacağım kadar fazla an söz konusu; Freddie Hubbard’la çalmak; Joe Henderson, McCoy Tyner, Chick Corea, Pat Metheny…

İstanbul Caz Festivali kapsamındaki ziyaretin buraya ilk ziyaretin değil. Daha önceki seferlerden aklında kalanlardan ve bu sefer şehirde neler deneyimlemek istediğinden kısaca bahsedebilir misin?
İstanbul her zaman dünyadaki en favori şehirlerimden biri oldu! İzleyicinin enerjisi, dikkati, takdiri ve sevgisi o kadar büyük ki İstanbul izleyicisine âşık olmayacak bir sanatçı düşünemiyorum bile.

Festival kapsamında 11 Temmuz’da gerçekleştireceğin performansta Joshua Redman, Kandace Springs ve TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası’yla sahne alacaksın. Çok özel bir deneyimin garantisini veriyor gibisin. Neler hissediyorsun? İzleyiciyi bu konserde nelerin beklediğini söyleyebilirsin?
Açıkçası ben bile bu konserden ne bekleyeceğimi tam olarak kestiremiyorum! Dolayısıyla izleyiciye neyle karşılaşacağını anlatamam. Ama kesinlikle çok iyi olacak! Bunu söyleyebilirim.

Geçtiğimiz sene NewPort Jazz Festival’ın sanat yönetmenliği görevini üstlendiğini duyurdun. Bir caz veteranı ve NewPort’un yeni direktörü olarak, mükemmel bir festivalin nelere ihtiyaç duyacağını kısaca anlatabilir misin?
Konseptler. Vizyon. Birçok festival bilet kesen farklı sanatçıların bir araya getirildiği bir programdan ibaret olabilir. Ancak NewPort tüm büyük caz festivalleri adına standartları cazın her alanından (akustik, elektrik, swing, avangard, soul…) sanatçıya programında yer vererek belirliyor. Daima öncelikli olarak sanatsal ifadelere odaklanan bir festival oldu. 

Bugüne kadar sayısız isimle aynı sahneyi ya da stüdyoyu paylaştın. Ortak çalışmada bulunmak istediğin ancak henüz fırsat bulamadığın bir isim aklına geliyor mu?
Gladys Knight! Ona lütfen söyleyin, ona bayılıyorum!

Son zamanlarda keşfettiğin ve bize önermek isteyeceğin genç yetenekler var mı?
O kadar çok sayıda harika yeni sanatçı var ki takip etmek hiç kolay değil… Philadelphialı şarkıcı Antoinette Henry’e dikkat çekmek isterim. Bir gün çok büyük bir isim olacağına inanıyıorum. Bir diğer isim de Trey Anastasio Band’de trompet çalan ve şarkı söyleyen Jennifer Hartswick. Benim triomda senelerdir piyano çalan genç adam Christian Sands’i de unutmamalı. Her geçen gün adını daha büyük harflerle yazdırıyor…

Image
  1. Geçmiş ve geleneğin modern gerçeklikle imtihanı: Awazu Kiyoshi

    Los Angeles County Museum of Art’da geçtiğimiz 2016-2017 mayıs arasında gerçekleşen Awazu Kiyoshi, Graphic Design: Summoning the Outdated sergisinden yola çıkarak Japon grafik tasarım tarihinin önemli figürlerinden olan Awazu Kiyoshi’nin hayatına göz atıyoruz.

  2. Parıldayan dünya ve onun büyülü mensupları: Jonah Samson

    Kanadalı fotoğraf sanatçısı ve yazar Jonah Samson’la traji-komik yaşamdan, favori yazarı Beckett’tan ve geçmişin hazinelerinden bahsettik.

  3. Davul, hafıza ve doğaçlama: Cevdet Erek ve Murat Ertel

    Cevdet Erek ve Murat Ertel’den, Subtext etiketiyle yayınlanan Davul albümünden yola çıkarak enstrümana, geleneğe ve özgür çalıma dair nefis bir sohbet.

  4. A’dan Z’ye: Chris Cornell

    Bir başka efsanenin ardından...

  5. Takibe alın: Yakın ve uzak diyarlardan etkileyici plak şirketleri

    Kahire’den Buenos Aires’e, Bant Mag. ekibinin favori plak şirketlerinden bir seçki.

