Beş gün sürecek ve farklı ufukları kesiştirecek Red Bull Music Festival İstanbul yaklaşıyor…


Bant Mag. olarak organizasyonunun parçası olmaktan ve yayını The Note’u hazırlamaktan heyecan duyduğumuz Red Bull Music Festival İstanbul, 26-30 Eylül tarihlerinde gerçekleşiyor. Festival, şehre yayacağı geniş ses skalasının yanı sıra Türkiye’nin B-Movie yapımlarına ve bu kültürün uzantılarına da programında yer veriyor. Dört farklı konsept altında toplanan etkinliklerle birlikte İstanbul’un farklı konser salonlarında ve özel olarak dönüştürülmüş mekânlarda katılımcıları ağırlayacak festival, bu sene yirminci kez düzenlenen Red Bull Music Academy’nin Berlin’deki iki buluşmasının arasında gerçekleşecek.

Festival süresince canlı izleme / dinleme imkânı bulacağımız isimler, RBMIST’in örtük temaları ve kaçırılmaması gerekenlerle beş günlük maratona yakından bakalım.

Image

Benzersiz bir doğaçlama gecesi: ROUND ROBIN
BaBa ZuLa ve ZeN gibi Türkiye’nin psikedelik müzik tarihine iz bırakmış gruplarla tanınan Murat Ertel’in küratörlüğünde seçilen 16 müzisyenin farklı ikililer halinde peş peşe sahne alacağı bir doğaçlama gecesi. Krautrock’a yön veren ekiplerden Faust’un kurucu üyelerinden Hans Joachim Irmler’den kendi yaptığı enstrümanlarla sahnede olacak Okay Temiz’e, Türkiye’nin RBMA mezunlarından Ah! Kosmos’tan dub müziğin önemli figürlerinden Dr. Das’a geniş bir yelpazede isim sahne alıyor. Round Robin buluşması anın içinde olmayu, seslerle iletişim kurmayı ve farklı kültürlerden gelen enstrümanları ve yaklaşımları harmanlamayı amaçlıyor. Geceye Nerdworking, Pınar & Viola ve Motus Lumina’nın canlı görselleri eşlik ediyor.

Image

Kimler var: Murat Ertel, Hans Joachim Irmler, Cahit Berkay, Hakan Vreskala, Ah! Kosmos, Okay Temiz, Dr. Das, Chyltys, Eralp Güven, Şirin Pancaroğlu, Lydia Kavina, Gökçe Gürçay, Aybike Çelik Özbey ve dahası
Ne zaman: 26 Eylül
Nerede: Avusturya Başkonsolosluğu/Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi


Image

Türkiye’nin fantastik sinemasına dalış biletiniz: ART OF B-MOVIES
Festival süresince her gece Kadıköy Sineması’nda olacak gösterimlerle Türkiye’nin fantastik sinemasından nadide örnekler izleyiciyle buluşuyor. filmleri, festival boyunca gece yarısı gösterimlerinde izleniyor. Yılmayan Şeytan filmi için ise büyük bir sürpriz var! Gaye Su Akyol ve Bubituzak’ın film için bestelediği yeni müzikleri canlı çalarak eşlik edeceği sinekonser deneyimi için 27 Eylül akşamını bir kenara not alın!

Ayrıca festival kapsamında Türkiye’nin fantastik sinemasına dair birçok yan etkinlik de bulunuyor. Kunt Tulgar, Güven Erkin Erkal, Can Evrenol ve Melikşah Altuntaş’ın 27 Eylül akşamı sinekonser öncesinde Kadıköy Sineması’nda yapacakları söyleşi, söz konusu akımı kapsamlı bir şekilde masaya yatırıyor. Ayrıca Güven Erkin Erkal’ın kişisel arşivinden posterlerin görücüye çıkacağı Art of B-Movies: Archive ve 20 sanatçının Türkiye’den 20 fantastik film için yaptığı afişlerden oluşan Art of B-Movies: Remake Exhibition, festival boyunca ziyarete açık olacak.

