Foto muhabirliğinden holding yönetimine, Green Goblin’den Venom’a; Spider-Man’e dair her şey.


Süper kahraman aleminin en karakteristik figürlerinden Spider-Man’i 1960’lı yıllarda yaratan isimlerden biri olan Steve Ditko, geçtiğimiz haziran ayında hayatını kaybetti. Spider-Man’in yanı sıra birçok farklı yayınevinin önemli karakterlerinin de yaratıcısı olan efsanenin vedasının ardından, Spidey’nin dünyasına A’dan Z’ye daldık.

Amazing Fantasy #15
Spider-Man gerçek bir karaktere dönüşmeden önce Stan Lee, bir tür insan/örümcek karakteri Amazing Fantasy serisinin bir bölümünde denemiş. Karakter o macerada ölse de Spidey’nin çıkışında önemli rolü olduğu biliniyor. Zira 1962’de yayımlanan Amazing Fantasy #15, utangaç bir lise öğrencisi olan Peter Parker’ın Spider-Man’e dönüşümünü gözler önüne seriyor.

Bebek Makineleri
1976’da Marvel ve Planned Parenthood isimli sivil toplum örgütü güçlerini birleştirmiş ve lise çağındaki öğrencilere güvenli seks eğitimi verecek bir çizgi roman yayımlamıştı. Kahramanımız Spider-Man, bu özel görevinde Prodigy’ye karşı mücadele ediyor. Çocukların “beynini yıkayan” ve onları birer “bebek makinesine” dönüştürmeye çalışan Prodigy’ye karşı koyan Spidey, gençlere önemli mesajını da iletmeyi başarıyor. Bu arada Spider-Man’in Prodigy’yi durdurmak için ağlarıyla boğazını tıkadığını da belirtelim.

Civil War
Marvel evreninin en geniş çaplı buluşmalarından biri olan Civil War, genel olarak Spider-Man hikâye örgüsünde de önemli bir dönüm noktası. Iron Man’den Fantastic Four’a geniş skalada bir kahraman havuzunu bir araya getiren ve başta Ragnarok ve Nitro olmak üzere çeşitli kötülere karşı mücadele verilen Civil War, uzun soluklu Earth-616 kapsamında gerçekleşiyordu. Spider-Man’in gerçek kimliğini canlı yayında açıklaması dolayısıyla da Civil War, örümceğimiz için önem arz ediyor.

Daily Bugle
Peter Parker’ın bir foto muhabir olarak çalıştığı hayali tabloid gazete. Marvel evreninde ilk olarak bir Fantastic Four çizgi romanında görülen Daily Bugle, daha sonra Spider-Man hikâyelerinin vazgeçilmez unsurlarından biri halini aldı. Öfkeli ve keskin saç traşlı sahibi J. Jonah Jameson’la özdeşleştirebileceğimiz Daily Bugle’ı sinema aleminde ilk olarak 2002 yapımı Spider-Man filminde görmüştük.

Eminem
Spider-Man’in ünlü hayranları arasında rap yıldızı Eminem de yer alıyor. Peter Parker’ın ilk kez okuyucuların huzuruna çıktığı Amazing Fantasy #15’i de kapsayan geniş bir çizgi roman koleksiyonuna sahip olan Eminem’in “River” şarkısının sözlerinde, 1973 tarihli The Night Gwen Stacy Died çizgi romanına ve Parker’ın ilk büyük aşkı olan Gwen Stacy’nin ölümüne referanslar bulunuyor.

Fly-Man
Halihazırda Fantastic Four, X-Men ve Hulk gibi ekip ve karakterler yaratmış olan Stan Lee, Jack Kirby eşliğinde Marvel’ın yeni süper kahramanı için beyin fırtınasına girişmişken ofisinin duvarına konan bir sinekten ilhamla Fly-Man (Sinek Adam) fikrini ortaya atmış. Duvarlara yapışabilen bir süper kahraman fikrini benimseyen ikili daha sonra Spider-Man (Örümcek Adam) fikrinde karar kılmış. Efsaneler Stan Lee’yi Fly-Man fikrinden uzaklaştıranın Steve Ditko olduğunu söylese de bu konudaki belirsizlik hâlâ sürüyor.

