Disco Boy, Kizazi Moto: Generation Fire ve bu hafta başka ne izlesek?

Vizyon takviminden ve farklı platformların kataloglarından film, dizi, belgesel ve şov tavsiyelerimizi içeren ne izlesek seçkimizde elektronik müzik ritminden destek alan görselliğiyle dikkat çeken Disco Boy, Afrika kültürünü fütüristik vizyonlarla ele alan animasyon antolojisi Kizazi Moto: Generation Fire, Andrew Ridgeley ve George Michael’ın ortak müzik tutkusuyla bağlanan dostluklarını keşfettiren Wham! ve çok daha fazlası yer alıyor. İlk kez gösterileceklerle birlikte dijital servislere yakın zamanda eklenmiş, hâlâ izlememiş olabileceğiniz yapımlar da seçkide.

Disco Boy
(Vizyon)

Nedir: Elektronik müzik ritminden destek alan görselliğiyle dikkat çeken, 2023 Berlinale’de En İyi Görüntü ödülüne uzanan Disco Boy; ekoloji savaşı, kolonyalizm, militarizm gibi konulara vurgu yapan hikâyesiyle bilinmeyene, insan ruhunun karanlığına dalıyor. “Her iki bakış açısını, her iki tarafı da tümüyle keşfeden bir savaş filmi yapmak istedim.” diyen yönetmen Giacomo Abbruzzese’nin sözleriyle “giderek saykodelik, gizemli, şamanik hâl alan” bir deneyim.

Neye benzer: Senaryoda Beau Travail’le, görsel dünyasında Nicolas Winding Refn sinemasıyla paralellikler kuranlar mevcut.

Kimler var: Mor Ndiaye ve Laëtitia Ky’ın olduğu oyuncu kadrosunda Avrupa sinemasının yıldız ismi Franz Rogowski de var.

Biçem Kaya’nın Disco Boy üzerine yazısını tek tıkla okumak mümkün.

Kizazi Moto: Generation Fire
(Disney+)

Nedir: “Afrika’yı daha önce hiç görmediğiniz hâliyle görün.” Kıtanın tarihinden ve çeşitli kültürlerinden ilham alan Kizazi Moto: Generation Fire, hem sunduğu fütüristik vizyon hem de her bölümü farklı bir -yeni nesil- animasyon sanatçısının elinden çıkmış olmasıyla  haftanın öne çıkan seyirliklerinden. 10 kısa filmde ileri düzey teknoloji, uzaylılar, ruhlar ve canavarlarla dolup taşan cesur yeni dünyalar bizleri bekliyor.

Neye benzer: Love, Death & Robots ve Star Wars: Visions gibi antolojik animasyonlar, belli ki referanslar arasında.

Kimler var: Spider-Man: Into the Spider-Verse’ün yönetmenlerinden, Oscar ödüllü Hair Love’ın yapımcılarından Peter Ramsey, künyeye adını yönetici yapımcı olarak yazdırmış.

The Banshees of Inisherin
(Disney+)

Nedir: 1920’ler İrlanda’sındaki ücra bir adada yaşayan Colm, bir gün durup dururken en yakın arkadaşı Pádraic’e “Artık senden hoşlanmıyorum işte” deyiveriyor. Pádraic’i soru işaretlerine boğan bu karar arkadaşlıklarını sonlandırmakla yetmediği gibi, ikilinin yaşadığı küçük kasabanın halkını da çıkmaza sokuyor. Filmi 79. Venedik Film Festivali’nde izleyen Melikşah Altuntaş, “(Martin McDonagh) önceki filmlerine nazaran hareketli bir aksiyon rejisine alan açmayan senaryosunu, büyük bir olgunlukla beyaz perdeye aktarıyor.” demişti The Banshees of Inisherin için. Dokuz dalda Oscar adaylığı elde eden alegori, 2022’nin en iyi 75 filmi listemizin de zirvesindeydi.

Neye benzer: Yönetmenle başroldeki iki ismi 14 yıl önce de buluşturan In Bruges. Ayrıca Martin McDonagh sinemasıyla içli dışı olanlar, kardeşi John Michael McDonagh’ın filmografisine de göz atabilir.

Kimler var: Performanslarıyla âdeta birbirlerini tamamlayan Colin Farrell ile Brendan Gleeson’ın yanı sıra Kerry Condon ile Barry Keoghan da oldukça nüanslı oyunculuklar sergiliyor.

BUNLAR DA VAR! 
Gözden kaçmasın
Wham! (Netflix)

1982’de çok genç yaşta iki yakın arkadaş olan George ve Andrew, Wham!’i kurarak gezegeni nasıl fethetti? Grubun “Club Tropicana”, “Wake Me Up Before You Go Go”, “Freedom”, “I’m Your Man” ve tabii ki “Last Christmas” gibi hitlerle listelere nasıl damga vurduklarının hikâyesini ilk defa kendi ağızlarından dinleten belgesel; birbirlerini 12 ve 11 yaşlarında bularak kenetlenen ve beraber büyümek yerine beraber büyümemeyi seçen ikilinin ortak müzik tutkusuyla bağlanan dostluklarını da iniş ve çıkışlarıyla keşfettiriyor.

Ekin Sanaç’ın belgesel üzerine hislerini buradan okuyabilirsiniz.

Retour à Séoul / Return to Seoul (MUBI)

Cannes, Toronto, Tokyo gibi birçok festivali arşınlanlayan, sürükleyici anlatımı ve başroldeki Park Ji-min’in performansıyla öne çıkan Retour à Séoul; Kore ile Fransa kültürleri arasında sıkışan kimliğini anlamaya, kendini bulmaya çalışan baş karakterinin üzerinden aile mefhumunun ve getirdiği hayal kırıklıklarının altını kazıyor. Fransa’da evlatlık alınıp yetiştirilen Freddie, doğduğu şehir Seul’u arkadaşlarını görmek üzere ziyaret ediyor ancak bu ziyaret, kendi biyolojik anne ve babasını keşfetmek üzere çıkacağı bir yolculuğun başlangıcı esasen.

Rheingold (Vizyon)

Fatin Akın’dan rap dünyasına temas eden bir gangster öyküsü. Kürt kökenli Almanyalı rapçi Xatar, ülkenin rap sahnesinin önemli figürlerinden biri olmasının yanı sıra yasaklı albümleri ve suç dünyasına olan yakınlığıyla meşhur. Gettolardan müzik listelerinin zirvesine uzanan yolu dramatik olduğu kadar şaşırtıcı da: Irak’ta cehennem gibi bir hapishaneden çıkıyor, Almanya’daki küçük bir suçludan büyük bir uyuşturucu satıcısına evriliyor. Ta ki bir sevkiyat kaybolana ve borçlarını ödemek için müzik dünyasına adım atana kadar…

* A House Made of Splinters (TOD)

* The Sparks Brothers (Netflix)

* My Adventures with Superman (Adult Swim)

* Insidious: The Red Door (Vizyon)

Hâlâ izlemediyseniz

* Cold War (MUBI) 

* Suspiria (BluTV)

* Fırtına (MUBI)