Image
Üç Süpermen Olimpiyatlarda (1984) – İllüstrasyon: Rajab Eryiğit
Image
Yılmayan Şeytan (1973) – İllüstrasyon: Sadi Güran
Image
Tarkan: Viking Kanı (1971) – İllüstrasyon: Sedat Girgin
Image
Badi (1983) – İllüstrasyon: Mert Tugen
Image
Karateci Kız (1973) – İllüstrasyon: Gizem Winter
Image
Vahşi Sevgili (1977) – İllüstrasyon: Burak Dak
Image
Üç Dev Adam (1973) – İllüstrasyon: Furkan ‘Nuka’ Birgün
Image
Turist Ömer Uzay Yolunda (1973) – İllüstrasyon: Sümeyye Kesgin
Image
Bedmen (1973) – İllüstrasyon: Erkut Terliksiz
Image
Korkusuz (1986) – İllüstrasyon: Özgü Aydar
Image
Savulun Battal Gazi Geliyor (1973) – İllüstrasyon: Naz Tansel
Image
Atını Seven Kovboy (1975) – İllüstrasyon: Berat Pekmezci
Image
Drakula İstanbul’da (1953) – İllüstrasyon: Ethem Onur Bilgiç
Image
Köçek (1975) – İllüstrasyon: Berkay Dağlar
Image
Japon İşi (1987) – İllüstrasyon: Barış Şehri
Image
Ölüler Konuşmaz Ki (1970) – İllüstrasyon: Selçuk Ören
Image
Şeytan (1974) – İllüstrasyon: Burak Şentürk
Image
Kilink İstanbul’da (1967) – İllüstrasyon: Yağız Gülseven
Image
Dünyayı Kurtaran Adam (1982) – Yıldıray Çınar
Image
Leyla ile Mecnun (1983) – Zeynep Özatalay

Hangi filmler var: Şeytan, Tarkan: Viking Kanı, Süperman Dönüyor, Yılmayan Şeytan ve Dört Yanım Cehennem
Ne zaman: 26-30 Eylül
Nerede: Kadıköy Sineması


Image

Şehrin iki yakası hip hop’la buluşuyor: EAST VS WEST
İstanbul’un iki yakası arasında hip hop’la bir köprü kuruluyor. EAST vs WEST buluşması, akşamüstü boğazın üstünde, bir vapurda başlıyor. Şehrin iki farklı yakasından MC’ler ve prodüktörler ortak performanslarıyla hem sürpriz iş birlikleri hem de bir meydan okumaya imza atıyor. Ardından hip hop gecesi Zorlu PSM’de yerli ve dünya sahnelerinden önemli MC’lerin merak uyandıran performanslarıyla devam ediyor.

Image

Kimler var:Allame & Da Poet, Hayki & Tanerman, Anıl Piyancı & Ufuk Kevser, Amare & Bugy, Kamufle ve Dostları, Zebra Katz, Little Simz, Ezhel
Ne zaman: 28 Eylül
Nerede: Beşiktaş – Kadıköy vapuru, Zorlu PSM


Image

Global müzik hafızasının bir kutlaması: 20 YEARS OF RBMA
Yirminci yılında, başladığı yer olan Berlin’e dönen Bull Music Academy’nin geride bıraktığı yıllar, Beykoz Kundura’da iki ayrı sahnede kutlanıyor. Experimental ve Rave olarak isimlendirilen iki sahnede daha önceki yılların RBMA katılımcıları ve konuşmacılarından oluşan özel bir seçki alışılmışın dışında performanslar sergiliyor. Akademinin kolektif anlayışını yansıtan özel iş birlikleri ve DJ’lerin back to back performanslarıyla, dünyanın en geniş çaplı müzik buluşmalarından RBMA’den bir işitsel ziyafet.

