Haftanın etkinlik rehberi (14 - 20 Mart)

Hazırlayan: Tuana Özcan

Haftanın takviminden dikkat çeken konserler, oyunlar, söyleşiler, gösterimler, sergiler ve tavsiyeler.

Yönetmenlerle Buluşma: Tayfun Pirselimoğlu
14 – 21 Mart, İstanbul Modern

İstanbul Modern Sinema’nın her sene güncel Türkiye sinemasında özgün yaklaşımlarıyla öne çıkan yönetmenleri konuk ettiği Yönetmenlerle Buluşma serisinin sekizincisinde, Tayfun Pirselimoğlu’nun 20 yılı aşkın sinema serüveninden yedi uzun, iki kısa film gösterilecek. 15 Mart Cuma ise yönetmenle bir söyleşi gerçekleştirilecek. Takvim ve programa dair detaylar burada.

Lalalar
14 Mart, Müze Gazhane

Lalalar, 70’lerin arabesk ruhunu fütüristik bir dokunuşla günümüze taşıyor. Sinematik retro baslar, elektronik beatler, özgün vokaller ve kirli gitarlarıyla müziğini zenginleştiriyor. Katılmak için Radar İstanbul uygulaması üzerinden kayıt yaptırılabilir; konsere giriş ücretsiz.

ODTÜ Rock Şenliği
14 – 17 Mart, ODTÜ Mimarlık Amfisi

ODTÜ MT Geleneksel Rock Şenliği, bu sene 28. yaşını kutluyor! Programda; doğaçlama seanslarından filizlenen müzikal üretimlerinde progresif rock, caz, drum’n’bass, noise gibi ayrıksı yaklaşımları eforsuzca bir araya getiren Bristol çıkışlı Waldo’s Gift, Dilan Balkay, Aga B, Yalnayak ve dahası var. Detaylar burada.

Canavar
15 Mart, Zorlu PSM

Yazarlığını ve yönetmenliğini Tunç Şahin’in üstlendiği; sahnede Tülin Özen, Gülçin Kültür Şahin ve Hakan Emre Ünal’ı buluşturan Canavar, izleyiciyi aile sırlarının ve travmaların birer birer açıldığı bir mutfak masası sohbetine götürüyor. Biletler burada.

Büyük Ev Ablukada
15 Mart, DasDas

Büyük Ev Ablukada senelerdir beklenen Defansif Dizayn albümünün yeni şekilli konserleri ve konukları ile her ay sadece DasDas’ta. Biletler burada. J. Hakan Dedeoğlu’nun “Bartu Küçükçağlayan ile Defansif Dizayn ve dahası” başlıklı röportajına da bir göz atın bizce.

Ayşe Tülay – Göğ
15 Mart – 15 Nisan, Karşı Sanat Çalışmaları

Göğ, canlı bir organizma olarak insanın kendine yer eşmesini, yeşermesini, dallanıp budaklanmasını, çiçeklenmesini, meyve vermesini, olgunlaşmasını, tohum bırakmasını öneriyor. Aile hikâyesinin parçası olan materyalleri kullanan Ayşe Tülay, özel-toplumsal sınırın muğlaklığını konu ederek; bulunduğu coğrafyanın, kendi izleğinden geçen ve yaşam döngüsünün barış içinde akmasını engelleyen yönlerine değiniyor. Detaylar burada.

Jakuzi
16 Mart, Salon İKSV

Türkiye’deki yeni nesil synth pop dalgasının büyümesinde kilit rol oynayan Jakuzi, matine – suare konserleriyle 16 Mart’ta Salon sahnesinde çalacak. 18 yaş altı Jakuzi dinleyicileri matineye bekleniyor. Biletler matine için burada, suare için de burada.

Ahmet Ali Arslan
16 Mart, Bant Mag. Havuz / Bina

Ahmet Ali Arslan, 2014 baharında Soundcloud’da demolarını paylaşmaya başladıktan 10 sene sonra, evrilen müziğini en sık uğradığı sahnede bir kez daha sergilemek üzere Bant Mag. Havuz / Bina’ya geliyor. Müzisyene, elektrik gitar ve buzukide Ozan Sarohan ve bas gitarda grubunun taze üyesi Atakan Kotiloğlu eşlik edecek. Detaylar burada.