Image

Green Goblin
Gerek çizgi roman evreninde gerek animasyon uyarlamalarında Spider-Man’in başına en çok iş açan kötülerden biri Green Goblin. Peter Parker’ın en yakın arkadaşı olan Harry’nin babası Norman Osborn’un kendi laboratuvarında yaptığı deneylerle gücünü artırarak dönüştüğü Green Goblin, Spider-Man’e karşı saplantılı bir öfke besliyor. Stan Lee ve Steve Ditko ikilisinin bu karakteri, Spider-Man’in gerçek düşmanı olarak kurguladığı da biliniyor. Green Goblin’i, ilk sinematik uyarlamasında Willem DaFoe canlandırmıştı.

Homer Simpson
Spider-Man’in diğer popüler kültür serileriyle dirsek temasında olduğunu sıklıkla görüyoruz. 2007 yapımı The Simpsons Movie’de Homer’ı serinin tema şarkısını, evde beslemeye karar verdiği domuz eşliğinde “Spider-Pig” olarak yorumlarken dinlemek mümkün. Çeşitli The Simpsons bölümlerinde de Homer’ı Spidey’e dönüşürken ya da bir Spider-Man çizgi romanını mideye indirirken gördüğümüzü de unutmayalım tabii ki.

İçgüdü
Spider-Man’in en önemli güçlerinden biri, şüphesiz ki örümcek içgüdüleri. Tehlikeyi önceden hissetmesini sağlayan bu içgüdüler, Peter Parker’ın kafasının arkasında bir yanma hissi oluşmasına sebep oluyor. Hem solo maceralarında hem de diğer Marvel kahramanlarıyla atıldığı serüvenlerde bu özelliğiyle fark yaratan Spider-Man’in bu içgüdülerine karşı koymayı başarabilen kötüler gördük. Bunların başında da Venom geliyor.

Juggernaut
Gerçek ismi Cain Marko olan, devasa bir Marvel kötüsü. Hem çizgi roman sayfalarında hem de animasyon dünyasında birçok kez Spidey ile karşı karşıya gelen Juggernaut, her adımıyla bir deprem etkisi yaratabilecek endamıyla kahramanımızın baş etmekte güçlük yaşadığı kötülerden biri. Ünlü Amazing Spider-Man serisi kapsamında 1982’de yayımlanan iki bölümlük Nothing Can Stop the Juggernaut!’ta Spider-Man’in başına bela olan Juggernaut yakasını kurtarsa da 2010’da gelen devam hikâyesi Something Can Stop the Juggernaut! ile olaylar farklı yönde gelişiyor.

Kurt Busiek
1995-1997 yılları arasında yayımlanan 26 bölümden oluşan Untold Tales of Spider-Man serisinin Amerikalı yazarı. Dark Horse, DC Comics ve Image Comics gibi prestijli yayın evleriyle de çalışan Busiek, Marvel bünyesinde dört yıl boyunca The Avengers’ı kaleme aldı. Kurt Busiek’in çeşitli serileri ve kitaplarıyla kazandığı ödüller arasında çizgi roman dünyasının en prestijli ödülleri olarak kabul edilen Eisner ve Harvey ödülleri de bulunuyor.

Lise öğretmenliği
Çizgi roman sayfalarında çeşitli mesleklerle gördüğümüz Peter Parker, Amazing Spider-Man #546’da mezun olduğu liseye bir öğretmen olarak dönüyordu. Henüz Spider-Man olduğu bilinmeyen Parker’ın, bilim alanındaki donanımını gençlerle paylaşması bir anlamda bir döngüyü tamamlıyordu. Fakat nedeni bilinmeyen bir şekilde bu meslek Parker için uzun ömürlü olmadı. Bunda da apartman tepelerinde ağlarıyla savrulup okula yorgun gitmesinin rolü olabilir sanki!

Image

Miles Morales
Amcasının Osborn Industries’de yaptığı soygun sırasında çantasına sızan genetiğiyle oynanmış örümcek tarafından ısırılmasıyla Spider-Man’e has özelliklere sahip olan Miles Morales, Peter Parker’ın ölümünün ardından söz konusu kahramanın yerini alıyor. Spider-Man olarak sokağa çıktığı ilk gecede Kangaroo ile mücadele eden Morales, sonraki maceralarda Rhino’dan Mysterio’ya sayısız kötüye meydan okudu.

Neil Kleid
1980’lerde yayımlanan ve dünyanın en büyük avcısı olduğunu iddia eden Kraven’la Spider-Man’i karşı karşıya getiren Spider-Man: Kraven’s Last Hunt çizgi romanı, ilginç bir şekilde geçtiğimiz yıllarda roman uyarlamasıyla raflardaki yerini aldı. Marvel’ın bu beklenmedik hamlesinin yazarı Neil Kleid, Sergei isimli Rus bir kötü olan Kraven karakterini, daha eski yayınlardan aldığı detaylarla birlikte geniş bir şekilde işliyordu.