Image

Kimler var: İpek Görgün in collaboration with Fennesz, Pan Daijing Present First Piece, The Bug feat. Miss Red, Dopplereffekt, Robogeisha & Seretan, Sassy J b2b Volcov, Talaboman ve Vladimir Ivkovic vs Barış K.
Ne zaman: 29 Eylül
Nerede: Beykoz Kundura


Red Bull Music Festival İstanbul’un Bant Mag. ekibi tarafından hazırlanan resmi dergisi The Note da festival öncesinde şehre yayıldı. “Kökler” teması etrafında şekillenen dergide A’dan Z’ye: Türkçe Rap, Çizgilerle RBMA’in 20 yılı, Türkiye’nin “Geek” tarihi ve Elektronik müziğin kadın kahramanları gibi konular yer alıyor.

Image
  1. Kuzey Afrika’nın yeraltı müzik sahnesinde yeni şifa seremonileri: “Contemporary Ceremonies”

    Fransız fotoğrafçı Celine Meunier’in Kuzey Afrika ülkelerindeki yeraltı müzik sahnesini, bu sahnede kendi arayışlarını ve sorgulamalarını müziksel üretimleri üzerinden gerçekleştiren müzisyenleri fotoğrafladığı serisi Contemporary Ceremonies, bize yabancı olduğu kadar benzerlikler de yakalayabileceğimiz bir alt kültüre pencere açıyor.

  2. Alternatif poster aslından daha güzel: Berkay Dağlar

    “Her filme farklı yaklaşmaya çalışıyorum. O filmin ortaya koyduğu veya koyması gereken reklamı nedir ona bakıyorum. Biraz da içgüdüsel…”

  3. 80’lerin asi gençliğinden ikinci baharındaki “gerçek” kadınlara: Visible Girls Revisited

    Anita Corbin’le geçmişin alt kültürlerinden bugünün toplumsal cinsiyet baskılarına uzanan sohbetimize hoşgeldiniz.

  4. Aklımdakiler: Mabel Matiz

    Türkçe pop müziğinin sınırlarını geniş bir ilham ağından çıkardığı yeni sesler ve orijinal stiliyle genişleten, bu yazı ise dördüncü stüdyo albümü Maya ile açan Mabel Matiz hem albüme hem de hayatına dokunan eş, dost ve iş arkadaşlarının aklındakileri soruları cevaplıyor.

  5. Aklımdakiler: Hazal Yılmaz (@anlamarama)

    Hazal Yılmaz’ın hikâyeleri ve denemelerinden bir araya gelen ilk kitabı "Anlam Arama" Mayıs 2018’de Karakarga Yayınları aracılığıyla ilk baskısını yaptı ve geride bıraktığımız yaza damgasını vuranlardan oldu. Kitap, ilk haftanın sonunda 4. baskıya girmişti. İkinci kitabının hazırlıklarını tamamlamak üzere olan Hazal Yılmaz’la konuşacak tabii ki çok şey var ve bu defa ona soruları gezgin yazarın ailesi ilan ettiği arkadaşları, sevdikleri, ilham kaynakları ve dokundukları soruyor.

  6. “Artık biz gazeteciler, iş insanı olmak durumdayız.”: NEVŞİN MENGÜ ve ÖZGÜR MUMCU

    Televizyon haberciliğine getirdiği yenilikçi ve kendine has üslubuyla tanıdığımız Nevşin Mengü, kariyerinin çarpıcı anları, 2009 yılında düzenlenen İran Cumhurbaşkanlığı seçimlerini takip ettiği son kitabı "İnsanın Düşünmekten Canı Yanar mı?"nın macerası ve haberciliğin yanı sıra sporcu ve vegan kimliğiyle Özgür Mumcu’nun karşısında.

  7. A’dan Z’ye: Spider-Man

    Foto muhabirliğinden holding yönetimine, Green Goblin’den Venom’a; Spider-Man’e dair her şey.

  8. Şehre geniş bir ses skalası yayılıyor: Red Bull Music Festival İstanbul

    Beş gün sürecek ve farklı ufukları kesiştirecek Red Bull Music Festival İstanbul yaklaşıyor...

  9. Bir kabusun sabahında: Özgün Semerci

    Lu Records etiketiyle yayınlanan “A Nightmare on Clawhammer Banjo” üzerine...