  6. Görkemli bir ses bahçesi ve onun usta bahçıvanları: Nik Bärtsch’s Ronin

    13 Temmuz’da İstanbul Caz Festivali kapsamında Zorlu PSM sahnesinde izleme fırsatı yakalayacağımız Ronin’in kurucu üyesi Nik Bärtsch’la zen-funk, empatik müzik üretimi ve yaklaşan İstanbul konseri üzerine sohbet ettik.

  7. “İstanbul’a âşık olmayacak bir sanatçı düşünemiyorum bile!”: Christian McBride

    24. İstanbul Caz Festivali kapsamında 10 Temmuz’da yeni projesi New Jawn Quartet’la Sultan Park’ta, 11 Temmuz’daysa Joshua Redman, Kandace Springs ve TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası’yla aynı sahneyi paylaşarak Zorlu PSM’de izleyeceğimiz usta caz basçısıyla, İstanbul ziyareti öncesi ufak bir sohbet ettik.

  8. Yaratıcı riskler almak: Bill Laurance

    Snarky Puppy klavyecisi Bill Laurance, 24. İstanbul Caz Festivali öncesinde sorularımızı yanıtladı.

  9. Pişmanlıklar, deneyimler, hikâyeler: Talihsiz grup isimleri

    Anlam ya da yazılışlarıyla müzisyenlerin başlarını ağrıtmış isim tercihleri...

  10. Eskiye özlem: Altın Gün

    3 Hürel, Barış Manço, Zafer Dilek ve nicesinin şarkılarını yorumlayarak “Altın Gün’leştiren” Hollandalı grupla tanışın.

  11. Teftiş: Bu ay ne dinlesem?

    Yakın zamanda keşfettiğimiz, etkilendiğimiz ve paylaşmak istediğimiz müziklerden bir seçki.

  12. 70. Cannes Film Festivali’nden yıl boyu konuşulacak 40 film (40-21)

    Karşınızda en zayıftan en iyiye, bu yılki Cannes’ın tüm yarışma filmleri ve yan bölümlerden seçmece lezzetler.

  13. 70. Cannes Film Festivali’nden yıl boyu konuşulacak 40 film (20-1)

    Karşınızda en zayıftan en iyiye, bu yılki Cannes’ın tüm yarışma filmleri ve yan bölümlerden seçmece lezzetler.

  14. Kameranın netlemediği kahramanların sineması: Josh ve Benny Safdie kardeşler

    Geçtiğimiz mayıs ayında Cannes Film Festivali’nin ana yarışmasında son filmleri Good Time’la fırtına gibi esen New Yorklu yönetmen kardeşler Josh ve Benny Safdie, beyaz perdede yoksunluğun resmini çizmeye devam ediyor.

  15. Duyan duymayana anlatsın: Hangi podcaste nereden başlamalı?

    Radyo programının dijital kardeşi podcast 2000’li yılların ortalarından bu yana giderek artan bir kitle tarafından hem tüketiliyor hem üretiliyor. Çoğu yayın internet okyanusunda akıntılara kapılıp hızla kaybolsa da bazıları kısa sürede kült efsaneler haline geliyor. Son yılların öne çıkan podcastlerinden bir seçki karşınızda.

  16. Müzik, aşk ve cinayete bandırılmış bir roman: Kan ve Gül

    Alper Canıgüz ile beşinci kitabı Kan ve Gül, 1990’lar, Nirvana ve romanın detayları üzerine.

  17. Futbol sahası karaborsalarından global kültür kalesine: Rusya Streetwear

    Streetwear kültürünün en başından, şu anda kazanmış olduğu popülerliğe kadar uzanan bir yol haritası.

  18. Sporun tasarım kupasını gururla kaldırmak: Tiempo Legend 7

    Rusya'nın başkenti Moskova'da lansmanı yapılan Tiempo Legend 7, hem sporcu ihtiyaçlarına getirdiği yenilikçi bakış hem de gündelik hayatımıza kazandıracağı yenilikler bakımından fazlasıyla heyecan ve merak uyandırdı.

  19. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] genel yayın yönetmeni Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör Aylin Güngö[email protected] editörler