Otto Octavius
Eski bir nükleer fizikçi olan Otto Octavius, Spider-Man’in en azılı düşmanlarından biri. Dr. Octopus olarak tanınan karakter, kendi laboratuvarındaki bir deney esnasında geçirdiği kaza sonucu dört mekanik kola sahip oluyor. Sinister Six başta olmak üzere çeşitli kötü kahraman gruplarının da başında yer alan Dr. Octopus’un tüm planları Spider-Man’in ağlarına takılıyor. Sinema uyarlamalarında ünlü aktör Alfred Molina tarafından canlandırılan Dr. Octopus, ilk olarak 1963 yılında okuyucuların karşısına çıkmıştı.

Parker Industries
“Buradaki amacımız servet kazanmak değil; geleceği inşa etmek.” Peter Parker’ın The Superior Spider-Man serisiyle hayatımıza giren milyarlarca dolar değerindeki Parker Industries isimli holdingini tanımlarken kullandığı cümle bu. Serinin yirminci yayınında, o esnada Peter Parker’ın vücudunu işgal etmiş olan Otto Octavius tarafından kurulan fakat sonrasında kahramanımızın yönetmeye devam ettiği holding, New York’tan Şangay’a birçok farklı şehre yayılıyor.

Ramones
Paul Francis Webster ve Bob Harris tarafından 1967 yılında bestelenen Spider-Man tema müziği, bugüne kadar birçok farklı müzisyen ve grup tarafından yorumlandı. Kült punk grubu Ramones da söz konusu şarkıya karşı kayıtsız kalamayan ekiplerden biri. Ekibin nefis bir şekilde isimlendirilmiş son albümü ¡Adios Amigos!’un bonus kayıtları arasında Spider-Man tema şarkısının bir yorumu da bulunuyor.

Image

Steve Ditko
Geçtiğimiz haziran ayında hayatını kaybeden, Spider-Man’le birlikte birçok klasikleşmiş süper kahramanın yaratıcısı. Marvel’ın dışında Atlas Comics ve DC Comics için de çalışmalar yapan Ditko, Stan Lee’yle birlikte Spider-Man’i yaratırken kahramanın bir efsaneye dönüşecek kostümünü tasarlayan kişi. 1966’da hiç açıklanmamış sebeplerle Marvel’dan ayrılan Ditko’nun yarattığı diğer karakterler arasında bir diğer Marvel kahramanı Dr. Strange, DC aleminin en vahşi karakterlerinden Creeper ve ilhamını Ayn Rand’ın objektivizm felsefesinden alan Mr. A de bulunuyor.

Tevfik Şen
Spider-Man ve Captain America’nın beyaz perdede bir araya gelişi Hollywood’dan yıllar önce Aytekin Akkaya’nın yönettiği 3 Dev Adam filmiyle olmuştu. İstanbul sokakları büyük bir suç dalgasıyla boğuşur ve yardıma koşanlar Captain America, Spider-Man ve Meksikalı güreşçi Santo olur. Filmde Spider-Man’i oynayan aktör olan Tevfik Şen’in filmografisindeki yüzlerce filmin büyük kısmında kötü adam olarak yer aldığını da hatırlatalım. Geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden Şen, İsviçre’de bir plak şirketi işletiyordu.

Ultimate Spider-Man
2012-2017 yılları arasında Disney XD’de yayınlanan animasyon dizisi. S.H.I.E.L.D. tarafından eğitim alan Spidey, Green Goblin’den Carnage’a karşı mücadele ederken yanında yeni ve genç bir kahraman ekibi bulunuyor. Hem Iron Spider ve Scarlet Spider gibi çeşitli örümcek kahramanlar hem de Iron Fist, White Tiger ve Nick Fury gibi Marvel kahramanlarının yer aldığı seri, dört sezon boyunca yayında kaldı.

Image

Venom
Spider-Man hayranlarının favori kötülerinden biri olan Venom, nihayet sinematik uyarlamasıyla da karşımıza çıkacak. İlk olarak 1984 yılında bir çizgi romanda görülen fakat kendi ismiyle okurların huzuruna 1988 yılında çıkan karakter, sadece simbiyoz halinde yaşayabilen, organik bir kostüm görünümlü bir uzaylı canlı. Çoğu macerada Eddie Brock karakterini etkisi altına alan Venom’un en belirgin özelliği de öfkesi. Eddie Brock karakterinin aynı zamanda Peter Parker gibi Daily Bugle’da çalıştığını ve Gwen Stacy’ye âşık olduğunu da hatırlatalım.

