ahire’den Buenos Aires’e, Bant Mag. ekibinin favori plak şirketlerinden bir seçki.


İnternetin sunduğu çeşitli müzik dinleme platformlarının hızlı bir şekilde ana medya halini almış olması her ne kadar sektöre dair çok büyük değişiklikleri beraberinde getirse de, kolektif üretimlerle hayatta kalan ve büyüyen bağımsız plak şirketleri yeni formatlara kendilerini hızlı şekilde adapte edebiliyor. Özellikle dünyanın farklı uçlarından albümlere, gruplara hatta konser kayıtlarına rahatlıkla ulaşabildiğimiz günümüzde, belli bir yaklaşımı ya da estetiği benimsemeyi başarmış plak şirketleri hâlâ benzerlerinin arasından sıyrılmayı başarabiliyor.

Biz de takip etmekten keyif aldığımız, her yayınladığı albümü merakla beklediğimiz ve sizin de mutlaka tanışmanız gerektiğini düşündüğümüz, Kahire’den Buenos Aires’e uzanan plak şirketlerinden bir seçki derledik.

Image

The Holydrug Couple – Glowing Summer

BYM RECORDS
(Santiago, Şili)
Son dönemde dünya genelinde büyük yankı uyandıran çeşitli grupları müzik piyasasına kazandıran Şilili plak şirketi BYM Records, psikedelik rock sahnesine yeni ve benzersiz bir heyecan getirdi. Sonraki yıllarda Sacred Bones bünyesine katılan Föllakzoid ve The Holydrug Couple gibi grupların yanı sıra yine aynı ülkeden dikkat çekici gruplar The Ganjas, Vuelveteloca ve Nueva Costa’nın da evi olan BYM Records, 2009 yılından bu yana takip etmesi heyecanlı bir plak şirketi olmayı sürdürüyor.

Kataloğundan tavsiye kayıtlar:
Föllakzoid – II (2013)
The Holydrug Couple – Glowing Summer (2014)
The Ganjas / Nairobi – The Ganjas Meets Nairobi (2016)

Image

Grazia – Grazia 

FORTUNA RECORDS
(Tel Aviv, İsrail)
Gittikçe hareketlenen müzik sahnesiyle dünyanın dört bir yanından grupların uğrak noktası haline gelen Tel Aviv’den son yıllarda çıkan en heyecan verici oluşumların başında Fortuna Records geliyor. İsrailli bir DJ ekibi tarafından hayata geçirilen Fortuna Records, İsrail ve Orta Doğu’nun zengin müzikal geçmişinden nefis kayıtları yeniden bastığı leziz bir kataloğa sahip. Fortuna Records kataloğunda, 1970’lerin başında İsrailli müzisyen Grazia Peretz’in “Artık Sevmeyeceğim”, “Elveda Meyhaneci” ve “Arkadaş” gibi Türkçe klasikleri yorumladığı albümünün yeni baskısı da bulunuyor.

Kataloğundan tavsiye kayıtlar:
Grazia – Grazia (2013)
Mezare Israel Yekabtzenu – The Jazz Workshop (2014)
Aris San – Boumpam / Dam Dam (2016)

Image

Pakapi Compilation vol. 1

PAKAPI RECORDS 
(Buenos Aires, Arjantin)
Guillermo M. Cerredo’nun kurucusu olduğu Arjantinli plak şirketi Pakapi Records, ağırlıklı olarak Güney Amerikalı sanatçı ve gruplara yer verdiği kataloğunda onlarca keşif de vaat ediyor. Tropikal ve psikedelik müziklerin farklı tür ve yaklaşımlarına odaklanan toplamaların yanı sıra, farklı coğrafyalardan grupları kesiştirdikleri özel kırkbeşlik serileri de takip edilesi. Geçtiğimiz yıl Perulu psikedelik rock grubu Shhjjjjjjj ve Ankara çıkışlı Hayvanlar Alemi’nin birer şarkısı bu seride yayınlanmıştı.

Kataloğundan tavsiye kayıtlar:
Pakapi Compilation vol. 1 (2013)
Sampieri & GMC – Sampieri & GMC (2015)
Bloque del Sur – Periferia (2016)

Image

The Dwarfs of East Agouza – Bes

NAWA RECORDINGS
(Kahire, Mısır)
Mısırlı müzisyen ve prodüktör Khyam Allami’nin kendi albümünü yayınlamak üzere 2011 yılında kurduğu plak şirketi. İlk yıllarında Allami’nin kayıtlarının yayınlandığı etiket, 2014 itibariyle Arap dünyasından alışılmışın dışında kayıtlarla birlikte ilgi çekici bir hal aldı.Hem eski dönemlerden hem de yeni elektronik ve deneysel kayıtlar yayınlayan Nawa Recordings, son olarak Sam Shalabi, Alan Bishop ve Maurice Louca üçlüsünden oluşan ve önceki sayılarımızda Bant Mag. sayfalarında da yer verdiğimiz nefis grup The Dwarfs of East Agouza’nın albümünü yayınladı.