  10. Lagos – Londra treni son hızda: Afrobeat’in bugüne yansımaları

    28. Akbank Caz Festivali, zengin programında geniş bir modern Afrobeat seçkisine de yer veriyor. Karl Hector & the Malcouns, Nubya Garcia ve Bixiga 70 gibi isimleri dinleyeceğimiz festival öncesinde, Afrobeat’in uzun soluklu yolculuğunun bugünkü yansımalarına bir bakıyoruz.

  11. Yunan Yeni Dalgası’nın süperstarı: Yorgos Lanthimos

    Yorgos Lanthimos, huzurumuzu kaçırmak üzere geri dönüyor. Yönetmenin son filmi The Favourite, Ağustos sonunda Venedik Film Festivali’nde dünya prömiyerini yaparken Yunan yönetmeni dünya sinemasına tanıtan Kyonotodas, Türkiye’de ilk kez 17 Ağustos’ta vizyona girdi ve 23 Eylül’e kadar izlenebilecek. Lanthimos’un satirik, donuk ve provokatif filmografisini hatırlamak için ideal günlerden geçiyoruz sonuç olarak.

  12. Görünür olma zamanı: Sinema ve televizyon tarihinde trans karakterler ve trans oyuncular

    Scarlett Johansson’un trans bir erkeği canlandıracağı duyurulduktan sonra yoğun bir tepkiyle karşılaşması da gösteriyor ki, artık trans bireylerin sözde görünür olduğu bir sinema ve televizyon dünyasına razı değiliz. Trans karakterlerin transfobik bir bakış açısıyla yazılmadığı ve trans oyuncular tarafından canlandırıldığı filmler ve diziler beklentisindeyiz.

  13. A yüzü B yüzü: Javier Bardem

    En son Temmuz ayında Türkiye sinemalarına da uğrayan Escobar ile karşımıza çıkan Javier Bardem’in kariyeri ve kişisel özellikleri, münazara bağımlısı ikili Binnaz Saktanber ve Melikşah Altuntaş’ı A Yüzü B Yüzü’nde bir kez daha karşı karşıya getirdi.

  14. “Yaralı bir ruhla yaşadığımız kısa bir yolculuk”: Gürcan Keltek ve “Gulyabani”

    Yeni filmi "Gulyabani"nin dünya prömiyerini Ağustos ayında, geçtiğimiz sene "Meteorlar" filmiyle iki ödülle birden döndüğü Locarno Film Festivali’nde yapan Gürcan Keltek'in, yöntemleri, fikirleri ve duygularına yönelik anlattıklarına kulak vermek de fazlaca kafa açıcı ve ilham verici.

  15. Puslu travmalar atlası: “Sharp Objects”

    Geçtiğimiz yılın en önemli televizyon olaylarından Big Little Lies’a imza attıktan sonra bir kez daha çarpıcı bir mini dizi ile karşımıza çıkan Jean-Marc Vallee’nin kapkara ve vurucu televizyon tecrübesi Sharp Objects, tüyleri diken diken eden sekiz bölümle akılları baştan aldı.

  16. Alternatif kimlikler: Kült ve komünler üzerine belgeseller

    2018 yapımı belgesel Wild Wild Country, Osho öğretilerini takip eden bir grup müridin karıştığı politik skandalları ele almasıyla büyük ses getirdi. Kült ve komünlerin, ortak bir yaşam ülküsünün ötesinde tarihsel ve siyasi süreçlerle organik bir ilişki içinde olduğunu bize hatırlatması sebebiyle bu belgeselden ilham alarak farklı zaman dilimlerinde farklı amaçlarla ortaya çıkan komün ve kültleri, tarihsel bağlamıyla birlikte inceleyen belgesellerden bir derleme hazırladık.

  17. İştah kabartan emsalsiz serüven: Pir-i Lezzet

    Lezzet duyusunun tasvirine bu kadar kafa yoran, yer ayıran ve bunu layıkıyla yapan çok az roman vardır. 2017’nin Ekim ayında April Yayınları etiketiyle yayınlanan "Pir’i Lezzet", sıfır pişmanlık ve tam takır zevkten ibaret.

  18. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] genel yayın yönetmeni Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör Aylin Güngö[email protected] editörler