Yetim
Süper kahraman aleminin birçok yıldız karakteri gibi Spider-Man de küçük yaşta ebeveynlerini kaybetmiş bir kahraman. Amcası Ben ve halası May tarafından yetiştirilen Peter Parker, orijin hikâyesinin ikinci büyük travmasını amcasının ölümüyle yaşıyor. Sonrasında da sokaklara adalet getirme isteği, kostüm, örümcek ağları…

Zzzax
Ultimate Spider-Man’de kısa da olsa karşımıza çıkan bir Marvel kahramanı. Tamamen elektrikten oluşan bir organizma olan Zzzax, yeterli enerjiye ulaştığında Hulk ebatlarına ulaşabiliyor. Ultimate Spider-Man’de kendisini ilk görüşümüzde Spidey’yi yok etmek üzere olan Zzzax’ı durdurmak üzere Hulk ve S.H.I.E.L.D. yardıma koşuyor.

Image
  1. Kuzey Afrika’nın yeraltı müzik sahnesinde yeni şifa seremonileri: “Contemporary Ceremonies”

    Fransız fotoğrafçı Celine Meunier’in Kuzey Afrika ülkelerindeki yeraltı müzik sahnesini, bu sahnede kendi arayışlarını ve sorgulamalarını müziksel üretimleri üzerinden gerçekleştiren müzisyenleri fotoğrafladığı serisi Contemporary Ceremonies, bize yabancı olduğu kadar benzerlikler de yakalayabileceğimiz bir alt kültüre pencere açıyor.

  2. Alternatif poster aslından daha güzel: Berkay Dağlar

    “Her filme farklı yaklaşmaya çalışıyorum. O filmin ortaya koyduğu veya koyması gereken reklamı nedir ona bakıyorum. Biraz da içgüdüsel…”

  3. 80’lerin asi gençliğinden ikinci baharındaki “gerçek” kadınlara: Visible Girls Revisited

    Anita Corbin’le geçmişin alt kültürlerinden bugünün toplumsal cinsiyet baskılarına uzanan sohbetimize hoşgeldiniz.

  4. Aklımdakiler: Mabel Matiz

    Türkçe pop müziğinin sınırlarını geniş bir ilham ağından çıkardığı yeni sesler ve orijinal stiliyle genişleten, bu yazı ise dördüncü stüdyo albümü Maya ile açan Mabel Matiz hem albüme hem de hayatına dokunan eş, dost ve iş arkadaşlarının aklındakileri soruları cevaplıyor.

  5. Aklımdakiler: Hazal Yılmaz (@anlamarama)

    Hazal Yılmaz’ın hikâyeleri ve denemelerinden bir araya gelen ilk kitabı "Anlam Arama" Mayıs 2018’de Karakarga Yayınları aracılığıyla ilk baskısını yaptı ve geride bıraktığımız yaza damgasını vuranlardan oldu. Kitap, ilk haftanın sonunda 4. baskıya girmişti. İkinci kitabının hazırlıklarını tamamlamak üzere olan Hazal Yılmaz’la konuşacak tabii ki çok şey var ve bu defa ona soruları gezgin yazarın ailesi ilan ettiği arkadaşları, sevdikleri, ilham kaynakları ve dokundukları soruyor.

  6. “Artık biz gazeteciler, iş insanı olmak durumdayız.”: NEVŞİN MENGÜ ve ÖZGÜR MUMCU

    Televizyon haberciliğine getirdiği yenilikçi ve kendine has üslubuyla tanıdığımız Nevşin Mengü, kariyerinin çarpıcı anları, 2009 yılında düzenlenen İran Cumhurbaşkanlığı seçimlerini takip ettiği son kitabı "İnsanın Düşünmekten Canı Yanar mı?"nın macerası ve haberciliğin yanı sıra sporcu ve vegan kimliğiyle Özgür Mumcu’nun karşısında.

  7. A’dan Z’ye: Spider-Man

    Foto muhabirliğinden holding yönetimine, Green Goblin’den Venom’a; Spider-Man’e dair her şey.

  8. Şehre geniş bir ses skalası yayılıyor: Red Bull Music Festival İstanbul

    Beş gün sürecek ve farklı ufukları kesiştirecek Red Bull Music Festival İstanbul yaklaşıyor...