Kataloğundan tavsiye kayıtlar:
Khyam Allami – Resonance/Dissonance (2011)
Alif – Aynama-Rtama (2015)
The Dwarfs of East Agouza – Bes (2016)

Image

Paloma Mensajera – Paloma Mensajera

REPSYCHLED
(Lima, Peru)
Reissue akımının dünya genelinde büyük bir pazara dönüşmesiyle sayısı hızla artan, tozlu raflarda unutulmuş nefis kayıtları günümüzde yeniden karşımıza çıkaran plak şirketlerinden biri de Peru’daki Lima şehrinde 2004 yılında kurulan repsychled. Peru’nun yanı sıra Fransa, Arjantin ve Kanada gibi ülkelerin birçok farklı kökenden beslenen 1960’lı ve 1970’li yıllardaki psikedelik ve tropik rock müziklerinden nefis bir seçkiye yer verdikleri kataloglarıyla son yıllarda DJ’lerin favori plak şirketlerinden biri olan repsychled, dönem dönem yayınladığı ve ustalıkla oluşturulduğu hissedilen toplama albümleriyle de kendine özel bir yer ediniyor.

Kataloğundan tavsiye kayıtlar:
Paloma Mensajera – Paloma Mensajera (2014)
We all together – Vol. 2 (2015)
Cumbias Psicodelicas: Vol 1 – Ayahuasca (2015)

Image

Gene Coleman & Raed Yassin – The Adventures of Nabil Fawzi 

AL MASLAKH
(Beyrut, Lübnan)
2000’li yılların başlarıyla birlikte deneysel ve alışılmışın dışında üretimler yapan müzisyenlerin sayısının hızla arttığı Lübnan’ın Beyrut şehrinde yaşayan üç müzisyenden oluşan MILL öncülüğünde kurulan Al Maslakh, özellikle doğaçlama müzik alanında etkileyici albümler yayınlıyor. Peter Brötzmann, Igner Zachs, Gene Coleman ve Michael Bullock gibi serbest müzik sahnesinin önemli figürlerinin çeşitli projelerine de kataloğunda yer veren Al Maslakh, kalıplardan uzak müzik tutkunlarının ilgisini fazlasıyla çekecek bir etiket. Al Maslakh kataloğunun on beşinci albümü de Şevket Akıncı, Umut Çağlar, Murat Çopur ve Kerem Öktem’den müteakip Dead Country’nin Alfred 23 Harth’la kaydettiği Gestalt Et Death.

Kataloğundan tavsiye kayıtlar:
Gene Coleman & Raed Yassin – The Adventures of Nabil Fawzi (2005)
Muta – Bricolage (2009)
Dead Country & Alfred 23 Harth – Gestalt et Death (2011)

Image

Kai Luen – The Hollow Ghost

SVBKVLT
(Şanghay, Çin)
Çin bağımsız sahnesinin son yıllardaki en hareketli ekibi. Ambient, elektronik, deneysel hip hop gibi türlerde albümler yayınlayan SVBKVLT, şimdiden Avrupa ve ABD merkezli birçok müzik oluşumunun dikkatini çekmeyi başardı. İlk başlarda yalnızca kaset ve Bandcamp üzerinden yayın yapan etiket, kısa süre içerisinde plak yayınlamaya da başladı. Genel olarak Çin’in yeraltı bas müziği sahnesinde neler olup bittiği hakkında fikir sahibi olmanın en kolay yolu, SVBKVLT kataloğunda bir yolculuğa çıkmak.

Kataloğundan tavsiye kayıtlar:
Downstate – Sewers (2014)
Damacha – TuHaoJin (2015)
Kai Luen – The Hollow Ghost (2016)

Image

Chancha Via Circuito – Rio Arriba 

ZZK RECORDS
(Buenos Aires, Arjantin)
Buenos Aires’teki bir kulüp gecesi serisinden doğan ZZK Records, cumbia ve elektronik müziğin nefis karışımlarına odaklanan albümler yayınlıyor. Bir plak şirketinden ziyade bir kolektif gibi ilerleyen ZZK Records, 2008’den bu yana yenilikçi ve ilgi çekici yayınlarını sürdürüyor. Chancha Via Circuito ve Nicola Cruz gibi son yılların dikkat çekici prodüktörlerinin yanı sıra birçok genç müzisyenin ilk albümlerini de yayınlayan ZZK Records, Arjantin’in son yıllarda global müzik sahnesine en büyük armağanı şüphesiz ki.