POV
16 Mart – 23 Nisan, Kairos Galeri

POV, perspektifin geleneksel sınırlarını kuir bakış açısıyla yeniden ele alarak izleyicinin ve yapıtla karşılaşma eyleminin özgürleşeceği bir zemin hazırlıyor. Can Akgümüş küratörlüğünde 18 sanatçının üretimlerini bir araya getiren sergi, yeni dünyanın boyutlarını ve konumlarını bir çeşitlilik içinde yansıtıyor. Detaylar burada.

Öbür: Sonsuza Kadar
16 Mart, Bahçe Galata

2016’dan bu yana disiplinlerarası üretimlerini sürdüren Proje Difüzyon, Öbür: Sonsuza Kadar adlı yeni oyununda vampir temasının güncel temsil biçimlerine odaklanıyor. Gecenin, karanlığın ve gizli arzuların izinde yeni aidiyetler ve kimlikler peşinde koşan karakterler, sonunda kaçınılmaz olarak benzer bir gerçekle yüzleşiyor: Sonsuz olan gelecek değil, şimdidir. Biletler burada.

KILLY
16 Mart, Babylon

Melodik müziğini, dokunaklı sözlerle karanlık bir atmosferde birleştirerek, kısa sürede Kanada trap / rap sahnesinin yükselen yıldızlarından birine dönüşen KILLY, Türkiye’deki ilk konseri için LIFE I CHOSE turnesi kapsamında Babylon’a uğruyor. Biletler burada.

Neredeyse Eşittir
17 Mart, Cihangir Atölye Sahnesi

Cihangir Atölye Sahnesi’nin (CAS) Serpil Göral rejisiyle sahnelenen oyunu Neredeyse Eşittir; seyirciyi sistemin kurnazlıklarını anlamaya / anlamaya yaklaşmaya davet ediyor. Biletler burada. Deniz Dursun’un “Belki benim kâğıt param döne dolaşa senin cebine girmiştir: Neredeyse Eşittir” başlıklı değerlendirme metnine de göz atabilirsiniz. 

KALT’ın Podcast’i: İnsandan Kalan
17 Mart, Zorlu PSM

Ozan Akyol ve Erman Çağlar, uçsuz bucaksız anlam denizinde akıntılara kapılmamak için harf, kelime ve tümcelerden yapılmış dubalara sıkı sıkı sarılıyor; arada bir kıyıya doğru bakıp, “Kimse eşyalarımızı elliyor mu?” diye kontrol ediyor. Biletler burada.

Kutlukhan Kutlu ile “Edebiyatta ve Sinemada Dönüşüm Hikâyeleri” Semineri
17 Mart – 21 Nisan, çevrimiçi

Dönüşüm’de mantıki bir “sonraki adım”a usulca geçmek yerine sarsıcı, biraz geri dönüşsüz bir “hâline gelme”nin de tınıları varsa eğer, Altyazı organizasyonuyla hayata geçen bu beş haftalık seminer de filmler, kitaplar, diziler, çizgi romanlar ve video oyunlarının penceresinden işbu köklü, heyecan verici ve tedirgin edici değişimin farklı farklı suretlerine bakacak. Kayıt linki ve detaylar burada.

Heybesini Çiğneyen Katır
18 – 19 Mart, Kadıköy Emek Tiyatrosu & Kabile Sahne

Pembe desenli bir halının içerisinde, gönlü kırık, yasa yanık, keyiften mest, bağırıp çağlayan bacılar… Geleneksel motiflerin çiğnenip oradan buraya savruluşuna ağlatıyorlar. Proje tasarımı ve yönetmenliğini Dicle Doğan’ın, yaratıcı performanslarını Iraz Akçam ve Simge Günsan’ın, müzik performanslarını ise Esmani Kılıç’ın üstlendiği Kadro pa yapımı Heybesini Çiğneyen Katır; 18 Mart’ta Kadıköy Emek Tiyatrosu’nda, 19 Mart’ta Kabile Sahne’de olacak. Biletler burada.

Larissa Araz – In Hoc Signo Vinces
27 Nisan’a Dek, Versus Art Project

2005’te Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından, nesli tükenmekte olan üç hayvan türünün taksonomik isimlerinin değiştirilmesini temeline alan In Hoc Signo Vinces sergisi, Larissa Araz’ın son üç yılda; gravür, çinko, desen, video ve ses gibi birbirinden farklı mecraları kullanarak ürettiği mekâna özgü yerleştirmeleri bir araya getiriyor. Detaylar burada.