Filistin’in özgürlük mücadelesine dönük bazı yararlı kaynaklar

On yıllardır Filistin topraklarında yaşanan vahşete, İsrail’in yerleşimci ve sömürgeci politikalarının bir sonucu olan dehşet verici eylemlerine akıl ve vicdan sahibi hiçbir bünyenin itiraz etmemesi mümkün değil. Filistin halklarını kuşaklar boyu şiddetin ve kayıpların içine çeken bu işgal pratikleri kapsamında 6 Mayıs’tan bu yana tanıklık edilen sürece karşı dünyanın dört bir yanından dayanışma sesleri gürleşirken, dayanışma kavramının bağış yapmakla değil sorumluluk almakla ilişkilendirilmesi gerekliliğinin altı da çiziliyor. 

Bu sayfada Filistin’in özgürlük mücadelesine dönük (birçoğu İngilizce olan) yararlı bulunabilecek çeşitli kaynakları derlemeye başladık.

IMEU (The Institute for Middle East Understanding), Filistin’e ve Filistin halklarına dair gazetecilere kapsamlı bilgi sağlayan bir platform. Aktivist ve uzman konuklarla sahadan bildiren This is Palestine podcast yayınlarına da buradan ulaşılabilir.

Ramallah merkezli örgüt Al-Haq, işgal altındaki Filistin toprakları için 1979’dan bu yana insan hakları ve hukuk alanında mücadele ediyor, belgeleme çalışmaları yapıyor. Nisan ayındaki insan hakkı ihlallerine ilişkin yayımladıkları saha raporuna buradan ulaşmak mümkün.

Middle East Eye tarafından hazırlanmış, sistematik saldırı ve abluka altındaki Şeyh Cerrah’ın tarihine fotoğraflarla değinen bir dosya buradan incelenebilir.

Filistinli Feminist Kolektif’in Filistin halkları için kaleme aldığı “aşk mektubu”, 14 Mayıs’ta jadaliyya.com’da yayımlandı. Mektubun Türkçesini çatlakzemin.com üzerinden okuyabilirsiniz. 

Jadaliyya, Arap Çalışmaları Enstitüsü tarafından çıkarılan bir internet dergisi olarak ABD ve Orta Doğu’daki okuyucularına Arap dünyasından haberler sunuyor. Arap dünyasını kendi gündemi üzerinden değerlendirmeye adanmış gönüllü bir editör kadrosu ve katılımcı havuzuyla sürdürülüyor. 

Filistin’de yaşananların ana akım medya tarafından İsrail-Filistin arasında bir “çatışma” olarak nitelendirilmesine çok aşinayız.  Yaratılmaya çalışılan bu algıya karşılık kullanılması gereken “yerleşimci sömürgeciliği” kavramını ve İsrail’in sürdürdüğü yerleşimci sömürgecilik projesini anlamaya yönelik olarak Jadaliyya tarafından hazırlanmış The Infrastructure of Israeli Settler Colonialism belgeselinin 1. bölümüne buradan 2. bölümüne de buradan ulaşabilirsiniz.  

Rabat, Fas, 15 Mayıs 2021 (Fotoğraf: Chadi:Xinhua)

Sürekli güncellenen bu bağlantıda dünyanın farklı noktalarında Filistinlilerle dayanışmak üzere planlanan eylemlerin takvimi yer alıyor.

Visualizing Palestine, dünyanın farklı noktalarında bulunan sosyal bilimciler, tasarımcılar ve yazarlardan oluşan ekibiyle hakikatleri kavramaya dönük yaratıcı görsel hikayeler oluşturuyor. Aylık veya yıllık üyeleriyle kurduğu komünitesinin desteğiyle hak temelli anlatıları yaygınlaştırmayı amaçlıyor. 25 infografik ve veri setini bir araya getiren Visualizing Palestine 101 adlı projeleri, Filistin’de yaşananları öğrenmek ve öğretmek isteyenler için bir görsel kaynak ve eğitim materyali havuzu sunuyor. Proje kapsamında eğitici bir sözlük ve görsel-işitsel bir derleme de var.  

Tunus, Kahire ve Ramallah merkezli online müzik dergisi ve internet radyosu Ma3azef, radyo yayınlarını #freepalestine başlığı altında devam ettiriyor. Bölgeden haberler, yabancı basının perspektifini tartışmaya açan zihin açıcı sohbetler ve dayanışma amacıyla hazırlanmış setler radyonun akışında. İstanbul merkezli Root Radio da ilk başta üç günlük bir akış olarak planlanan fakat sonrasında kapsamı genişletilerek uzatılan bir dayanışma programını hayata geçirmekte. Programın bir bölümü, Ma3azef ve Radio Alhara ortaklığıyla, üç radyoda aynı anda yayımlandı.

Arap Çalışmaları Enstitüsü mensubu bir grup akademisyen, aktivist ve sanatçının kolektif çalışması olan Gaza in Context adlı bu 20 dakikalık belgesel; Filistin’de yaşananlara daha geniş kapsamdan bakabilmeyi, bu bağlamda İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik sömürgeci politikalarını ve geçmişten bugüne devam eden saldırılarını enine boyuna anlatabilmeyi hedefliyor. Eğitimcilerin, organizatörlerin ve aktivistlerin bu kaynağı yeni nesillere aktarması umularak, proje aşamasında pedagoglara da danışılmış.

Ülkesi Filistin’in işgalini ve tüm dünyanın tepkisizliğini işlerinde sık sık işleyen, Arap dünyasının en değerli sinemacı ve yazarları arasında yer alan Elia Suleiman; direnişe olan desteğini göstermek amacıyla, 21-30 Mayıs boyunca tüm filmlerini ücretsiz erişime açıyor. Arap Film ve Medya Enstitüsü’nün retrospektif niteliği taşıyacak çevrimiçi gösterimlerine şuraya tıklayarak kayıt olunabilir. Bu etkinlik kapsamında yönetmen 23 Mayıs’ta bir söyleşiye de katılacak ve hem yaşanan gelişmeler hem de sineması üzerine görüşlerini paylaşacak.

19 Mart 2021 [AHMAD GHARABLI/AFP/Gettya Images]

Kasım 2017’de özgür Filistin için dayanışmaya katkı sağlamak amacıyla düzenlenmiş Thinking Palestine Intersectionally adlı bu paneli de buraya not düşelim. Filistin’deki mücadelelerle farklı topraklardaki sömürgecilik ve ırkçılık karşıtı hareketlerin deneyimleri ve tarihsellikleri arasında bağlantılar kurarak umut adına kesişimsel politikaları düşünmeye odaklanılıyor. Jadaliyya kurucularından Sherene Seikaly, Judith Butler ve Angela Davis panelistler arasında.

Lübnan – Melbourne hattında faaliyet gösteren bağımsız oluşum Al Gharib, geçtiğimiz yıl Beyrut’ta yaşanan patlamanın ardından gerçekleştirdiği destek kampanyalarının ardından bu kez Filistinli çocuklarla dayanışma amacı taşıyan bir toplama albüm yayımladı. Gelirin tamamı Filistindeki kimsesiz çocukları desteklemeye adanmış Avustralyalı örgüt Olive Kids ve Gazze merkezli Al-Amal Institute for Hope kurumunun ortaklığına gidiyor.

Giriş görseli:
Boston,15 Mayıs 2021. Fotoğraf: AFP