Kataloğundan tavsiye kayıtlar:
Chancha Via Circuito – Rio Arriba (2011)
Fauna – Manshines (2011)
Nicola Cruz – Prender el Alma (2015)

Image

Drummers from Mother Africa

AFRICAN CREAM MUSIC
(Johannesburg, Güney Afrika)
2000’lerin başlarında hayata geçen African Cream Music, kıtanın müziklerini geniş skalada derleyen ve dünyaya sunan önemli bir platform haline geldi. The Afronsoniq Series, The Mother Africa Series, The Drum Series gibi farklı yayın serileriyle takip etmesi keyifli albüm derlemeleri yayınlayan African Cream Music, ayrıca çeşitli bestecilerin geleneksel çocuk şarkılarını yeniden yorumladığı African Cream Kidz serisiyle de epey ilgi gördü.

Kataloğundan tavsiye kayıtlar:
Drummers from Mother Africa (2004)
Philip Miller presents the South African Soundscapes (2009)
Skipper Shabalala – Bekezela (2010)

Image

Dandara – Dimension 

TROPICAL TWISTA RECORDS
(Sao Paulo, Brezilya)
Geride kalan iki yılda Brezilya’nın elektronik müzik sahnesinin en heyecan verici oluşumu olarak anılan Tropical Twista Records, özellikle bu yıl itibariyle yayınladığı nefis albüm ve EP’lerle radarımıza takılan bir etiket. Deneysel yaklaşımlar taşıyan ve nefis prodüksiyonlarıyla öne çıkan kayıtlara odaklanan Tropical Twista Records, Brezilya’nın yeni nesil prodüktörlerini keşfetmek için en doğru adres. Ekibin dijital mecralarında yer alan radyo serisini de takip etmeniz şiddetle tavsiye edilir.

Kataloğundan tavsiye kayıtlar:
Dandara – Dimension (2016)
Kraut – Universo Sin Fronteras (2017)
Jovem Palerosi – Ziyou (2017)  

Image

Radiocuts – Abstract Message

ANARCHY IN THE FUNK
(Sao Paulo, Brezilya)
Brezilyalı DJ ve prodüktörler Marcelo K2, Br Groove ve Punkyhead’in güç birliğiyle kurulan Anarchy in the Funk, yalnızca ülkenin değil, kıtanın en popüler elektronik müzik etiketlerinden biri. 2008 yılında kurulan ve ağırlıklı olarak breakbeat ve drum & bass gibi türlere odaklanan Anarchy in the Funk, kısa sürede Belçika, Almanya, İsveç gibi Avrupa ülkelerinden prodüktörlerin de single ve albümlerini yayınladı. Breakbeat sahnesinin prestijli ödüllerinden Breakspoll’a üst üste üç yıl boyunca aday gösterilen Anarchy in the Funk, söz konusu sahnenin en prestijli oluşumları arasında yer alıyor.


Kataloğundan tavsiye kayıtlar:
Marcio Mouse – Crazy Day EP (2014)
Luke Eargoggle – Bass Hunter (2015)
Radiocuts – Abstract Message (2016)

Image
  1. Geçmiş ve geleneğin modern gerçeklikle imtihanı: Awazu Kiyoshi

    Los Angeles County Museum of Art’da geçtiğimiz 2016-2017 mayıs arasında gerçekleşen Awazu Kiyoshi, Graphic Design: Summoning the Outdated sergisinden yola çıkarak Japon grafik tasarım tarihinin önemli figürlerinden olan Awazu Kiyoshi’nin hayatına göz atıyoruz.

  2. Parıldayan dünya ve onun büyülü mensupları: Jonah Samson

    Kanadalı fotoğraf sanatçısı ve yazar Jonah Samson’la traji-komik yaşamdan, favori yazarı Beckett’tan ve geçmişin hazinelerinden bahsettik.

  3. Davul, hafıza ve doğaçlama: Cevdet Erek ve Murat Ertel

    Cevdet Erek ve Murat Ertel’den, Subtext etiketiyle yayınlanan Davul albümünden yola çıkarak enstrümana, geleneğe ve özgür çalıma dair nefis bir sohbet.