  9. Bir kabusun sabahında: Özgün Semerci

    Lu Records etiketiyle yayınlanan “A Nightmare on Clawhammer Banjo” üzerine...

  10. Lagos – Londra treni son hızda: Afrobeat’in bugüne yansımaları

    28. Akbank Caz Festivali, zengin programında geniş bir modern Afrobeat seçkisine de yer veriyor. Karl Hector & the Malcouns, Nubya Garcia ve Bixiga 70 gibi isimleri dinleyeceğimiz festival öncesinde, Afrobeat’in uzun soluklu yolculuğunun bugünkü yansımalarına bir bakıyoruz.

  11. Yunan Yeni Dalgası’nın süperstarı: Yorgos Lanthimos

    Yorgos Lanthimos, huzurumuzu kaçırmak üzere geri dönüyor. Yönetmenin son filmi The Favourite, Ağustos sonunda Venedik Film Festivali’nde dünya prömiyerini yaparken Yunan yönetmeni dünya sinemasına tanıtan Kyonotodas, Türkiye’de ilk kez 17 Ağustos’ta vizyona girdi ve 23 Eylül’e kadar izlenebilecek. Lanthimos’un satirik, donuk ve provokatif filmografisini hatırlamak için ideal günlerden geçiyoruz sonuç olarak.

  12. Görünür olma zamanı: Sinema ve televizyon tarihinde trans karakterler ve trans oyuncular

    Scarlett Johansson’un trans bir erkeği canlandıracağı duyurulduktan sonra yoğun bir tepkiyle karşılaşması da gösteriyor ki, artık trans bireylerin sözde görünür olduğu bir sinema ve televizyon dünyasına razı değiliz. Trans karakterlerin transfobik bir bakış açısıyla yazılmadığı ve trans oyuncular tarafından canlandırıldığı filmler ve diziler beklentisindeyiz.

  13. A yüzü B yüzü: Javier Bardem

    En son Temmuz ayında Türkiye sinemalarına da uğrayan Escobar ile karşımıza çıkan Javier Bardem’in kariyeri ve kişisel özellikleri, münazara bağımlısı ikili Binnaz Saktanber ve Melikşah Altuntaş’ı A Yüzü B Yüzü’nde bir kez daha karşı karşıya getirdi.

  14. “Yaralı bir ruhla yaşadığımız kısa bir yolculuk”: Gürcan Keltek ve “Gulyabani”

    Yeni filmi "Gulyabani"nin dünya prömiyerini Ağustos ayında, geçtiğimiz sene "Meteorlar" filmiyle iki ödülle birden döndüğü Locarno Film Festivali’nde yapan Gürcan Keltek'in, yöntemleri, fikirleri ve duygularına yönelik anlattıklarına kulak vermek de fazlaca kafa açıcı ve ilham verici.

  15. Puslu travmalar atlası: “Sharp Objects”

    Geçtiğimiz yılın en önemli televizyon olaylarından Big Little Lies’a imza attıktan sonra bir kez daha çarpıcı bir mini dizi ile karşımıza çıkan Jean-Marc Vallee’nin kapkara ve vurucu televizyon tecrübesi Sharp Objects, tüyleri diken diken eden sekiz bölümle akılları baştan aldı.

  16. Alternatif kimlikler: Kült ve komünler üzerine belgeseller

    2018 yapımı belgesel Wild Wild Country, Osho öğretilerini takip eden bir grup müridin karıştığı politik skandalları ele almasıyla büyük ses getirdi. Kült ve komünlerin, ortak bir yaşam ülküsünün ötesinde tarihsel ve siyasi süreçlerle organik bir ilişki içinde olduğunu bize hatırlatması sebebiyle bu belgeselden ilham alarak farklı zaman dilimlerinde farklı amaçlarla ortaya çıkan komün ve kültleri, tarihsel bağlamıyla birlikte inceleyen belgesellerden bir derleme hazırladık.

  17. İştah kabartan emsalsiz serüven: Pir-i Lezzet

    Lezzet duyusunun tasvirine bu kadar kafa yoran, yer ayıran ve bunu layıkıyla yapan çok az roman vardır. 2017’nin Ekim ayında April Yayınları etiketiyle yayınlanan "Pir’i Lezzet", sıfır pişmanlık ve tam takır zevkten ibaret.

  18. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] genel yayın yönetmeni Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör Aylin Güngö[email protected] editörler