  4. A’dan Z’ye: Chris Cornell

    Bir başka efsanenin ardından...

  5. Takibe alın: Yakın ve uzak diyarlardan etkileyici plak şirketleri

    Kahire’den Buenos Aires’e, Bant Mag. ekibinin favori plak şirketlerinden bir seçki.

  6. Görkemli bir ses bahçesi ve onun usta bahçıvanları: Nik Bärtsch’s Ronin

    13 Temmuz’da İstanbul Caz Festivali kapsamında Zorlu PSM sahnesinde izleme fırsatı yakalayacağımız Ronin’in kurucu üyesi Nik Bärtsch’la zen-funk, empatik müzik üretimi ve yaklaşan İstanbul konseri üzerine sohbet ettik.

  7. “İstanbul’a âşık olmayacak bir sanatçı düşünemiyorum bile!”: Christian McBride

    24. İstanbul Caz Festivali kapsamında 10 Temmuz’da yeni projesi New Jawn Quartet’la Sultan Park’ta, 11 Temmuz’daysa Joshua Redman, Kandace Springs ve TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası’yla aynı sahneyi paylaşarak Zorlu PSM’de izleyeceğimiz usta caz basçısıyla, İstanbul ziyareti öncesi ufak bir sohbet ettik.

  8. Yaratıcı riskler almak: Bill Laurance

    Snarky Puppy klavyecisi Bill Laurance, 24. İstanbul Caz Festivali öncesinde sorularımızı yanıtladı.

  9. Pişmanlıklar, deneyimler, hikâyeler: Talihsiz grup isimleri

    Anlam ya da yazılışlarıyla müzisyenlerin başlarını ağrıtmış isim tercihleri...

  10. Eskiye özlem: Altın Gün

    3 Hürel, Barış Manço, Zafer Dilek ve nicesinin şarkılarını yorumlayarak “Altın Gün’leştiren” Hollandalı grupla tanışın.

  11. Teftiş: Bu ay ne dinlesem?

    Yakın zamanda keşfettiğimiz, etkilendiğimiz ve paylaşmak istediğimiz müziklerden bir seçki.

  12. 70. Cannes Film Festivali’nden yıl boyu konuşulacak 40 film (40-21)

    Karşınızda en zayıftan en iyiye, bu yılki Cannes’ın tüm yarışma filmleri ve yan bölümlerden seçmece lezzetler.

  13. 70. Cannes Film Festivali’nden yıl boyu konuşulacak 40 film (20-1)

    Karşınızda en zayıftan en iyiye, bu yılki Cannes’ın tüm yarışma filmleri ve yan bölümlerden seçmece lezzetler.

  14. Kameranın netlemediği kahramanların sineması: Josh ve Benny Safdie kardeşler

    Geçtiğimiz mayıs ayında Cannes Film Festivali’nin ana yarışmasında son filmleri Good Time’la fırtına gibi esen New Yorklu yönetmen kardeşler Josh ve Benny Safdie, beyaz perdede yoksunluğun resmini çizmeye devam ediyor.

  15. Duyan duymayana anlatsın: Hangi podcaste nereden başlamalı?

    Radyo programının dijital kardeşi podcast 2000’li yılların ortalarından bu yana giderek artan bir kitle tarafından hem tüketiliyor hem üretiliyor. Çoğu yayın internet okyanusunda akıntılara kapılıp hızla kaybolsa da bazıları kısa sürede kült efsaneler haline geliyor. Son yılların öne çıkan podcastlerinden bir seçki karşınızda.

  16. Müzik, aşk ve cinayete bandırılmış bir roman: Kan ve Gül

    Alper Canıgüz ile beşinci kitabı Kan ve Gül, 1990’lar, Nirvana ve romanın detayları üzerine.

  17. Futbol sahası karaborsalarından global kültür kalesine: Rusya Streetwear

    Streetwear kültürünün en başından, şu anda kazanmış olduğu popülerliğe kadar uzanan bir yol haritası.

  18. Sporun tasarım kupasını gururla kaldırmak: Tiempo Legend 7

    Rusya'nın başkenti Moskova'da lansmanı yapılan Tiempo Legend 7, hem sporcu ihtiyaçlarına getirdiği yenilikçi bakış hem de gündelik hayatımıza kazandıracağı yenilikler bakımından fazlasıyla heyecan ve merak uyandırdı.

  19. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] genel yayın yönetmeni Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör Aylin Güngö[email protected] editörler